Expeditie Robinson 2003

Hoe ging het er aan toe vorig seizoen

Aflevering 1
De expeditie begint met het vertrek van de leiders, Björn en Fatima. Verbazingwekkend is het verschil in karakters te zien. Björn is een survivor en enorm fanatiek. Fatima straalt rust en kalmte uit. Björn nestelt zich in de leidershut, dat is zijn plek, zijn teritorium. Fatima daarentegen wil zich juist helemaal niet buiten haar team plaatsen.
Het contrast is groot, Björn zorgt voor vuur en eten, bij Fatima wil dit allemaal niet lukken. Ook de innerlijke behoeftes liggen ver uit elkaar. Daar waaar Björn geniet van het 'alleen zijn', kan fatima niet wachten op de teamgenoten.
Tot grote verbazing van Björn krijgt hij niet zomaar mensen op zijn eiland... Het zijn vrouwen!
Björn kruipt in een ik-doe-dat-wel-even-voor-jullie-meisjes-rol. Hij knutselt een slaapplaats, doet het vuur weer aan en regelt eten. Hij is helemaal 'the man'. (Nu nog wel...)

Bij een proef op de evenwichtsbalk heeft Ryan zich niet populair gemaakt door een paar keer te vallen nadat hij had aangegeven 'goed' te zijn. Deze actie kost hem bijna zijn expeditie. Maar Simon heeft heimwee en na een 3-3 stand bij de eilandraad krijgt simon nog 2 stemmen erbij en gaat naar huis. De kop is eraf...

Aflevering 2
Ryan is uit zijn doen na de eilandraad. In zijn beleving was er een dealtje gesloten onderling. Allemaal op Simon stemmen. Toch had hij 3 stemmen. In een 1 op 1 gespek met Fatima vertelt hij wat hem dwars zit. Fatima toont begrip en laat dat zien door zijn naam op de 2e plaats te noemen in een lijst die ze moet opstellen over wie over de grootste karaktersterkte bezit. Beide leiders moeten deze lijst maken over hun team. Björn zet Karen bovenaan en Jutta onderaan. Jutta balanceert op de rand van beledigd zijn. Ze herkent zichzelf helemaal niet in het beeld wat Björn van haar schetst.
Bij een uithoudingsproef moeten de leiders samen met hun zelfgekozen 'zwaksten' emmers omhoog houden met gestrekte arm. Björn en Jutta winnen en mogen 5 dingen van het eiland van de anderen pakken. Met wat matrasjes en een duikbril gaan ze terug, eten is er namelijk niet. De mannen zijn diep teleurgesteld als ze terug komen op hun eiland, maar Fatima beurt ze een beetje op.

Op het andere eiland begint het sfeertje af te brokkelen; de eerste scheurtjes zijn in zicht. Björn vindt de dametjes maar lui, ze hangen maar een beetje in het water en vieren vakantie. Esther ergert zich kapot aan Björn en laat geen kans voorbij gaan om dat te laten blijken. Björn bedenkt hoe hij Esther zou gauw mogelijk kan lozen. Helaas voor Björn heeft Marliekje heimweetjes en gaat zij naar huis. Esther krijgt echter wel een extra stem mee voor de volgende eilandraad.

Aflevering 3
De wrijving tussen Björn en de vrouwtjes groeit. Björn ligt lekker te slapen in zijn hut en de dames rillen van de kou onder hun regencapejes. Op Timo hebben de bewoners maar 1 gedachte en 1 zorg en dat is eten. Het gebrek aan voedingsstoffen eist zijn tolletje onderhand.
Een zware proef heeft als gevolg dat Fatima en haar mannen een B.B.Q. moeten verzorgen op het andere eiland. Ze mogen niets ervan eten, als ze dat kunnen mogen ze de restjes meenemen. Het lukt ze en met wat overgebleven restjes zorgen ze dat Judge zo pathetisch blij wordt dat ie ervan moet huilen.
Bij de eliminatieproef krijgen de eilandbewoners heerlijke lekkernijen te eten. Alleen Ilona verstijft compleet bij het zien van levende larfjes. De dames en Björn verliezen dus ook en zij moeten naar de eilandraad. Esther heeft Karen gevraagd op haar te stemmen zodat Björn zijn extra stem van de vorige keer niet nodig is. Op die manier houdt zij de eer aan zichzelf. Bij het afscheid slaat ze Björn over en vertrekt.

