Aflevering 4

Drastische veranderingen

   
Vol strijdlust vertrekt Mick naar de Mangrove. Hij heeft er zin in, hij liet na de eilandraad al weten dat hij wel zin had om wraak te nemen om het Belgische kamp. Met rugzak en al nadert hij het kamp van de verstekelingen, waar Ernestine net een nervous breakdown heeft en het allemaal niet meer ziet zitten. Ze geeft aan dat als ze nog maar 4 dagen zou moeten, het dan duidelijk zou zijn en zich erdoor kon slepen maar dat ze nu niet weet waar ze aan toe is.
Terwijl Ernestine en Klaar afwachten wie er gaat komen duimt Klaar dat het een Belg is. En dan is daar Mick!
"Welcome to paradise, baby," is de begroeting die hij krijgt. Klaar noemt het kamp 'Casa Hell'.
In het Belgische kamp bespreken Peter, Mohamed, Kelly en Matthias dat zij waarschijnlijk heel ver gaan komen want 'wij gaan niet op elkaar stemmen', aldus Peter.
Niet lang daarna krijgen de beiden kampen post. En wel de mededeling dat zij moet gaan inpakken want ze gaan hun kamp verlaten en komen wellicht helemaal niet meer terug. Beide kampen zijn geschokt. Ze zijn bang dat ze gemengd gaan worden. Vooral Kelly huilt bij het idee alleen al dat ze gescheiden zal worden van haar drie vrienden Peter, Matt en Mo.
 
   
Elders op het strand wacht Ernst Paul alle kampleden op. Met lood in de schoenen en vlag in de handen arriveren de kandidaten. Met een onderdrukte glimlach vertelt hij de survivors dat de kampen gaan mengen. De kandidaten reageren zeer geschokt op dit nieuws. Erg veel tijd om het door te laten dringen is er niet. Ernst Paul roept de twee oudste deelnemers bij zich en dat zijn Darline en Ronald.
Ronald moet een Belgische man kiezen. Meteen kiest hij voor Mohamed. Vervolgens moet hij een Belgische vrouw kiezen en kiest Kelly. Kelly en Mohamed klampen zich aan elkaar vast.
Darline moet een Nederlandse man en een Nederlandse vrouw kiezen, zij kiest voor Patrick en Marjolein.
Vanaf dat moment gaat het voormalige Nederlandse kamp door het leven als Kamp Zuid en de anderen worden Kamp Noord. Meteen mogen de 'nieuwe' teamleden een proef doen. Patrick en Marjolein nemen het op tegen Mohamed en Kelly in een fysieke proef. Ze moeten houten kisten van de ene vlonder naar de andere sjouwen. Wie het eerste tien kisten naar de andere kant heeft, heeft gewonnen. Vrij lang gaat het gelijk op maar bij de laatste kist is Mohamed nét wat eerder dan patrick en zij winnen dus de proef.
Met deze proef winnen zij heel veel voedsel. Theezakjes, rijst, bloem, fruit en vis! Helemaal blij met hun nieuwe sterke kampgenoten vetrekt Kamp Zuid.
   
Ondertussen in de mangrove burgert Mick helemaal in tussen de Hollandse vrouwen. Ze vinden hem geweldig en hij voelt zich geweldig. Hij vertelt over hoe fijn het hier vind en Klaar vind zijn strijdlust geweldig. Ze benoemt zijn haat jegens het Belgische Kamp en geniet ervan. Meteen is ook besloten dat ze gaan stelen in het Belgische Kamp. Mick heeft er helemaal zin an!
Patrick is ziek en beklaagt zich erover. Hij heeft last van diarree en voelt zich nog altijd niet goed. In Kamp Noord zijn er schelpen als avondmaal en Patrick vind het niks. De Belgen storen zich aan het klagende gedrag van Patrick. Patrick vertelt Marjolein dat hij zich rot voelt en zich niet prettig voelt in het nieuwe kamp en hij is ook nog eens jarig morgen. Marjolein maakt hem heel duidelijk ook zij al haar maatjes kwijt is en alleen is. Marjolein is daarentegen wel opgewekt en gaat ervoor. Ze gaat socializen en da lijkt ook vrij snel vruchten af te werpen. Ze wordt leuk ontvangen in die groep.
Patrick daarentegen besluit na een aantal uren wandelen en een paar keer kotsen naar huis te gaan.
Kelly vind het voormalige Nederlandse kamp huiselijk, ze voelt zich er wel lekker, dit in tegenstelling tot Mohamed die de kat uit de boom kijkt.
Jeroen laat weten in de groep dat hij zich niet meer zo lekker voelt bij het hele gebeuren en wel naar huis wil. "Er mag op mij gestemd worden bij de eilandraad," zegt Jeroen tegen zijn kampgenoten.
   
