Chatlog van 18 september 2004 met Ernst-Paul

Chat sessie met Ernst-Paul

18 september 2004 mocht Realitynet Ernst-Paul Hasselbach, presentator van Expeditie Robinson en Peking Express, verwelkomen in een speciale chat sessie. Hieronder de relevante tekst van deze sessie.

Rood: Ernst-Paul
Groen: moderator (Gerard)

 

> Welkom iedereen.

> Vanwege de mogelijk grote belangstelling voor deze chat is er gekozen voor een moderated chat-room.. Dat wil zeggen dat je vanaf dit moment alleen mee kan lezen. Omdat als iedereen door elkaar gaat praten het een onoverzichtelijk geheel wordt.. de crew zal proberen er voor zorgen dat zoveel mogelijk van jullie vragen beantwoord kunnen worden

> Ik begrijp dat Ernst Paul zijn nick Shiva nog niet kan veranderen

> dus gaan we starten....

> Maar voor alle duidelijkheid

> Shiva is dus Ernst-Paul

> Allereerst namens de crew van Realitynet en alle users een heel hartelijk welkom voor Ernst-Paul. We zijn blij dat je de weg naar onze site gevonden hebt. Ook zijn we erg blij dat je bereid bent vanavond een uur lang vragen te beantwoorden van enthousiaste users.

> Graag gedaan. Leuk initiatief.

> welkom

> Iedereen welkom in de huiskamer van realitynet, vanavond zal Ernst-Paul proberen zoveel mogelijk van jullie vragen te beantwoorden.. Helaas is het onmogelijk om iedereen zijn vragen zelf te laten stellen, het zou daardoor erg onoverzichtelijk worden.

> Oke EP

> de eerste vraag

> <wc-rolletje> Ik ben erg benieuwd waarom ze aan Henk, die vorige week weg ging, toch nog niet hebben gevraagd of hij de mangrove in wil. Ik bedoel, ookals is het waarschijnlijk dat ie afslaat, dan nog hadden ze het toch moeten vragen?

> Het was medisch niet verantwoord om Henk voor de Mangrove te vragen, vandaar.

> oke.. duidelijk

> heinz:Ben je nooit bang dat je in de lach schiet tijdens het omdraaien van de stembiljetten tijdens de eilandraad?

> Nee hoor, heinz. Ik ga er helemaal in op, het is echt menens, ook voor de deelnemers.

> <btvschick> wie is Ernst Paul´s allstar robinson

> Hmmmm. Wie ik in ieder geval zou willen zien zijn: Melvin, Eva, Jennifer, Richard, Nolleke en Bjorn. Mijn eerste reaktie.

> jullie mogen er zes kiezen, dus dat zal wel lukken dan...

> <Molcrazy> ik wil weten of de crew, dus ernst-paul en roos al weten wie de expeditie moet verlaten, voordat de kandidaten dat weten. Maw, weten ze de uitslag van de stemronde al voordat ze zogezegd de stemmen tellen?

> Ja, vlak voor de eilandraad hoort de verslaggever wie er op wie gaat stemmen en dat geeft hij/zij door op de walkie.

> <Itsme> 2. Heb je achteraf nog contact met deelnemers of niet?

> sommigen, maar eerder regel dan uitzondering. Nog een tijd contact gehad met Karin, winnares ER1.

> ik bedoel natuurlijk eerder uitzondering dan regel :)

> <Nelis> okee hier mijn vraag dan. Hoe zit het dit jaar met de persoonlijke voorwerpen? Vorig jaar mochten ze er een heleboel meenemen, waaruit dan door de teamcaptain een keus werd gemaakt. Hoe zit dat dit jaar, en in hoeverre heeft de crew inspraak in de voorwerpen? Bijv: mogen er typische survivalitems meegenomen worden?

> Dit jaar zijn er ook persoonlijke items, maar we doen er niets mee. En ja, de deelnemers geven een aantal pi's op, waaruit wij de voor het programma meest interessante kiezen.

> EP, klein momentje... er zijn mensen die je antwoorden nog niet kunnen lezen

> dus daar wordt nu even aan gewerkt

> door de technische dienst

> ok, waht het af

> de helpdesk zeg maar

> Geen zorgen, ‘t is allemaal dichtgetimmerd met behulp van strak-traditionele Nederlandse vergadercultuur

> Ernst-Paul danst mee

> hehe

> oke...