Aflevering 4
De dames hebben in vergelijking met de heren voedsel in overvloed en worden nog kieskeurig ook. Na 13 dagen hebben ze op Zuid voor het eerst iets echts te eten. Geert waande zich een held door een slang te vangen en ze genieten ervan. Bij een wisseling van teams, mannen naar Björn en vrouwen naar Fatima, zijn vooral de leiders erg emotioneel. Al snel daarna moeten de leiders een lijst maken met wie ze hun grootste concurrent vinden en wie niet. Naar aanleiding van deze lijsten worden de groepen gemixt. Ilona baalt, ze kotst van Björn en zit weer met 'm opgescheept.
Na een lastige dag van conflicten, de vrouwen confronteren Björn namelijk met zijn uitspraken over hun 'luiheid', komt er een arts voor Fatima.
In het ziekenhuis ziet zij op de echo dat zij al 4 maanden zwanger is. Overrompeld en blij vertrekt zij naar huis.
Aflevering 5
Er komt een leidersproef, maar eerst moet besloten worden wie Fatima gaat vervangen tijdens haar zwangerschapsverlof. Men is het erover eens dat Geert dit moet gaan doen en hij mag meteen een proef doen tegen Björn. Geert wint maar Björn is het er niet mee eens. Hij is verzwakt want hij heeft al een proef gedaan die dag.
Judge is jarig en mag daarom naar huis bellen. Ongelofelijk hoeveel energie hij hieruit put en weer straalt.
Er word gespeculeerd over complotten en de vrouwen ondervragen Björn erover. Hij stelt ze gerust en garandeert ze dat hij nooit op hen zal stemmen. Frappant is dan wel dat Björn diezelfde dag nog bij de eilandraad de beslissende stem heeft: Judge of Eva. Met een het-is-te-zwaar-voor-je-meisje-toon kiest hij voor Eva.

Aflevering 6
Eric is nog steeds erg ziek en vreest voor zijn gezondheid als hij nog langer doorgaat. Hij verlaat de expeditie.
Bij een leidersduel in het water wint Björn een heerlijk diner en een overnachting, zeer tactisch kiest hij zijn gezellen.
Robin zijn gedrag begint bizarre vormen aan te nemen. Zijn het hallicunaties of is het een mechanisme om zichzelf staande te houden onder de barre omstandigheden.
Aflevering 7
De samensmelting komt eraan maar de leiders mogen eerst gaan winkelen. Ze gaan los als een stel wijven bij de uitverkoop. Het samensmeltingsfeest is een groot succes met hier en daar wat darmstuipen als gevolg. Weken lang niks eten en je dan volstouwen... Dat kan je lijf niet aan.
De banden in de groep zijn niet hecht. Björn doet tot ergernis van Ilona en Karin, nog verwoede pogingen tot het bewaren van zijn leidersrol. Karen en Ilona zonderen zich af en maken op het nieuwe eiland een aparte slaapplaats. Dit roept ergernis op bij Geert en Ryan. Ja... de sfeer zit er goed in!
Bij de eerste gezamenlijke eilandraad krijgt Karen 6 stemmen en is ze duidelijk de zwakste schakel. Ze krijgt een aanbod om naar een ander eiland te gaan en op die manier kans te maken op een plaats in de finale. Karen neemt dit aanbod enigzins verbaasd aan.
Aflevering 8
Ilona is remi zonder Karen, maar verzet zich toch vol overgave tegen de kritiek die er is op hun afzondering. Giovanni doet het gezegde ´liefde gaat door de maag´ eer aan. Hij kookt (en proeft?) zich suf.
Robin zijn populariteit is gestegen naarmate zijn rariteiten afnamen. Dat zijn persoonlijke doel 'winnen' is, vertelt hij aan niemand.
Geert is het zat en vraagt de groep op hem te stemmen en dus gaat hij eruit, daarentegen grijpt hij het aanbod van Gual met beide handen aan!

Aflevering 9
Karen en Geert moeten middels de evenwichtsbalk strijden om het eiland Gual. Zo vastberaden als Karen is om te winnen uit pure wraak, zo hard valt ze van de balk.
Op kelapa maakt men zich op voor een proef, dit keer een proef voor de hersens. Robin wint en kiest een voedselprijs. De prijs arriveert de volgende ochtend per boot. Een maleis die zijn boomaap meebrengt zorgt voor een voorraad coconuts en bananen.
Op Gual knobbelt Geert een zeer diepzinnige theorie uit over natuurlijke elementen. Hij heeft tevens bedacht dat hij bereid is het eiland op te geven mits de volgende die wet in stand houdt.

