Een moord voor chocola...

Lenny

Lenny Janssens (24) uit Temse (belgie)
Beroep : politieagent
Relatie: ja
Gewicht voor : 80 kilo
Gewicht na : 72 kilo
Leermoment: "Blijf altijd jezelf"

'IK GA TOT HET UITERSTE OM TE WINNEN'

"Het was een geweldige ervaring", zegt de 24-jarige Lenny.
Toch heeft de Vlaamse politieagent ook moeilijke tijden gekend: "Ik had nooit verwacht dat Expeditie robinson zo zwaar zou zijn."

Wat was jou rol op het eiland?
"Ik was de voedselzoeker, de visser. Eten is 't belangrijkste, dus als je daarvoor kunt zorgen, heb je een goede plek in de groep. Op een dag hebben we 35 vissen gevangen! Pure luxe."

Hen je je vriendin gemist?
"vreselijk. Ze vond het niet leuk dat ik wegging, maar ik moest deze kans gewoon grijpen.
Na een tijdje op het eiland zat ik echt in de put. Ik heb een knop moeten omzetten en daarna ging het weer beter."

Waarom heb je meegedaan aan expeditie robinson?
"Mijn grootste drijfveer was het avondtuur. Mensen roepen wel dat je fysieke tegenslagen krijgt, maar die kalknagels neem ik voor lief."

Heb je nog iets kunnen meesmokkelen?
"Ja! Ik had vishaken in mijn pet verstopt en visdraad in de naden van mijn broek genaaid. Daar hebben ze niets van gemerkt!"

Kun je goed afzien?
"Ik denk het wel. Ik ben een competitiesporter en dan kun je sowieso al diep gaan. Daarnaast ga ik tot het uiterste om te winnen. Mijn zwakke punt? Mijn vriendin roept vaak dat dat mijn koppigheid is..."

Hoe was je eerste toiletbezoek?
"prima hoor, ik wisselde het af: de ene keer in zee, de andere keer in het bos. Drijft er ineens iets naast je....Grappig is dat."

Sta je anders in het leven na de expeditie?
"Niet echt. Ik heb wel gemerkt dat je altijd jezelf moet blijven. Sommige kandidaten hadden tijdens de expeditie een masker op, maar die zijn allemaal door de mand gevallen."

Michelle

Michelle Hendrikx (21) uit landgraaf
Relatie: nee
Gewicht voor: 70 kilo
Gewicht na: 60 kilo
Leermoment: "ik moet mensen niet te snel in een hokje plaatsen"

'DIE SEX DRIVE HOU JE ECHT WEL, HOOR'

Nadat ze hoorde dat ze aan het programma mocht meedoen, ging Michelle eten. "Ik wilde een buffer opbouwen. Snel kwam ik tien kilo aan, maar dat vloog er in Panama zo weer af."

Hoe hield je je lichaam haarvrij?
"Ik had geluk, want in mijn tas zit een binnenzakje dat ze vergaten te controleren. Daarin smokkelde ik een scheermesje en een magnesiumstick mee. Helaas werd-ie bij de tweede controle opgemerkt."

Hoe ga je op het eiland om met ongesteldheid?
"Ik bedacht een maand voor de expeditie dat de prikpil handig zou zijn. Maar daar moet je dus drie maanden van te voren mee beginnen. De meeste vrouwen slikten daarom de pil door."

Was het haat en nijd onder de vrouwen?
"Je gaat steeds meer op je tenen lopen om geen ruzie te krijgen. Sommige deelneemsters waren aan het acteren, deden alleen iets als de camera in de buurt kwam."

Was de expeditie hard?
"Ja, al had ik verwacht dat het zwaarder zou zijn. Toch ben ik fysiek erg op de proef gesteld. Ben bijvoorbeeld drie keer door mijn rug gegaan en tijdens een game ingestort.
Ik zag na de opnames dat 'ons' eiland te koop staat voor twee miljoen euro. Daar krijg je dan wel vijf miljoen zandvlooien bij!"

Ben je enge beesten tegen gekomen?
"Ja! Op een gegeven moment viel er op drie meter van ons kamp een slang uit de boom. En 's nachts ben ik een keer een spin zo groot als mijn hand tegengekomen!"

Denk je op het eiland nog wel aan jongens?
"Nou, sommige oud-deelnemers roepen dat je op het eiland zo bezig ben met overleven, dat je geen zin hebt in lichamelijk contact. Maar geloof me: de sex drive blijft echt wel, hoor."

