Aflevering 6

Volksverhuizingen...

De verstekelingen vertrekken net op tijd uit Kamp Noord want de eilandbewoners zijn onderweg terug van de eilandraad en er moet nog gekookt worden. De dag is al grotendeels voorbij door de eilandraad. En dan ontdekt Frank dat er bijna niets meer over is van zijn gevangen vissen. Een hele vervelende ontdekking, Frank heeft er ren tijd in gestoken om die vissen te vangen. Hij denkt dat de krabben de vis hebben opgegeten. Peter betwijfelt dit en gaat in de voorraadkist kijken. En daar komt hij erachter dat er geen korrel rijst meer over is!
Terwijl de woede toeneemt in Kamp Noord vanwege het gestolen eten, koken ze in Kamp Zuid een heerlijk uitgebreide maaltijd. En in de Mangrove probeert Klaar de ruzie bij te leggen over de roof in Kamp Noord. Ze geeft als reden: "Het overviel me en ik kon het gewoon niet aan."
Mick is vooral erg hard en hoeft niets te horen van haar redenen tot haar 'zwakke' gedrag in dit spel. Ernestine vind het vreselijk moeilijk dat haar teamgenoten zo tekeer gaan tegen elkaar. Ernestine denkt er ook over om op te geven, ze kan het niet meer hebben allemaal verklaart zij tussen haar tranen door.
Terwijl Kamp Noord besloten heeft dat ze bestolen zijn door Kamp Zuid, bereidt men in Kamp Zuid een heerlijk maaltje voor. Dat Mick een bandana heeft meegeneomen valt niemand op, terwijl hij die toch expres had meegenomen zodat ze misschien wel zouden gaan nadenken over de verdwenen bandana van Mick. Maar tijdens de bespreking en het avondmaal begint Klaar wr over het gestolen eten. Mick springt uit zijn vel en is het gezeur over de rijst zat. Hij laat Klaar weten dat ze niets krijgt van de rijst.
De volgende ochtend is de sfeer om te snijden in de mangrove en Klaar en Ernestine trekken erop uit. De moerasketiers ontwijken elkaar volkomen.
In kamp Zuid ontvangen ze een brief waarin staat dat grote moment daar is, de samensmelting. Helemaal blij en opgewekt zijn de kampleden van dit bericht en gaan enthousiast beginnen met inpakken. Op rituele wijze verbranden ze hun kamp.
In Kamp Noord wordt diot bericht anders ontvangen. Met gemengde gevoelens bespreken ze de samensmelting. Enerzijds zijn ze blij en opgelucht maar het is ook wel een confrontatie met de mensen die hen beroofd hebben.
Op een grote boot krijgen alle survivors lekker te eten en te drinken en mogen ze zelfs muziek. Een echt feest wordt ervan gemaakt. Frank zwengelt het onderwerp 'gestolen voedsel' maar eens aan bij Ronald. Deze weet natuurlijk nergens van en als hij tegen Frank zegt dat ie het maar aan Mohamed moet vragen dan laat Frank het erbij. Het wordt een heus feest waarin de drank vloeit. Frank heeft echter niet veel alcohol nodig en is ook lekker aangeschoten.
Terwijl de survivors feesten en dansen worden de mangrove bewoners opgescrikt door muziek. Nieuwsgierig gaan ze kijken en bevinden zich buiten de Mangrove. Als Shandinella en Ronald staan te dansen ziet zij ineens iemand bij de rand van het moeras. Ze maakt haar danspartner attent op het leven langs de waterkant maar hij ziet niks. De verstekelingen maken heel snel dat ze wegkomen!
Als klap op de vuurpijl mogen de feestende kandidaten ook nog na het feest een heerlijke nacht doorbrengen op het strand in een hangmat. Een prachtige opstelling van fakkels en hangmatten staat er voor ze klaar. Blij verrast duiken ze erin.
En dan komt Roos... Helaas lijkt het allemaal niet wat het is. Het is een proef en wat voor n. Naast alle hangmatten staat een wok en iedere survivor krijgt een steen in de hand. Wie het eerst in slaap valt en of de steen laat vallen in de wok, verlaat de expeditie. Na een paar uren van een hoop lol en gelach is het Shandinella die haar steen laat vallen. Teleurgesteld neemt zij afscheid. Als het middernacht is, verteld Roos de kandidaten dat er niet meer gepraat mag worden. Dan wordt het al voor velen moeilijker.
