Boontje komt om zijn loontje

 

Na het vertrek van Douwe, gaat de Expeditie gewoon verder, de drie vrouwen Meredith, Marleen en Fleur wachten op Mensirip op de komst van Carl. De vrouwen hebben geen behoefte aan hem, maar moeten om hem eruit te stemmen toch een aantal dagen met hem samen leven. Op Goal speculeert Carl over de komst van Marnix. Hij hoopt op Marnix, zodat Emma dan terug kan naar Mensirip.
Wanneer Marnix op Goal verschijnt, is de vreugde van Carl van korte duur. Marnix besluit zoals dat in de afspraak met de drie dames afgesproken is, om Carl terug te sturen naar Mensirip. Carl vertrekt naar Mensirip. Als hij daar aangekomen is hoeft hij niet op een erg warm welkom te rekenen.
De dames besluiten Carl met rust te laten en ze zonderen zich af om in stilte de brieven te lezen van hun dierbare. Als Fleur haar brief opent vind ze een scheermesje de dames lachen maar er is nog meer, wanneer Meredith haar brief opent vind ze twee zakjes oplos koffie. De emotie bij de dames komt los als ze de brieven lezen. Vooral Meredith mist haar moeder. Marleen mist haar man, maar het doet haar deugd de brief te lezen. Ze is extra verheugd  al iets vind, ze vind namelijk een paar foto`s, dit doet haar toch even emotioneel knappen.
Op Familie eiland zitten de families van de expeditieleden aan een heerlijk avondmaaltijd. Ook de moeder van Meredith is weer een beetje over haar heimwee naar Meredith heen. Tijdens het eten besluiten ze te toasten op hun mini-expeditie en op hun dierbare die zover gekomen zijn in deze expeditie.
Wanneer Dag 39 aanbreekt hangt erop Mensirip een bedrukte sfeer. De vrouwen hebben namelijk geen oog dicht gedaan omdat ze hun familie erg missen. Vooral Meredith hunkert naar een knuffel van haar moeder. Marleen en Fleur besluiten daarom Meredith een ontbijt op bed te brengen. Al met al verloopt de ochtend niet echt in een happy humeur.
Op Goal krijgen Emma en Marnix een aangename verassing. Er komt per boot een Maleisische man die als verassing hun kookles komt geven. Het valt de kok al gauw op dat de keuken in de wind staat, de keuken wordt vervolgens ook anders neergezet. Emma vind het gek dat het haar nooit opgevallen is. Tijdens het koken loopt bij Emma en Marnix het water in de mond. Ze zijn de kok erg dankbaar voor zijn uitleg en kookkunsten!
Op Mensirip is er van harmonie geen spraken. Carl is aan het vissen en de vrouwen staan in de keuken.  Fleur verteld Marleen en Meredith dat Carl haar gister apart genomen heeft tijdens een voedselexpeditie. Carl vertelde Fleur toen dat hij haar als de echte robinson ziet, en Meredith liever ziet verdwijnen. Marleen en Meredith zijn geschokt en vinden het nu echt tijd dat Carl vertrekt. En ze weten dat ze dat maar doormiddel van 1 ding kunnen doen. De immuniteitsproef winnen.
Tijdens de Robinsonproef draait het allemaal om Snelheid en Zelfbeheersing .De proef houdt in dat ze cola, dat uit een emmer boven hun komt, met de mond moeten opvangen en dat vervolgens legen in een glas. De kandidaten krijgen hiervoor 3 minuten de tijd. De winnaar van deze proef mag 2 volle uren een bezoek brengen aan familie eiland. Carl besluit niet mee te doen aan de proef hij gunt het Marleen of Meredith meer omdat ze meer heimwee hebben naar hun Familie. Meredith gaat snel en goed van start. Fleur vind de proef moeilijk omdat de cola alle kanten opspat. De strijd gaat gelijk op maar Meredith wint, ze kan haar geluk niet op en vertrek gelijk naar het familie-eiland.