Olga

Olga Urashova (25) uit SiberiŽ
Beroep: Fotomodel
Relatie: nee
Gewicht voor : 59.5 kilo
Gewicht na: 51 kilo
Leermoment: "5-sterrenhotels en glitter&glamour zijn niet alles"

'ZE DACHTEN DAT IK MEEDEED AAN TEMPTATION ISLAND'

Voor haar werk als fotomodel liet Olga d'r oksels en bikinilijn laseren. En ook haar benen kregen een grondige behandeling: "Mijn beste vriendin is braziliaans. Zij is een expert in 't harsen van benen en ik moet bekennen dat ik op het eiland geen haartjes ben tegengekomen."

Hoe vond je het om met een vrouwengroep te starten?
"Prima. Al moest ik de eerste dagen op het eiland wel flink wat vooroordelen wegnemen.
Maar dat lag ook aan mezelf. Op Schiphol was iedereen al in de survival-look, terwijl ik me had opgemaakt en mooie kleren aanhad. veel meiden dachten dat ik meedeed aan Temptation Island!"

Wat vonden je vriendinnen ervan dat je op expeditie ging?
"Ze dachten allemaal dat ik binnen twee dagen terug zou zijn. Van hen moest ik zo veel mogelijk jurkjes en schoenen meenemen: dan kon ik als ik eruit lag voor de crew een modeshow lopen."

Wat was jouw mooiste moment?
"Ik kan het eigenlijk niet met woorden beschrijven en het is zo cliche, maar ik heb in mijn eentje de zon zien opkomen. Dat was zo mooi."

Heb je honger gehad?
"Nee, al was 't grappig om te merken dat alle gesprekken uiteindelijk over chocolade gingen! Ik had trouwens wel pech, want mijn lichaam reageerde niet goed op de slakjes die we aten. Die heb ik dus links moeten laten liggen."

Wat heb je geleerd van de expeditie?
"De afgelopen jaren leefde ik als een prinses en nu denk ik serieus na over backpacken.
Dat woord stond eerst echt niet in mijn woordenboek!"

Was het zwaar?
"Niet zo zwaar als ik had gedacht. Ik dacht dat we zouden worden aangepakt zoals in het Amerikaanse leger. Maar dat viel gelukkig mee!"

Patricia

Patricia Languis (28) uit Zaandam
Beroep : havenarbeider
Relatie: ja
Gewicht voor: 68 kilo
Gewicht na: 63 kilo
Leermoment: "wees tevregen met wat je hebt"

'VROUWEN ZIJN GEESTELIJK STERKER DAN MANNEN'

"Je mist niet je bed, maar vooral je vrienden",
zegt Patricia over de expeditie. "maar ik ben nuchter en ik maak er het beste van."

Wat doe je in het dagelijkse leven?
"Ik laad en los schepen. Het zijn voornamelijk kolen, dus ik kom altijd pikzwart thuis. Ik ga wel naar de schoonheidsspecialiste om mijn gezicht,vingers en nagels schoon te houden."


Is Expeditie Robinson een ideaal dieet?
"Nee. je valt wel af, maar als je thuiskomt zit dat er zo weer aan. Als je wilt afvallen, kun je dat beter doen door wel te eten."

Heb je je vriendje gemist?
"Ja natuurlijk! We hebben het er van tevoren veel over gehad, want met een beetje pech -of geluk- ben je twee maanden van elkaar gescheiden.
Vooral op momenten dat ik de zon zag opkomen of onder de mooie sterrenhemel lag, dacht ik: was mijn mannetje maar hier."

Hoe was je sex drive op het eiland?
"Kun je je voorstellen dat ik geen moment aan seks heb gedacht? Waarom zou ik; mijn vriend was er niet. Je bent tijdens de expeditie met andere dingen bezig. zoals eten zoeken en hutten bouwen."

Hoe hou je je lichaam haarvrij?
"Een dag voor de expeditie heb ik me laten harsen. De haartjes blijven dan ongeveer een week op zes weg. Daarna moet je maar hopen dat iemand scheermesjes het kamp weet in de smokkelen."

Ben je sterk?
"Ik denk het wel. Volgens mij zijn vrouwen geestelijk sterker dan mannen. Daarbij komt dat je je spieren sneller verliest dan je geest."

