Aflevering 5

Stemmingswisselingen....

Na de wisseling in de kampen doet Marjolein als enige overgebleven Nederlandse erg haar best om in de smaak te vallen bij de Belgen. Ze is dan ook vol lof over het het eten wat in het kamp bereid wordt.. Alleen Mitchell is niet zo van haar gecharmeerd.. Ze vind haar te tactisch..
Ondertussen zijn de verstekelingen na een geslaagde roof tevreden en voldaan teruggekeerd  in hun Casa di Mangrovia.. Eindelijk hebben ze weer een keer kunnen genieten van een degelijke maaltijd en de humor en stemming zit er goed in! Ze hebben alleen ineens zoveel gegeten dat ze genoodzaakt zijn de volgende dag weer op rooftocht te moeten gaan. Ze zouden alleen wel graag even willen weten wat ze eigenlijk voor vis gegeten hebben en vragen zich af hoe ze daar achter kunnen komen bij de Nederlanders. De veranderingen in het kamp zijn bij Mick niet onopgemerkt gebleven, hij heeft de nieuwe vlag van kamp zuid zien hangen en wil weten wat er gebeurd is.
In Kamp Zuid ontdekt Shandinella dat er wat mis is met hun voedselvoorraad.. Maar de afleidingsmanouvre van Klaar is succesvol en de kampleden leggen de oorzaak van de roof bij de ratten en de varanen.
Tot ergernis van Ronald genieten Frouke en Kelly op hun strand van de zon..  Frouke is de kritiek van Ronald beu en polst bij Kelly hoe zij over hem denkt.. Maar zij is ook niet zo dol op hem en vind Ronald een slijmbal.

In kamp Noord zijn er wat twijfels over de manier waarop Mitchell met de voedselvoorraad omspringt.. De mannen sturen daarom Matthias er op uit om eens te gaan polsen.. De Belgen brengen het niet direct maar Marjolein voelt wel een zekere spanning rondom Mitchell.. Ze vertrouwen haar antwoord niet helemaal en besluiten een val te gaan zetten voor varanen..
In kamp Zuid roept Jeroen ondertussen iedereen bij elkaar.. Hij voelt zich niet happy nadat er toch drie mensen op hem gestemd hebben terwijl hij gezegd had toch te willen blijven. Ronald vreesd ondertussen voor zijn eigen positie.. Als Jeroen vertrekt staat hij erg zwak, Hij ziet Frouke het liefste vertrekken, dat is zijn zwakste schakel in het team maar die is als erg close met  Kelly en Mohamed..
Maar hij is nog steeds de coŲrdinator van kamp Zuid en probeert met alle macht de spirit erin te houden.
De eerste proef..
De eerste proef is een estafette. Ze moeten zwemmen, in een mast klimmen, een blokje pakken, 6 meter naar beneden springen, terugzwemmen en het blokje wegzetten.
Mohamed start als eerste tegen Marjolein maar hij is zo snel dat hij meteen flink op kamp Noord uitloopt.. Frank is snel maar ook hij kan de achterstand niet meer goed maken.. Bij Darline is de spanning te groot en eenmaal boven raakt ze in paniek en durft niet te springen. Haar overwinningsdrang en adrenaline winnen het uiteindelijk toch van de angst en ze springt.
Froukeís prestaties  zijn teleurstellend en de Belgen weten weer in te lopen. Maar Ronald red kamp Zuid en ze winnen alsnog.
Hiermee hebben ze twintig minuten met het thuisfront bellen gewonnen en besluiten allemaal twee minuten te bellen..
Kelly en Shandinella bellen met hun ouders en Mohamed informeerd naar het rapport van zijn kinderen.. Maar na het bellen mist hij ze meer dan ooit en krijgt ook heimwee Voor Ronald is de prijs ook een emotionele domper want het lukt hem niet in in contact te komen met zijn thuisfront.
Er zijn vier belminuten over. Deze mogen geruild worden tegen voedsel bij kamp Noord. Die willen dat eigenlijk niet maar Mitchell denkt daar anders over. Omdat ze anders toch verloren gaan, gaan ze overstag en ruilen de minuten voor wat zout.
Jeroen blijft ook na de proef neerslachtig en wordt door Ernst-Paul opgehaald.. Maar op het moment van zijn vertrek zit  Ronald nog steeds bij Mitchell van kamp Noord in de boot om de belminuten te ruilen.. Als hij terugkomt is hij dan ook erg teleurgesteld.
In kamp Noord heeft  Marjolein ondertussen het initiatief genomen om te gaan koken omdat Mitchell nog steeds niet terug is. Ze heeft die avond dan ook veel succes met haar maaltijd.. Bij iedereen, behalve bij Mitchell..
       
