Vreugde en verdriet

Dolgelukkig zijn de dames als Carl de expeditie verlaten heeft.
Marleen en Fleur heel even samen op Mensirip tot Marnix terug zal komen en Meredith, in de boot op weg naar haar beste maatje Emma op het winnaarseiland Goal.
Marnix en Emma hebben er nog geen idee van dat Carl met het maximale aantal stemmen naar huis is gestuurd.
Fleur en Marleen voelen zich er prima bij de ze Carl naar huis gestuurd hebben. Dat ze geen stemmen meer hebben vinden ze helemaal niet erg.
Marnix en Emma staan op de uitkijk als de boot het eiland nadert. Toch nog bang dat Carl terug zal komen. Bang voor de man met de hoed. Maar dan zien ze dat het Meredith is. Emma is door het dolle als ze haar vriendin ontdekt! En dan heeft Meredith ook nog een verrassing, nl een foto van de familie op het eiland Tenga. Ongeloof en blijdschap dat geliefden zo dichtbij zijn!
Emma en Meredith vallen elkaar lachend in de armen en verkennen het eiland. Meredith maakt ook kennis met Chico die vliegensvlug iets van de schaal met lekker gapt.
Marnix mag terug naar Fleur en Marleen, maar is allerminst bedroefd dat hij winnaarseiland moet verlaten. Hij gunt de beide meisjes hun verblijf op Goal van harte. Onderweg mijmert hij over z’n vrouw die zo dichtbij blijkt te zijn. En als hij het eiland Mensirip nadert staat hij te springen van blijdschap over het lot van Carl. Juichend vallen de 3 elkaar in de armen.
En voor het eerst in de expeditie heerst er op alle eilanden harmonie en wordt er door zowel de deelnemers als hun familieleden volop genoten van de rust.
De volgende morgen zitten Emma en Meredith gezellig met Chico op het strand. Ze bespreken de stemmen. En Emma biedt aan haar stemmen met Meredith te delen. Ze genieten volop van eten, natuur en elkaar.
Ook op Mensirip wordt de band tussen de overgebleven 3 deelnemers hechter. De muur waar Fleur zich toch soms achter verschuilt brokkelt langzaamaan af en ook tussen haar en Marleen groeit de band.
Dan verschijnt bij Goal een boot met daarop Lotte. De beide meisjes vermoeden dat haar bezoek slecht nieuws betekent. En dat klopt. Lotte kondigt een duel aan. Om de beurt moeten beide meisjes met één hand een blokje uit een toren halen en weer bovenop leggen. Degene die de toren om laat vallen verliest het duel. De winnares van het duel staat in de finale en mag 24 uur op Goal doorbrengen met een familielid, de verliezer gaat terug naar Mensirip. Emma is helemaal van slag dat aan het samenzijn met Meredith al zo snel een eind zal komen. In plaats van beste vrienden moeten ze duelleren. De spanning is groot. Blokje voor blokje wordt voorzichtig verplaatst. Maar… dan voelt Meredith hoe de toren bij het plaatsen van haar blokje wankelt en ze weet dat het spel over is.  Huilend troosten Emma en Meredith elkaar. Maar dan moet Meredith vertrekken naar Mensirip. Emma voelt zich schuldig dat ze heeft gewonnen. Ook Meredith vond het vreselijk om tegen Emma te moeten strijden en moet alles nog even verwerken.
Bij haar terugkomst op Mensirip wordt ze goed opgevangen door de 3 overige kandidaten en vertelt ze dat Emma in de finale zit.

Op Goal komt de boot met Emma’s zusje aan. Vol ongeloof bekijkt Elisa haar zus. Ze herkent Emma bijna niet. Zoveel is ze afgevallen en haar haar zo blond. En die armpjes zijn zo dun!!
Op Mensirip vertrekken de bewoners naar de robinsonproef. Marnix gaat ervoor in de hoop dat de beloning familie is. Maar.. de deelnemers mogen gaan zitten. En dan komen heel onverwacht de familieleden uit de bosjes. Niet de robinsonners moeten strijden.. nee de familie moet met een ijsblok in de hand op een ander ijsblok staan. De moeder van Meredith laat al gauw haar ijsblok vallen. Want zij had Meredith al gezien. Fleur vindt haar moeder een bikkel. Fleurs moeder is bang voor alles wat kriebelt en leeft en is ondanks dat toch naar het eiland gekomen. Marnix heeft het zwaar als hij zijn vrouw ziet. En Luc ziet zijn Marleen stralen! Na 10 minuten komt het volgende onderdeel van de proef. De familieleden moeten nu inschatten hoe lang de volgende 10 minuten zullen duren en degene die daar het dichtst bij is, wint de proef en daarmee de beloning van 2 uur doorbrengen op het eiland Mensirip. Het is Marijke, de moeder van Fleur die wint! En terwijl de anderen bedroefd de proef verlaten en het afscheid moeten verwerken, vallen Fleur en haar moeder elkaar in de armen.
