Ruzie en Vreugde

 

De achttiende dag begint op kamp-Noord zeer relaxed en ontspannen. Emma daar in tegen heeft al twee dagen last van maagkrampen. Ze wijdt het aan het feit dat ze teveel kokosnoten eet en weinig andere dingen. Douwe ziet er de humor wel van in en vraagt gerust aan Emma of ze niet nog een keer de behoefte heeft om te gaan kotsen.
Op kamp-Zuid is het allemaal wat minder rooskleurig. Esther zit nog steeds in een benauwde positie. Carl en John nemen het Esther erg kwalijk dat ze tijdens de laatste eilandraad niet de eer aan zich zelf gehouden heeft en is opgestapt. Ook wordt de rest van de groep verweten dat ze Esther een tweede kans als leider hebben gegeven. Wanneer erop nieuw een stemming door Carl gehouden wordt, blijkt dat het hele kamp Esther het liefst ziet vertrekken.
Terwijl ze op kamp-Zuid rustig doorkibbelen, speelt Maxime op kamp-Noord voor wonderdokter. Hij heeft geleerd dat door het warm maken van je handen er bepaalde krachten los komen. Met die krachten kun je dan bij andere mensen de pijn wegnemen, door je handen op de pijnlijke plek te leggen. Emma ziet vind het allemaal wel grappig, en lief dat Maxime dit voor haar over heeft.
Opnieuw zakt op kamp-Zuid de sfeer tot een dieptepunt. Iedereen begint zich te storen aan het feit dat Carl en John constant Esther manipuleren. Wanneer John en Carl het strand even verlaten, ziet Esther haar kans schoon om een gesprek aan te binden met Wim en Meredith. Esther stelt voor aan Wim en Meredith een complot te smeden. Dit omdat Esther voelt dat de andere twee anders geen kans hebben. Wim en Meredith lijken er wel oren naar te hebben, maar wijzen het om onbegrijpelijke reden af, waardoor Esther zich onbedoeld nog meer in de nesten heeft gewerkt.
Dag 20

