Expeditie Robinson 2004

Hoe ging het er vorig seizoen aan toe?

Aflevering 1
Na het lange wachten is het eindelijk zo ver Expeditie Robinson 2004 kan van start gaan.
Maar liefst 18 kandidaten gaan deze reeks van start. De Nederlanders: Frouke, Marjolein, Henk, Klaar, Ernestine,  Shandinella, Jeroen, Ronald  en Patrick. De Belgen bestaan uit: Matthias Peter, Kelly, Mohamed, Frank, Sarah, Mitchell, Mick en Darline.

Ernst Paul komt aangevaren en heeft een mededeling. Dat er aan de overkant een kooi staat.  Ze moeten er naar toe zwemmen en wie daar als laatste komt valt onverbiddelijk af.De 18 kandidaten zwemmen zo snel mogelijk naar de overkant,  Ernestine komt als laatste aan en wordt de eerste afvaller.

Na 24 uur komt Ernst Paul naar de kooi om steekproeven te nemen maar niemand wil de kooi nog verlaten. Na 45 uur gaat het slecht met Sarah, ze wordt ziek en kan het niet meer aan. Ze verlaat Expeditie Robinson op een tragische manier.

In het Nederlandse kamp wordt Patrick als leider aangewezen. Henk, Klaar en Ronald de eerste vis van 2cm groot.De vierde dag worden Sarah en Ernestine afgevoerd naar de mangrove dat weten de kandidaten niet dat is hun 2e kans om in de finale te komen. De Eliminatie bestaat uit een hindernisbaan, deze zullen ze aan elkaar vast geketend moeten volbrengen. De Belgen gaan beter en winnen de proef,   na 48 uur in een kooi te hebben gezeten zijn ze helemaal trots.

Met 5 stemmen wordt de sterke Klaar weggestemd. Het aanbod om naar de mangrove te gaan neemt ze meteen aan. En zo verdwijnt aan het einde van deze roerige dag ok Klaar  in het hart van het eiland.
Aflevering 2
In het Nederlandse kamp vindt Henk het jammer dat Klaar eruit ligt omdat zij veel creativiteit had. Ondertussen op het Belgische kamp zijn de Belgen al hard aan het werk om een hut te bouwen. Klaar komt ondertussen aan in de hart van de mangrove en komt oog in oog te staan met Ernestine de eerste afvaller.
In het Nederlandse kamp wordt besloten om naar eten te gaan zoeken. Ronald trekt er met de dametjes op uit en de andere mannen gaan met elkaar. Dan blijkt dat Henk last heeft van uitputting en vermoeidheid. 'we hebben onderweg drie keer moeten stoppen,' aldus Patrick. Ook Henk zelf geeft te kennen het allemaal erg zwaar te vinden en moeite te hebben met het tempo.

Bij de 1e proef zij de Nederlands zijn strijdlustiger als ooit. Bij de proef moeten ze elkaar van een evenwichtsbalk afgooien. En dankzei Mohamed’s onmetelijke snelheid winnen de Belgen weer.
Henk vindt dat de zwakste schakel dit avontuur moet verlaten vindt dat hij dat zelf is. Hij besluit de expeditie te verlaten.

Frouke is bang dat ze de expeditie moet verlaten omdat ze denkt dat de kampgenoten haar niet mogen. En inderdaad Frouke's vermoedens worden bevestigd, ze krijgt vier stemmen. Ze hoeft echter niet weg, maar krijgt alleen een extra stem op de volgende eilandraad.
Aflevering 3
In het Belgische kamp is de sfeer gespannen. Mitchell en Mick ergeren zich aan elkaar met het gevolg dat de groep Mick negeert, zelfs op zijn verjaardag blijft het stil
In het Nederlandse kamp worden er hechte vriendschappen gesloten. Frouke maakt zich wel beetje zorgen, met haar 4 tegenstemmen van de vorige keer staat ze toch in een zwakke positie.
In de mangrove vinden Ernestine en Klaar dat Sarah beter kan opgeven in verband met haar gezondheid. Sarah is het hier mee eens en vertrekt naar België. Frank doet ondertussen in het Belgische kamp een poging tot het oplossen van de ruzie tussen Mitchell en Mick.

