Aflevering 1

Het is begonnen....

Na veel gespeculeer was t vanavond dan eindelijk zover… Psychologen hadden zich er al over gebogen, spelen met mensen, kan dat wel, mag dit wel... Maar je kan er lang en kort over praten, uiteindelijk wil je het toch zelf zien!
Zondagavond,  vijf september, vijf over acht... De expeditie ging weer van start..


18 mensen staan op een bootje te genieten in de zon, ze hebben een receptie, drinken wat en praten gezellig met elkaar. Ze worden toegesproken door het hoofd van het eilandendistrict bestaande uit de 53 eilanden. Ineens komt er een andere boot aan.. Daar hebben we Ernst Paul.. Hij begroet de in feeststemming verkerende mensen. En vertelt hen iets wat niet direct tot ze doordringt en kijken elkaar verbijsterd aan.. Hij zegt het nog een keer.. Ze hebben het toch echt goed begrepen.. Ze moeten NU van de boot afspringen, om de rots heen zwemmen naar het strand en in een KOOI!!! Klimmen.. en nog vreselijker.. diegene die als laatste in de kooi zit moet echt naar huis!
Ineens is het besef daar, het is begonnen, de expeditie is al echt begonnen...

De Kooi...
De 18 feestelijk geklede mensen zwemmen naar het strand. Mohamed komt als eerste aan. Terwijl de eersten al in de grote van bamboestokken gemaakte kooi geklommen zijn zijn Mitchell en Henk nog aan het zwemmen.
Ernestine heeft grote moeite om in de kooi te komen en vervloekt de rok die ze aamgetrokken heeft. Ze ziet zich door iedereen gepasseerd worden. Als Mitchell uiteindelijk ook in de kooi zit is het spel na een klein kwartiertje voor Ernestine alweer voorbij. Ze zakt troosteloos neer op een steen. Ernestine is de eerste afvaller.. Ze zag zichzelf als leider, en deed mee om te winnen.. Ze neemt afscheid, en verdwijnt weer met de boot.

Nu wordt ook bekend dat de strijd tussen de Nederlanders en de Belgen zal gaan. De Nederlanders zijn al een teamlid kwijt en mogen nu uit de kooi. De Belgen... Moeten blijven zitten. De volgende afvaller zal die persoon zijn die het eerste opgeeft, dan pas mag iedereen uit de kooi. Het enige wat ze hebben is een flesje water per persoon.
De Nederlanders, bestaande uit Frouke, Henk, Jeroen, Shandinella, Ronald , Klaar , Marjolein, en Patrick worden ondertussen naar hun eiland gebracht.

Patrick, die als eerste aan land kwam en als eerste in de kooi zat neemt meteen het voortouw bij het planten van de vlag..
En na precies na 12 minuten op het eiland te zijn zet Henk de toon van de Nederlandse vergadercultuur en belegt de eerste vergadering
De Belgen, bestaande uit.. Peter, Kelly, Matthias, Darline, Frank, Sarah, Mohamed, Mitchell en Mick wakkeren ondertussen de strijdlust aan. Mick gebruikt veel humor in zijn verhalen en ze lachen veel in de kooi. De teamspirit is meteen goed.. Maar die band maakt wel dat opgeven een stuk moeilijker word.
In het Nederlandse kamp heerst orde en structuur, de taken zijn netjes verdeeld en iedereen werkt hard.
Ze zijn vol lof over elkaar al vind Jeroen dat Patrick zich nogal nadrukkelijk manifesteert. Patrick weet als geen ander vuur te maken en gaat uit vissen, maar komt een paar uur later met lege handen terug, zijn vismethode had geen effect. En Henk viert die avond hun eerste overwinning met zijn persoonlijke voorwerp... een fles Berenburg!