> voor degenen die het nu nog niet kunnen zien, de antwoorden komen snel allemaal op de site als weblog

> dan gaan we nu verder

> <Itsme> Vragen: 1. Welk seizoen vond je het leukst?

> Seizoen 1 was het spannendst. Seizoen 3 het leukst om te maken (heb er mijn huidige vriendin aan overgehouden :))

> zoow

> een kandidate?

> roddelmodus

> Hoi Ernst Paul. Ik vind het erg tof dat je zoveel tijd neemt om hier vragen te beantwoorden! Hier dan ook mijn vraag: In hoeverre ben je NU op dit moment nog met ER bezig? En hoe belangrijk vind je het om bepaalde dingen uit te leggen en te verantwoorden?

> neeee. Crewlid, en meer wil ik ook niet kwijt ;)

> Ben er nog steeds mee bezig. Ruwe montages bekijken en inspreken. Je hebt als programmaker niet veel contact met je kijkers, ik vind dit een leuke manier om feedback te krijgen en om het eea te verklaren aan de kijkers. Ben trots op ER, vandaar.

> <Linda> mijn eigen vraag: wat zou je meenemen als je maar een ding mee mocht nemen naar een onbewoond eiland

> Stormpie: ik zou wel willen weten of EP enig idee heeft hoe het komt dat hier zoveel robinsonners te vinden zijn en op het eigen net5 forum niet eentje

> Het eigen forum is pas laat van start gegaan en lang niet zo volledig als die van realitynet, vandaar denk ik.

> <Nelis> Hoe "ECHT" is ER eigenlijk? Ik las ergens dat er gestopt wordt met filmen als er een boot voorbij kwam... Zijn er dingen in scène gezet of merk je dat mensen zich anders gaan gedragen als er camera´s bij zijn?

> Het wennen aan de camera's verschilt per deelnemer, maar meestal 1 a 2 weken. En ja, voor een interview wordt er gestopt voor een boot of vliegtuig, maar we ensceneren nooit iets.

> <Heinz> Nog een vraag: Heb je wel eens geprobeerd op zo'n evenwichtsbalk te staan zoals in de finaleproef en zo ja hoe beviel het?

> Ik test altijd zelf de evenwichtsbalk van te voren. Het is moeilijk, zelfs als je een normaal dieeet hebt genoten. Soms is de balk te zwabberend en dan is er een timmerman ter plaatse die correcties kan uitvoeren.

> <btvschick> Is er een deelnemer waarvan je dacht dat hij-zij snel af zou vallen

> Ik doe geen voorspellingen meer aan de voorkant, ik word elk jaar nog verrast door sommige deelnemers. Zo blijft het ook voor ons boeiend.

> <Nelis> Kan je zonder te veel te verklappen ;-) iets meer vertellen over de Mangrove; gaan we daar ook proeven doen/wegstemmen oid of is er een soort zelfregulerend systeem?

> De mangrove is zoveel mogelijk een zelfregulerend systeem. De hardheid van de lokatie is ontbering genoeg, medunkt.

> <Dian-Wei> Mijn vraag: Welk moment uit 1 van de voorgaande expedities is het meest bijgebleven / heeft het meeste indruk gemaakt ?

> In jaar drie (derek winnaar) zijn we een paar uur lang contact met de boot kwijtgeraakt tijdens een storm. De deelnemers gingen terug van een proef naar hun eiland en het laatste dat we hoorde was dat de boot volliep met water. Eind goed al goed, gelukkig, maar de producer en ik hadden het even heel kwaad.

> <NickyNokia> ernst paul: hoe kwam u erop om Er te presenteren? het is echt ongeloofelijk gaaf!

> Per ongeluk. Ton van Royen zou het presenteren, maar 4 dagen voor vertrek werd hij ziek. Toen hebben ze mij gevraagd.

> <mapel> Je bent heel intens met ER bezig, maar hoe staat het met Peking Express, ben je daar op dezelfde manier bij betrokken als bij ER of staat dat iets verder van je af? En wanneer moet je voor PE weer vertrekken?

> Peking Express ben ik al 3 jaar mee bezig, om het format te ontwikkelen, dus het staat heel dicht bij me. Mijn rol als presentator is kleiner, maar achter de schermen groter, juist omdat het een nieuw format is waar tijdens de produktie heel veel aan gesleuteld is.

