De geheime missie

 

Vorige week verliet Margriet de Expeditie. In kamp Zuid zit John nog steeds niet lekker in zijn vel. Hij heeft heimwee, en dat hij zo snel heimwee zou krijgen had hij niet verwacht. John dacht 8 weken wel eventjes vol te houden, maar na 1 week heeft hij het er al moeilijk mee. Hij mist zijn zoontje en zijn vrouw, Johnny valt daarom terug op Fleur. Ze hebben een hechte band, maar ondanks de pogingen van Fleur Johnny op het eiland te houden wil hij zo snel mogelijk naar huis.
Een paar kilometer verder op leven nog steeds de 2 expeditie leden. Ze zitten nu 6 dagen op Harimau, zonder dat iemand het weet. De 2 doen er alles aan om zich thuis te voelen, maar ze blijven steeds zitten met de vraag waarom zij 2 nou net op dit geheime eiland moeten overleven En hoe lang ze dat nog moeten. De 2 geheime expeditieleden weten niet dat Douwe, na 4 dagen in quarantaine gezeten te hebben, onderweg is naar het geheime eiland. Douwe heeft een koker, een kompas en een brief meegekregen. De koker moet hij aan de bewoners geven, de brief is voor hem zelf.
De expeditie van Douwe gaat nu pas echt beginnen. Douwe komt aan op Harimau en geeft de kaart en de brief aan de 2 bewoners Marnix en Esther. De bewoners krijgen de volgende opdracht. 'Bouw een vlot en met dat vlot moeten jullie voor dag 13 het eiland Messirip bereiken. Lukt jullie dat dan doen jullie volledig mee aan de expeditie'. Ze hebben een kompas gekregen zodat ze zeker weten dat ze de goede richting in gaan. Het enthousiasme is groot en ze gaan meteen bamboe verzamelen. Esther merkt op dat ze eindelijk een missie hebben. Nu begint het pas echt voor de drie geheime kandidaten.

Op dat zelfde moment eindigt voor Johnny de Expeditie. Lotte is op het eiland aangekomen om hem op te halen. Johnny neemt meteen afscheid van iedereen. Fleur heeft het er erg moeilijk mee, dat Johnny nu al het eiland door heimwee heeft besloten te verlaten. De groep blijft niet te lang stil staan bij het feit dat Johnny vroeg tijdig de Expeditie heeft verlaten, er komt namelijk een belangrijke proef aan die de groep graag wint.
Dan is er post voor kamp Noord en Zuid. Voor beide kampen is er een kist met voorwerpen erin. Iedere kandidaat mag 1 ding kiezen en dat in de kist stoppen. Er moeten 6 items in de kist komen. De kampen moeten de kist op slot doen en de sleutel meenemen naar de proef. De brieven van familie maken de keuze in beide kampen erg moeiljk. Maxime vind het wel heel moeilijk om niet voor het biertje te kiezen, Maar uiteindelijk kiezen beide kampen ondanks de verleiding van de andere producten toch voor het eten. Met het zelf gekozen voedsel zijn beide kampen erg gemotiveerd voor de proef.
De proef

De proef houdt in dat, wanneer Ernst paul aan een hendel trekt er een boei boven komt drijven. Van ieder kamp moet er 1 kandidaat zo snel mogelijk de boei gaan halen en degene die met de boei terug komt en de kant aan tikt wint. Tom is de enige van Kamp Zuid die verliest bij deze proef, maar toch wint kamp zuid de proef met 3-1. Als prijs krijgen ze de sleutel van de kist met etenswaar terug, ze mogen 2 voorwerpen uit de kist halen. Beide kampen keren terug naar hun kamp
De drie geheime expeditie leden, leven helemaal op. Ze willen zo snel mogelijk beginnen met het vlot. Douwe vindt dat ze eerst maar eens moeten gaan kijken waar ze precies naar toe moeten zwemmen. Aangekomen op het puntje van de rotsen zien ze dat het toch nog een pittig stukje is. Douwe denkt dat het zeker 4 uur zwemmen is, de andere twee hebben meer hoop en schatten de afstand op 2 uur zwemmen. Douwe geeft er meteen bij aan dat ze het zeker niet moeten onderschatten, maar dat het zeker mogelijk is om de overkant te halen.
Dag 6 breekt aan, Maxime is nog even fit als hij op dag 1 was. Hij wil op expeditie om bamboe te gaan verzamelen. Nicole vindt hem maar een joker omdat hij alle gereedschap meegenomen heeft. Nicole en Fleur willen ook op expeditie en hebben daar ook gereedschap voor nodig. De meisjes gaan dan maar zonder mes en bijl op pad. Uiteindelijk blijkt dat dit niet zo'n goede keus is geweest en de beide dames keren teleurgesteld terug. De expeditie van Maxime was erg vruchtbaar, maar Fleur en Nicole zijn boos op Maxime. Nicole geeft aan dat ze het niet slim vindt dat hij alle gereedschap meegenomen heeft. Maxime begrijpt het niet dat ze er zo gefrustreerd om zijn en wuift het akkefietje weg.