De 1e proef wordt een wateropdracht en ieder kamp levert éénman en één vrouw Ronald kiest voor Patrick en Marjolein. In het Belgische kamp worden Mohamed en Kelly uitgekozen. De proef bevindt zich in zee, als één iemand naar beneden duikt moet de ander op de kant blijven om het stokje op de platform te leggen. Kelly en Mohamed winnen makkelijk van het Nederlandse kamp en ze verdienen hiermee een etentje. Marjolein en Patrick moeten hun het voedsel dienen zonder iets van te nemen.
Met Korfballen wil Mick graag verliezen, hij krijgt rood door gevaarlijk spel. Eindelijk winnen de Nederlanders een proef.

De Belgen maken zich klaar voor de eerste eilandraad iedereen weet al wat er gestemd gaat worden met 7 stemmen maar liefst moet Mick het eiland verlaten en kiest ervoor om door te gaan in de mangrove is hij uit op wraak of niet?
Aflevering 4
Vol strijdlust komt Mick aan in de mangrove, hij liet in de vorige eilandraad al weten dat hij uit is op wraak. Terwijl Ernestine en Klaar zitten te wachten op de volgende afvaller hoopt Klaar dat het een Belg is.
In het Belgische kamp bespreken Peter, Mohamed, Kelly en Matthias dat zij waarschijnlijk heel ver gaan komen want 'wij gaan niet op elkaar stemmen', aldus Peter. Niet langer daarna krijgen ze post dat alle kampen hun spullen moeten pakken ze vermoeden dat ze gemengd worden.
Op het strand wacht Ernst Paul op de kampleden. De 2 oudste kampleden Darline en Ronald bepalen wie er in hun groep komen.

Patrick en Marjolein nemen  het in de proef op tegen Mohamed en Kelly. Hij word gewonnen door Mohammed en Kelly. Met deze proef winnen zij veel voedsel met blije gezichten gaan zij naar hun kamp zuid.
Patrick voelt zich niet goed en heeft last van lichamelijke klachten in kamp noord. De Belgen storen zich aan het gedrag van Patrick.

Dan is het tijd voor de Eliminatieproef. Op de bodem van de zee ligt voor ieder team een kist van 100 kilo. Deze kist moet uit het water, over een parcours van balken op het strand, vervolgens moet de kist aan een soort lift bevestigd worden en door middel van emmers met zand in een bak te legen moet de kist omhoog. De kandidaten moeten een sleutel pakken bovenaan een paal om een groot mes te kunnen pakken en daarmee de touwen doorsnijden van de kooi waarin de immuniteitstotem zich bevindt. Kamp noord is net iets eerder met het winnen van de proef. Omdat Patrick de expeditie verlaat op vrijwillige basis hoeft Jeroen niet weg. Wel is hij nu degene met een extra stem op de volgende eilandraad.
Aflevering 5
Na de wisseling in de kampen doet Marjolein als enige overgebleven Nederlandse erg haar best om in de smaak te vallen bij de Belgen. Ze is dan ook vol lof over het eten wat in het kamp bereid wordt.
Tot ergernis van Ronald liggen Frouke en Kelly te bakken in de zon. eroen ziet Frouke het liefst vertrekken omdat,ze de zwakste is in het team.

De eerste proef is een Estafette. Ze moeten Zwemmen in een mast klimmen een blokje passen en 6 meter naar beneden springen terugzwemmen en het blokje terugzetten. Froukje’s prestatie werkt niet goed maar Ronald red kamp zuid alsnog en winnen de proef. Hiermee verdienen zij 20 min beltijd met het thuisfront. Ondertussen hebben Ernestine en Mick het helemaal gehad met Klaar

De eliminatieproef is een evenwichtparcours. Hierbij is het van groot belang dat iedereen bij de start een goede positie heeft. In kamp Noord kunnen ze het maar niet eens worden wie er aan de kant blijft. Ze kunnen niet kiezen tussen Mitchell en Matthias. Uiteindelijk is het Matthias die aan de kant blijft. Zuid wint uiteindelijk ook de 2e proef en hoeven niemand kwijt te raken.

Mitchell krijgt 4 tegenstemmen van haar kampgenoten maar omdat Jeroen,  die eruit stapte, hoeft Mitchell het Expeditie avontuur niet te verlaten. Ze neemt wel een zwarte stem mee naar de volgende eliminatieronde.
Aflevering 6
De verstekelingen vertrekken net op tijd uit Kamp Noord want de eilandbewoners zijn ondertussen terug van de Eilandraad en er moet nog gekookt worden. Frank ontdekt dat er bijna niets meer over is van zijn gevangen vissen. Terwijl de woede toeneemt in kamp noord vanwege het gestolen eten koken ze in kamp zuid een heerlijke maaltijd.
In Kamp zuid ontvangen ze een brief dat de samensmelting  kan beginnen.

