Aflevering 7

Daarheen en weer terug...

Na de samensmelting hebben de 10 overgebleven expeditieleden het zwaar op het nieuwe eiland… Er is weinig voedsel en zonder vis, vruchten en kokosnoten zullen ze het alleen nog maar moeilijker gaan krijgen. Bovenop dat alles kampt Mohamed met heimwee.
Op Simirat hebben de afvallers nu het rijk alleen. Shandinella vermoedt dat Mitchell bij het kamp zal komen vanwege haar zwarte stem van de vorige ronde.. Mick ziet zijn grootste nachtmerrie waarheid worden als hij de boot met de kleine hobbit en de kip ziet naderen.. Maar zijn besluit staat vast.. Hij wil haar kost wat kost niet bij hem op zijn eiland hebben. Vol trots en uitdaging naar Mitchell leest hij dan ook de brief voor waarop de uitleg staat over de beslissing die binnen 24 uur zal moeten vallen over haar lot.
Op Teluk staat iedereen al weer klaar voor de eeste proef.. Iedereen staat op een lange rij, en voor heb liggen kaarten. Negen  kaarten hebben het Robinson logo en één heeft een doodshoofd. Diegene die het doodshoofd trekt moet per direct iemand uitschakelen.
De groep verwacht dat de prijs iets met het thuisfront te maken heeft, ze hebben daarom half en half afgesproken de mensen met kinderen te sparen.
Zo wordt Frouke als eerste weggestemd door Marjolein. en vervolgens ook Ronald, Marjolein zelf, Matt, Kelly, Frank en Darline.
Peter, die drie mensen weggespeeld heeft staat nu in de finale tegen Mo die op het gebied van de proeven in tegenstelling tot zijn heimwee nog steeds ongeslagen is.

