Aflevering 9

Vriendschap en verraad... Weerzien en emoties

Op Si Mirat zitten de voormalige mangrove bewoners te vergaderen over het lot van Ronald.
Shandinella is voor Ronald, evenals Mick, alleen Klaar heeft twijfels maar schuift die opzij als ze beseft dat ze als grote groep meer kans hebben om te overleven als ze weer terug kunnen komen bij de rest. Als Ronald hoort dat hij mag blijven is hij erg blij met zn tweede kans.
De groep wordt steeds strijdvaardiger, en Shandinella pept ze nog even op met een basic fitnessessie... De terugkeer naar de expeditie begint steeds dichter bij te komen. Ronald en Mick beseffen dat ze hun oude vijanden snel weer terug gaan zien. Mick kijkt er rijkhalzend naar uit en bedenkt allerlei scenario’s  hoe hij zijn oude “vrienden” “hartelijk” gaat begroeten.
Op Teluk gaat het Mo niet zo best, hij is onverwacht flauwgevallen, zijn krachtexplosie van een dag daarvoor, toen hij kokosnoten ging plukken op twintig meter hoogte heeft hem nu helemaal gebroken. Veel sympathie van de anderen krijgt hij niet omdat ze hem die dag al met zijn allen hadden gewaarschuwd.
Als ze horen dat ze een proef moeten gaan doen knapt Mo weer een beetje op, terwijl de boot hen naar een ander eiland brengt komt op dat moment aan de andere kant van Teluk de boot met de strijdlustige mangrovers aan. Ze krijgen één uur de tijd om de andere kant van het eiland te bereiken, en mogen zelf weten hoe, alleen of als groep. Ze beseffen dat ze in hun eentje geen schijn van kans hebben bij de anderen en bundelen hun krachten, een voor allen, allen voor een.
Op dat moment start ook op het andere eiland de proef.
Iedereen krijgt een brief in handen en op het moment dat deze wordt geopend start de tijd. Over precies één uur zal er op een gong en diegene die als laatste voor de gong zijn blokje over de paal schuift is de winnaar. Peter begrijpt de opdracht niet helemaal en rent na één enkele minuut al naar de paal in de overtuiging precies op tijd te zijn. Wat verwarde blikken oplevert bij de rest.
De groep oud mangrove bewoners is ondertussen al een poos onderweg, niet wetende dat hun proef ook nog een emotionele balast mee gaat krijgen. 36 uur hiervoor zijn enkele naaste familieleden van deze 5 in een vliegtuig gestapt om hier een verassingsbezoek te gaan brengen en zijn her en der verstopt onderweg.
Klaar is de eerste die haar zus ineens weer ziet, totaal onverwachts zijn ze toch allebei even in shock, maar het is Mick die haar bij de tijd houd. En na een kort en vluchtig contact trekken ze weer verder.
Een half uurtje stuiten ze plots op de vrouw van Mick, die in een klap de kluts kwijt is. Ze zoenen en knuffelen en hij overvalt haar met het feit dat hij klaar is voor een kindje..
Op Teluk zit iedereen nog steeds de tijd af te tellen, iedereen heeft zijn eigen manier om de minuten af te strepen. Frank dacht slim te zijn door de stand van de zon bij te houden, maar was niet berekend op wolken.
Hij is t overzicht kwijt en besluit 10 minuten voor tijd het zekere voor het onzekere te nemen en steekt het blokje om de paal.
Op dat moment heeft Shandinella een weerzien met haar lievelingstante, maar Shandinella is hard, geeft haar een knuffel en loopt meteen door. Een stukje verder stuit Darline op haar man. Ze bekijkt snel een filmje van haar kinderen en loopt dan ook door. Met nog 8 minuten te gaan is Ronald de laatste die zijn familielid tegenkomt.
Na 52 minuten neemt Roos de stok in handen om op de gong te gaan slaan. Mohamed neemt t zekere voor t onzekere en schuift zijn blokje over de paal. Dan blijven Matt en Marjolein over. Een van deze twee is zeker de winnaar. En de zenuwen van Mattias blijken het sterkste te zijn. Hij heeft gewonnen als hij 4 minuten voor tijd als laatste naar de paal loopt
Hij heeft een luxe uitstapje gewonnen en mag hier twee mensen voor uitkiezen om met hem mee te gaan. Hij kiest voor Frank en Marjolein.
De vijf verstekelingen waren allemaal op tijd aan de andere kant van het eiland geraakt en hebben een verbond gesloten. Alleen als ze een groep vormen, en systematisch de originele expeditieleden wegstemmen, kunnen ze zelf overblijven.
Als Peter en Mohamed na de proef op hun eiland terugkomen, zijn ze verbijsterd als ze hun oude kampleden daar terug zien. Peter rent meteen naar Darline, maar schrikt bij het aanzien van Mick. Mohamed gunt Mick en Ronald geen blik waardig.
Peter en Mo hebben het erg moeilijk met de terugkeer van de onrusstokers. En zijn tevens gekwetst door Matt, dat hij hen niet gekozen heeft. Op dat moment wordt het Mo allemaal teveel. Hij stort helemaal in en geeft te kennen op te willen geven. Als de boot komt om hem te halen is hij helemaal gebroken.
Ondertussen zitten er een heel stuk verder drie nietswetende gelukkige prijswinnaars in een luxe resort op een ander eiland. Niet wetende wat zich op dat moment op Teluk afspeelt.
Tijdens het eten probeert Matt de andere twee te doorgronden. Ze willen geen complotten en toosten daarom op hen drieën.
Ze zijn weer helemaal opgeladen en voelen zich enorm sterk. Als ze de volgende ochtend terug gaan naar het eiland zien ze alleen Peter die hen opwacht. Wanneer Peter Frank omhelst ziet hij achter een een steen Mick en Ronald zitten. Ze zijn geschokt, vijf “afgeschreven” mensen erbij en Mo die weg is..
Er moet ineens weer voor negen mensen eten gevonden en iedereen berekent voor zich zijn kansen en schatten hun positie in.
Als de oud mangrovers de volgende ochtend de hele voorraad bloem opbakken aan pannekoeken zijn de eerste irritaties alweer geboren. Peter houdt zich afzijdig. De ontwikkelingen van de laatste 24 uur hebben hem van zijn stuk gebracht. De klap doordat hij niet werd meegvraagd door Matt, De confrontatie met de oude leden, het vertrek van Mo.  Hij besluit zijn kleren te verbranden, en daarmee is er voor hem geen weg terug. Peter vertrekt.