Bij de eilandraad moet Björn vertrekken. Ilona leeft op bij Björn zijn vertrek. Bjorn leeft op bij het aanbod van Gual. Het ultieme robinson-gevoel voor Björn. In je blote kont, in je eentje op een eiland. Alleen de kokosnoot ontbreekt aan het plaatje
Terwijl Björn op Gual zijn kont verbrand breekt op Kelapa de hel los. Giovanni heeft Ryan fysiek bedreigd en dat is toch wel van invloed op het sfeertje. Iedereen vit op iedereen en men ventileert overal zijn of haar ongezoute mening.  Na dit voorval zijn de dametjes in shock en besluiten de agressieve Gio te lozen bij de eilandraad. Robin en Judge kunnen hen ook niet ervan overtuigen dat ze dat niet moeten doen.
Bij de laatste proef wint Gio immuniteit en zullen de vrouwtjes hun plan moeten bijstellen. Ze beslissen op Judge te stemmen maar toch is het niet voldoende en zal Ryan moeten vertrekken.
Björn wacht in spanning op zijn rivaal Hij gaat diegene wijsmaken dat Gual afzien is en je er beter niet kan zijn.
Aflevering 10
Ryan trapt niet in de verzinsels van Björn en wint de balkproef. Huilend begint Björn aan expeditie Belgie.
Op Kelapa vindt er een strategische proef plaats. Op een veld met egels moet bepaald worden wie het meeste geld wint voor de voedselveiling. Vele verschillende etenswaren passeren de revue. Zelfs Judge zijn droom 'kipnuggets' zitten erbij. Helaas kan hij die niet betalen en is hij gedwongen om met Jutta een bordje ei met spek te verorberen.
Bij de immuniteitsproef moeten de bewoners een waterleiding bouwen. Robin wint en mag kiezen voor immuniteit of een extra stem. Genietend van zijn macht struint hij over het eiland. Kansberekenend en wel vult hij zijn dag. Het gevolg is dat Franca met een hoop emoties afsheid moet nemen, ook zij neemt de uitdagening 'Gual' aan.
Aflevering 11
Jutta stoort zich aan het eten-proeven-gedrag van Gio en legt het voor aan de psych. Robin reageert met een lumineus idee: Leg het voor aan Gio zelf! Bij Gio aangekomen hoort ze voor het eerst zijn verhaal aan, ook over de 'Ryankwestie'. Jutta is meteen overtuigd, ze zijn weer vriendjes.
Op Gual verliest Franca het slopende duel op de balk na anderhalf uur.
Met de eilandraad in zicht zijn de gevoelens gemengd. Robin en Judge zijn opgetogen, ze hebben er zin an! Ilona verlangt naar thuis, op de bank een filmpje kijken en Giovanni... die mist zijn moeder.
Robin rent het eiland rond in zijn zorropak en geniet met volle teugen en als hij dan ook nog bij een vragenproef over ex-expeditieleden immuniteit wint kan hij zijn geluk niet op.
Ilona zat na de eilandraad al met haar hoofd bij 'thuis' maar krijgt nog de kans op een plek in de finale als ze naar Gual gaat. Dat doet ze.
Aflevering 12
Wankelend op de balk wint ze proef en wordt per bootje teruggebracht naar Kelapa. Daar zijn de bewoners erg blij haar terug te zien. (Typisch, ze werd net nog weggestemd door 3 mensen).
Met vijf man moeten ze op de balk. Degene die het langste blijft staan gaat zowiezo naar de finale. De twee die het eerste afvallen gaan naar huis en nummer twee en drie moeten nog een aparte proef.
Gio en Robin vallen tot hun grote spijt als eerste af, Robin heeft de tranen in zijn ogen staan. Jutta wint en gaat naar Gual. Daar aangekomen kruipt zij zich in een I'm-queen-of-the-world-illusie. Judge en Ilona doen nog een puzzelproef en Judge mag zich ook finalist noemen!
Bij een spannende eilandraad is het uiteindelijk 4-4. Het lot van deze 2 mensen ligt in handen van es-em-es-sent Nederland (en belgie?).

Met 66% van de stemmen wint Jutta Expeditie Robinson 2003.