In de Mangrove hebben Mick en Ernestine het ondertussen helemaal gehad.. Maar buiten alle omgevingskwaaltjes hebben ze nog de meeste last van Klaar. Terwijl ze dit liggen te bespreken komt Klaar erbij en proeft iets van een geheimzinnige sfeer.. Ze hebben het over opgeven en niet opgeven. En opgeven is iets wat Mick niet zal doen, want hij gunt Klaar de overwinning niet.
In kamp Zuid doet Ronald nog een toenaderingspoging tot de groep.. Maar Mohamed reageerd daar cynisch op. En maakt hem ronduit belachelijk.
De Eliminatieproef.
De Eliminatieproef is een evenwichtsparcour. Hierbij is het van groot belang dat iedereen bij de start een goede positie heeft. In kamp Noord kunnen ze het maar niet eens worden wie er aan de kant blijft. Ze kunnen niet kiezen tussen Mitchell en Matthias. Uiteindelijk is het Matthias die aan de kant blijft. Mitchell heeft op de ladder grote moeite om boven te komen. Deze draait steeds om waardoor ze keer op keer in het water beland en een grote achterstand tot kamp Zuid opbouwd.. Ronald heeft op zijn beurt moeite met de evenwichtsbalk maar haalt na drie verfrissende duiken toch de overkant. Zuid wint ook deze tweede proef.. En met name Ronald is erg opgelucht..
       

Als de leden van kamp Zuid op hun eiland terugkomen gaat Mitchell meteen haar best doen om haar falen tijdens de proef een beetje goed te maken, en begint meteen met eten schoon te maken. Frank trapt daar echter niet in..
Tijdens het eten komt de oude stemafspraak weer boven tafel.. Dat de Nederlanders meteen weggestemd zouden worden uit het kamp, Maar niet iedereen voelt zich daar nog prettig bij en besluiten die afspraak maar af te schaffen...

Ondertussen in de mangrove groeien tussen Klaar en Ernestine de irritaties de hut uit. Ze zitten nu al twee weken op elkaars lip.. en dat heeft zo zijn effect op de onderlinge verhoudingen en sfeer.
Mick kan het gekibbel niet aanhoren en zoekt zijn bed op.. Maar daar zit het hem ook niet lekker dat zijn twee moerasvrouwen verder ruzieŽn en besluit de zaak te verzoenen met een moerasketiersknuffel.
De Eilandraad...
Terwijl kamp Noord zich klaarmaakt voor de eilandraad doen de moerasketiers hetzelfde voor een voedselrooftocht.. Dit maal wagen ze zich naar het voormalige Belgische kamp..
Terwijl bij de eilandraad de stemmen geteld worden staan ze in het kamp ruzie te maken over hoeveel ze gaan jatten. Er is niet veel en Mick is nog steeds gebrand op wraak. Hij wil zijn voormalig kampgenoten een hak zetten door alles mee te nemen. Klaar wil dat niet, die gunt ze nog een beetje een maaltijd die avond..
Op dat moment, op een andere plek zit kamp Noord in afwachting van hun vonnis..
Marjolein en Peter hebben ieder een stem en blijkt Mitchell het geluk aan haar zijde te hebben.. Dankzij het vertrek van Jeroen hoeft ze ondanks haar 4 stemmen tegen niet weg.. Maar neemt wel een zwarte stem mee naar de volgende ronde..

Het Meningsverschil tussen de Moerasketiers is op dat moment al uitgelopen op ordinaire scheldpartij...De gemoederen lopen hoog op.. Of ze hun hoofd koel weten te houden en hoe dit verder gaat... weten we volgende week pas...