Als ze op een grote boot herenigd worden kan het feest ook echt beginnen. Het wordt een heus feest waar de drank vloeit. Als Shandinella en Ronald aan het dansen zijn ziet zij ineens iemand aan het rand van het moeras. De verstekelingen maken heel snel dat ze wegkomen! De kandidaten krijgen te horen dat ze mogen logeren op het strand in een hangmat. Als ze allemaal hun fakkels neerzetten en ze liggen in een matje komt Roos aangelopen en verteld dat dit een proef is iedereen krijgt een steen in hun hand geduwd, degene die zijn ogen dicht doet en de steen laat vallen ligt uit de Expeditie. Als Shandinella de steen uit de handen laat glijden mag zij de Expeditie verlaten en kiest ervoor om ook door te gaan in de Mangrove.

Nu de kampleden samengevoegd zijn mogen ze met zijn alle naar de eilandraad. Het is duidelijk dat Mitchell degene is die het avontuur achter zich moeten laten liggen, met zes stemmen ligt ze uit de expeditie. Ze laat Roos weten dat ze dat niet had gedacht. Ook zij krijgt het aanbod mee om door te gaan op Si mirat, na een paar keer twijfelen kiest ze er toch voor om door te gaan.
Aflevering 7
Na de samensmelting hebben de 10 kandidaten die overgebleven zijn het heel erg zwaar. Er is weinig voedsel en vis en boven dat alles heeft Mohamed heimwee.
Op Si Mirat hebben de afgevallen kandidaten het rijk voor hun alleen. Shandinella vermoed dat Mitchell eraan komt en haar gevoelens blijken juist te zijn.
Op Teluk staan de kandidaten alweer klaar voor de eerste proef. Iedereen staat in een lange rij en de kandidaten hebben kaarten voor zich. Degene die een doodhoofdskaart treft mag iemand uitschakelen. Zo wordt Frouke als eerste weggespeeld door Marjolein en vervolgens ook Ronald, Marjolein Matt, Kelly, Frank en Darline. Peter staat tegenover zijn vriend Mohamed ze moeten een toren maken. Mohamed is degene die de proef wint.

Om een amulet in de wacht te slepen moet er een evenwichtsbalk gedaan worden op een vlot. Na de proef bereiken de spanningen tussen Mohamed en Ronald het kookpunt. Ronald’s houding, gedrag en zijn pogingen om anderen tegen hem op te zetten, hij krijgt nu alles voor zijn voeten geworpen. Het is uiteindelijk Frank die tussen beiden komt om de boel te sussen. En de twee schudden elkaar de hand.

Als de groep de volgende dag bij de eilandraad aankomt, is Frouke degene die met 5 stemmen het eiland moet verlaten. Ze is verzwakt en wil naar huis gaan.
Aflevering 8
Op het eiland Teluk lijkt de groep van 5 uit elkaar te vallen na het conflict van Mohamed en Ronald. De mannen vinden dat Mohamed het van zich af moet laten zetten.  Alleen Kelly steunt haar vriend. De bewoners verzwakken en er is 1 persoon die daardoor versterkt: kampoudste Darline. In de mangrove discussiëren Klaar en Mick over alles en liggen met elkaar overhoop. Shandinella laat zien dat Klaar het zo slecht niet bedoeld.

De kandidaten moeten hun eerste proef doen en daar is de gevreesde balk weer. Eerst moet er door middel van een bak met modder bepaald worden wie er mogen gaan strijden om de overwinning. De 8 mensen mogen in een bak met modder zoeken naar een stokje. Degene die als eerste een stokje hebben mogen strijden om een prijs en een tegenstander kiezen. Mohamed kiest heel tactisch voor Matthias, iedereen weet dat Matthias erg slecht is in de evenwichtsbalk. Matthias verliest dus ook de proef. Ronald kiest Darline en zij valt als eerste. Kelly kiest voor Peter en ze wint. Frank kiest voor Marjolein en Marjolein blijft het langste staan. De vier verliezers moeten nog tegen elkaar en dan daarvan de 2 verliezers en degene die dán verliest, verlaat per direct de expeditie. Frank vindt het vreselijk dat iemand zo de expeditie moet verlaten. Als Peter en Darline nog overblijven en elkaar recht in de ogen kijken is Darline degene die de Expeditie moet verlaten. Darline neemt het aanbod op Si mirat aan en gaat verder, ze wordt uiteindelijk ook aangenomen in de groep.

