Aflevering 2

Het recht van de sterksten en grensrecht

In het Nederlandse kamp spreekt Henk zijn teleurstelling uit over het vertrek van Klaar. Hij vond haar een lieve vrouw met veel creativiteit. Ronald is het wel met hem eens maar benadrukt dat 'creativiteit' niet dtgene is wat je nodig hebt tijdens een expeditie.
Ondertussen bouwen de Belgen keihard aan een hut, hun kamp begint echte vormen aan te nemen. Echter n persoon valt buiten de groep. Mick doet niet mee aan alle drukte een activiteit. Mitchell en Darline ergeren zich eraan en spreken dit naar elkaar uit als ze zich even afgezonderd hebben van de groep.
Als Mick en plein public uitspreekt dat hij Mitchell verdenkt van een complot jegens hem, ontkent zij dit. Sterker nog ze zegt het nooit over hem gehad te hebben. Mick maakt zich niet populair bij het bereiden van het eten door te zeggen dat Darline de 'keukenhulp' is.
Ondertussen heeft Klaar zich gevoegd bij de moerasmeisjes. Ze besluiten op voedseltocht te gaan. Gewapend met een groot mes en een kaart gaan ze op pad. Klaar vindt de Mangrove een echte expeditie. Ze killt een kreeft op brute wijze en noemt zichzelf daardoor GI Jane. Klaar wil nog dichter naar de kampen toe om daar voedsel te zoeken. Bij het strand aangekomen zien ze de voetstappen van de andere expeditieleden en voelen ineens dat ze nu wel hl dichtbij de anderen zitten en dat dat wel eens gevaarlijk kan zijn.
In het Nederlandse kamp wordt in de dagelijkse ochtendvergadering besloten dat er eten gezocht moet gaan worden omdat de vis begint te vervelen. Ronald trekt er met de dametjes op uit en de andere mannen gaan met elkaar. Dan blijkt dat Henk last heeft van uitputting en vermoeidheid. 'we hebben onderweg drie keer moeten stoppen,' aldus Patrick. Patrick en Ronald maken zich zorgen over Henk, Henk kan het allemaal niet bijbenen en dat raakt hen. Ook Henk zelf geeft te kennen het allemaal erg zwaar te vinden en moeite te hebben met het tempo.
Ronald en his girls keren terug met besjes en vruchten ter  vervanging van de vis. Een productieve expeditie!
In het Belgische kamp barst de bom, Mick wordt her en der in groepjes besproken en zondert zich steeds meer af. De gemoederen lopen hoog op en de irritatiegraad stijgt bij de kampleden. Mick probeert zelf een complotje aan te gaan met Matthias en voorspelt dat Mohamed er als eerste uitgaat. De sfeer in de groep wordt er niet beter op. Ze proberen in de groep erover te praten maar Mick heeft al te kennen gegeven er op deze manier geen zak aan te vinden. Hij heeft het helemaal gehad!
Klaar toont haar girlpower wederom bij het maken van vuur, Ernestine en Sarah kijken toe hoe Klaar het klusje klaart in een handomdraai en geven beiden aan erg blij te zijn met haar komst. Klaar geniet van het ontdekken van haar vaardigheden. Dit is wat ze ervan had verwacht, dit is overleven.
Met haar mes vermoordt ze een kreeft en doet een poging een pijlstaartrog aan zijn einde te helpen, dat laatste mislukt helaas.
En dan de eerste proef...
Op een constructie van houten balken boven het water moeten de kandidaten elkaar met zandzakjes van de balken af gooien. Na 4 zakjes ongeveer zijn er al 3 Nederlanders te water gegaan. Een zeer overduidelijke voorsprong voor de Belgen die ook tactischer spelen. Shandinella is een bikkel en blijft tot het laatste over, ze vecht tot het bittere eind. Een zakje op haar voet maakt dat de Belgen zich wederom winnaars mogen noemen van een proef. Hiermee winnen zij een dagtocht met een Maleise gids. Ze gaan met de boot rond het eiland varen en nemen daarbij een tussenstopje bij het Nederlandse kamp. In plaats van hen iets aan te bieden nemen zij de kokosnoten mee die nog in de dichtstbijzijnde boom hangen.
En na de dagtocht volgt dan de eliminatieproef. De Nederlanders zijn strijdlustig, ze moeten winnen om niet in een negatief spiraal te komen. De Belgen groeien in hun overwinningsgevoel en de Nederlanders raken steeds meer gedemotiveerd. Ze gaan vol goede moed naar de proef toe.
Bij deze proef worden per team vijf mensen vastgeketend aan palen, ballen  of in kooien. Bij elk persoon zit een sleutel waarmee je los kan komen. Degene die begint maakt met de sleutel de volgende los en zo gaan ze verder, wie het eerst alle teamleden los heeft hoeft niet naar de eilandraad. Nederland begint goed. Als Frouke met haar ketting over een balk moet beseft ze zich dat de ketting uit twee stukken bestaat. De ketting blijft haken waardoor Nederland de voorsprong verliest en Belgie een kans krijgt om te winnen. En door Mohamed zijn onmetelijke snelheid doen ze dit ook. Nederland verliest weer.
Bij het kamp, een uurtje vr de eilandraad, dobberen de Nederlanders in het water en Henk heeft hen wat te vertellen.
'De zwakste schakel moet de expeditie verlaten,' aldus Henk. Henk laat de groep weten zichzelf de zwakste schakel te vinden. Voor de camera verklaart hij ook er enorm van te balen. Hij had niet verwacht dat hij zo snel last zou krijgen van vermoeidheid en had zeker gehoopt en ook verwacht het uit te houden voor minstens twee weken.
Hij kondigt de groep aan dat hij de expeditie gaat verlaten. De groep reageert emotioneel op deze aankondiging. Zeker Ronald heeft het er erg moeilijk mee.
Frouke vertelt dat ze bang is dat ze eruit gaat. Ze denkt dat een paar van haar kampgenoten haar niet zo leuk vinden. Dat ze vinden dat ze teveel op haar luie reet zit en te weinig doet.
Bij de eilandraad vertelt Henk dat hij vrijwillig opstapt en geeft het leiderschap over aan Ronald.
Als Henk vertrokken is, krijgt de groep te horen dat ze ondanks het vrijwillige vetrek van Henk toch moeten stemmen. Geschokt van dit bericht strompelen ze om de beurt naar hun papiertje. En inderdaad Frouke's vermoedens worden bevestigd, zij krijgt vier stemmen. Patrick krijgt er twee. frouke hoeft echter niet weg, zij is alleen in het bezit van een extra stem op de volgende eilandraad.