Aflevering 8

Wantrouwen alom...

Op het eiland Teluk lijkt de groep van 5 uit elkaar te vallen na het conflict tussen Mo en Ronald. De mannen verwachten dat hij Mo het nu eens van zich af zal zetten. Alleen Kelly steunt haar vriend Mohamed onvoorwaardelijk!
De groep is moeilijk momenteel. De bewoners verzwakken en er is n persoon die daardoor versterkt, darline! Darline voelt zich steeds sterker en voelt zich goed, zij kan er voorlopig nog wel tegen aan.
Op Si Mirat bouwen ze rustig verder. Hoewel rustig? Mick en Klaar discussieren en debatteren zoals altijd over alles en liggen met elkaar overhoop maar het mag de sfeer niet echt bederven. Klaar legt ook uit dat ze Mick een showman vind. Mick doet min of meer zijn beklag bij Shandinella over het gedrag van Klaar. Shandinella probeert hem in te laten zien dat Klaar het niet zo slecht bedoelt allemaal.
De survivors moeten hun eerste proef doen. En daar is dan de gevreesde evenwichtsbalk weer...
Eerst moet er door middel van een bak met modder bepaald worden wie er mogen gaan strijden om de overwinning. De 8 mensen mogen in een bak met modder zoeken naar een stokje. Heb je een stokje dan mag je gaan strijden om de prijs en mag je je tegenstander kiezen. Mohamed kiest heel tactisch voor Matthias, iedereen weet dat Matthias erg slecht is in de evenwichtsbalk. Matt verliest dus ook deze proef en vind het zelf niet zo leuk dat Mohamed voor hem gekozen heeft. Ronald kiest Darline en Darline valt als eerste. kelly kiest voor Peter en ze wint. Frank kiest voor Marjolein en Marjolein blijft het langste staan. De vier verliezers moeten nog tegen elkaar en dan daarvan de 2 verliezers en degene die dn verliest, verlaat per direct de expeditie. Dit slaat in als een bom en de druk is hoog, erg hoog.
Frank vindt het spel vreselijk, dat er op deze manier iemand weg moet kan hij niet bevatten. Hij moet gaan strijden tegen Peter. Frank kiest ervoor om de balk te laten wiebelen, terwijl Peter in twijfel is om het zelf op te geven. Door het schommelen valt Peter uiteindelijk eraf.
Dan moeten Matthias en Darline tegen elkaar strijden en na een hoop gewiebel valt dan onverwachts Darline af bij een proef waar Matthias zo slecht in is. Darline moet nu nog een keer tegen Peter. Uiteindelijk is het dan Darline die afvalt en dan ook meteen afscheid moet nemen van haar teamgenoten.
Darline neemt het aanbod 'Si Mirat' aan, ze voelt zich nog erg goed maar is wel teleurgesteld dat dit zo onverwacht kwam. Ze vertrekt naar Si Mirat. Frank heeft erg veel last van de manier waarop zij weg moest. Als zij terug zijn op het eiland loopt hij weg van de groep en neemt tijd voor zichzelf. Hij is geknakt door het vertrek van Darline en vind de game niet fair.
De groep is erg ongerust over zijn afwezigheid, ze zoeken het eiland af maar kunnen hem niet vinden.
Darline wordt letterlijk en figuurlijk met open armen ontvangen. Ze heeft een plastic zak bij zich en de verstekelingen zijn vooral erg nieuwsgierig naar wat ze bij zich heeft. Mick wil het liefst meteen besluiten dat Darline mag blijven maar hier is Klaar het niet mee eens. Klaar heeft haar twijfels bij de oprechtheid van Darline en wil daarom dat Darline zich eerst bewijst in de komende 24 uur. Ondertussen maken ze gebruik van Darline's gedrevenheid. Op Teluk kunnen ze hun prijs in ontvangst nemen. Degene die als eerste wonnen bij de proef op de balk ontvangen post.
Ze mogen dit ook weigeren en dan hun prijs doorgeven aan een ander die geen prijs heeft. Kelly geeft haar prijs aan Frank, hij heeft tenslotte kinderen. Marjolein geeft haar prijs aan Peter, ondanks dat hij al twee keer op haar gestemd heeft. Ronald zegt dat hij te emotioneel wordt van het zien van post van het thuisfront en besluit zijn prijs aan Matthias te geven. Dit roept weer twijfel op bij de rest. Frank en Peter denken dat het een tactische zet is van Ronald en laten hun afkeer duidelijk merken.
