Aflevering 12

Wie het laatst lacht....

Dag 40
Op Teluk komen de expeditieleden tot de ontdekking dat ze de duur van de expeditie verkeerd ingeschat hebben. Ze hebben hun voedselvoorraad geransoeneerd op 42 dagen maar nu blijken ze langer te moeten blijven. Het meel is op, er is nog maar een beetje rijst en ze maken zich zorgen.
Na het vertrek van Klaar is Frank nu weer de belangrijkste voedselzoeker. Maar hij is fysiek en mentaal aan het eind van zijn latijn. Hij weet zelfs zijn eigen 06 nummer niet meer.
Ook Marjolein en Shandinella zijn erg teleurgesteld door dit slechte nieuws. Matt blijft niet bij de pakken neer zitten en begint de rijst opnieuw te verdelen, maar zelfs als hij miniporties maakt komen ze niet toe tot de laatste dag.
De enige die er niet mee zit dat ze extra tijd gekregen hebben op het eiland is Ronald. Hij heeft in zijn relaties met zijn kampgenoten hier en daar wat deukjes opgelopen en ziet deze extra tijd als kans om dat weer een beetje recht te strijken..
Hij wil zich nuttig maken in het kamp en een beetje indruk maken op Frank maar die is daar niet echt gevoelig voor.
Ook Marjolein is weinig onder de indruk van zijn tactiek, ze was al van plan hem weg te stemmen en blijft bij die keus.
De eerste proef.
Omdat ze al zo lang van huis zijn en de laatste loodjes het zwaarste wegen is met deze proef voor iedereen iets van vaderlandse bodem te winnen..
Op tafel liggen 35 steentjes, om beurten mag met 1 of 2 blokjes omdraaien, degene die als laatste het zwarte steentje omdraait krijgt de prijs.
Als eerste is te winnen een bakje drop en Marjolein roept meteen, “Ik pas!” Maar als het laatste steentje gekeerd is is Marjolein aan zet. En mag vervolgens met lange tanden, haar prijs die ze met niemand mag delen, opsmullen.
Het volgende te winnen item is een plak vlaamse kaas en Matt mag zich daarmee gelukkig prijzen.
Als vervolgens een bord met toast en pindakaas boven de tafel komt roept Ronald meteen uit dat hij die wil winnen. Even spant het erom als Matt aarzelt of hij één of twee blokjes wegneemt maar gunt uiteindelijk toch Ronald deze lekkernij, die vervolgens bekent dat thuis nooit te eten.
Het volgende item is een kokosnoot met friet en majo en frank begint al te watertanden bij deze typische Belgische lekkernij. Maar ziet hem aan zijn neus voorbij gaan als Shandinella deze voor hem wegkaapt.
Maar deze teleurstelling wordt goedgemaakt als Frank de laatste tactische prijs wint. Geen eten maar een brief die hem van nut kan zijn als hij het tot finalist haalt.
Frank mag gaan praten met alle afvallers, deze mogen hem aan een vragenvuur onderwerpen waarop ze hun stemmen voor de finale kunnen baseren. Hierbij kunnen ze openlijk praten over hun frustraties en irritaties En het kan zijn kansen op de Robinson titel vergroten.
Als Frank op het eiland bij de afvallers aankomt wordt hij als ware held onthaald. Hij is blij zijn oude maatjes weer te zien en put kracht uit dit weerzien.

