Aflevering 13

De cirkel rond...

De vier overgebleven kandidaten zijn blij met hun behaalde resultaat. Ze zitten in de finale en 'vieren' dit bij de maaltijd. De volgende dag gaan er beslissingen vallen. Met zijn vieren moeten ze in drie proeven gaan strijden voor een plaatsje in de Mangrove. Diegene die van de drie proeven er geen weet te winnen, moet de expeditie direct verlaten.

De eerste proef is de gevreesde evenwichtsbalk en daar kijkt ieder op zijn eigen manier tegenaan. Frank en Matthias zien er eerder tegenop, hun prestaties in die richting zijn tot nu toe niet optimaal geweest en ze zien hun kansen dan ook niet groot in. Vooral Frank schept op over zijn onvermogen. Shandinella weet dat het record ligt op vier uur en een kwartier. Ze is daardoor juist heel erg gedreven want als ze een record hoort dan is haar natuurlijke drive om die te willen verbeteren.
In zee is een stelling van vier dwarsbalken gemaakt waar ze allevier plaats op mogen nemen, een vrij gemakkelijke positie dus nog. Elke kwartier zal er door Ernst Paul of Roos een balk verwijderd worden waardoor blijven staan steeds moeilijk zal worden. Ernst Paul en Roos kijken vanaf het strand in een ligstoeltje, tevreden lurkend aan een cocktail toe hoe de kandidaten in de brandende zon hun evenwicht proberen te bewaren.
 
