The Day After

The Day After

In De Day After een terugblik van Frank en Mick.
Frank baalt van de nieuwkomers en Mick voelt zich verraden.

In deze aflevering staat de grote strijd tussen de oude en de nieuwe bewoners van het eiland Teluk centraal.
Mick en Frank kijken samen terug. De één de outcast van de Belgen, de ander hun leider.
'Misère', zegt Mick, die hoopte dat de Belgen hem een tweede kans zouden geven, maar dat blijkbaar niet hebben gedaan. Frank lacht en zegt dat hij het onrechtvaardig zou hebben gevonden als de nieuwe bewoners de oude eruit hadden gekregen.
Aan het begin van de uitzending hebben de oude bewoners de komst van de nieuwe nog steeds niet verwerkt. 'Tis om te kotsen', zegt Frank en vertolkt daarmee de gevoelens die bij de oude bewoners heersen.
Mick staart met een strakke blik naar de beelden terwijl Frank begrip vraagt voor die houding. ‘ We waren nog met 3 en dan staan we voor de finale uiteindelijk he. En plots komen er dan nog een heleboel nieuwe, allez nieuwe, afvallers bij. En dan gaat de motivatie wel in uw schoenen zakken.'
Niet iedereen baalt van de hereniging. Mick en Ronald hebben wel enig leedvermaak om de schrik van de oude bewoners. Mick toont begrip voor deze angst, want ja, zij waren met 4 en hadden zo de oude bewoners een voor een weg kunnen stemmen. Frank begrijpt het gebrek aan respect. De nieuwkomers vonden immers steun bij elkaar en hoefden zich niet aan te passen om in de groep te komen.
Tijdens de expeditie ergerde Frank zich aan het slordige gedrag van de nieuwkomers. Spullen worden niet opgeruimd, er is geen respect en hij besluit er iets van te zeggen.
‘Tis jouw huis, en daar komen dus andere mensen binnen en die gaan daar dus ff heel de boel op stelten zetten. En ik was echt zwaar overstuur', aldus Frank. Frank is geen man van complotten. ‘Ik heb altijd gezegd, ik ga mijn gang, ik ga geen complotten smeden, ik trek nie in groepjes, maar ik heb ook altijd beseft dat er een tijd zou komen dat je niet anders kunt.'
'Ik irriteer me mateloos aan hypocrisie', zegt Mick als hij de beelden terugziet en hoort hoe Matthias werkelijk reageert op zijn poging tot toenadering. ‘Ik ben misschien een klootzak, een opvliegend agressief manneke, al wat dat ge wilt, maar ik ben rechtuit.'
De 3 oude bewoners zien Mick als allergrootste vijand. Een vijand die weg moet, die geen immuniteit mag krijgen bij de eliminatieproef. Mick noemt Matthias de slimste van de 3 en hij is boos als hij ziet hoe er bij de oude bewoners over hem gesproken wordt. Mick onthult dat hij Matthias heeft gezegd dat hij nooit op hem zou stemmen. Dat voor hem het Belg zijn belangrijk was. Liever Marjolein eruit, dan Frank of Matthias. Frank relativeert: ‘het is maar een spel Mick.’ Nu Frank de beelden terugziet realiseert hij zich ook dat Matthias een geslepen vos is en overal tussendoor glipt.
Op het eiland vindt Mick in Ronald een vriend. Ze spreken af dat als het enigszins kan om dan te proberen samen de finale te bereiken. Frank vertelt als hij deze beelden ziet dat juist die toenadering tot Ronald in zijn ogen verkeerd is geweest. Dat was vooral ook waar Marjolein en Matthias over vielen en zo spreken zij drieën af om als eerste Mick weg te stemmen als dat mogelijk is.
Dan is de immuniteitsproef. Dan blijkt dat het pact van de nieuwkomers niet onaantastbaar is. Klaar draait een bordje bij Ronald en Mick schudt vol ongeloof het hoofd over zoveel ‘in zijn ogen’ domheid. Geen mens begrijpt de handelswijze van Klaar. Marjolein wint de proef en verdient daarmee een extra stem en zo is de stemverhouding tussen de oude en de nieuwe bewoners weer 4 : 4 en ligt de strijd weer open.
Mick weet dat als het tegen zit zijn laatste uren op het eiland zijn aangebroken. Als dan Matthias zegt dat eerlijkheid het langst duurt, is Mick met stomheid geslagen.
Klaar besluit, in tegenstelling tot eerder gemaakte afspraken, om op Ronald te stemmen. Dit is de genadeklap voor Mick, want nu weet hij dat hij moet vertrekken. Klaar probeert Marjolein mee te krijgen in haar plannen, maar dit lukt niet.
Het is Mick die uiteindelijk met 4 stemmen het eiland moet verlaten.
Nu begrijpt Mick dat hij soms te hard, te cru is geweest in zijn uitlatingen. Maar.. zo zegt hij ‘ik ben een stier van karakter. Ik zeg wat ik denk. Maar ik ben altijd eerlijk geweest in het spel en dat kan ik niet van alle andere kandidaten zeggen.’
Hij besluit zijn verblijf op het eiland met de belofte meer tijd aan zijn vrouw te besteden.
Geert: Geert neemt deel in 2003. Een expeditie op een onbewoond eiland is voor de survival-expert een droom die uitkomt. Na het vertrek van Fatima, wordt Geert leider van zijn groep. Een rol waar hij van geniet. Maar de superervaring was toch wel het verblijf op het Duivelseiland. Geert beseft dat deze Robinson nog meer om het spel zal draaien dan zijn voorgaande, maar hij wil graag. En om te winnen!

Lobke: Bij de expeditie in 2001 is Lobke de allerjongste. Tussen al die oudere, door en door ambitieuze deelnemers is het moeilijk voor haar om te laten zien wie ze is en wat ze kan. Ze verwacht snel weggestemd te worden en dat is ook wat gebeurt. Nu is ze ouder en zou ze graag de kans krijgen om te laten zien wat ze werkelijk waard is!

Gwann: Gwann doet mee aan expeditie Robinson 2001. Voor de oud-marinier is de expeditie een kolfje naar zijn hand. Hij profileert zich als iemand die keihard kan strijden en goed kan improviseren. Kwaliteiten waar hij tijdens zijn expeditie bescheiden over is. Hij verwachtte dat het tactische gedeelte van het spel pas na de samensmelting gespeeld zou worden. Maar dat blijkt een verkeerd idee en zo mag Gwann, nog voor de samensmelting een feit is, vroegtijdig het eiland verlaten. Nu wil hij terug om vooral ook tactisch een sterker spel te spelen!
Frouke: Frouke neemt deel aan de expeditie van dit jaar. In het Nederlandse kamp wordt er flink op los vergaderd, zodat iedereen zijn zegje kan doen. Frouke houdt zich als minder uitgesproken type, op de achtergrond. Ze realiseert zich dat ze niet echt goed ligt in het Nederlandse kamp. Graag wil ze nog een keer terug om te laten zien wie ze werkelijk is.


En de winnares van vorige week is: Ernestine
Ernestine: Mangrovequeen!!