Wanhoop

 

Met een koker en een schaal vol meloen, ananas en appels is Emma onderweg naar winnaarseiland Goal. Zij heeft vorige week de proef om immuniteit gewonnen en zal nu de plek van Carl of Marnix innemen. Beide heren wachten  haar dan ook vol verwachting op, vooral de schaal vol fruit valt bij Carl in goede aarde. Maar helaas voor hem heeft Emma ervoor gekozen het fruit met Marnix te delen en krijgt hij de koker, wat betekent dat zijn verblijf op Goal er op zit en hij naar de andere expeditieleden op Mensirip mag vertrekken.
De mensen op Mensirip verheugen zich in de tussentijd op koekjes. Marleen heeft deeg laten rijzen in een kokosnoot en als dat lukt kunnen ze koekjes bakken, waar ze allemaal erg naar uit kijken. Tot ze een boot aan de horizon zien verschijnen, met Carl aan boord. Stomverbaasd zijn ze en een warm onthaal blijft dan ook uit. De enige die blij is met de komst van Carl is Maxime. Samen gaan ze op zoek naar eten, terwijl Maxime Carl bijpraat over de gebeurtenissen tijdens Carl’s verblijf op Goal. Net voor het noodweer losbreekt zijn ze terug en terwijl de kampleden samen schuilen zit Carl in z’n eentje in de regen na te denken…
Sinds de komst van Carl op Mensirip hangt er een negatieve sfeer, die hij zelf ook voelt. Carl ziet weinig activiteit en gaat de anderen dan ook op het matje roepen. Eerst maar eens Meredith en Marleen die hem proberen uit te leggen dat de sfeer in zijn afwezigheid wel prettig en relaxed was. Maar Carl is het zat. 'Het is Club Med niet en hij zal zich vanaf nu ook low-profile opstellen en niet meer gaan vissen!' Daarna kibbelt Carl nog een poosje met Douwe en als de avond aanbreekt en de langverwachte koeken gegeten kunnen worden is de sfeer omgeslagen en hebben ze geen feestmaal, maar hangt er een akelige stilte.
Ondertussen op Goal is Emma voor Marnix een 'geschenk uit de hemel'. Samen genieten ze van het fruit. Een Maleisische visser komt met een boot, maakt prachtige hengels voor ze en met z’n drieën gaan ze vissen. Vooral Marnix geniet, vangt de ene vis na de andere en noemt de visser 'the Miracle-man'.
Emma heeft iets minder geluk en als ze eindelijk beet heeft blijkt het een stuk koraal te zijn waar ze hartelijk om lacht. Maar als de avond valt en de visser al lang weer weg is eten ze zelfgebakken vis, in gezelschap van Chico en voelen zich 'happy'.
Bij de Robinsonproef is het de bedoeling dat de expeditieleden een kist vooruit trekken, gevuld met 110% van hun eigen lichaamsgewicht aan water. Zodra de kist van de grond komt, zal er water uit stromen waardoor de kist lichter wordt.
De snelste man en de snelste vrouw winnen samen een prijs. Douwe ziet het helemaal zitten, dit is 'zijn spel'. En ook Marleen begint goed, maar al snel valt ze stil, net als de rest. Fleur en Maxime zijn de eersten die de kist weer in beweging voelen komen en blijken ook de sterkste twee. Maxime wint en Fleur wordt tweede. Samen zullen ze een avond en nacht op 'date' gaan, ze krijgen alvast de sleutel en zullen door een boot afgehaald worden…
… voor een overnachting in een luxe hotelkamer, voorzien van alle pracht en praal; een mooi gedekte tafel op het balkon en een douche met heerlijk zachte, handdoeken. Nadat ze uitgebreid gedoucht hebben, genieten ze van een heerlijke maaltijd, bestaande uit groenten, vlees en vis. En dan blijkt vlak voor het dessert dat ze een moeilijke keuze moeten maken; een zwarte stem geven aan één van de achterblijvers op Mensirip. Omdat Carl en Douwe, als hun beide maatjes al afvallen, loten ze en gaat de stem naar Marleen.
Voor de Eliminatieproef moeten de expeditieleden over een ijzersterke zelfbeheersing beschikken. Met hun hoofd in de branding, liggend op hun rug en met hun voeten vastgebonden gaat het er om wie er het langst kan blijven liggen. Terwijl de golven over hun gezicht en om hun hoofd spoelen, doen ze hun best te blijven liggen, af en toe het hoofd omhoog houdend voor adem. De eerste die op moet geven is Douwe, gevolgd door achtereenvolgens Marleen, Meredith, Fleur en Maxime. Carl houdt het langst vol en wint immuniteit voor de eilandsraad…
… in zijn poging tot het uiterste te gaan is Maxime buiten bewustzijn geraakt en wordt door de anderen uit de zee getild en op het strand neergelegd, waar hij wel weer bijkomt, maar waar een donker constateert dat hij onderkoeld is geraakt. En zo eindigt de proef voor Maxime met een nacht in een kliniek.
De volgende dag is er dan de eilandraad, waarbij ook Maxime weer van de partij is. Carl heeft immuniteit, op hem kan niet gestemd worden. Maxime zou zijn neutraliserende stem in kunnen zetten, maar hij voelt geen dreiging en vol vertrouwen zit hij tussen de anderen. Dan blijkt dat Douwe, die bang was weggestemd te worden al zijn stemmen ingezet heeft op Maxime. En terwijl Carl en Maxime niet stemmen, en Marleen twee van haar stemmen aan Douwe geeft, krijgt Maxime stemmen van zowel Meredith als Fleur met daarbij alle stemmen van Douwe…
… verbouwereerd kijkt Maxime toe hoe hij stem na stem krijgt en dan is het doek gevallen voor hem en mag hij afscheid gaan nemen van de andere expeditieleden.