Van 2 naar 3 eilanden ...

 

Dag 9

Op Harimau bereiden Douwe, Esther en Marnix nog steeds de overtocht naar het eiland Mensirip voor. Halen ze de overtocht niet, dan liggen ze uit de expeditie. Ondanks de min of meer geslaagde proeftocht, is Douwe er niet zo zeker van dat ze de eindstreep zullen halen. Esther en Marnix blikken met een tevreden gevoel terug op de begindagen van hun expeditie en hebben moeite met afscheid nemen van Harimau.
Op het eiland Rapang (team Zuid) vormen de Belgen een sterk front tegen hun Nederlandse medespelers Nicole en Fleur. Nicole voelt zich niet serieus genomen en stelt Maxime als leider ter discussie. Meredith en Emma steunen Maxime echter en dit is voor Nicole de indicatie dat zij en Fleur de zwakste positie binnen team Zuid bekleden.
Op het eiland Tengah (team Noord) zijn Annita en Marleen samen op pad gegaan om bessen te plukken. Terzelfdertijd bouwt Elbert een vlot dat moet dienen om vissen te vangen. Hij wil iets terugdoen voor de groep omdat hij onder vuur gelegen heeft naar aanleiding van zijn provocerende houding tegenover de net weggestemde Tom tijdens de vorige eliminatieproef. Volgens Carl is Elbert echter geen practicus maar een theoreticus dus schiet hij hem ter hulp met een klinkende ruzie als gevolg. Elbert wil dat Carl hem in zijn waarde laat maar wil daarom geen ruzie maken, hij wil alleen maar zeggen wat hij van de gang van zaken vindt.
Op Harimau maken Douwe en co zich klaar voor het vertrek: de wind lijkt goed te zijn. Vanaf nu zullen de geheime expeditieleden overgeleverd worden aan de grillen van de zee. Na 50 meter slaat het noodlot toe: de stroming is te sterk wat betekent dat het drietal zal moeten zwemmen. Douwe is er niet gerust in. De idee dat hij als maaltijd voor haaien zou kunnen dienen zint hem niets.
Het is tijd voor de eerste proef. Elk team moet haar meest meedogenloze en daadkrachtige kamplid achterlaten. Bij het vernemen van deze informatie ruikt Carl onraad. Hij probeert in zo’n brieven altijd een dubbele boodschap te zien en stelt voor om al hun spullen in veiligheid te brengen voor het geval iemand uit het jonge team bij hen komt roven. Misschien is deze achterdocht voor niets nodig, maar beter voorkomen dan genezen. Nicole zal achterblijven op Rapang en John zal achterblijven op Tengah.
In de tussentijd amuseren Marnix en Esther zich tijdens de overtocht. Douwe kan deze ‘Spielerei’ maar moeilijk verdragen. Hij ergert zich er blauw aan. Na 2 uur slaat de vermoeidheid onverbiddelijk toe. Mensirip weet zich nog altijd aan het zicht te ontrekken.
De Robinsonproef gaat van start. Zoals Carl voorspeld had, moeten de achtergebleven kampleden op rooftocht gaan in het andere kamp. Ze hebben 5 minuten om zoveel mogelijk te plunderen. Het resultaat van de rooftocht wordt de inzet van de proef. Nicole vindt op Tengah alleen de kist van de ouderen terug omdat zij al de rest verstopt hebben. Zij probeert de kist te openen door er stenen tegenaan te gooien maar tevergeefs. Ze moet zich met 3 kokosnoten tevreden stellen. Op Rapang heeft John ook de kist met luxeartikelen in het vizier gekregen. Hij neemt een schep en breekt de kist open. Voedsel en gereedschap zorgen voor een succesvolle buit.
Voordat de eigenlijke proef begint, moet elk team een hindernissenparcours bouwen voor het andere team. Hoe moeilijker dit parcours, hoe groter de kans dat je zelf wint. Twee mannen moeten de hindernissen die het andere team gemaakt heeft overwinnen. Het team dat als snelste de kist – die zich achter het hindernissenparcours bevindt – op de startplaats weet te plaatsen, wint deze proef.
Carl & Elbert spannen de strijd aan met Wim & Maxime. Het oude team weet de overwinning in de brand te slepen en behoudt niet alleen de 3 kokosnoten maar wint ook de roofbuit van John. In team Zuid heerst een grimmige sfeer. Ze hebben niets meer en omdat Maxime niet wil dat Nicole het mes meeneemt om oesters te halen, komt het tot een akkefietje tussen het tweetal. Gelukkig blijft de schade beperkt.
Team Noord wil een feestmaal houden. De magnesiumstick is echter spoorloos verdwenen en lijkt roet in het eten te gooien tot het arendsoog van John deze stick ziet. Hij laat duidelijk aan de groep merken dat het terugvinden van de magnesiumstick zijn verdienste is.

