The Day After

The Day After

Vanavond in The Day After Klaar, Peter en Mo. Drie van de hoofdrolspelers van deze aflevering. Na de reclame opnieuw 4 kandidaten voor All Stars 2005.

Klaar: "dit is een grap, dit kan niet!!"
Mo: "voor mij, het moment dat ik Ronald zag was voor mij echt.. en wou ik al direct op de boot stappen en terugkeren."
Peter: "de eerste woorden van Mick waren: its time for revange."
We kijken terug, met de hoofdpersonen uit de uitzending. Klaar en de vrienden Peter en Mo. Ze kijken terug naar een aflevering vol geliefde maar ook minder geliefde oude bekenden.
Voor Mo begint de aflevering slecht. Hij is flauwgevallen.
Mo: "ik was gewoon een winner en dan zie je daar opeens een verliezer liggen. Das nie echt een plesant moment om naar te kijken." Mo realiseerde zich op dat moment dat zijn fysiek hem in de steek liet. Peter, die ziet hoe zijn buddy Mo verzwakt is, zou hem graag willen helpen. Maar door daar zelf energie in te steken verlies je zelf ook weer aan krachten.
Matthias vindt het Mos eigen schuld, maar heeft hem dit nooit recht in het gezicht gezegd volgens Mo. Dan wint Matthias de proef, een luxe verwentrip! Hij mag twee mensen meenemen. Peter weet zeker dat Mat hem zal kiezen, maar dan plotseling hoort hij Frank en Marjolein. Voor Peter een enorme klap in het gezicht. Mo realiseert zich dat zon verwentrip hem er weer voor een groot deel bovenop kan helpen en als de keus dan niet op hem valt weet hij dat zijn kansen verder te komen heel slecht zijn. Mat verdedigt zijn keus: "het zou dom zijn als ik de zwakken nu een opkikker geef en dan later eigenlijk mn graf zelf help delven."
Peter is nog ontgoocheld door de uitspraken van Mat. Hij voelt zich gebruikt.
Op hetzelfde moment als de proef is voor de afvallers het uur van wraak aangebroken. Ze hebben precies 1 uur de tijd om de berg over te steken om zo het kamp Teluk te bereiken. Het is een zware tocht, ook door de bijzondere hindernissen die hen wachten. Klaar ziet iets bewegen en denkt in eerste instantie aan een beest of iets anders te eten, maar dan: "dit is een grap, dit kan niet!!" Op Klaar wacht haar zus Marieke. Ze is heel erg blij! "Eigenlijk had ik geen mensen van thuis gemist, maar toen ik haar zag was het alsof ik helemaal volstroomde", aldus Klaar. Het was weer iemand die haar normaal vond. "En dat was fantastisch!"
Pas als ook de vrouw van Mick tevoorschijn springt, dringt het tot allen door dat er voor iedereen iemand is. Klaar is ontroerd als ze ziet hoe de grote stoere Mick verandert in een klein ventje als hij zijn vrouw in de armen sluit. Ook Peter krijgt kippenvel bij het zien van de beelden.
"Weet je wat we allemaal dachten" vraagt Klaar, "dat was heel raar, want Mick zei dat over Gina en Darline zei dat achteraf ook over Paul, och wat zijn die mensen dik he!"