Na vele gevallen stenen en kletterende wokken blijven Mitchell, Darline en Mohamed over. Het is inmiddels vijf uur later en nu moeten ze hun ogen sluiten. Degene die de immuniteit het beste kon gebruiken is Mitchell maar zij is tevens ook degene die na het sluiten van haar ogen ook als eerste haar steen laat vallen. Tot het al lang licht is gaan Darlineen Mohameddoor. Darline Is degene die het net niet volhoudt en Mohamed wint immuniteit!
Terwijl de kampleden bezig waren met hun feest en hun lekkernijen hebben de Moerasketiers te horen gekregen dat ze naar het voormalig Kamp Zuid mogen gaan en daar hun expeditie voort mogen zetten. Helemaal enthousiast en blij zijn ze. Ook Ernestine heeft er helemaal zin in weer. Het horen van de muziek heeft haar weer opgepept en het idee dat ze weer vrijuit mogen bewegen op het eiland en uit het moeras mogen maakt dat ze weer er weer helemaal 100% voor wil gaan.
Alle ruzies lijken vergeten en er is geen vuiltje meer aan de lucht. Zij worden de nieuwe bewoners van Si Mirat.
Shandinella kiest ervoor om door te gaan naar Si Mirat. Ze krijgt een fles wijn mee en een blik rijst. Ze wordt hartelijk ontvangen door de voormalige bewoners van het moeras. Ze zijn wel heel verbaasd haar te zien. Meteen barstten de verhalen los over wat zich allemaal in het Kamp heeft afgespeeld. Shandinella vertelt alles wat de Moerasketiers willen horen en die beseffen zich wel dat zij een 'modelhuishouden' waren vergeleken met alle gebeurtenissen in de Kampen. De Moerasketiers krijgen de opdracht om met elkaar in het vervolg te bepalen of de afvallers bij hen mogen blijven ja of nee. Ze krijgen 24 uur de tijd om te beslissen over het lot van Shandinella. Als ze besluiten dat zij mag blijven mogen ze ook de fles wijn en de rijst houden. En na een kleine vergadering (!) besluiten zij dat Shandinella wel degelijk mag blijven! De fles wijn gaat open en er wordt geproost op de nieuwe samenstelling van hun groepje.
Mick ziet er nu al naar uit om over het lot van zijn vijanden te mogen bepalen als deze afvallen bij de eilandraad. Hij hoopt dat hij Mitchell mag verwelkomen of liever gezegd dat hij haar linea recta mag wegsturen.
Op het eiland van de samensmelting, Ketuc, merkt Marjolein dat 'de vijf', Kelly, Matthias, Peter, Mohamed en Frouke een subgroep vormen vanaf het moment van aankomst. Marjolein roept meteen de groep bij elkaar en laat weten dat ze zich niet prettig voelt bij de groep op deze manier. 'De vijf' voelen heel goed aan dat het om hen gaat en proberen uit te leggen dat zij erg hecht zijn en gewoon blij zijn dat ze weer herenigd zijn.
Mitchell probeert te steunen en benoemt naar de groep dat ze weet dat zij hebben afgesproken niet op elkaar te stemmen en dat ze dat niet prettig vind. Dit gesprek rondt uit op onenigheid tussen Mitchell en Marjolein. Marjolein vind dat Mitchell voor zichzef moet praten en niet in de 'wij-vorm' want zij bedoelt iets anders, zegt ze. Zij heeft het over haar eigen gevoel bij de groepsvorming en doelt niet op stemafspraken.
Nu de kamplieden zin samengesmolten mogen zij met zijn allen naar de eilandraad. Roos vraagt de kampleden naar hun gesprek van die middag. En wederom zijn dezelfde dames het niet eens met elkaar. Peter laat weten dat hij het niet eens is hiermee en het van Marjoleinook niet zo goed kan hebben omdat zij nog maar net erbij is.
De uitspraken van Mitchelleerder die dag hebben haar geen goed gedaan. Zij krijgt zes stemmen van de tien. Er zijn drie stemmen voor Kelly en er is n stem voor Darline.
Het is dus duidelijk dat Mitchell mag vertrekken. Aan Roos laat zij weten dat ze niet verwacht had zoveel stemmen te krijgen. En dan het aanbod... Na een paar keer twijfelen, besluit ze er toch voor te gaan en wordt naar Si Mirat gebracht. Hoe zal zij daar ontvangen worden?? Zl ze wel ontvangen worden...?