Na een kwartier 'hakt' EP het eerste balkje eraf. Erg veel indruk maakt dat nog niet. 'Er werd gekletst zoals we dat op het eiland normaal ook doen', aldus Marjolein. Als Roos de tweede balk komt verwijderen neemt de spanning toe en beloofd Marjolein te stoppen met praten. Om zich goed te voelen, zingt Frank een van zijn liederen en Marjolein kent na Šlle dagen op het eiland de liederen en zingt zachtjes met hem mee.
Dan voelen ze de balk bewegen en dat komt doordat Matt heel wankel staat. Als balk nummer drie verwijderd wordt is Matt zijn evenwicht kwijt en valt van de balk. Door de bewegingen van de balk valt Shandinella ook. Ze baalt er enorm van want ze voelde dat ze nog veel langer had kunnen staan.
Frank en Marjolein houden elkaar vervolgens (tegen hun zin) een lange periode in evenwicht. Als Frank na een tijdje dubbel gaat zien duurt het niet lang voor hij op de 'verkeerde' balk gaat staan en eraf valt. Marjolein wint hierdoor de eerste proef en is verzekerd van deelname aan de slotproef van de expeditie.
Terug op het eiland voelt Matthias zich heel erg schuldig dat Shandinella er door hem af is gevallen. Shandinella zelf heeft het er ook moeilijk mee, ze kan niet goed accepteren dat ze echt nog langer had gekund. Ze trekt zich even terug uit de groep en gaat een brief lezen die ze van haar vriend kreeg. Hier put ze enorm veel energie uit en laat weten dat de volgende proef een volgende kans is en dat ze er 100% voor zal gaan!
Een aantal uren nŠ de proef is de sfeer in het kamp weer stukken beter en zijn ze allen weer opgewekt.
Morgen zal het erom gaan spannen...
De volgende dag wordt de groep gesplitst. Marjolein moet naar Si Mirat om het voormalige mangrovekamp te zoeken en mag daar gaan afwachten wie zich bij haar zullen gaan voegen. Shandinella, Frank en Matthias zoeken een ander leuk eilandje om uit te gaan maken wie de volgende deelnemer aan het finalespel zal zijn. Ze mogen op voor hun theorie-examen survivalen, aangevuld met vragen over het verloop van de expeditie. Het lijkt een kolf naar de hand van Frank, maar hij ontdekt dat de denkprocessen na 45 dagen honger leiden niet zo snel meer verlopen. Hij valt de vragen aan, maar weet ze vervolgens niet of maar half te beantwoorden waardoor hij zelfs als eerste afvalt. Matthias kiest er daarentegen voor om het spel veel voorzichtiger en afwachtender te spelen. Je vraagt je af wie nu de jonge hond, en wie nu de oude man is. Shandinella geeft goed tegenspel maar moet het uiteindelijk toch afleggen tegen Matthias, die zich daarmee verzekert van een plek bij de laatste drie.
De laatste kwalificatieproef vindt plaats in een grot. Het blijkt een loodzware fysieke proef te zijn. Beide kandidaten moeten op een klein paaltje staan en met hun hand tegen een paal leunen. Wie als eerste van zijn stokje gaat kan naar huis. Onder het toeziend oog van Matthias beginnen de twee aan de proef. Shandinella is als wereldkampioene fitness uiteraard de favoriet en Frank spreekt (we hebben het bijgehouden) voor de 5e keer in de expeditie zijn allerlaatste krachten aan. Het wordt een typische Nederland-BelgiŽ waar de favoriet het weer eens verliest van de underdog, maar niet nadat beiden echt tot het uiterste zijn gegaan. Shandinella is erg teleurgesteld maar neemt haar verlies sportief. Frank en Matthias worden het bos in gestuurd, Shan mag naar huis.
In het enge bos ziet Marjolein blonde krullen verschijnen tussen de bomen waardoor ze beseft dat Matthias eraan komt. Vervolgens komt ook Frank aan bij de mangrovehut. De drie die anderhalve week geleden nog als ratten in de val zaten en zich moesten verdedigen zijn nu als 'originals' de laatst overgeblevenen. Omdat een echte Robinson de mangrove meegemaakt moet hebben wacht ook hen een vervelende overnachting in het donkere dierenbos. Ze ervaren het als de slechtste nacht van de expeditie en voelen respect voor wat de moerasketiers doorstaan moeten hebben. Klaar, Mick en Ernestine hebben in de studio schik bij het zien van deze beelden en zijn blij met de erkenning van hun prestatie.
Dan is het tijd voor de laatste proef. Frank leest een brief voor waarin staat dat ze (als het vlammetje van het wakertje gedoofd is) een potje moeten vullen met kokosmelk. Vervolgens moeten ze dan het mangrovekamp verlaten en kanoŽn naar het voormalige kamp Zuid. Daar aangekomen moeten ze de spullen zoeken waarmee ze vuur kunnen maken en deze meenemen naar het strandje waar de kooi staat. Daar zullen ze vuur moeten maken en de kokosmelk laten koken totdat deze verdampt is. Vervolgens zullen ze in de kooi moeten klimmen; dezelfde kooi waarmee het allemaal begonnen is.
Dan dooft het vlammetje. Het kokosnoothakken begint en ze lijken hier alledrie even bedreven in. Frank en Matthias hebben vrij snel hun potje gevuld met kokosmelk maar Marjolein zit het grof tegen. Uit de 'gemeenste kokosnoot aller tijden' komt net niet genoeg vocht om het potje helemaal te vullen. Ze vloekt, tiert, smeekt, bidt, maar niets helpt. Ze lijkt zelfs bereid een halfslachtige poging te wagen de kokosnoot uit te knijpen. Ontredderd begint ze aan haar tweede noot.
Matthias en Frank zijn al lang en breed onderweg naar de jachthaven als Marjolein eindelijk het potje gevuld heeft. Ze laat de moed niet zakken en begint een verwoede achtervolging. In de haven gunt Frank de voorste boot aan Matthias, die dit geschenk verwonderd aanneemt. Het gegeven paard blijkt echter behoorlijk uit zijn bek te stinken. Zijn bootje komt vast te zitten in de mangrove en sportief laat hij Frank passeren. Als Matthias dan eindelijk in gang getrokken is zit Marjolein hem alweer op de hielen. Frank is allang uit het zicht verdwenen.
Ruim voor de anderen arriveert hij op het strand waar hij kan gaan zoeken naar zijn magnesiumstick. Deze blijkt helaas voor hem nogal goed verstopt te zijn. Het kost hem veel tijd en Matthias die ook de hete adem van Marjolein nog steeds in zijn nek voelt komt inmiddels ook aan op het strandje. Zo worden de verschillen toch weer een beetje kleiner. Frank vertrekt als eerste en als Matthias zijn spullen gevonden heeft gaat ook hij op pad. Even waant hij zich veilig als hij ziet dat Marjolein nog moet gaan zoeken. Helaas voor hem struikelt Marjolein bij aankomst op het strand al bijna meteen over haar magnesiumstick en ze kan dus meteen door.

