Aflevering 3

Zoete overwinningen en wraak die zoet zal zijn...

En hoe ging t verder...
In het Belgische kamp is de sfeer ondanks alle zeges die behaald zijn danig bekoeld..
Mitchell en Mick irriteren zich openlijk aan elkaar met als gevolg dat de groep Mick begint te negeren. Zelfs op zijn verjaardag blijft de stemming koel.

In het Nederlandse kamp daarentegen worden de banden steeds hechter. Het vertrek van  Henk heeft de groep aangegrepen en hen dichterbij elkaar gebracht. Ondanks dat maakt Frouke zich wel zorgen om een eventuele eilandraad. Met haar 4 tegenstemmen van de vorige keer staat ze toch in een zwakke positie met maar 6 te verdelen stemmen...
In de Mangrove spelen zaken als relaties en eilandraden geen enkele rol.. Overleven is hier wat telt en honger en uitputting zijn de zwaarste tegenstanders van Klaar, Ernestine en Sarah.
Sarah is voor de tweede keer tijdens deze expeditie het slachtoffer van deze twee kwaden.. Ze is verzwakt en moe en haar weerstand om op te geven is het enige wat haar in het hutje in de Mangrove houdt.. Maar Klaar en Ernestine zijn het klagen van Sarah beu en zien haar liever gaan. Ze praten op haar in om haar te laten inzien dat ze te zwak is om door te gaan en zo wel erg veel van haar lichaam vergt.. Sarah besluit uiteindelijk dat het genoeg geweest is en kiest er voor om naar huis te gaan..
Als de boot met  Sarah vertrokken is blijven Ernestine en Klaar verslagen achter...

Bij de Nederlanders zit de stemming er steeds beter in.
Jeroen heeft een boom met rode vruchten gevonden en er is nu ook weer iets meer te eten. Ook de mannen praten nu meer over hun emoties en Ronald haalt zijn persoonlijke voorwerp tevoorschijn, fotos van zijn gezin.
Patrick is erg geraakt door het zien van deze foto’s, ze doen hem denken aan zijn eigen gezin en beseft nu dat hij hen meer mist dan hij van te voren ingeschat had.


Frank
doet ondertussen in het Belgische team zijn best om de ruzie tussen Mitchell en Mick te sussen..  Maar uiteindelijk komt er toch tussen een uitbarsting tussen deze twee. De hele groep begint zich meer en meer aan Mick te irriteren.. Een daarop volgende slechte nachtrust door de vele muggen die hen teisteren maakt de sfeer ook niet veel beter..
De eerste proef...
Er is post in het Nederlandse kamp.. Uitleg over de eerste proef. Het wordt een wateropdracht en ieder kamp levert een man en een vrouw. Ronald heeft een duidelijke motivatie om te kiezen voor Patrick en Marjolein. Patrick omdat hij goed is onder water en Marjolein omdat hij haar sportief goed inschat.. Bovendien hoopt hij dat een gezamelijke overwinning hen wat dichterbij elkaar zal brengen en dat dat de sfeer in de groep ook goed zal doen..
Voor de Belgen doen Kelly en  Mohamed mee aan de proef.
De proef bevind zich in de zee. De twee teamgenoten moeten om beurten drie en een halve meter duiken om een voor een, acht stokken boven te halen. Tijdens de proef zijn ze met een touw aan elkaar verbonden. Terwijl de een het stokje op het platform wegzet duikt de ander weer naar beneden... Ze mogen niet lang boven rusten omdat de ander dan niet voort kan..
Marjolein is de eerste die opgeeft en de Belgen winnen wederom een proef.. Patrick is zwaar teleurgesteld..
Deze teleurstelling wordt nog groter als hij hoort dat de Belgen die avond een feestje krijgen en hij en Marjolein daarbij aanwezig zullen moeten  zijn om het de Belgen zo aangenaam mogelijk te maken.
Kelly en Mohamed halen bij terugkomst in het kamp een grap uit met hun teamgenoten door net te doen alsof ze verloren hebben, maar lang houden ze dit niet vol en vertellen vol trots dat ze die avond een feestje hebben.
Terwijl Patrick en Marjolein bieftuk en friet serveren aan de uitgelaten Belgen zitten de Nederlanders nog steeds in t ongewisse... en terwijl Mick tijdens het etentje de sfeer verziekt door grove opmerkingen te maken tegen de Nederlanders slaat aan de andere kant van het eiland de sfeer om in wanhoop...


Patrick heeft het ondertussen erg moeilijk als hij het dessert.. een taart,  aan moet snijden, en als er dan ook nog een tweede taart volgt stort hij in..
Maar de Belgen zitten helemaal vol van het diner en staan deze 2e taart af een Patrick en Marjolein.. Maar ondanks dat voelt Patrick zich geknakt en kan zich niet herstellen..
Mick ergert zich aan zijn kampgenoten dat ze die taart afgestaan hebben
In de Mangrove staan Klaar en  Ernestine voor een dilemma.. Moeten ze wel of niet op rooftocht gaan.. Gezien worden betekent naar huis, en erg verzwakken ook, dus ze wagen de gok. Ze willen naar het Nederlandse kamp
Ondertussen smeden de Belgen een complot om de volgende proef te gaan verliezen. Matthias, Peter en Mohamed zijn het gedrag van Mick zo beu dat ze liever een proef verliezen om hem weg te kunnen stemmen dan vol voor de overwinning te gaan.. Mick is de enige van het Belgische kamp die zich serieus voorbereid op de proef..

Als de boot met de belgen vertrekt staan Klaar en  Ernestine aan de rand van de Mangrove.. even twijfelen ze om naar het Belgische kamp te gaan, maar zetten toch door op hun oorspronkelijke plan.. Ze gaan op rooftocht.
Fair play
Ze gaan korfballen, 6 tegen 6. de Belgen zetten tactisch hun twee sterkste spelers aan de kant. Maar ze bleken tegenover een sterk en strijdvaardig Nederlands team te staan. Mick voelt al aan dat de Belgen kansloos zijn en speelt op t scherpst van de snede hierbij ontziet hij even alle regels van fair-play en dat is uiteindelijk zijn nekslag, hij krijgt rood voor gevaarlijk spel. De Belgen moeten verder met zijn vijven en verliezen hun eerste proef met vijf goals tegen een..
Ondertussen sluipen Klaar en  Ernestine naar het Nederlandse kamp, ze zijn nog maar een 50 meter van het kamp verwijderd als ze ineens stemmen horen.. De Nederlanders komen zingend en uitgelaten over hun eerste overwinning terug van hun proef.
En als ze niet gezien willen worden moeten snel maken dat ze weg zijn.. Zwaar teleurgesteld over hun mislukte rooftocht gaan ze terug naar de Mangrove...
De Eilandraad..
De Belgen maken zich klaar voor hun eerste eilandraad en de sfeer is allerminst gespannen.. Iedereen weet al op wie er gestemd gaat worden.. Mick doet een laatste poging om zijn eigen hachje te redden en stemt tactisch op Darline in de hoop dat zij nog meer stemmen van anderen zal krijgen...
Maar helaas voor Mick wordt hij unaniem weggestemd. 7 stemmen tegen...
Het aanbod van om naar de Mangrove te gaan neemt hij gretig aan..
Hij is uit op wraak....