Snel gaat de groep naar het eiland Mensirip terug.
Fleur in uitgelaten stemming, want haar moeder heeft de proef gewonnen! Maar Marnix en Marleen zijn in mineur. Je geliefde zo dichtbij weten en elkaar dan niet even kunnen omhelzen valt beiden heel zwaar. De moeder van Fleur probeert ook hen op te beuren en vertelt alle nieuwtjes van thuis.
Ook op Tenga praat de familie na over het zien van hun geliefden.
Op Goal leert Emma haar zusje de fijne kneepjes van het survivallen. Ze leert haar de techniek van het vissen. En net als Emma en Elisa raken ook Fleur en haar moeder niet uitgepraat. Fleur vertelt hoeveel trek ze hebben in chocola en is verbaasd dat haar moeder zo positief was over de deelname van Fleur.
Niet alleen Marijke is trots, maar ook Elisa is trots op haar familielid. Emma maakt snel en vakkundig een vuurtje.
En als de moeder van Fleur al afscheid heeft genomen en op weg is naar Tenga, zitten de twee zusjes nog gezellig te eten op het strand en genieten ze van de schitterende zonsondergang.
De volgende morgen vroeg is de eliminatieproef. Een proef die niet alleen kracht kost, maar ook het uiterste vergt van het geheugen. Hangend aan een stok moeten de deelnemers 36 cijfers in de juiste volgorde worden onthouden. De winnaar is verzekerd van een plaats in de finaleronde en mag een zwarte stem aan één van de andere deelnemers geven. Als eerste moet Meredith loslaten. Ook is ze bang dat ze de getallen niet goed heeft onthouden. Daarna volgen Fleur, Marleen en als laatste Marnix. Direct daarna mogen ze de cijfers op een bord schrijven. Voor Marnix en Fleur gaat de eerste rij vlot, maar Marleen verbetert een getal. Al bij het tweede getal valt Meredith af. Bij het achtste getal valt Marleen af. En pas bij het derde getal van de 2e rij blijkt Marnix winnaar van de proef.
Marnix moet direct een zwarte stem uitbrengen. Iets waar hij helemaal geen goed gevoel bij heeft. Uiteindelijk beslist hij dat de zwarte stem naar de eerste afvaller van de proef gaat en dat is Meredith. Allen zijn ze aangeslagen, maar het is niet anders. Meredith draagt dit lot zo positief en troost de anderen.
Omdat de vrouwen geen stemmen meer hebben beseffen ze dat de expeditie voor Meredith is afgelopen. De laatste avond wordt ze daarom extra verwend. Ze is trots op zichzelf, voelt meer zelfvertrouwen en is blij dat ze het zo lang heeft volgehouden. Dan springt er een grote sprinkhaan op haar schouder.
Emma zit nu alleen op winnaarseiland. Chico, die voelt dat ze afscheid neemt, komt naast haar zitten.
En ’s avonds is er de mooiste zonsondergang die je maar denken kan.
Dan is het tijd voor de laatste eilandraad. Ook Emma komt na een verblijf van bijna 2 weken op het winnaarseiland naar de eilandraad. Ze mag niet meestemmen vanavond, ze zit er als toeschouwer. De enige die kan stemmen is Marnix. Maar hij stemt niet.. Zo is de zwarte stem van de proef doorslaggevend voor het vertrek van Meredith. Het verdriet bij het afscheid is groot. Ondanks dit verdriet feliciteert Ernst Paul de overgebleven kandidaten met het behalen van hun finaleplaatst. En hij heeft een verrassing! Een voor een verschijnen, als pleister op de wonde, de familieleden van de vier finalisten. Vlak voor zij, na hun expeditie van 7 dagen, naar de bewoonde wereld zullen vertrekken. En voor het eerst na 6 weken kunnen ook Marleen en Marnix hun geliefden, zij het voor korte tijd, in de armen sluiten.