The Day After

The Day After

Vandaag in de day after een terugblik met Klaar en Shandinella. Na de day after zien we weer 4 nieuwe kandidaten voor de All Stars in 2005.

Klaar: 'Iedereen was daar een soort poppenkast aan ’t spelen.'
Shandinella: 'Ik ben misschien sluwer dan mensen denken.'
De finale nadert en de spanning stijgt. De originals lijken sterker dan ooit en het pact van de nieuwkomers is totaal uiteen gevallen.
Klaar en Shandinella kijken samen terug. 'Er was een hechte club', volgens Klaar. 'Dat was de heilige drie-eenheid; een aspirant lid, dat was Shandinella; en een iemand die net aan door de ballotage commissie was gekomen en dat was ik'.
Shandinella's gevoel vertelde haar dat ze meer bij Ronald en Klaar hoorde, maar het was niet zo dat ze absoluut niet goed viel bij de andere drie. Ze zat meer in het midden.
Dan komt het gesprek op Ronald. Klaar vond het af en toe heel pijnlijk te zien hoe Ronald zijn best deed om met Frank en Matthias aan te pappen, terwijl ze zichzelf afvroeg waarom hij niet gewoon deed. 'Eigenlijk zou dat veel dragelijker zijn geweest dan de comebackkid Ronald'.
Shandinella vertelt dat als je eenmaal iets fout had gedaan bij de groep, dat het dan niet mogelijk was om het weer goed te doen. Als Klaar beelden van Ronald ziet, waarin hij zegt dat hij met niemand conflicten heeft gehad en met iedereen goed kan praten vraagt Klaar zich af hoe hij daar bij komt? 'Ronald, mensen hebben een geheugen…'
'Maar ook anderen zijn onoprecht' zegt Klaar en ze voelt zich eigenlijk niet thuis. 'Iedereen was poppenkast aan 't spelen. En ook al zegt je mond dit, je ziet aan je lichaam gewoon precies wat je bedoelt'.
'Ik hoorde eigenlijk weer zoals gewoonlijk bij niemand, want zo gaat het altijd. Ik hoor nergens bij. Ik was vooral eenzaam om…. Iedereen was zo serieus. Iedereen was er zo op bedacht om bij elkaar een foutje te vinden. En dat interesseerde me niet'.
Maar toch heeft ook Klaar iemand die in haar ogen niets goed kan doen. Nu ziet ze haar directe commentaar van het eiland terug. ‘Iemand mag een hele grote slijmjurk zijn, maar wees dan op zijn minst geestig. Wees iets, een nicht, maar wees geen nul.’
Nu heeft ze er spijt van dat ze zo lelijk over Ronald heeft gepraat. Ze wijdt het aan de psychose van dat moment en denkt nu dat Ronald het allemaal niet zo kwaad heeft bedoeld. Maar op dat moment vond ze hem zo onecht.
Shandinella ziet de beelden terug van het etentje van Ronald en Marjolein. En weer denkt ze aan het moment dat zij een blik rijst heeft gewonnen na een fysiek heel zware proef, terwijl de fysiek veel minder zware proef meer wordt beloond. Dat deed zeer. Maar Shandinella hervindt zich snel en geeft een wervelende show. Nu vertelt ze dat ze zich na afloop realiseerde dat de anderen nu wel een staaltje van haar krachten hadden gezien en dat dat misschien toch niet zo verstandig was. Maar Shandinella staat sterk in de groep. Haar ongrijpbaarheid lijkt een effectief wapen.
Als een van de sterkste karaktereigenschappen van Shandinella noemt Klaar haar gelijkmoedigheid. ‘Altijd stabiel, altijd rustig. Het leek wel Tefalpan bak nie an. En wat ze ook deed, niemand nam het haar ook kwalijk.  Natuurlijk ze had ook gewoon tegen hun gestemd, maar maakte niet uit'.
'Het was niet zo dat ik me overal buitenhield', zegt Shandinella. 'Dat leek misschien wel zo, maar je wilt ook gewoon zoveel mogelijk informatie. Ik wist op zich best wel veel dingen, misschien wel wat meer dan de rest, maar ja, je moet ook niet alles laten zien he. Ik ben misschien sluwer dan mensen denken'.