Bij de Belgen zit de stemming er ondanks hun benarde positie ook goed in. Na 12 uur aan het begin van de nacht zingen ze nog voluit, maar dat zingen klinkt die volgende ochtend wel iets anders.. De nacht heeft de belgen gesloopt.
Na 24 uur krijgen ze bezoek van Ernst Paul.. Nog steeds wil er niemand opgeven, hij meld de groep dat er na deze beproeving een aantal zware fysieke proeven zullen volgen.. maar nog steeds wil niemand vrijwillig de kooi verlaten..
De Nederlanders doen hun vergadercultuur nog steeds eer aan.. Ze willen op democratische wijze een leider kiezen , maar leider mag het niet heten, dus met 5 stemmen wordt Henk de coördinator van het Nederlandse team. En benoemt Patrick tot de leider van de visploeg.
Bij de Belgen heeft Frank het ondertussen erg zwaar in de kooi. Het opgesloten zitten valt hem zwaar.
Na 45 uur gaat het erg ook slecht met Sarah, haar toestand is niet gevaarlijk maar ze is erg verzwakt doordat ze weinig heeft gedronken.. De groep leeft met haar mee en gunt haar de tijd om zelf te beslissen om op te geven al wil  Sarah daar nog niets van weten. Sarah's wilskracht maakt de groep emotioneel en strijdlustig.  Maar diezelfde sterke wil moet het een paar uurtjes later toch afleggen tegen de omstandigheden en ze geeft op.. De Belgen mogen eindelijk uit de kooi..

Bij de Nederlanders heeft
Henk inmiddels geconstateert dat Patrick zijn vistechniek geen effect heeft gehad. Ze besluiten allemaal te helpen met het vissen. En uiteindelijk vangen Henk, Klaar en Ronald hun eerste vis!
Een exemplaar van ruim 2 cm!!!
Maar na een middagje vissen hebben ze uiteindelijk toch een mooie vangst.


De Belgen slaan ondertussen hun kamp op, op nog geen half uurtje van de kooi, Ze zijn blij met hun herwonnen vrijheid en hijsen de vlag ter ere van Sarah.... Vastberaden om samen door te gaan!

De vierde dag..
Wat ze ondertussen allemaal nog niet weten is dat de Belgen en de Nederlanders op het zelfde eiland zitten en wat ze ook niet weten is dat op de ochtend van de vierde dag  een bootje de Mangrove invaart.. Op die boot zitten Sarah en Ernestine..
Nadat Ernestine het eiland verlaten had, heeft ze drie dagen op een kamertje van vijf vierkante meter gezeten met enkel wat water en rijst. Toen ze het aanbod kreeg om om in de herkansing te gaan hoefde ze ook niet na te denken en greep die met beide handen aan, ook Sarah die na een paar dagen verassend snel opknapte aanvaarde het aanbod zonder aarzelen.

Ze krijgen een tweede kans, precies in het midden van het eiland, ze moeten als verstekelingen leven in de Mangrove. Een praktisch onleefbaar gebied met veel ongedierte, water en nat hout. Ze zitten op een kilometer van beide kampen en mogen niet gezien worden. Als dat gebeurd is het spel alsnog voorbij.
Vandaag zal de eerste eliminatieproef plaatsvinden.. Maar de Nederlanders zijn in tegenstelling tot de Belgen nog niet toe aan mentale voorbereiding, ze zijn nog steeds in overleg..
De Proef
De eliminatie proef bestaat uit een hindernisbaan. Maar deze zullen ze aan elkaar geketend af moeten leggen. Het eerste deel verloopt prima, maar bij de evenwichtsbalk ontstaan de problemen. De balk is erg onstabiel en er ontstaan irritaties bij beide teams.. Maar de belgen zijn volhardend en winnen de eerste proef. Ze reageren hun 48 uur gevangenschap in de kooi dan ook af op de Nederlanders.. De ontlading is groot!

Als de Nederlanders terug gaan naar hun kamp wil Henk eerst weer vergaderen.. Patrick irriteert zich aan Klaar  en zoekt medestanders om haar weg te stemmen

De Eilandraad
Als de groep die avond bij de Eilandraad zit kunnen ze nog steeds niet stoppen met vergaderen en zelfs daar duurt de discussie voort.. Als de stemmen geteld worden blijkt dat Klaar  met 5 stemmen weggestemd wordt. Ze was enigzins teleurgesteld maar had zich al neergelegd bij een eventueel vertrek, ze voelde zich niet thuis in de overlegstructuur.
Maar op het aanbod om naar de mangrove te gaan, ging ze direct in.. en zo verdwijnt aan het einde van deze roerige dag ook Klaar  in het hart van het eiland...