De Finale

 

Dag 45 breekt aan, en de vier overgebleven kandidaten zitten vol spanning te wachten op de finale die komen gaat. Emma baalt dat Meredith de expeditie heeft moeten verlaten zo vlak voor de finale. Ze beweert zelfs dat Meredith de balkproef had gewonnen als ze nog in de finale zit. Marnix is zeker van een verlies op de balkproef, en twijfelt daarom of hij de finale wel gaat halen.
Dan is het tijd voor de finaleproef, die ieder jaar weer terugkeert in Expeditie Robinson, de beruchte balk. De vier overgebleven kandidaten mogen in het begin op 4 balken staan. Ieder kwartier hakt Ernst Paul of Lotte een balk weg, totdat er 1 balk overblijft. Wie het langst op de laatste balk blijft staan krijgt een koker met stemmen. Wie er als eerste afvalt, ligt als laatste uit de expeditie van dit jaar.
Het eerste kwartier is er niks aan de hand. Emma besluit om met haar rug naar de rest te gaan staan zodat ze niet wordt afgeleid door de anderen die later misschien rare bewegingen gaan maken. Na het eerste kwartier haalt Ernst-Paul de eerste balk weg. Opnieuw is er weinig te merken aan de kandidaten. Na het tweede kwartier is het de beurt aan Lotte om de tweede balk weg te halen. De kandidaten blijven nog steeds rustig staan, er veranderd weinig. Dan is het weer de beurt aan Ernst-Paul om de laatste balk weg te halen. Nu moet iedereen op de laatste balk blijven staan.
Marnix wappert flink met zijn handen heen en weer om zijn evenwicht te bewaren. Fleur heeft het juiste ritme te pakken denkt ze en ook Marleen en Emma gaan goed. Plots maakt Marnix een onverwachte beweging waardoor hij tegen Fleur aanbotst. Fleur raakt uit haar concentratie en hoopt dat Marnix valt, maar dat doet hij niet. Niet lang na de botsing met Marnix verliest Fleur haar evenwicht. Fleur valt in het water en is de laatste afvaller van Expeditie Robinson 2005.
Emma en Marleen zijn in opperste concentratie. Marnix blijft zwieren met zijn armen om zijn evenwicht te bewaren. Plots maakt Emma een onverwachte beweging en ligt ze in het water. De strijd gaat nu nog tussen Marnix en Marleen. Marleen raakt door de bewegingen van Marnix erg uit haar concentratie. Ook Marleen weet zich niet opnieuw te herpakken en valt na ruim 1.45 minuten van de balk. Marnix wint de proef tegen alle verwachtingen in en krijgt de beloofde koker met daarin een onbekend aantal stemmen.
Omdat Fleur als eerste van de balk viel, moeten we afscheid van haar nemen. De laatste Nederlandse hoop is vervlogen. Na een kort gesprek met Ernst-Paul gaat ook zij, net als haar voorgangers naar het resort. Marnix, Marleen en Emma keren terug naar Mensirirp. Op Mensirip wordt begonnen aan het laatste avondmaal op Mensirip. De drie finalisten blikken terug op hun gebeurtenissen tijdens deze Expeditie.
Emma, de jongste finalist ooit, begon in het kamp van de jongeren. In het jongeren kamp sloot ze een vriendschap met Meredith. Als de teamswitch plaatst vind, wordt ze gescheiden van haar vriendin Meredith en leeft ze onder de leiding van Marnix op Kamp Noord. Emma bemachtigt na de zware kanotocht als eerste een plekje in de samensmelting, waar ze weer herenigt wordt met Meredith. Emma is niet goed in proeven maar weet wel de tweede immuniteitsproef te winnen, door haar overwinning mag ze naar het Winnaars-eiland Goal. Emma zit haar tijd op Goal uit en wint de beslissende proef tegen Meredith, waardoor ze direct in de finale zit.