Terwijl ze op familie-eiland zitten te lunchen zien ze ineens een boot aankomen. Er staat iemand op maar wie?? .. Iedereen roept Fleur, maar wanneer de boot dichterbij komt blijkt het Meredith te zijn. Na een innige knuffel met haar moeder, gaat ze aan tafel. Terwijl iedereen toekijkt hoe Meredith geniet van haar spaghetti vragen de andere familieleden van alles en nog wat over hun dierbare. Wanneer Meredith uitgegeten is vertelt ze aan ieder familielid stuk voor stuk een verhaal over hun dierbare. De twee uur vliegen om en het is alweer tijd voor Meredith om te vertrekken, terug naar Mensirip met een goed gevoel.
Ondertussen komen de andere 3 expeditieleden aangeslagen terug op Mensirip. Maar de dames Fleur en Marleen zijn heel blij voor Meredith dat ze gewonnen heeft. Fleur hoopt dat Meredith genoeg heeft aan 2 uur en ook Marleen hoopt het voor haar.
Als Meredith terug komt op Mensirip is ze heel erg uitgelaten. Ze verteld aan de rest dat hun familieleden allemaal op een eiland zitten. Iedereen is blij en uitgelaten. Marleen en Fleur vragen zich echter af welk eiland. Meredith verteld dat ze op het oude kamp Noord zitten. Fleur en Marleen beginnen over het slaap gedeelte en over de tafel. Oude herinneringen herleven.
Op Goal loopt het water nog steeds in de monden van Emma en Marnix. Nadat de kok klaar is met koken en uitvoerig bedankt is, is het tijd voor het op eten van het gene dat de kok gemaakt heeft. Marnix en Emma genieten met volle teugen van het eten. Ze hebben de afgelopen 40 dagen nog niet zo lekker gegeten. Op Mensirip is het tijd voor de koffie die Meredith gekregen heeft. De drie dames proosten op een hele mooie en geslaagde dag.
Dag 40 valt op het eiland en de drie dames zijn in opperbeste stemming. Ze hebben een heerlijke avond achter de rug en hebben een enorme energiestoot gekregen van het familie bezoek. Ze voelen zich zelfs onoverwinnelijk. Als de boot arriveert is het tijd voor de eliminatieproef. Het is er op of eronder voor Carl.
Aangekomen bij de eliminatieproef, word al gauw duidelijk dat het om evenwicht gaat. De kandidaten moeten op de eerste twee balkjes 60 seconden blijven staan, op het derde balkje 30 seconden, en op het laatste balkje tot dat ze eraf vallen. Dit alles moet ook nog eens op 1 been. Wanneer de proef start gaat het gelijk op. Fleur bezwijkt al bij het tweede balkje. Marleen houdt het vol tot het vierde balkje, maar als ze even haar concentratie verliest valt ze er ook af. Meredith en Carl gaan gelijk op. Carl begint na een tijdje heel erg te wiebelen, en dat kost hem de overwinning. Carl valt en Meredith wint immuniteit. Meredith besluit ook nog eens om Carl te zwarte stem voor de eilandraad te geven.
Als de vier expeditieleden terugkomen op Mensirip, gaat Carl in de aanval. Hij verwijt Meredith geen robinsonner te zijn, en vraagt haar wat ze nu eigenlijk al die tijd gedaan heeft?. Meredith weet er niet echt raad mee, en Marleen sust de discussie. Wanneer de drie dames later bij het kampvuur bij elkaar zitten, begint het rekenen. Ze besluiten na lang overleg om alle stemmen die ze hebben in te zetten.
Op de eilandraad is het lot van Carl eigenlijk al beslist. Wanneer na het gesprek iedereen gaat stemmen voelt Carl nu ook zelf dat het voor hem echt einde discussie is. Wanneer Lotte al de stemmen heeft voorgelezen blijkt het dat Carl inclusief de zwarte stem tien tegenstemmen heeft gehad maar, dat hij zelf geen stemmen heeft ingezet. Het is tijd voor Carl om de expeditie te verlaten.