> <Itsme> Ik heb het eerste seizoen van Expeditie Robinson HELAAS nooit gezien, aangezien ik toen nog niet wist wat ER is. Heel graag zou ik ook die willen zien. Zijn er plannen om oude seizoenen te herhalen, te verkopen op DVD of iets dergelijks?

> Vrees van niet (zie ER forum onderwerp 'vragen aan EP'). Misschien dat we in de zomer nog een ER marathon gaan uitzenden, met alle series op rij. Goed idee?

> <test> Stel je zou een aanbieding krijgen om bij een andere omroep te komen weken en je vrij zou zijn elk programma te maken. Welke zou dat dan moeten zijn en welk programma zou je dan willen maken?

> Ik zou graag eens een programma willen maken die op een wetenschappelijke manier naar de paranormale wereld kijkt.

> <sylvie> hai, de bananen, hoe zit het nu toch met die bananen???????

> Die vraag heb je vast nooit eerder gehad

> Ahhhhhh, de bananen, de bananen. Ik zweer het jullie, ik weet niet wie ze heeft gestolen.

> zijn daar geen opnames gemaakt 's nachts?

> nee, alleen bij hoge uitzondering wordt er 's nachts gefilmd. Zo hebben de deelnemers ook nog wat privacy ;)

> <Linda> Wat is je grote droom/ wil je ooit nog doen?

> goeie vader en echtgenoot zijn. Professioneel gezien kan ik het even niet bedenken. I'm living my dream.

> <Marion> wie vond je de beste Robinson winnaar tot nu toe?

> Richard is de enige die unaniem werd verkozen. Hij zou volgens mij ook het beste alleen op zo'n eiland kunnen overleven a la Crusoe.

> <Dian-Wei> Mijn vraag: Zijn de deelnemers op het eiland vrij om overal te staan waar en wanneer ze willen, of kunnen bv. voedselexpedities en verkenningstochten alleen worden uitgevoerd in overleg met de regie ?

> Niet in overleg met. Wel willen we op de hoogte zijn van hun dagplanning, zodat we daar rekening mee kunnen houden tijdens het draaien. En het is altijd lullig als er iemand slakjes aan het verzamelen is terwijl het kamp naar de proef moet ;)

> <Stormpie> Hoi Ernst-Paul... heb nog een vraag... Wordt ook dit keer de winnaar van ER bekend gemaakt in een laatste uitzending vanuit Brussel?? En zo ja, wordt er dan weer gesplitst tussen een uitzending voor Nederland en eentje voor België??

> My lips are sealed.

> <elise_is_de_mol> Ik heb een vraag: Kunnen er in de mangrove alleen maar mensen bijkomen, want dan wordt het wel heel vol, of wordt er na zoveel mensen iemand weggestemd?

> Zoals ik al eerder vertelde: het is een zelfregulerend systeem. Het is wel zo dat de hut eigenlijk alleen voor max 3 mensen geschikt is...

> <Nelis> Komt er na de All-Stars editie nog een "gewone" expeditie? Ben je weleens bang dat (in spite of the kijkcijfers) mensen genoeg krijgen van ER of dat het programma (of de eilanden) uitgeput raakt/raken?

> We zijn druk bezig met een nieuwe lokatie, zowel voor de allstars als voor de ER daarna. Zou ook een logisch vervolg zijn voor een nieuw hoofdstuk ER.

> (misz) Ik heb nog een hele goede vraag!: Hier komt ie: ..... Geven jullie nog speciale kledingadviezen aan de kanidaten?

> Neuh, enige regel is dat ze geen opzichige merkkleding mogen dragen ivm reclamewet. Voor de rest checken we de kleding zorgvuldig, het zou niet de eerste keer zijn dat iemand iets naar het eiland probeert te smokkelen (visdraad, suiker, tandpasta et al)

> <NickyNokia> Hoe vind je het nu om het met Roos Van Acker te presenteren ze lijkt me ook echt aardig

> Roos is geweldig om mee te werken. Een vakvrouw die heel veel heeft bijgeleerd de afgelopen 2 jaar. Prive is ze ook heel ok.

> Denk je dat ze over te halen is om een keer hier vragen te komen beantwoorden?

> Zal het haar voorleggen als ik haar zie, ok?