Als de vragenronde begint bijt Mitchell de spits af, ze wil weten waarom Frank op haar gestemd had. Hij antwoord haar in volle eerlijkheid dat hij stemde op de persoon die het minst productief was en dat was zij in zijn ogen. Kelly wil weten op wie hij zou stemmen als Matt en Marjolein in de finale zouden staan, Hierbij kiest hij voor Matt. Mick wil weten of Frank met zijn hand op zijn hart kan zweren dat hij zich nooit ingelaten heeft in complotten, maar hij geeft toe dat niet te kunnen en heeft zijn positie verdedigd toen de mangrovers terugkwamen in het spel. Ernestine wil van iedereen een negatieve eigenschap waarvan Frank vind dat de andere geen Robinson zouden moeten worden.
Marjolein: acteert te veel
Ronald: Speelt een spel, is niet eerlijk
Matt: denkt dat hij op vakantie is
Shandinella: Was moeilijk maar kiest voor weinig productief.
Na deze vragenronde mag Frank nog iemand uitkiezen voor een prive gesprek en daarvoor kiest hij voor Peter. Deze motiveert hem vooral niet op te geven en geeft een boodschap door van zijn oude kampvrienden dat ze achter hem staan.. Peter verteld hem ook zijn vrouw gesmst te hebben dat hij nog steeds in het spel zit en dat ze heeft gereageerd met dat ze achter hem staat.
Ondertussen vragen de achterblijvers af hoe Frank zich profileert bij de afvallers en Shandinella vraagt zich af hoe de anderen haar zien en of Frank de mening van de anderen zal kunnen beinvloeden. Voor hen is deze prijs een groot verontrustend vraagteken.
Als Frank terug is wil Ronald weten in hoeverre hij onthaald is als Robinson. Maar Frank wil niet te veel onnodige discussies en is karig met zijn informatie.
De volgende ochtend is Frank vol energie. Hij heeft veel kracht geput uit de vorige dag en het weerzien met zijn oude vrienden en gaat in alle vroegte naar zijn geheime plekje om even te bezinnen en tot zichzelf te komen en een te zijn met de natuur.
De Immuniteitsproef.
Wederom van groot belang voor Ronald, hij probeert een dealtje te sluiten met Shandinella maar die voelt daar weinig voor. Frank zijn doel is Ronald de immuniteit onthouden en gaat daarvoor.
Voor immuniteit moeten ze zo snel mogelijk vuur maken, met dat vuur een fakkel aansteken en daarmee 3 touwen doorbranden die een boomstam loslaten om vervolgens een kruik te breken.
Frank heeft als eerste vuur, maar wordt op de hielen gevolgd door Ronald.
Maar deze maakt een fout bij het branden van het touw en doet hier lang over. Als Shandinella haar fakkel heeft branden,  brandt Frank zijn laatste touwtje door. En wint nipt van Ronald die nu per direct in de gevarenzone zit.
Matt en Marjolein proberen nog steeds vuur te maken en Matt geeft toe dat dit de eerste keer in 42 dagen is dat hij een magnesiumstick in zijn handen heeft. Als Matt er in slaagt vuur te maken en naar de touwen loopt geeft Marjolein het op en ziet met lede ogen toe hoe zij een zwarte stem rijker wordt.
De zwarte stem valt haar zwaar, en voelt dat ze in een benarde positie zit. In een gesprek met Frank komt ze erachter dat hij haar niet gelooft als ze zegt nooit mee gedaan te hebben met complotten en houdt vol nooit stemmen geronseld te hebben. Ook is ze erg prikkelbaar en kan niet veel hebben van de rest.
Ook Ronald is niet blij met zijn zwakke positie. Hij moet minstens van één original steun krijgen en weet dat hij op Frank niet hoeft te rekenen. Hij schat zijn kansen het beste in bij Matt en probeert subtiel het “Denk-goed-na-over-op-wie-je-gaat-stemmen-onderwerp” bij hem aan te kaarten.
Voor Shandinella is het klaar, ze gaat stemmen op haar sterkste rivaal en denkt dat Marjolein dat gaat zijn op de evenwichtsbalk. Matt loopt met diezelfde twijfel als was hij niet van plan om op een original te gaan stemmen.
De Eilandraad.
Frank ziet er beter uit dan ooit. Heeft twee proeven en immuniteit gewonnen en voelt zich erg gesterkt voor zijn laatste loodjes. Marjolein zegt veel teruggeken te hebben op haar tijd in de expeditie en heeft geleerd meer van dag tot dag te leven.
Shandinella kaart aan dat ze nooit opgegeven zou hebben in die proef.
Dan wordt er gestemd.
Het wordt 3-3 voor Ronald en Marjolein.
De beslissing hangt nu af van tegenstemmen uit voorgaande rondes, dat zijn er geen voor Marjolein en één voor Ronald.. En dat is nou net de veelbesproken en verguisde stem van Klaar. Die stem waar zoveel om te doen was maakt nu dat Ronald het veld moet ruimen en Klaar kan haar lol niet op. “Soms moet je even wachten op gerechtigheid”