Aflevering 10

Met de komst van de afvallers verdween de harmonie...

De harmonie op Teluk is ver te zoeken sinds de komst van 'de afvallers'. Matthias is er juist erg strijdlustig van geworden, hij is helemaal klaar voor 'de battle'.
De verschillen tussen de kampen zijn groot. De mentaliteit is anders en vooral het voedselbeleid is anders en dat zorgt voor de nodige strubbelingen in de twee groepen. De oude kampleden investeren  niet de tijd in het zoeken naar eten zoals Klaar dat gewend is want het zou niet genoeg opleveren ten opzichte van de energie die je erin steekt. Klaar gaat tóch op voedseljacht.
   
Als Klaar na het zoeken van voedsel naar Frank's idee slordig omgaat met spullen is hij het beu en roept de hele groep bij elkaar. Hij loopt pissig rond in het kamp en raapt alles op en zegt waar het hoort. In een gesprek met Matt en Marjolein geeft hij aan dat er niet veel op zit dan het smeden van een complot, zonder dat zijn ze kansloos. Waar ze tijdens hun luxe uitje nog afspraken dat ze hun eigen spel zouden spelen, zijn ze nu 'genoodzaakt' tot een complot, aldus Frank.
   
En dan de eerste proef. De kandidaten moeten met hun rug tegen een houten paal leunen, zittend in een houding met hun benen in een hoek van negentig graden. Tegenover elke kandidaat staat een fakkel. Als je niet meer zit, dooft de fakkel. Ronald valt na 3 minuten af, daarna Klaar die naast een kreunende Frank zit. Frank heeft last van zijn rug, zijn benen, zijn alles en valt dan ook vrij snel na Klaar af. Shandinella en Mick houden het lang vol maar Mick zijn grenzen zijn in zicht en na een dikke 7 minuten valt hij af. Shandinella vertrok geen spier en haalde de 8 minuten.
   
Shandinella mag haar prijs pas ontvangen als de andere expeditieleden weg zijn. En dan krijgt ze een heerlijk ijsje van Ernst Paul. Ze vraagt een paar keer of ze echt mag gaan eten en als ze dan uiteindelijk echt wil beginnen komt de 'maar'. Ze kan ook kiezen om het ijsje niet te eten en dan een extra stem te nemen op de eilandraad. Dat zet haar wel aan het denken en ze kiest daar dan ook voor. Ernst Paul verhoogt de inzet en ze mag kiezen tussen een blikje rijst en de stem. Toch kiest ze voor de stem. Ernst Paul laat haar nog een keer twijfelen door haar een veel groter blik rijst te bieden en dat maakt dat ze haar keuze verandert en terugkeert naar haar kampleden mét een groot blik rijst. Ze vertelt wat haar allemaal is aangeboden en laat dan de buit zien. Hier wordt heel blij op gereageerd.
   
Op het eiland wordt druk gespeculeerd over Shandinella en haar keuzes bij een eilandraad en haar strijdlust. De conclusies zijn zeer verdeeld. Shandinella zelf laat weten dat ze in Marjolein een concurrente ziet en dat concurrenten wat haar betreft eruit moeten. Mick stoort zich aan het koken van Marjolein, ze doet het niet goed vindt hij.
De 'originals' maken een verbond! Mick mag geen immuniteit winnen bij de proef en ze zullen alledrie op hem stemmen. Op dat zelfde moment spreken Mick en Ronald af dat Marjolein eruit moet en dat ze er samen helemaal voor zullen gaan! Met een handdruk wordt deze afspraak bezegeld. De immuniteitsproef is ontzettend belangrijk voor hen allemaal. Dit keer is het een tactisch spel. De kandidaten moeten vragen beantwoorden over hun mede-expeditieleden. Iedere speler heeft drie bordjes voor zich, als je goed antwoordt mag je een bordje bij iemand omdraaien, als al je bordjes zijn omgedraaid lig je uit het spel.
Het is niet zomaar een prijs die je kan winnen, naast immuniteit win je ook de zwarte stem die Shandinella niet heeft genomen!
Na twee vragen over expeditieleden heeft Mick nog maar één bordje nadat Marjolein én Matthias ieder een vraag goed hadden. Bij de derde vraag ligt Mick er al uit. Maar als Klaar dan een vraag goed heeft komt er grote verwarring in het spel. Klaar doet een bordje naar beneden bij Ronald en dat roept grote verwarring op. Maar dan meldt roos dat het bordje weer omhoog moet omdat ook Ronald de vraag goed had. Van 'de afvallers' blijft Klaar als laatste over tegen Matthias, Marjolein en Frank. Als laatste twee blijven Matthias en Marjolein over en uiteindelijk wint Marjolein de proef. Dus zij wint de zwarte stem!
Door de immuniteit én vooral door de zwarte stem zijn alle rollen omgedraaid. De aboriginals zien het allemaal weer zonnig en anderen zien het somber in. Marjolein heeft een machtige positie, de complotten zullen allemaal cruciaal zijn en van groot belang. Maar Klaar is onberekenbaar en laat weten dat zij stemt op de zwakste en in haar beleving was dat Ronald. Klaar informeert haar bondgenoten hierover en dat maakt haar niet populair. Ook informeert ze de almachtige Marjolein hierover. Mick maakt Klaar duidelijk dat zij hem daarmee heel kwetsbaar maakt en de kans dan groot is dat hij eruit gaat.
Als Ernst Paul bij de eilandraad vraagt naar hoe Marjolein zich voelt met het hebben van die macht, heeft zij haar politiek correcte verhaal al klaar. Dan gaat het stemmen beginnen, Ronald stemt op Klaar nadat hij te horen heeft gekregen wat haar stemgedrag zal zijn. Ook Mick stemt op Klaar en laat daarbij weten dat zij hun overeenkomst heeft verbroken. Hij zou nooit op haar stemmen maar nu zij het verbond verbroken heeft, doet hij dat ook. Maar het mag niet baten, Mick ontvangt 4 stemmen!
Bij het afscheid nemen wil Klaar een innige knuffel maar Mick zegt dat het wel genoeg is met een kort afscheid. Hij zegt dat hij Klaar nooit meer hoeft te zien!