Uitgeput en teleurgesteld dat Mat hen niet heeft meegenomen op het luxe uitstapje, keren Mo en Peter terug naar Teluk. De gifbeker blijkt nog niet leeg.
Geschrokken zien beide mannen een aantal bekenden op hun eiland. De aanblik van Ronald is Mo al direct bijna te veel. Mo is gebroken en vertelt de anderen dat hij uit de expeditie wil. Na deze mededeling wordt Mo omhelsd. Ook door Mick en Ronald. De twee Judassen. Ontroerd nemen de vrienden Peter en Mo afscheid waarbij Peter aangeeft ook niet lang meer te zullen blijven.
Dan komen Mat, Marjolein en Frank terug van hun paradijselijk nachtje en krijgen de schrik van hun leven. Klaar vertelt hoe de drie terugkerende geluksvogels, die de verzwakte Mo en Peter al min of meer hadden afgeschreven, plotseling geconfronteerd werden met de vijf nieuwe mededingers voor de finale.
"Ze voelden zich zwaar in hun bier gepist", aldus Klaar. Maar daar hadden de Moerasketiers schijt aan. Het herenigde kamp is alles behalve een eenheid. De oude bewoners vinden dat de nieuwe zich niet bepaald aanpassen. Zo wordt zonder overleg gebruik gemaakt van de voedselvoorraden van de oorspronkelijke groep. Achteraf onnozel natuurlijk volgens Klaar. Dat had eigenlijk even overlegd moeten worden. Zelfs Frank ergert zich er aan. Klaar realiseert zich dat haar populariteit die al niet hoog was tot onder het nulpunt was gedaald.
Voor Peter is niets meer wat het ooit was. Hij verbrandt in een symbolisch gebaar zijn kleren en besluit ook de expeditie te verlaten. Nu vertelt hij, dat hij, als hij niet zo zwak was geweest, de nieuwkomers had aangepakt. Maar de zin daar ook nog energie in te steken was weg.
De sfeer wordt grimmig. De Moerasketiers zijn in de meerderheid. Maar dan besluit Darline terug te keren naar haar oud kampgenoten Mat, Frank en Marjolein. Zij vieren besluiten op Mick te stemmen in de hoop dat op deze manier de weegschaal weer in hun voordeel zal doorslaan. Ook Mick en Ronald beseffen dat Darline is overgelopen. Klaar ziet hoe iedereen met iedereen aan het miespelen is en schat de stemverhouding goed in. Een eilandraad kon wel eens een 4 4 stand opleveren. Ze krijgt gelijk.
De eilandraad wordt een keihard gevecht. Mick heeft immuniteit gewonnen. De oorspronkelijke eilandbewoners stemmen allemaal op Klaar, de afvallers stemmen allemaal op Darline. Ronald, die toch veruit het meest gehaat wordt door iedereen, krijgt niet een stem.
Er moet geloot worden en het is Darline die het veld moest ruimen.
Verdiend volgens Klaar. En ze is blij, want zo krijgt zij de kans om, voor het eerst in de normale expeditie, nog een paar spelletjes te spelen.
Voor Mo en Peter is een expeditie vol hoogte- en dieptepunten voorbij. Mos hoogtepunt vormde de samensmelting en het terugzien van zijn vrienden en vooral Peter is trots dat hij zichzelf is gebleven.

Danny: Danny deed mee aan Expeditie Robinson 2002. Hij is de jongste in het mannenkamp en wil graag ver komen. De ouderen mannen in het kamp denken daar anders over en stemmen hem weg. Danny wil dolgraag terug om zijn expeditie af te maken. Zonder angst voor de 30-ers en vol vertrouwen in zijn eigen kunnen.
Marlieke: Marlieke deed mee aan Expeditie Robinson 2003 en heeft te lijden onder het leiderschap van Bjrn. Samen met Bjrn slacht ze de kip. Ze krijgt last van enorme heimwee en kan niet veel anders dan huilen. Nu een paar jaar later wil ze graag laten zien dat ze volwassen is geworden en in staat is zichzelf te handhaven op een onbewoond eiland.
Ernestine: Nog niet zo lang geleden zagen we Ernestine nog ploeteren in de Mangrove. Die tropentijd overleefde ze wel, maar het leven met Klaar en Mick en de fysieke uitputting vallen haar zwaar. Ernestine is aan het eind van haar latijn en ziet geen kans zichzelf op te laden voor de nieuwe fase in de expeditie. Toch zou ze graag ervaren hoe het is om een proef te doen, te winnen, te verliezen en ja.. zelfs een eilandraad mee te maken.
Gerrit: Gerrit deed mee aan Expeditie Robinson 2001. Hij is n van de favorieten, maar raakt toch vertrikt in allerlei ruzies. Tijdens de eilandraad wordt hij dan ook weggestemd. Maar voor hem is het verhaal niet afgelopen. Van binnen voelt hij zich Robinson en hoopt op een nieuwe kans om zich te bewijzen.
De winnaar van vorige week is: Robin
Vriendschap