Ze moeten een toren maken met vierkante blokjes, tot het tiende blokje gaat dit vrij goed, maar uiteindelijk spelen de bibbers van Peter hem toch parten en na een aarzeling van de toren valt deze toch om....
Ondertussen probeert Mitchell op Si Mirat uit te vissen wat haar kansen zijn. Zij en Mick praten nog steeds niet met elkaar maar. Maar op Shandinella maakt ze geen verkeerde indruk..
Mohamed mag met Roos mee naar een havenstadje waar hij voor het eerst in weken weer contact heeft met de bewoonde wereld.. Het eerste wat hij dan ook doet is in een spiegel kijken. Hij had verwacht bezoek te krijgen van een familielid maar wat hem te wachten staat is verre van dat.Mo krijgt vijf minuten winkeltijd in de supermarkt, en binnen die tijd moet hij 10 produkten vinden waar iedereen en hijzelf het meest naar snakt. Als de anderen weten te raden wat hij gekocht heeft mogen ze de produkten houden.
Het blijkt erg moeilijk te zijn want ze raden maar 3 dingen.. chocolade voor Kelly, koffie voor Ronald en cola voor Peter... Voor Mohamed is het een teleurstellend resultaat en heeft geen zin om van 
Ronald zijn koffie te genieten.
Op Si Mirat doet Mitchell verhaal over de situatie tussen haar en Mick, Maar die geeft nog steeds geen strobreed toe. Die nacht breekt er noodweer uit boven de eilanden, Het  stormt, regent en onweerd, en na een helse nacht is de ochtend niet veel beter. Ernestine is nu helemaal gebroken. Alle tegenvallers en lichamelijk ongemakken van de afgelopen weken hebben haar na deze nacht echt doen knakken. En daarnaast kampt ze nog steeds met haar haat-liefde verhouding met Klaar..., ze heeft dan ook de knoop door gehakt om op te stappen en wil naar huis.
Terwijl ze zingend bij Roos in de boot stapt en afscheid neemt van haar vrienden blijft Mick aangeslagen achter bij Shandinella en Klaar.
Op Teluk is Frouke er ook erg aan toe, Ze is erg verzwakt en de laatste dagen met het gebrek aan voedsel en dit noodweer maakt haar nog zwakker.
Bij de samensmelting had de ploeg een visnet gewonnen, tot nu toe hadden ze nog niet de energie gehad om het op te zetten, maar de honger dwingt hen nu de laatste krachten te bundelen en na uren hard werken staat het net. De uitputting roept spanningen op en bij Mohamed komen er steeds meer frustraties boven over Ronald. Ondanks dat hij deze voor zichzelf houdt heeft Marjolein ze toch opgepikt.
Op Si Mirat blijft Mick drammen dat hij Mitchell weg wil hebben tot ergernis van Klaar. Zij en Shandinella willen hun kansen vergroten door de groep groter te maken, maar op het moment dat ze hem terecht wijst barst voor Mick voor de zoveelste keer een bom en is t zat.. Zij eruit of ik eruit schreeuwt hij uit en dreigt met opstappen.
Deze dreiging blijkt te werken, want de twee dames gaan overstag voor zijn gevoel en besluiten unaniem dat Mitchell moet vertrekken.
Op Teluk is na vier dagen eindelijk weer wat te eten.
Het visnet zorgt voor een rog en later ook nog voor negen haaitjes. Maar als Mohamed ze binnenhaalt roept dit weer ergernis op bij Ronald. Hij noemt het de Mo-Show en vind dat hij ook wel even had kunnen wachten met het binnen halen van die vis.
Mo die op zijn beurt weer hoort wat er over hem gezegd is, is hier op zijn beurt weer door geraakt en eet niet mee van het feestmaal. Maar ook het feit dat hij wordt gesteund door zijn vrienden is voor Ronald weer een irritatiebron.
De 2e proef
Om een amulet te winnen waarmee ze immuniteit voor de eilandraad kunnen bemachtigen moet er een evenwichtsproef gedaan worden op een vlot.
Frank heeft de grootste moeite om overeind te blijven en kort daarna valt ook Matthias in het water. Na 10 minuten krijgen de overgebleven 10 seconden de tijd om de eerste verhoging te gaan staan. Dit gaat meteen ten koste van Ronald en Frouke.
De tijd verstrijkt en Marjolein, Mohamed, Kelly en Darline staan nog steeds recht overeind..
Ze krijgen wederom 15 seconden de tijd om de volgende verhoging te nemen.. Dit gaat voor niemand vlekkeloos maar Kelly is degene die het langste weet te blijven staan en wint hiermee immuniteit.
Na de proef bereiken de spanningen tussen Mo en Ronald het kookpunt. Mo gooit nu alles in de groep maar er is voor Ronald geen speld tussen te krijgen. Zijn houding, zijn gedrag, zijn pogingen om anderen tegen hem op te zetten, hij krijgt nu allles voor zijn voeten geworpen. Het is uiteindelijk Frank die tussen beiden komt om de boel te sussen. En de twee schudden elkaar de hand.
De volgende ochtend brengt Peter iedereen koffie op bed en heeft de groep besloten de sfeer niet langer te laten bederven door de neerslachtige Mohamed
De Eilandraad...
Als de hele groep de volgende dag bij de eilandraad aankomt lijkt de sfeer al weer een stuk minder.
Als uiteindelijk de stemmen geteld zijn blijkt Ronald twee stemmen te hebben, Marjolein en Matthias ieder een en moet Frouke de expeditie met vijf stemmen verlaten.
Op het aanbod om verder te gaan op Si Mirat zegt ze nee, ze is te erg verwakt, en wil nu niets liever dan naar huis gaan. om meer te gaan genieten van haar leven zonder haast, meer te genieten van eten en meer te gaan ondernemen met haar moeder.
Op Si Mirat blijft alles zoals t is..
Klaar en Shandinella vullen de voedselvoorraad aan en Mick doet een vergeefse poging tot het vangen van een varaan...
Het Boe-geroep van Klaar  had geen effect..
Dit keer geen nieuwe verhalen en geen 24 uur durend overleg..
Alles blijft zoals t is.. alleen zonder Ernestine