In de ochtend van dag 20 vinden de beide kampen een brief. De brief heeft te maken met de naderende Robinson-proef. Iedere leider van de beide kampen, moet een persoon uitkiezen die hij/zij het meeste vertrouwd. Op kamp-Noord, valt de keuze na overleg op Maxime. Kamp-Zuid heeft meer moeite met de beslissing. Na een pittige discussie wordt er uit eindelijk gekozen voor Marleen. Beide kampen zijn vol goede moed en weten zeker dat ze de proef naar hun hand kunnen zetten.
Aangekomen op een battle eiland midden op zee, wordt de proef uitgelegd door Lotte. De leider gaat met een blokbeton naar de bodem van de zee. 10 seconden later mag dan de gekozen vertrouweling het water in duiken om hun leider te bevrijden van het betonblok. Wie dat het snelste doet wint de proef. Als eerste mogen Esther en Marleen een poging wagen. Wanneer Marleen na 10 seconden het water in duikt, gaat het allemaal wat stroef… maar in 38 seconden zijn ze boven. De beurt is nu aan Marnix en Maxime. Maxime duikt ook na 10 seconden het water in en weet Marnix vliegensvlug te bevrijden. De tijd van Marnix en Maxime is overduidelijk sneller, 30.5 seconden. Zo winnen Marnix en Maxime een etensprijs. Ze worden opgehaald met een boot en naar een eiland gebracht. Marleen en Esther druipen bedroeft af.
Wanneer Marnix en Maxime aankomen op het eiland zien ze allerlei lekkernijen staan. Van de kok krijgen ze een brief. In de brief staat het heerlijke menu met o.a. Inktvis en patat. Maar ook moet Marnix nog twee mensen kiezen die hij gezellig op het etentje mee wil laten genieten. Marnix kiest in overleg met Maxime voor de twee wat zwakkeren in kamp-Noord, Emma en Annita. De kok gaat het bericht naar kamp noord brengen, waar er door de mensen die niet mee mogen heel erg positief wordt gereageerd. Douwe weet dat ze nu met z`n drieen het eten voor vijf kunnen op eten, zo hebben ze toch ook een klein beetje feest.
Op kamp-Zuid wordt de sfeer door de verloren proef niet beter. Carl denkt zelfs aan opgeven. Hij heeft geen zin om op een eiland te gaan zitten, waar hij zichzelf niet kan zijn. Carl besluit echter wel zijn besluit of hij vertrekt of niet tot de volgende dag uit te stellen.
Op de volgende dag van de expeditie vinden de beide opnieuw een brief. Bij de brief zit een kistje. In de brief staat dat de kampgenoten hun leider mogen uitdagen in een duel. In het duel moet er een kaars aangestoken worden, wanneer deze dooft en je legt je hand als eerste op de schelp in het midden, ben je de winnaar. Als je van de leider wint, word jij de leider met de daar bij behorende immuniteit. Maar als je verliest tellen alle stemmen op de eilandraad die voor jou zijn dubbel. Kamp-Noord voelt niks voor deze proef, ze zien hun leider Marnix wel zitten en lachen de hele opdracht weg. Kamp-Zuid vindt het echter wel heel erg spannend. Carl vergeet zijn twijfels over vertrekken en loopt als eerste naar het kistje om te kijken wat er nu precies in de kist zit.
Wanneer alle kamp-Zuid bewoners bij elkaar zitten komt het hoge woord er bij Wim en Meredith uit. Ze vertellen de rest van de kampgenoten dat Esther bij hun kwam om een complot tegen John en Carl te smeden. John is door het dolle heen en besluit het duel met Esther aan te gaan. Wanneer het duel bezig is, is het doodstil. Na een kwartier slaat John plots op de schelp, maar de vlam brand nog en zo verliest John het duel tegen Esther en tellen al de mogelijke stemmen op hem op de eilandraad dubbel.
Kamp-Noord leeft nog steeds in een roes. Iedereen op het kamp is tevreden en het gaat er gemoedelijk aan toe. Op deze ochtend is Douwe de grappenmaker, hij verwijt Emma het snurken en scheten laten s`nachts. Terwijl Emma natuurlijk helemaal niks doet. Hilariteit alom dus. Op kamp-Zuid is er weer een bom geëxplodeerd. Esther was in alle vroegte gaan vissen en wilde haar vangst gaan koken vlak voordat de Eliminatieproef zou beginnen. Maar wanneer Esther het vuur aan wil maken, is ze het magnesium stickje verloren. Doordat ze zo onhandig te werk gegaan is, is het hele kamp in rep en roer. Door het verliezen van het magnesiumstickje kan er niet gegeten worden, de kandidaten moeten zo met een lege maag de strijd aan gaan met kamp noord.
De Eliminatieproef  is deze keer Lady`s only. De drie vrouwen van ieder kamp moeten een rad 270 graden draaien naar een bel. Het eerste team dat bij de bel aankomt, wint de proef en hoeft niet naar de eilandraad. Het team van kamp-Zuid (Esther,Marleen,Meredith) die tegen het team van kamp-Noord strijd (Emma,Fleur,Annita) hebben het moeilijk. Kamp-Noord neemt na een tijdje ook een voorsprong. Als Meredith doormiddel van schreeuwen extra kracht probeert te zetten, is het spel gespeeld. Kamp-Noord drukt door en wint zo de Eliminatie proef. De vreugde is groot bij kamp-Noord. Kamp-Zuid bedankt iedereen, behalve Esther die word totaal genegeerd door haar teamgenoten.
Terug op de eilanden heeft Elbert op kamp noord weer een dipje. Hij mist zijn vrouw en kinderen enorm. Zijn heimwee gevoelens deelt hij met Douwe en Fleur, waarmee hij op kokosnoten expeditie is. Opnieuw denkt Elbert erover om de Expeditie te verlaten, omdat zijn hart van binnen brand. Op Kamp zuid vertelt Carl aan John dat hij op hem zal gaan stemmen tijdens de eilandraad. Dit doet hij alleen maar omdat hij toch al weet dat John het eiland zal moeten verlaten door dat alle stemmen dubbel tellen en hij van Esther en een van de jongeren sowieso een stem krijgt.
De Eilandraad

Dan is het tijd voor alweer de vijfde eilandraad van deze expeditie. Kamp-Zuid zal opnieuw iemand weg moeten stemmen. Esther heeft immuniteit dus kan niet weggestemd worden. Het gesprek met Ernst-Paul en Lotte draait opnieuw uit op de ruzies die op kamp zuid woeden. Esther legt uit dat ze geen eerlijke kans gehad heeft. John en Carl gaan daar vel tegen in en beweren dat het wel zo is, en dat Esther het spel niet eerlijk speelt. Dan is het tijd voor de stemmen. De eerste stem gaat naar John. De tweede stem is voor Marleen. Maar dan volgt het gene waar Carl al op gerekend had. De rest van de Teamleden stemmen ook op John. John moet met vijf stemmen Expeditie Robinson verlaten. Wanneer John afscheid genomen heeft van zijn teamgenoten, verteld hij aan Ernst-Paul dat hij geen seconde spijt gehad heeft van zijn gedrag tegen Esther. Hoe zal het volgende week gaan zonder John op kamp-Zuid? Blijft kamp-Noord nog altijd zo gezellig? Stay tuned…..