Als alle kandidaten op het Eiland aangekomen zijn en praten over alles wat er gebeurt is wordt het tijd voor de stemmingskeuze. Ronald verlaat de Expeditie met maar liefst 4 stemmen tegen. Op de twee eilanden is het nu vijf tegen vijf, wat zal dat betekenen? En Zal Ronald aangenomen worden op Si mirat?
Aflevering 9
Op Si Mirat zitten de voormalige mangrove te vergaderen wat ze met Ronald doen. Als Ronald uiteindelijk te horen krijgt dat hij mag blijven, is hij erg blij.
Op Teluk gaat het niet al te best Mohamed is flauw gevallen. Op hetzelfde moment start bij de voormalige Mangrove de eliminatie. Iedereen krijgt een brief in handen en op het moment dat deze wordt geopend start de tijd. Over precies één uur zal er een gong klinken en diegene die als laatste voor de gong zijn blokje over de paal schuift is de winnaar. Peter begrijpt de opdracht niet helemaal en rent na één enkele minuut al naar de paal in de overtuiging precies op tijd te zijn. Wat verwarde blikken oplevert bij de rest. De mangrove groep is al een poos onderweg maar dan ontdekt iedereen een familielid in het bos en dat kost tijd. Na 52 minuten neemt Roos de stok in handen om op de gong te gaan slaan. Mohamed neemt t zekere voor t onzekere en schuift zijn blokje over de paal. Dan blijven Matthias en Marjolein over. Een van deze twee is zeker de winnaar. De zenuwen van Matthias blijken het sterkste te zijn. Hij heeft gewonnen als hij 4 minuten voor tijd als laatste naar de paal loopt. Hij wint een luxe uitstapje kiest voor Frank en Marjolein om met hem mee te gaan. Het Mangroveteam komt aan en Roos geeft te kennen dat ze het gehaald hebben n weer helemaal terug in de Expeditie zitten. Ndat Marjolein, Frank en Matthias terug komen op het eiland komen ze oog in oog te staan met de ex-kandidaten.

Als iedereen plaatst aan tafel neemt voor de proef kijken ze met angstige ogen naar wat er onder de schalen te voorschijn gaat komen. Maar als de deksels omhoog gaan en ze zien niets dan overheerklijk eten gaat er een zucht van opluchting door de groep heen.
Iedereen heeft een bord  met 1025 gr aan eten. Ze moeten hier precies 25 gr van opeten. Degene die het dichtste bij de kilo uitkomt wint immuniteit. Mick wint deze proef met 20 gram verschil van Klaar met 980gr uit!

Als extra verassing na een aantal veel bewogen dagen zullen nu ook alle oud kampleden de eilandraad bij gaan wonen. En Mick is helemaal trots en blij met zijn immuniteit. Als de stemmen geteld zijn blijkt het een gelijke stand te zijn tussen Darline en Klaar. Ernst Paul laat het lot beslissen door tussen deze twee te gaan loten. Het geluk is met Klaar en het spel van Darline is afgelopen.
Aflevering 10
Matthias is erg strijdlustig geworden omdat de afvallers teruggekeert zijn, hij is helemaal klaar voor ‘de Battle’. De verschillen tussen de afvallers en de echte overgebleven kandidaten is groot. De oude kampleden investeren niet de tijd in het zoeken naar eten zoals Klaar dat gewend is want het zou niet genoeg opleveren ten opzichte van de energie die je erin steekt. Klaar gaat tóch op voedseljacht.
En dan de eerste proef. De kandidaten moeten met hun rug tegen een houten paal leunen, zittend in een houding met hun benen in een hoek van negentig graden. Tegenover elke kandidaat staat een fakkel. Als je niet meer zit, dooft de fakkel. Shandinella wint de proef met maar liefst 8 mintuten. Shandinella mag haar prijs pas ontvangen als de andere expeditieleden weg zijn. En ze krijgt een heerlijk ijsje van Ernst Paul. Ze kan ook kiezen voor een extra stem op de volgende eilandraad en een pot rijst . Ze kiest uiteindelijk voor de stem en de rijst. Op het eiland wordt druk gespeculeerd over Shandinella en haar keuzes bij een eilandraad en haar strijdlust. De conclusies zijn zeer verdeeld. Shandinella zelf laat weten dat ze in Marjolein een concurrente ziet en dat concurrenten wat haar betreft eruit moeten.