> graag

> <test> Kan je iets zeggen over hoe de gezondheid van de kandidaten in de agten wordt gehouden? BIjv. in de kooi werd gezegd dat de gezondheid van Sarah niet in gevaar was. Hoe wordt dat gecontroleerd dan?

> Er is een arts 24 standby die de gezondheid van de deelnemers nauwlettend in de gaten houd.

> <resetuser> hihi ik blijf je lastig vallen... sorry, maar ik heb een vraag: wat ep ervan vond dat derek robinson werd?

> Mooie en terechte winnaar. Fysiek sterk en sociaal ontzettend vaardig.

> <Dorine> Vraag: Behoort bv. een Alaska-expeditie ook tot de mogelijkheden ipv onbewoond eiland

> Je bedoeld a la Missie Antarctica. Nee, dan wordt het een ander format. Ze bestaan al, in Scandinavie hebben ze 60 degrees North.

> <Redice> Je zei net dat de deelnemers vrij waren om expedities te maken over het eiland, in afl 2 mochten de Belgen echter "legaal" over het hele eiland lopen. Is er wel een soort ongeschreven regel dat de kampbewoners elkaar niet mogen opzoeken?

> Nee, maar de mangrove vormt een natuurlijke scheiding tussen het Belgische en het Nederlandse kamp.

> <Heinz> zit er, net als toen bij Peking Express, een 'making of Expeditie Robinson' aan te komen?

> Nee, niet dit jaar. Wel een terugblik met de deelnemers.

> <Dian-Wei> Mijn vraag: Zijn er in een van de voorgaande expedities bepaalde momenten NIET op band vastgelegd die toch heel veel invloed hebben gehad ? Zo ja: hoe is de regie hiermee omgegaan ?

> behalve dan de bananengate

> Denk van niet. Als iets een grote invloed heeft op de rest van de groep, moeten we het wel vertellen, al hebben we niet alle beelden.

> <Molcrazy> EP, ben je als Nederlander toch niet wat meer voor het Nederlandse Kamp? Is het balen als het Belgische Kamp een proef wint?

> Moet eerlijk toegeven dat ik wel een beetje voor kamp NL was, mijn teleurstelling bij een verloren proef is soms ook op beeld te merken.

> <Tante> vraag: hebben de kandies geen last van allerlei öngedierte", muizen, ratten name it?

> Het leefde ook enorm bij de crew, waarvan het grootste deel B is. Dus ik was al een beetje in een underdog positie;)

> Heeel veel last. Zandvlooien het ergste, daarna ratten die 's nachts over je heen lopen.

> <Lorelei> met welke emotie van de kandidaten vind jij als 'objectieve presentator het moeilijkst om mee om te gaan, heb je er wel eens moeite mee?

> Niet echt, ik kan me heel goed inleven in al hun emoties en probeer daar op een zo natuurlijk mogelijke manier mee om te gaan. Je moet jezelf blijven, anders is dat ook een vorm van disrespect naar de deelnemers toe.

> <Elmar> Zit je ook elke zondag aan de buis gekluisterd? Of heb je alle beelden al gezien en hoeft je het niet zo nodig nog eens te zien?

> Ik zie elke aflevering 5 tot 10 keer voor uitzending, dus ik mis 'm wel eens op zondagavond. De eerste aflevering wel met het NET5 team + aanhang bekeken.

> <resetuser> op dit moment lijken de nederlanders steeds meer deelnemers te verliezen. Tot welk punt wordt bij een kamp (ongeacht welk) toegestaan dat deelnemers afvallen? Wordt hier eventueel ingegrepen door bijvoorbeeld een versnelde samensmelting?

> Soms wel ja, maar doorgaans houden we ons vast aan de regel 'trust the format'.

> <resetuser> wat ep ervan vond dat de kooi ingesteld is dit jaar

> omdat deze vrij zwaar was

> en aan de ene kant (fysiek) een nadeel gaf, maar aan de andere kant (moreel) een voordeel

> was mijn idee;)

> of eigenlijk, afgekeken van de Denen vorig jaar.

> <Nelis> Heb je (of heeft de produktie) wel eens spijt gehad van proeven/acties tijdens 1 van de expedities?

> Tuurlijk, sommige proeven zien er fantastisch uit op papier maar stellen in het echt teleur. Maar elk jaar zijn er minder zwakke proeven tussen.