De geheime expeditieleden komen steeds dichter en dichter bij Mensirip tot ze voet aan wal zetten. Er wacht een welkomstpakket op het trio waarin ook de mededeling zit dat ze op de 14de dag van de expeditie op de top van de heuvel verwacht worden. Na het succes met een biertje te hebben weggespoeld, is het tijd voor het serieuze werk. Het kamp moet zo snel mogelijk op poten worden gesteld. Douwe zal aanvankelijk weinig mee kunnen bouwen aan het kamp aangezien hij moe is van de overtocht. Hij lijkt Esther en Marnix een beetje beu te zijn en verkiest alleen op het vlot dicht bij de zee te slapen.
Dag 10

John wordt als een echte Robinson beschouwd. Hij brengt 90 % van zijn tijd in bed door maar hij wordt daar niet op afgerekend omdat de groep veel aan hem heeft. Volgens John zelf is er maar 1 Robinson en dat is niemand minder dan hij zelf!

Op Mensirip krijgen Esther en Marnix de indruk dat zij de noodzakelijke taken onder hun twee moeten verdelen en dat Douwe eerder op zijn eentje leeft. Zij willen vissen maar Douwe voelt er niets voor om op het heetste uur van de dag het water in te gaan. Hij knutselt gereedschap in elkaar om zee-egels te vangen. Als Esther hierover in discussie gaat met Douwe en stelt dat zij en Marnix ook leuke dingen willen doen, geeft Douwe haar te verstaan dat ze niet moet zeuren. Daarmee is voor Douwe de discussie afgelopen en even later gaat hij het water in om te testen hoe zijn handgemaakte zee-egelvanger het doet.

Op Rapang woedt de strijd Nederland – België nog altijd voort. Nicole is van mening dat Maxime sociaal lijkt maar in feite egoïstisch is.
Op Tengah is Elberts visvlot gereed om in gebruik genomen te worden. Elbert wil zelf het vlot liever niet uitproberen maar John vindt dat die eer Elbert wel toekomt. Elbert en Carl gaan uiteindelijk samen het vlot op en de zee in. Na enkele ogenblikken is Elbert alweer op het eiland te bespeuren omwille van een meningsverschil met Carl.
Dag 11

Alweer tijd voor een eliminatieproef. Vooral voor Nicole & Fleur in kamp Zuid en Elbert in kamp Noord een belangrijke dag.

Vanuit een tunnel onder de grond moeten de expeditieleden van binnenuit een 5 meter hoge piramide beklimmen. Ze hebben 1 handicap, namelijk een rugzak met daarin een houten puzzelstuk. Als ze de buitenkant van de piramide bereiken, moeten ze naar boven klimmen het puzzelstuk achterlaten. Eenmaal beneden bevrijden ze met een sleutel het volgende teamlid. Uiteindelijk moet het laatste expeditielid van elk kamp de puzzelstukken op elkaar zetten.
John heeft meer moeite dan de overige kandidaten: zijn grootte is de spelbreker want hij botst verschillende keren met zijn rugzak tegen de houten stellage. Team Zuid weet zo een grote voorsprong op te bouwen. Fleur lijkt de overwinning binnen te halen maar het 4de puzzelstuk past niet op de andere 3.
Dit oponthoud verschaft Annita de nodige tijd om de achterstand van Team Noord te herstellen en het is dan ook Kamp Noord dat met de overwinning gaat lopen. Kamp Zuid moet zonder medelijden naar de eilandraad. Ondanks de overwinning is het in de thuishaven van de ‘oudjes’ opnieuw rel tussen Elbert en Carl. Elbert zondert zich af: hij vindt het spelletje niet meer leuk.
Fleur is ontroostbaar en is heel kwaad op zichzelf. Het is haar schuld dat Nicole of zij naar huis moet. De 2 bespreken toch nog de opties voor de eilandraad en Nicole besluit Maxime te benaderen. Ze maakt hem duidelijk dat hij degene is die geëlimineerd zal worden van zodra Fleur en zij uit de expeditie liggen. Maxime is het hiermee eens en Nicole wil met hem een complot smeden. Maxime zal hierover nadenken. Desalniettemin valt op de eilandraad het doek voor Nicole.
Zonder Nicole lijkt Fleur reddeloos verloren maar een nieuwe teamindeling kan wonderen doen ...