Door de immuniteit én vooral door de zwarte stem zijn alle rollen omgedraaid. De originals zien het allemaal weer zonnig en anderen zien het somber in. Marjolein heeft een machtige positie, de complotten zullen allemaal cruciaal zijn en van groot belang. Mick ontvangt 4 stemmen!
Bij het afscheid nemen wil Klaar een innige knuffel maar Mick zegt dat het wel genoeg is met een kort afscheid. Hij zegt dat hij Klaar nooit meer hoeft te zien!
Aflevering 11
Dag 37 breekt aan, Matthias en Frank zijn blij dat het weer 3 tegen 3 is. Dan komt de post die zal voorbereiden op de proef. Het zal een proef in duo's zijn met een man-vrouw indeling. Er moet tactisch gedacht worden en de survivors kiezen ervoor om koppels te maken van iemand die fysiek momenteel zwak is en iemand die zich sterker voelt.
Door deze constructie komt het erop neer dat Klaar en Matthias, Frank en Shandinella en Ronald en Marjolein en koppel vormen. Marjolein is niet blij met deze partner maar Ronald merkt daar niks van omdat Marjolein daar in zijn gezicht erg weinig van laat merken. Uiteindelijk winnen Marjolein en Ronald de proef.
Als Marjolein en Ronald zitten te borrelen is het vooral Shandinella die erg veel moeite hiermee heeft. Het verschil met haar prijs van vorige week is erg groot en Shandinella raakt in een dipje bij het zien hiervan. Ronald heeft zichzelf klem gezet, hij schijnt tegen Marjolein gezegd te hebben dat zij nóóit bovenaan zijn lijstje heeft gestaan maar dat Matthias degene was die hij eruit wou stemmen. Klaar is zich bewust van het feit dat de immuniteitsproef belangrijk voor haar is omdat haar positie slecht is. Ronald heeft inmiddels het gevoel dat zijn positie misschien niet zo goed is als hij misschien eerder dacht en ook hij aast op de immuniteit. Beiden zijn ze vastberaden er helemaal voor te gaan!
Frank en Matthias mogen het spits afbijten. Matthias maakt al snel een inschattingsfout. Shandinella en Marjolein gaan als laatste en Shandinella is de aangewezen persoon om deze proef te winnen maar als zij onder een balk door moet kruipen maakt zij geen kuil in het zand en blijft met haar billen steken achter de balk. Tóch wint zij deze etappe. Van de 3 winnaars bleek Ronald de snelste en hij is buitensporig blij met zijn immuniteit!

Op de Eilandraad stemt Klaar op Frank en vermeld daarbij dat dit een omgekeerde stem is en dat ze hem dé Robinson vindt. De andere 5 stemmen zijn voor Klaar. Klaar heeft wel vrede met deze uitslag en verlaat na het afscheid haar kampgenoten. Zal het volgende keer wél Ronald zijn, die het eiland moet verlaten...?
Aflevering 12
Op Teluk komen de expeditieleden tot de ontdekking dat ze de duur van de expeditie verkeerd ingeschat hebben. Al het eten is op en Frank, de belangrijkste voedselzoeker, die zit er helemaal doorheen. Ook Marjolein en Shandinella zijn erg teleurgesteld door dit slechte nieuws. Matthias blijft niet bij de pakken neer zitten en begint de rijst opnieuw te verdelen, maar zelfs als hij miniporties maakt komen ze niet toe tot de laatste dag. De enige die er niet mee zit dat ze extra tijd gekregen hebben op het eiland is Ronald.