Het vertrek van Peter is voor de originele leden een doodsteek, met het pact van de mangrovers hebben ze geen schijn van kans. Darline heeft besloten zich uit dat pact te ontrekken en wil haar oude vrienden helpen. En dat is Mick en Ronald niet ontgaan.
De Immuniteitsproef
Als iedereen plaatst neemt aan de tafel voor de proef kijken ze met angstige ogen naar wat er onder de schalen te voorschijn gaat komen. Maar als de deksels omhoog gaan en ze zien niets dan overheerklijk eten gaat er een zucht van opluchting door de groep heen.
Ze hebben allemaal een bord met 1025 gr aan eten. Ze moeten hier precies 25 gr van opeten. Degene die het dichtste bij de kilo uitkomt wint immuniteit.
Iedereen vermoed dat Mick dit gaat winnen, hij heeft met zijn restaurant de meeste feeling met eten. Matt schat zijn kansen dus erg gering in en besluit gewoon alles op te eten, en komt uit op 535 gr. Shandinelle eet tot 750gr, Marjolein tot 585gr, Darline komt aan 1040 gr, ronald 1060gr, frank 1065gr, Klaar 975gr, maar Mick is de echte winnaar en komt met 20 gr verschil op 980gr uit!  En wint deze immuniteitsproef een ware triomf voor hem
De Eilandraad
Als extra verassing na een aantal veel bewogen dagen zullen nu ook alle oud kampleden de eilandraad bij gaan wonen. En Mick is helemaal trots en blij met zijn immuniteit.
Tijd om te gaan stemmen. En als de stemmen geteld zijn blijkt het een gelijke stand te zijn tussen Darline en Klaar.
Ernst Paul laat het lot beslissen door tussen deze twee te gaan loten. Het geluk is met Klaar en het spel van Darline is afgelopen.