Verslag

Eerlijkheid duurt het langst?

Olga zit nog steeds alleen op Isla Monte, en het bevalt haar prima. Toch zal ze niet lang meer alleen zijn. Koen is immers weggestemd en onderweg naar Olga. Iets waar hij zich erg op verheugd.
Op het andere eiland is Bernadette blij dat het complot doorbroken is. Toch begrijpt ze niet dat Wietske, Linda en Curd hier nu zo makkelijk ook in meedoen. Ze vraagt om uitleg en 1 voor 1 zeggen ze dat ze het complot eigenlijk ook hadden willen doorbreken. Vooral Curd kamt veel 'blabla' uit volgens Bernadette.
Koen komt ondertussen met een bosje bloemen aan op Isla Monte, waar hij een rondleiding krijgt van Olga. Koen is onder de indruk van wat Olga allemaal gedaan heeft en voelt zich erg welkom.
De kandidaten van Casaya gaan ondertussen op weg naar de proef. Het is een parcours. Aan het eind van elke ronde valt er 1 kandidaat af tot er 1 winnaar overblijft. De balken opeen stapelen is voor niemand een probleem. Het struikelblok is de evenwichtsbalk. Lenny vliegt er over heen en is als eerste klaar. Deze ronde valt Wietske af. Bernadette, Linda en Ignazio volgen. De finale gaat dus tussen Curd en Lenny. Lenny is tot dan toe elke ronde als eerste geindigd. Zou het m nu ook lukken? Het wordt spannend, Curd laat zich niet zomaar verslaan. Maar ook nu geeft de evenwichtsbalk de doorslag en weer wint Lenny. Hij krijgt een hele persoonlijke prijs. De rest vertrekt vast terug naar het eiland, terwijl Lenny bij Ernst Paul achterblijft.
Ernst Paul haalt een zakje tevoorschijn. Daarin zitten persoonlijke brieven voor de kandidaten van het thuisfront. Natuurlijk krijgt winnaar Lenny de brief van zijn vriendin. Maar hij mag er ook nog 2 uitkiezen voor de anderen. Ondankbare taak, maar toch moet Lenny kiezen. Hij kiest Ignazio en Bernadette. Maar dan legt Ernst Paul hem nog wat voor. Hij komt met een portie rijst, die kan Lenny ruilen tegen de 2 brieven van Ignazio en Bernadette. Dat is een moeilijke keuze, Lenny grijpt naar de rijst. Maar dan slaat toch de twijfel toe. Uiteindelijk is hij van mening dat de andere 3 hun 'portie' al gehad hebben (tijdens het hotelresort) en kiest tch voor de brieven. Ernst Paul is in een gulle bui vandaag, en daardoor mag Lenny k de rijst meenemen!
Op Isla Monte heeft Koen zichzelf ook weer bewezen, door een grote vis te vangen. Die komt van pas!
Lenny is ondertussen op de terugreis naar het eiland. Hij roept iedereen bij elkaar en vertelt. Natuurlijk zijn Bernadette en Ignazio dolgelukkig en alledrie lezen ze hun brieven in het bijzijn van de andere drie. Dit is vooral voor Curd zwaar.
Op Isla Monte probeert Koen het Olga zoveel mogelijk naar dr zin te maken. Hij maakt zelfs een 'plavuizen vloer' in de keuken. En dat ziet er niet verkeerd uit. Olga maakt zelfs meteen plannen voor de rest van 'het huis'. Het lijkt net echt een stelletje...
Ondertussen is Curd het gesprek van de andere kandidaten. Hij vindt het hardverscheurend dat het thuisfront een brief heeft geschreven die hij niet eens krijgt te lezen. Vooral Bernadette, Lenny en Ignazio vinden zijn reactie erg overdreven. Ignazio denkt dat het bij Curds tactiek hoort.
Dan is het tijd voor de eliminatieproef. Het is geen fysieke proef. Het is een quiz. Als je een vraag goed hebt, mag je een mes in het blok van een tegenstander steken. Degene die 5 messen heeft, valt af totdat er 1 overblijft. Ignazio beantwoordt bewust de eerste vragen fout, zodat hij niet hoeft te plaatsen en hij dus ook geen mes terugkrijgt. Curd valt als eerste af. Ignazio`s tactiek werkt, hij blijft samen met Lenny over. De stand is 4 tegen 4. Lenny heeft de laatste vraag goed, en dus wint hij de amulet.
Bij terugkomst, trekt Curd zich terug. Het valt hem zwaar dat hij als eerste weg moest bij de proef. Zodra hij zich weer bij de andere voegt, krijgt hij de volle laag. Ignazio zegt eerlijk waar het op staat en Curd beschuldigt Ignazio van leugenaar. Het lijkt een welles-nietsspelletje te worden, totdat Linda tussenbeide komt. Zij geeft aan dat ieder een eigen mening heeft, en dat hier toch geen oplossing komt. Het lijkt hiermee gesust.
Dan is het tijd voor de eilandraad. Curds stem gaat naar Ignazio. Alle andere stemmen gaan naar Curd. Hij moet naar het afvallerseiland. In het laatste gesprek met Ernst Paul snapt Curd het nog steeds niet. Hij denkt dat hij weggestemd is omdat hij te eerlijk was. Maar normaal gesproken duurt eerlijkheid toch het langst? Misschien kan Curd revanche nemen via het afvallerseiland? Dat zien we volgende week...