Veel zwakker staat Klaar. 'Vanaf het begin was Klaar al iemand die niet goed viel in de groep', aldus Shandinella, 'dat kon je gewoon zien. Het was een beetje toch een buitenbeentje die toch haar eigen gang ging. Maar bepaalde mensen irriteren zich daar aan. Klaar was de enige die soms opeens weg was'.
Samen kijken ze naar de immuniteitsproef waarvoor Shandinella favoriet was. Ze lacht als ze ziet hoe haar achterwerk blijft hangen waardoor ze uiteindelijk tweede wordt. Achter Ronald. Dat Ronald die proef heeft gewonnen is volgens Klaar één van de mirakels van de expeditie. Hij heeft op geen enkele manier de indruk gewekt dat ie een atleet was. Vooral de gedachte dat Ronald in de finale zou komen stak Klaar.
Dan hoort Klaar de woorden van Marjolein, die Klaar beschuldigt van inlikken. Klaar reageert heftig. Het is totaal een leugen. Ze weet op dat moment al lang dat het doek voor haar is gevallen. Klaar alleen maar de mensen beter leren kennen, dan ze direct voor haar innemen. Darline had Klaar gezegd 'Marjolein is een heerlijke vrouw' en dat betekende voor Klaar dat ze nog eens op expeditie moest om dat te ontdekken, want ze vond het helemaal niet zo'n heerlijke vrouw.
Voedsel is heel erg belangrijk op het eiland en Klaar mag graag op voedselexpeditie gaan. Dit leverde haar de vondst op van een aantal kokosnoten. Maar, ze nam ze niet allemaal gelijk mee, want 'als er overvloed is, gaat het allemaal gelijk op'. Ze is de enige die weet waar ze liggen en dat geheim houdt ze voor zichzelf. Marjolein komt nauwelijks verder dan haar hangmat en zou alleen maar verdwalen als ze het wist. Alleen Shandinella krijgt, vlak voor de eilandraad, te horen waar de kokosnoten liggen.
De laatste avond vraagt Klaar aan Frank een afscheidslied te zingen. Frank, de man van de vredespijp, de man die niet goed tegen slecht nieuws kan. Klaar is ontroerd. 'Je beseft op dat moment dat het het einde is van een unieke ervaring die zich niet meer gaat herhalen'.
Ook Shandinella stemt op Klaar. Ze was wel zeker van haar positie als het tussen haar en Ronald zou gaan, maar niet als de stemming tussen haar en Klaar zou zijn. Klaar heeft er vrede mee. Haar tijd zat er op.
Ze heeft wel iets geleerd over zichzelf.
'Ik dacht altijd dat ik doodnormaal was, maar nu hou ik het op normaal, maar wel een beetje heftign normaal'.


All Stars..
Ook deze week weer vier nieuwe kandidaten die graag mee willen doen met All Stars in 2005.
Tommy: Tommy neemt deel aan de expeditie van het eerste seizoen. In het dagelijkse leven is hij erg actief, maar eenmaal op het eiland bestempelen zijn kampbewoners hem als lui...

Peter: Peter doet mee aan de expeditie van dit jaar. Hij komt erg ver, maar als de afvallers nog altijd in het spel blijken te zien en aan hun kamp wordt toegevoegd, ziet Peter het mentaal niet meer zitten. Nu wil hij een kans om zichzelf weer te bewijzen.

Veronique: ook Veronique zit in het eerste seizoen van Expeditie Robinson. Ze kan het niet echt goed vinden met haar medekandidaten. Toch weet ze het ver te brengen, maar vlak voor de finale wordt ze weggestemd.

Deborah:Deborah en Lydia zijn hele dikke vriendinnen in Expeditie Robinson 2002. Dit tot grote ergernis van de overige kampgenoten. Als ze samen als grap de rijst stelen, worden ze weggestemd.
De winnaar van vorige week is: Gwann
.................