> <niels> vraag: bedenk je zelf ook veel van de inhoud van het programma en de opdrachten?

> Samen met een groepje van vier hoofdbetrokkenen zetten we aan het begin van het jaar de grote lijnen uit, dus ja.

> <wc-rolletje> Bij Peking Express moet de crew ook behoorlijk afzien. Waar verblijft de crew tijdens de opnames van ER?

> Een produktieeiland, waar we met 160 - 200 man verspreid over twee resorts leven.

> <Molcrazy> Ernst Paul , zou je ER ook wel eens als kandi ipv als crewlid willen meemaken?

> Nee, niet met camera's erbij. Heb in het verleden wel zelf gesurvivalled.

> <test> Waarom is Henk eigenlijk geselecteerd? Was het van te voren niet al in te schatten dat ie vanwege zijn leeftijd het niet lang zou kunnen volhouden?

> Henk kreeg een medische go van de artsen, en nogmaals je weet niet van tevoren hoe mensen fysiek zullen reageren op de omstandigheden.

> <mapel> Je sprak over de Denen. Hebben de diverse productiemaatschappijen van ER in de andere landen veel kontakt met elkaar en stemmen deze dan wel dingen op elkaar af?

> Ja, in het begin van het jaar zijn er een aantal vergaderingen met de diverse produkties om de grote lijnen af te stemmen en om bijvoorbeeld de eilanden te verdelen.

> <NickyNokia> Vraagje: vind u niet dat Klaar een hele slimme vrouw is ze pakt de tactieken goed aan!

> Klaar is top!

> <Nelis> Misschien een kleinigheidje, maar was Matthias zeeziek tijdens de boottochtjes?

> Weet ik nie, hoezo?

> het was nelis opgevallen denk

> <NickyNokia> Vraagje: vanaf hoe oud mag je meedoen met Expeditierobinson?

> 18 jaar

> <NickyNokia> ErnstPaul: op een gegeven moment houdt het Nederlandse kamp weinig deelnemers over- dat betekent toch dat het makkelijker wordt voor ze, de proeven?

> mag jij voordringen dorine?

> Ja in de zin dat je niet meer hoeft te kiezen wie er meedoet, nee omdat je minder kampleden hebt om uit te kiezen.

> <misz> Is er aan het ER-eiland nog 'gesleuteld'

> gesleuteld?

> aangepast aan jullie behoeften

> bijvoorbeeld het mangrovebos

> Voor de veiligheid van de mangrovelingen hebben we wat bos moeten wegkappen - heb erover geschreven in dagboek voor Televisier.

> <Nelis> hoe zat het met het duivelseiland vorig jaar? Er werd gespeculeerd dat die er halverwege in werd "gebouwd" omdat de produktie bepaalde personen niet weg wilde hebben. Is dat waar of was het duivelseiland al vanaf het begin ingepland?

> Beste mensen, wil nog 2 goeie vragen beantwoorden, dan log ik uit.

> Het duivelseiland was vanaf het begin ingepland. Er worden veel dingen vantevoren gepland, of we ze gebruiken of niet hangt af van het verloop van de expeditie.

> Oke, de laatste vraag komt eraan...

> Bij deze wil ik je alvast bedanken voor je medewerking....

> Het was mijn genoegen.

> en we hopen natuurlijk dat dit voor herhaling vatbaar is...

> <Nelis> heb je nog contact met of iets te zeggen over bijvoorbeeld Robin van ER4 die in een Column in een tijdschrift behoorlijk boute opmerkingen heeft gemaakt over ER5?

> Ik heb geen contact met Robin, heb zijn column wel gelezen. Vond de tweede een stuk genuanceerder dan de eerste. Voor een goede column moet je een beetje polariseren, iets wat op het eiland niet zo slim is. Ben wel benieuwd naar Robins kijk op deze ER.

> <NickyNokia> ernst Paul Ik wil u hartstikke bedanken voor de antwoorden die u me gegeven hebt Slaap lekker Groetjes Nicky

> Iedereen bedankt, ik vertrek 12 oktober voor PE2, als het me lukt zal ik nog een keer zo'n sessie doe. Welterusen allen.

> geweldig

> Oke.. we zullen zeker proberen nog een sessie te plannen, en de afspraak dat je Roos probeert te charteren staat!!