Si Mirat

Van hechte eenheid naar echte groep...

Zo goed en zo kwaad als het gaat bouwen ze op Si Mirat verder aan hun kampje en zoeken ze eten. Mick en Klaar kibbelen zoals gewoonlijk tijdens hun bedrijvigheid. Klaar geeft ook aan hem een showman te vinden maar maakt niet de indruk dat ze echt last van hem heeft.
Shandinella doet een poging om Mick uit te leggen dat klaar het vast allemaal niet zo slecht bedoeld. Hiervoor gebruikt ze een papyaments gezegde. Ook Mick uit hier en daar wat ongenoegens over Klaar maar ook hij kan het anderzijds wel met haar vinden.
Nadat Darline afvalt bij een proef in haar kamp, wordt zij ontvangen op Si Mirat. Darline brengt een zak mee waar voedsel in zit en waarin een envelop zit. Deze mag alleen geopend worden als Darline wordt opgenomen in de groep. Ze zijn heel erg nieuwsgierig naar de inhoud van de envelop, het is al duidelijk dat het post van thuis bevat. Mick roept in al zijn enthousiastme dat ze in dit geval de vierentwintig uur wel kunnen overslaan aangezien hij erg nieuwsgierig is naar de post. Klaar beslist meteen dat dit zeer zeker niet gaat gebeuren!!! Mick legt zich hier, verassend genoeg, bij neer.
Klaar heeft haar bedenkingen bij Darline. Is zij wel te vetrouwen? Wat zal ze doen als ze oog in oog komt met haar voormalig kampgenoten? Waar zal haar loyaliteit liggen? Klaar heeft de vierentwintig uur bedenktijd hard nodig om haar oordeel te vellen.
En dan gaan ze dan toch vergaderen... Klaar spreekt haar twijfels uit over Darline maar Shandinella vind Darline een leuke aanwinst voor hun kamp en vind dat ze mag blijven. Ten slotte besluiten ze dan ook dat Darline mag blijven. Als verklaring hiervoor geeft Klaar dat ze gewoon honger had en dat Darline meel bij zich had en ze haar daarom wilde laten blijven. Honger wint van wantrouwen!
Dan mogen ze hun post openen. Darline ontvangt foto's van haar kinderen en dat brengt de nodige emoties met zich mee. De, telkens, zo sterke Darline knakt bij het zien van haar kinderen. Klaar had helemaal geen post verwacht maar een brief van haar moeder doet ook bij haar de tranen vloeien, de vrouwen kunnen elkaar wel troosten. Klaar haar moeder schrijft dat Klaar de dingen graag samen wil doen. Later vertelt Klaar dat ze zich wel bewust is van het feit dat ze de dingen sámen wil doen maar dan wel vaak op haar manier.
Na haar emoties gata het inmiddels met Klaar weer goed, ze had die peptalk echt even nodig en het voelde als een bevestiging. Klaar doet ook meteen een goede actie. Ze bedenkt een plan om kokosnoten uit de boom te krijgen en dat werkt ook nog heel erg goed! Darline voelt dat de sfeer op Si Mirat ontspannener is dan op Teluk. Ze voelt zich goed en op haar gemak. Ze beseft dat ze niet met de makkelijkste mensen zit maar op dit moment ziet ze het erg positief in.
Naar aanleiding van de eilandraad van het andere kamp kan Shandinella haar oude vriend Ronald in de armen sluiten. Hij heeft het aanbod 'Si Mirat' met beide handen aangegrepen en wordt enthousiast ontvangen daar. Mick merkt als eerste op dat het nu vijf tegen vijf is en laat duidelijk merken helemaal klaar te zijn voor de strijd!