Fleur en Nicole willen er die avond toch een gezellige avond van maken, maar dat lukt niet echt. De Belgische kandidaten begrijpen de directheid van de Nederlanders niet en kaarten dat aan bij het kampvuur. Nicole probeert uit te leggen dat dat in de nederlandse aard zit. Maar de Belgen gaan hier toch niet mee akkoord en wijzen de Nederlanders op het feit dat het misschien handig is wat minder direct te gaan handelen. Maxime zegt wel toe dat hij probeert zijn best te doen om goed om te gaan met Nicole.
De volgende ochtend komt de volgende tegenslag. Elsje valt erg hard en heeft meteen het gevoel dat er iets mis is met haar voet. Omdat haar voet niet vertrouwd wordt, brengen ze haar naar het vasteland. Ver weg van kamp Noord hebben Douwe en Marnix aan het vlot gewerkt en is het tijd voor de eerste test. De test slaagt omdat alle drie de mensen op het vlot kunnen en het niet naar de bodem zinkt.

De Eliminatie proef

Deze eliminatie proef gaat om snelheid en kracht. Het is de bedoeling de zandzakken zo snel mogelijk naar de overkant te brengen. Daar moet een kandidaat van het andere team de zandzakken zo lang mogelijk omhoog houden. Wie als eerste de zandzakken laat vallen, verliest voor zijn team. Tom houdt de zakken voor Zuid omhoog. Elbert doet dat voor Noord. De strijd gaat lang gelijk op, maar als alle zandzakken aan Tom z'n paal hangen, slaat de vermoeidheid bij Tom al snel toe. Elbert gaat ondertussen stoer op 1 been staan omdat hij het met gemak kan dragen. En uiteindelijk verliest Tom de eliminatie proef. Samen met hem moet kamp Zuid nu naar de eilandraad. Elbert's sterke prestatie wordt niet gewaardeerd. De andere kampgenoten vinden het raar dat hij op 1 been ging staan, terwijl Tom het erg moeilijk had. Volgens hen had Elbert dat beter anders op kunnen lossen.
Na de proef keert Elsje voor de laatste keer terug naar Kamp Noord. Ze vertelt dat haar voet is gebroken en dat ze de expeditie moet verlaten.
Haar mede-kampgenoten vinden het erg jammer dat ze niet meer terugkeert. De volgende dag is Maxime als eerste opgestaan. Terwijl de anderen nog slapen geniet hij van een schildpad, die haar eieren is komen leggen op het strand van kamp Zuid. Tom wordt als laatste wakker, Maxime vertelt hem meteen wat hij gemist heeft. Maar ondertussen ergert Maxime zich erg aan Tomís houding. Hij had hem veel sterker ingeschat.
De drie geheime Expeditie leden gaan verder met hun vlot. De eerste echte serieuze proefvaart staat op de planning. In het diepste geheim wagen ze zich met hun bamboe vlot te water. Er is een erg harde wind, wat de proefvaart erg moeilijk maakt. Ze raken erg uitgeput door de hevige stroming en wind. Na een flinke vaart keren ze terug naar hun eigen grot.
Ze merken alle drie op dat ze het nog zwaar gaan krijgen om met deze stroming en wind de overkant te halen.
Eilandraad

Kamp Zuid gaat voor het eerst naar de eilandraad. Na een kort gesprekje met de kandidaten is het tijd voor de stemming. Een voor een brengen ze hun stem uit. Dan volgt de uitslag van de zeven stemmen. De 1e stem is voor Fleur, de 2e voor Maxime, de 3e stem is voor Tom, de 4e stem is voor Nicole, de 5e stem is voor Tom, de 6e is voor Nicole en de 7e stem is ook voor Tom. Dit betekent dat Tom afscheid moet nemen van de groep en de Expeditie. Tom wenst de groep succes. In het gesprekje met Ernst Paul geeft Tom aan dat hij niet had verwacht zo vroeg al weg te moeten. Tom denkt dat hij misschien zichzelf sterker op had moeten stellen. En dat hij op Nicole had moeten stemmen. Volgende week weer een nieuwe aflevering, stay tuned.....