Marleen begon haar Expeditie in het kamp van de ouderen. Ze is een rustig persoon en stuit daarom ook op geen enkel moment op weerstand van de groep. Wanneer de teamswitch plaats vindt, wordt ze gekozen door Esther om in Kamp Zuid te overleven. Marleen maakt in kamp Zuid de vervelende discussie tussen Esther, John en Carl mee. Ze heeft echter de hele tijd tegen niemand wat gezegd over haar gevoel bij de discussies. Wanneer Marleen de samensmelting haalt, is ze als laatste uit de kano, maar nog net op tijd op een stoel. Ze moet helaas voor de samensmelting wel afscheid nemen van haar vriendin Annita. Ook op Mensirip leeft Marleen in de anonimiteit. Ze staat altijd klaar voor anderen, en drukt zichzelf bewust op de achtergrond. Onopgemerkt haalt Marleen de finale.
Marnix begon zijn Expeditie als een geheime deelnemer. Samen met Esther en later Douwe, moest hij twee weken overleven in een grot op Harimau. Wanneer de drie de gevaarlijke overtocht maken naar Mensirip, worden ze in het spel gezet. Marnix mag een eigen team samen stellen onder de noemer Kamp-Noord. Op kamp Noord verliest hij met zijn team geen enkel duel, en haalt hij met heel zijn team de samensmelting. Wanneer hij na de kano tocht immuniteit verdient, mag hij samen met Carl voor het eerst winnaars-eiland Goal betrekken. Hij beleefd de tijd van zijn leven op Goal met Emma die hem twee keer heeft vergezeld daar. Nadat hij de laatste immuniteitsproef wint, geeft hij Meredith met pijn in zijn hart een zwarte stem, waardoor hij zeker is van het behalen van de finale.
Als afsluiting van hun avontuur besluiten de drie om het hele kamp te verbouwen en te verbranden. Wanneer het hele kamp verbrand is, is het tijd voor de laatste eilandraad. De zes laatste afvallers, zitten al klaar op de eilandraad om de drie finalisten te verwelkomen. Voordat er wordt over gegaan naar de stemronde, mogen de zes afvallers nog een vraag stellen aan de drie finalisten. De vragen variëren erg van inhoud. Waarom Marleen, Elbert niet heeft getroost tot hoe Marnix het zou aanpakken als hij al de kennis die hij nu heeft niet had gehad. Als de vragen beantwoord zijn is het tijd voor de stemmen. Alle zes de afvallers stemmen en ook de drie finalisten moeten stemmen. Alleen Marnix en Emma kunnen nog stemmen omdat ze nog stemmen hebben. Marleen heeft niks meer om te stemmen en kan daarom dus niet gaan stemmen. Als de Urn beneden is komt Ernst-Paul met de mededeling dat ze de stemmen pas gaan tellen in de live- show. De afvallers verlaten de eilandraad. Voordat de drie finalisten weg mogen heeft Ernst-Paul nog een verassing. De volgende dag wacht de drie finalisten nog een proef waarmee stemmen te winnen zijn voor de finale.
Op dag 46 varen de drie finalisten naar een dorp op palen, waar de proef gehouden wordt. De proef is een parcours waarin de drie finalisten, drie vragen moeten beantwoorden, voor iedere vraag krijgen ze 2 punten. Onderweg moeten de kandidaten dan ook nog drie puzzelstukken meenemen, die ze op het einde nodig hebben om het hek naar de laatste vraag open te maken. Degene die de snelste tijd neerzet krijgt daar dan ook nog eens 4 punten voor. De drie mogen zelf bepalen wanneer ze vertrekken, voor hun vertrek dient de stopwatch aangezet te worden, en bij terugkomst moet hij dan ook weer zelf uitgezet worden.
Wanneer de drie van start gaan, is moeilijk te bepalen wie er voor op ligt omdat ze op een verschillend moment vertrokken zijn. Bij het eerste puzzelstuk heeft Emma problemen met haar riem. Marnix en Marleen gaan goed. Wanneer ze alle drie aangekomen zijn bij de puzzel, kan Emma zich opnieuw niet goed concentreren. Marleen en Marnix hebben de puzzel als eerste af. Marleen opent het hek, maar Marnix maakt een fout waardoor hij nog een aantal puzzel stukken moet omzetten en dus tijd verliest. Als iedereen na het beantwoorden van de laatste vraag bij Ernst-Paul of Lotte is aangekomen, krijgen ze daar te horen dat ook de uitslag van deze proef pas in de live- uitzending bekend gemaakt word.
Volgende week de live- uitzending. Wie won de proef? En wie is Robinson 2005? Stay Tuned……