En dan de eliminatieproef... Op de bodem van de zee ligt voor ieder team een kist van 100 kilo. Deze kist moet uit het water, over het parcour van balken op het strand. vervolgens moet de kist aan een soort lift bevestigd worden en door middel van emmers met zand in een bak te legen moet de kist omhoog. De kandidaten moeten een sleutel pakken bovenaan een paal om een groot mes te kunnen pakken en daarmee de touwen doorsnijden van de kooi waarin de immuniteitstotem zich bevindt.
   
Kamp Noord is als eerste uit het water en heeft daardoor een flinke voorsprong gedurende de hele proef.
Tijdens het emmertjes vullen neemt Ronald een pauze omdat hij al zoveel had gedaan in het water.
Uiteindelijk heeft Frank de grootste moeite met het doorsnijden van het touw en daardoor komt Kamp Zuid nog heel dichtbij de overwinning maar dan is toch Frank net wat eerder en neemt Kamp Noord de totem in ontvangst.
   
Voor Mo is het de eerste keer dat hij een proef verliest. Hij kan erg slecht tegen zijn verlies en heeft even de tijd nodig om te verwerken dat hij heeft verloren. Hij ergerde zich aan zijn teamgenoten. Ze deden niet genoeg hun best. Na het verliezen van de proef willen de bewoners van Kamp Zuid graag even de proef nabespreken maar Mohamed heeft daar geen behoefte aan. Hij moet even alleen zijn en wil niet praten over het hoe en waarom van de verloren proef. Zijn kampgenoten ergeren zich aan zijn gedrag. In hun opzicht staat hij niet open voor een gesprek.
In de boot terug naar het kamp krijgen Shandinella en Mo woorden over dit voorval. Een hoogoplopende discussie volgt, waarin Shandinella haar stem flink verheft tot ergernis van Mo. Mohamed loopt weg tot grote ergernis van vrijwel alle kampgenoten. Behalve Kelly, zij gaat achter hem aan.
   
Terwijl Kamp Zuid bezig is de klap te verwerken speelt zich er heel wat af elders op het eiland. De verstekelingen hebben onderweg hun plannen moet aanpassen aangezien het Noordelijke Kamp bewoond was toen zij daar aankwamen. Ze hebben tot grote teleurstelling van Mick moeten besluiten naar het andere kamp te gaan. Vol goede moed hopen ze daar een leeg kamp aan te treffen en hun slag te slaan. Het is wel een tegenvaller want het is een flink stuk lopen weer naar het andere kamp. Maar ze doen hun best en zijn zeer gedreven begonnen aan deze expeditie voedsel jatten.
   
Terwijl Kamp Zuid gespannen van alle emoties en conflicten bij de eilandraad zit, treffen 'De Drie MOerasketiers', zoals ze zichzelf zijn gaan noemen, een leeg kamp aan. Helemaal wild van enthousiastme trekken ze blikken en potten open. De winst van de vorige proef staat er allemaal voor het oprapen. Helemaal juichend vullen ze hun zakken en tassen met allerlei ' lekkernijen'. Ze willen het laten lijken alsof er beestenn hebben geroofd en Klaar offert zich op om een rauwe vis af te knagen.
   
Vlak voor de eilandraad had Jeroen zijn team laten weten dat hij toch maar niet naar huis wilde. Dit is hem niet geheel in dank afgenomen met als gevolg dat ook niet iedereen naar hem geluisterd heeft. Hij ontvangt dan ook bij de eilandraad 3 stemmen. Mohamed heeft zich met zijn gedrag sinds de proef ook niet populair gemaakt en krijgt 2 stemmen. Froukje had nog een stem van vorige keer en krijgt er nu één bij. Omdat Patrick inmiddels de expeditie heeft verlaten op vrijwillige basis hoeft Jeroen niet weg. Wel is hij nu degene met een extra stem op de volgende eilandraad.