Wat was jouw zwakte op het eiland?
"Mijn nieuwsgierigheid. Ik wil altijd alles weten en dat heeft misschien wel tegen mij gewerkt."

Frederik

Frederik de Man (19) uit Roeselare (belgie)
Opleiding: sociologie aan de universiteit van Gent
Relatie : nee
Gewicht voor: 77 kilo
Gewicht na : 74 kilo
Leermoment: "het is belangrijk om jezelf te blijven""

'IK BEN MEZELF GOED TEGENGEKOMEN OP HET EILAND'

De 19-jarige Frederik is de jongste deelnemer.
Het boeit de West-Vlaming weinig: "ik ben goed met mensen. Het enige nadeel van jong zijn, is dat je meer prikkels nodig hebt."

Wat is jouw kracht?
"Ik kan mensen goed inschatten. Ik merkte dat sommige kandidaten alleen meededen omdat ze bekend wilden worden. Dat vond ik jammer, want ik had altijd een romantisch idee bij expeditie robinson."

En je zwakte?
"Ik ben mezelf goed tegengekomen. Er waren weinig prikkels op het eiland. We zaten vast op het strand, want het eiland was te dicht begroeid. En die bomen staan daar een beetje te staan. Je kunt eten verzamelen en een kamp bouwen, maar dan houdt het wel op. Ik blokkeerde daardoor helemaal. Het was vreselijk om zo met mijn neus op de feiten te worden gedrukt."

Hoe vond je de verdeling mannen versus vrouwen?
"iedereen denkt dat groepen van dezelfde sekse ruzie maken, maar mannen maken juist helemaal geen problemen."

Wat vonden je vrienden ervan dat je hieraan meedeed?
"Die vonden het prachtig. Ik wilde ze laten zien wat ik waard ben. Als ik erop terugkijk, denk ik dat ik mezelf helemaal niets kan verwijten. Toch was het vanaf dag 1 niet het plaatje wat ik voor ogen had"

Heb je dan wel mooie momenten meegemaakt?
"ja! Het was bijvoorbeeld heerlijk om onder de sterrenhemel te slapenen op een morgen stond ik in mijn eentje op het strand en zag ik de zon opkomen.
Prachtig!
Door de expeditie besef ik dat een dag eigenlijk heel lang duurt. Je kunt echt zo veel doen in je leven!"

Linda

Linda van Eijk (24) uit Almere
Beroep : tennislerares
Relatie : nee
Gewicht voor : 68 kilo
gewicht na : 63 kilo
Leermoment : 'geld kun je uitgeven, liefde blijft voor altijd'

'ALS IK EEN CHOCOLADEREEP ZIE, IS-IE VOOR MIJ'

De 24 jarige linda besefte tijdens de expeditie dat de mensen die van haar houden voor haar het belangrijkste zijn: ''geef mij twee armen om me heen en ik ben gelukkig"

Heb je je benen van te voren geschoren?
"sterker nog, ik heb ze voor het eerst in mijn leven geharst. Wat een pijn! Na een paar weken kwamen de haartjes terug, maar door het vitaminetekort, kun je ze makkelijk uittrekken.
en daar heb je op het eiland alle tijd voor."

Waren er leuke jongens onder de kandidaten?
"ja, maar tijdens de expeditie denk je daar helemaal niet aan. Toen mijn vriendinnen Lenny zagen, vonden ze 'm meteen leuk. Ik zag dat niet, maar dat komt waarschijnlijk doordat je helemaal gericht bent op overleven."

Ben je veel afgevallen?
"ongeveer vijf kilo. En door het vitaminetekort doen je benen andere dingen dan je wil. Na thuiskomst ben ik meteen lekkere dingen gaan eten. Als ik een chocoladereep zag, was-ie voor mij."

Enge beesten tegengekomen?
Nou, de meesten hebben we neergeslagen en opgegeten! Maar 's nachts voel je wel van alles over je benen lopen..."

Wat was het grootste verschil met je leven thuis?
"Het enige waaraan we dachten was eten, we hadden geen geld en maar 1 broek om aan te trekken. Toen ik weer thuis was en met mijn familie uit eten ging, kon ik geen keuze maken: er was gewoon te veel."

Wat is jouw sterke punt?
"Ik maak me niet druk. Als mensen klagen dat het regent, heb ik zoiets van: nou en? Toch heb ik wel dipjes gehad. Als je beste vriendin aan de andere kant van de wereld haar verjaardag viert, dan voel je je wel even alleen."