The Day After

The Day After

In The Day After van vanavond een terugblik met Darline, die het eiland Teluk na het verliezen van een keiharde proef direct moest verlaten.
Na de reclame zien we weer 4 oud-robinsonners waaruit gekozen kan worden voor de All Stars Robinson in 2005.
Zij verloor de Robinsonproef, maar het was haar overwinnaar Peter die in tranen uitbarstte.
Darline laat vanaf het begin van de expeditie zien dat ze haar eigen grenzen durft te verleggen. Ze trotseert zelfs haar enorme hoogtevrees. “ Dat ik het zag dacht ik o nee, dat durf ik nie. Maar in een spel doet je dat wel. Dat was voor mij een enorme overwinning”, aldus Darline.
Individueel sterk en daarbij ook een groepsmens. Ze kan met iedereen praten en heeft ook de indruk dat iedereen met haar kan praten. Zo vertelt Darline dat gesprekken die met haar gevoerd zijn niet in de groep werden gegooid.
Met Mitch heeft ze ook een goeie band. "Mitch had het altijd bij het rechte eind, maar ze wist het niet te verwoorden. Ze zat altijd te streng in haar woordkeus en in haar blikken. Maar ik begreep haar wel."
Toch heeft Darline het ook af en toe moeilijk. Vooral als ze denkt aan haar twee dochters en haar man. Ze hebben haar gezegd ervoor te gaan: "je mag thuis komen als je wilt, maar niet omdat je heimwee hebt."
Emoties laten zien is nooit gemakkelijk. Je doet dat liever niet, want je wilt toch doorgaan als iemand die op alle vlakken sterk is en emotie laten zien is toch een zwak moment.
Darline en haar man Paul kijken terug naar de uitzending. Een uitzending vol conflicten, maar ook met tranen van verdriet en ontroering. Aan het begin van de aflevering is de sfeer verziekt door de ruzie tussen Mo en Ronald.
“Toen Mo van kamp Zuid kwam had hij wel eens gezegd er is iets met Ronald, ik vertrouw die gast niet. Ik denk dat hij heel tactisch te werk gaat en ik voel mij er niet goed bij."
"Maar je kunt moeilijk in zo’n korte tijd iedereen op andere gedachten brengen. En zeggen van kom, de volgende die we gaan wegstemmen is Ronald. Want dat is wat Mo wou."
Zonder dat Mo het beseft wekt hij met zijn geruzie ergernis op bij zijn vrienden. Hij trekt zich steeds vaker terug en vereenzaamt een beetje.
Darline voelt zich sterker en sterker worden en ziet hoe de straffe mannen van het begin ook hun grenzen hebben, zelfs aan hun limiet zitten. Honger en geruzie verzwakken de anderen, maar Darline spaart haar krachten. Ze mengt zich niet in de woordenwisseling. Dat doet ze thuis ook niet.
Dan komt de Robinsonproef waarbij de verliezer meteen de expeditie moet verlaten. Uiteindelijk staan Peter en Darline tegenover elkaar op een balk. Wie er het eerst afvalt moet weg. En dat is Darline. Peter heeft het moeilijker met het verlies van Darline dat zij zelf. Ze moet hem zelfs troosten.
Darline vertrekt en laat een treurende groep achter. Nu ze de aflevering bekijkt doet het haar goed te zien hoeveel moeite de anderen hebben om haar te laten gaan. Frank's boosheid begrijpt ze.
“Frank probeert iedereen in de groep te houden, en ik dacht niet dat ik daar meer of minder waard was dan een ander. Maar als ik dat nu zie dan denk ik dat ik toch misschien ietske meer waard was dan dat ik zelf kon inschatten."
Ook Darline krijgt het aanbod om haar expeditie voort te zetten bij het afvallerskamp. Een aanbod wat ze met beide handen aangrijpt. Stiekem verwacht ze Mitch terug te zien. Maar eenmaal aangekomen begrijpt ze al gauw dat de ruzie tussen Mick en Mitch oorzaak is van haar afwezigheid.
Als Darline wordt aanvaard krijgen de afvallers post. Mick en Shandinella hebben wel zin in brieven van thuis en willen geen 24 uur wachten met het stemmen. Klaar is veel voorzichtiger en vindt dat er wel 24 uur gewacht moet worden. Die post kan nog wel een dag wachten.
Dan wordt er vergaderd. Klaar twijfelt aan de betrouwbaarheid van Darline, vooral vanwege de vriendschap met Mitch.
Als Darline de beelden ziet moet ze stilletjes lachen. Ze heeft inderdaad haar vriendschap met Mitch afgezwakt om zo haar kansen te vergroten.