Mohamed ontvangt naast een brief van zijn vrouw de meest opmerkelijke post, een slipje!
Op Si Mirat wordt er vergaderd over het lot van Darline. Shandinella wil haar wel laten blijven, vind haar wel een prettig persoon en een open indruk maken. Klaar heeft haar twijfels over Darline naar aanleiding van een gesprek wat zij met haar heeft gedaan. Na een tijd flink beraad komen ze dan terug bij Darline en laten haar weten dat ze welkom is. En dan mogen ze dan eindelijk hun post en foto's bekijken! Dit maakt wel emoties los bij Klaar en Darline.
Dan de proef om de immuniteit... Met zijn allen beginnen ze aan de proef en naarmate deze vordert zal er steeds iemand afvallen. Bij de eerste ronde krijgen ze een bord met lettertjes en cijfertjes te zien voor een paar seconde. Ze moeten het in hun hoofd opnemen en later op een bord weer opschrijven wat ze gezien hebben. Er zijn er al een aantal die het niet goed hebben en dan gaan Peter, Kelly, Marjolein en Ronald door naar de tweede ronde. Ze moeten blokjes met getallen erop naar logica in een houten frame plaatsen. Peter ziet al heel erg snel wat het moet zijn, het totaal van drie blokjes moet steeds 15 zijn. Kelly is niet op tijd klaar en valt af. Met een houten puzzel moeten ze de stukken zo schuiven dat het Expeditie Robinson logo te voorschijn komt. Ronald valt af bij dit gedeelte. Tot slot moet er een piramde gebouwd worden. Peter en Marjolein puzzelen zich suf en het is een lastige opgave maar dan uiteindelijk is het Marjolein die de piramide in elkaar zet en immuniteit wint.
Op Si Mirat is de sfeer goed. Klaar is weer opgeknapt na de emoties van haar post en voelt zich weer lekker, het heeft haar goed gedaan om wat bevestiging van het thuisfront te krijgen. Darline voelt zich ook lekker tussen haar nieuwe kampgenoten, ze zijn erg relaxed en er hangt een ontspannen sfeer volgens Darline. Ze trekken er met elkaar op uit om kokosnoten te halen en doen dit op ingenieuze wijze! Vlak voor de eilandraad laat Kelly weten dat ze weg wil, ze heeft haar doelen behaald en heeft het wel gezien op het eiland.
Ze heeft dan ook een paar mensen gevraagd op haar te stemmen. Maar dan komen Peter en Frank erachter dat zij beiden een voorstel van ronald hebben gekregen. Ronald heeft bij hen beide te kennen gegeven dat hij geld wil steken in iets van hen of met hen als hij de expeditie mocht winnen. Bij Peter bijvoorbeeld in een zaak of bij Frank in een project. In beide gevallen heeft hij bedragen genoemd en omdat hij hen beiden heeft benaderd, besluiten ze om hem ermee te confronteren omdat ze vinden dat het een hele smerige manier van spel spelen is.
Ronald ontkent dat het met tactisch spel te maken heeft, het is zoals hij is en hij vind het jammer dat de kampleden zo over hem denken. Maar iedereen schijnt zijn eigen conclusies al getrokken te hebben. Behalve Matt en Marjolein die hebben niet een uitgesproken mening erover. Op de eilandraad aangekomen vraagt Roos hoe het met Kelly is en geeft legt uit dat ze het wel zat is en dat ze tevreden is met wat ze heeft bereikt. Roos zegt dat Kelly heeft gevraagd om stemmen zodat ze naar huis kan en dat ze daaruit opmaakt dat Kelly sowieso weg wel wil. Kelly neemt afscheid van haar teamgenoten en verlaat haar expeditie. Roos vertelt dat er vanaf nu geen zwarte stemmen meer zullen zijn. Ook al verlaat iemand de expeditie vrijwillig en je krijgt de meeste stemmen bij de eilandraad, je moet tch vertrekken. Roos en Ernst Paul stellen nog een paar zeer goed doordachte vragen over wat er voorgevallen is bij de mannen en dan gaat het stemmen beginnen.
Mohamed ontvangt n stem, Peter ontvangt er ook n maar met 4 stemmen moet dan Ronald vertrekken.
Vastberaden neemt hij het aanbod van het voortzetten van de expeditie aan en vetrekt richting Si Mirat. Daar wordt hij met open armen ontvangen door de bewoners.
Op de twee eilanden is het nu vijf tegen vijf, wat zal dat betekenen...?