Bij de kooi aangekomen kan Frank als eerste beginnen met vuur maken. Waar dit gedurende de hele expeditie geen probleem was lukt het nu opeens niet meer. Zijn magnesiumstick blijkt nat geworden. Matthias, die bij een vorige vuurmaakproef bijna laatste werd krijgt nu vrij snel een vlammetje. Helaas voor hem weet hij het vuur tot vijf keer toe niet aan te houden. Marjolein is inmiddels ook gearriveerd. Het feit dat Marjolein doorgaans alleen met een aansteker vuur weet te maken zou de mannen gerust moeten stellen maar Matthias blijft erg nerveus. Frank slaagt er als eerste in om de kokosmelk aan de kook te krijgen. Zelfs Marjolein put hier moed uit. Met zijn 6e allerlaatste krachten klimt hij op de kooi en staart fier zijn overwinnaarsblik uit over de zee. Matthias volgt op redelijke afstand en Marjolein maakt haar (inmiddels legendarische) 'geefmijmaarlucifers'-reputatie meer dan waar. Frank en Matthias zijn dus de uiteindelijke finalisten.
Zes maanden later, in een studio in Belgie zal dan uiteindelijk de allerlaatste eilandraad plaatsvinden. De jury bestaat uit 12 afgevallen deelnemers. In dit laatste uur van de waarheid krijgen de juryleden nog eenmaal de kans om de finalisten te ondervragen. Zij hebben natuurlijk ook alle televisieuitzendingen gevolgd en verschillende interviews kunnen lezen welke mede van invloed kunnen zijn op hun stemgedrag. Ook in den lande mag men zich uitspreken over de finalisten door te smssen of te bellen. Dit vindt echter geheel buiten het aandachtsgebied van de kandidaten plaats zodat zij daardoor niet beÔnvloed kunnen worden. De gelegenheid om vragen te stellen wordt door enkele kandidaten wel aangegrepen om Matthias op de pijnbank te leggen. Hij moet zich verantwoorden voor bepaalde keuzes die hij in het spel gemaakt heeft en over de tactiek die hij hierbij gevolgd heeft. Opvallend is dat de kandidaten door zijn uitleg begrip (en in sommige gevallen zelfs bewondering) krijgen voor de door Matthias gekozen werkwijze. Al met al is hij pas 23 jaar, heeft tijdens de expeditie als enige geen noemenswaardige terugslag gehad en bleek sociaal en emotioneel erg sterk.
Dan krijgen de kandidaten nog een keer de kans om de jury te overtuigen. Frank wil hier liever geen gebruik van maken. Hij vindt dat hij zichzelf heeft laten zien zoals hij is en de mensen moeten dan maar zelf uitmaken of ze dat genoeg vinden of niet. Matthias maakt wel van deze gelegenheid gebruik en probeert de anderen nogmaals te laten zien hoe hij het spel speelde. Dan is het tijd voor de jury om te gaan stemmen. Eťn voor ťťn brengen zij hun stem uit. Bij de telling blijkt dat Frank met tien stemmen tegen twee gewonnen heeft. Alleen de stem van televisiekijkend nederland kan daar nog wat aan veranderen maar Matthias schiet in de lach als hij hoort hoeveel procent van de stemmen hij daar zou moeten halen. Hij beseft dat dat tegen een sterke en populaire finalist als Frank haast een onmogelijkheid is. Inderdaad wint Frank ook deze stemming met overmacht.