“Klaar is clever”, aldus Darline, “daar moet je niet aan twijfelen. Klaar heeft heel veel mensenkennis.”
Klaar zwicht en Darline mag blijven. Iedereen opent zijn of haar post. Darline is er heel heel erg blij mee.
Ook het andere kamp heeft brieven. Darline begrijpt niet dat Ronald zijn post afstaat. Het wantrouwen tegen Ronald bereikt een climax. Vooral als bekend wordt dat Ronald zowel Frank als Peter geld beloofd heeft voor activiteiten na de expeditie. De groep ziet dit gebaar als omkoping. Mo glundert, want nu zal zijn positie in de groep versterkt worden.
Ronald is niet dom zegt Darline, Ronald is slim.
Paul (Darline’s man) denkt dat Ronald bewust op deze manier zijn positie in een groep waar hij niet echt goed ligt probeert te versterken. Darline wil altijd geloven in de goedheid van de mens, maar vindt Ronald nu te ver gaan. “dit is omkoperij, hou mij er in en ik steun uw project als ik zou winnen”.
De sfeer op het afvallerseiland is prima!
“en dan breekt er een zalige tijd aan” aldus Darline. Het was ontspannend. Zeker als je de ruzies tussen Klaar en Mick (want die waren er onbeperkt)  naast je neer legde was het echt vakantie. Met 3 keer per dag eten..
Op Teluk is er eilandraad en Ronald wordt weggestemd.
Ronald is geemotioneerd, maar wil dit zijn vrouw niet laten zien. Hij beschouwt de mede-robinsonners als vrienden en voelt de ruzie als verraad.
Snel heeft Ronald zichzelf weer onder controle en ook hij grijpt de kans om zich bij de afvallers te voegen met beide handen aan.
Ze wil de verrassende gezichten wel zien, als ze daarmee geconfronteerd worden moet leuk zijn.
All Stars..
Vanavond weer 4 nieuwe kandidaten voor de All Stars Robinson in 2006. Wie van deze 4 volgend jaar mee mag?? We zullen het volgende week zien.
Jan: Jan neemt deel aan Expeditie Robinson 2000. Hij weet bij zijn teamleden respect af te dwingen met zijn praktische kennis en vaardigheden, die de hele groep ten goede komen. Zonder het te willen, groeit hij uit tot leider.
Jan is een 37-jarige piloot en vliegt de hele wereld over. Toch is er niet een plek die zo tot zijn verbeelding spreekt als het eiland van zijn expeditie. Hij geniet van de natuur en van de mensen om hem heen. Wil hard werken en tja, mensen die de hele tijd op het strand willen liggen? Die gaan er uit!!
Sarah: Sarah neemt deel aan de expeditie van dit seizoen. Al meteen belandt ze samen met de andere Belgen in de kooi. Een zwaar begin voor allen, en voor Sarah bijna het einde als ze uitgeput op moet geven.
Na de kooi belandt Sarah in de Mangrove en niet op het schitterende strand wat ze verwacht had. Muggen, honger en uitputting maken dat Sarah haar strijd op moet geven. Sarah vindt dat ze een tweede kans verdient, een kans op een èchte expeditie.
Muriëlle: Muriëlle neemt deel aan Expeditie Robinson 2000. Bij aankomst merkt ze al snel geen reisje naar een paradijs geboekt te hebben. Er is weinig eten en ze wordt verrast door de onderlinge strijd.
De nu 34-jarige Muriëlle volgt een opleiding voor stewardes. Een baan waar je goed met mensen om moet kunnen gaan, iets wat in haar eerste kamp niet altijd even goed lukte. Daarom was ze blij met de samensmelting. Toch gaat het daarna weer mis. Te snel met oordelen wordt haar fataal en ze moet het eiland verlaten. Graag wil ze terug, liefst naar een kamp zonder intriges. Maar... zegt ze zelf, toch zijn ook van mij streken te verwachten.
Robin: Robin neemt deel aan expeditie Robinson 2003. Met volle inzet doet hij mee aan de proeven en de talloze zoektochten naar voedsel. Eigenlijk vindt hij zijn hele verblijf een groot spel.
De 38-jarige Robin is psycholoog en gefascineerd door mensen en groepsprocessen. Hij speelt het spel tactisch door er voor te zorgen dat iemand anders de boeman is. Toch krijgt ook hij het moeilijk, maar hervindt bijzonder snel weer zijn evenwicht. Hij mag ruiken aan de finale, maar verliest op de balk opnieuw zijn evenwicht. Robin wil terug. Gewoon om mee te gaan. Niet om zichzelf te bewijzen, maar om het plezier wat hij op het eiland heeft gehad.
De winnares van vorige week is: Ilona
de rugzak is groter dan Sarah