Omdat ze al zo lang van huis zijn en de laatste loodjes het zwaarste wegen is met de eerste proef voor iedereen iets van vaderlandse bodem te winnen. Op tafel liggen 35 steentjes, om beurten mag met 1 of 2 blokjes omdraaien, degene die als laatste het zwarte steentje omdraait krijgt de prijs. Frank wint uiteindelijk de proef en mag gaan praten met alle afvallers, deze mogen hem aan een vragenvuur onderwerpen waarop ze hun stemmen voor de finale kunnen baseren. Hierbij kunnen ze openlijk praten over hun frustraties en irritaties En het kan zijn kansen op de Robinson titel vergroten.
Bij de Immuniteitsproef is het Frank’s doel Ronald de immuniteit te onthouden. Voor immuniteit moeten ze zo snel mogelijk vuur maken, met dat vuur een fakkel aansteken en daarmee 3 touwen doorbranden die een boomstam loslaten om vervolgens een kruik te breken.Frank heeft als eerste vuur, maar wordt op de hielen gevolgd door Ronald. Uiteindelijk is Frank degene die het wint en Marjolein een Extra tegenstem krijgt omdat ze als laatste is geëindigd.

Bij de eilandraad ziet Frank het weer helemaal zitten na 2 proeven gewonnen te hebben. Uiteindelijk wordt het 3 tegen 3 Ronald en Marjolein staan quitte. De tegenstem van de verleden ronde worden geteld en dat blijkt dat Marjolein er geen had en Ronald degelijk 1 van Klaar en dat betekend dat Ronald de Expeditie moet verlaten.
Wie Wordt uiteindelijk De Ultieme Robinsonner van 2004??
Aflevering 13
De 4 overgebleven kandidaten zijn heel erg blij dat ze al zo ver zijn gekomen. Zij zitten in de Finale en vieren dat met een maaltijd.
De eerste proef is de gevreesde evenwichtsbalk en daar kijkt ieder op zijn eigen manier tegenaan. Frank en Matthias zien er eerder tegenop, hun prestaties in die richting zijn tot nu toe niet optimaal geweest en ze zien hun kansen dan ook niet groot in. Vooral Frank schept op over zijn onvermogen. Shandinella weet dat het record ligt op vier uur en een kwartier. Shandinella wil het record graag verbeteren. Een kwartier 'hakt' Ernst Paul het eerste balkje eraf. Erg veel indruk maakt dat nog niet. 'Er werd gekletst zoals we dat op het eiland normaal ook doen', aldus Marjolein. Als Roos de tweede balk komt verwijderen neemt de spanning toe en beloofd Marjolein te stoppen met praten. Om zich goed te voelen, zingt Frank een van zijn liederen en Marjolein kent na álle dagen op het eiland de liederen en zingt zachtjes met hem mee. Als balk nummer drie verwijderd wordt is Matthias zijn evenwicht kwijt en valt van de balk. Door de bewegingen van de balk valt Shandinella ook. Ze baalt er enorm van want ze voelde dat ze nog veel langer had kunnen staan. Frank en Marjolein halen uiteindelijk het lang vol maar, Marjolein wint uiteindelijk de proef.
De volgende dag wordt de groep gesplitst. Marjolein moet naar Si Mirat om het voormalige mangrovekamp te zoeken en mag daar gaan afwachten wie zich bij haar zullen gaan voegen. Shandinella, Matthias en Frank moeten doorgaan om een finaleplaats te krijgen. Met het spel wint Matthias en met het laatste spel op een paal blijven hangen wint Frank. Shandinella verliest en moet naar huis. Dan is het tijd voor de laatste proef. Frank leest een brief voor waarin staat dat ze (als het vlammetje van het wakertje gedoofd is) een potje moeten vullen met kokosmelk. Frank en Matthias zijn al heel ver als Marjolein komt aanzetten met de boot. Ze moeten vuur maken Frank komt als eerste aan en zit ook als eerste in de kooi na een paar minuten voegt, Matthias zich ook in de kooi en Marjolein verliest met een mooi avontuur voor ogen.
Zes maanden later, in een studio in België zal dan uiteindelijk de allerlaatste eilandraad plaatsvinden. De jury bestaat uit 12 afgevallen deelnemers. Bij de telling blijkt dat Frank met tien stemmen tegen twee gewonnen heeft. Alleen de stem van televisiekijkend Nederland kan daar nog wat aan veranderen maar Matthias schiet in de lach als hij hoort hoeveel procent van de stemmen hij daar zou moeten halen. Hij beseft dat  tegen een sterke en populaire finalist als Frank haast een onmogelijkheid is. Inderdaad wint Frank ook deze stemming met overmacht en mag zich de ultieme winnaar van Expeditie Robinson 2004 noemen!