Verslag aflevering 12

'Zit mijn haar wel goed?'

De dierbaren van Kamp Casaya zijn geland in Panama City. De robinsonners weten hier niets van, en ze krijgen hun familie niet zomaar te zien. Ze moeten de geliefden naar het eiland loodsen.

Wietske, die bij de vorige eilandraad werd weggestemd, is onderweg naar het afvallerseiland. Ze hoopt dat ze goed wordt ontvangen. Als ze op het eiland komt, loopt ze naar het kamp van Koen, Olga en Curd. Die hadden Wietske niet verwacht, ze dachten dat Linda zou worden weggestemd.
Vooral door Olga wordt Wietske niet geaccepteerd. Ze liggen elkaar niet goed en Olga is nog steeds boos over het complot. Ook van Curd, waar ze een paar dagen geleden nog zo bevriend mee was, krijgt ze weinig aandacht.
De geliefden zijn ondertussen op weg naar een ligplaats voor een aantal eilanden. Ze liggen te ver om iets of iemand te kunnen zien, maar ze hebben wel een walki-talki gekregen. Als ze liggen te wachten nemen ze eerst wat te drinken en proosten ze op de ontmoeting.
Kamp Casaya heeft ondertussen post. Een zak met twee brieven en een verrekijker. Bernadette leest de eerste brief voor. In de brief staat dat hun geliefden voor het eiland ligt. De opdracht is om hun aandacht te trekken, maar dat moet wel snel gebeuren want om drie uur vaart de boot weer weg. Ook zit er een foto bij van een plek op het eiland. Ze lopen er naar toe en Bernadette houd het niet meer droog.
Als ze op het strand lopen zien ze de boot al liggen, maar ze zijn te ver van elkaar verwijderd om elkaars aandacht te trekken.
Ze gaan eerst op zoek naar de kist, die ook op de foto staat. Ignazio vindt de kist, opent ‘m en haalt de spullen eruit: “Een batterij, een zendertje” wat uiteindelijk een walki-talki moet worden.
Als ze, binnen de tijd, de walki-talki goed in elkaar te zetten kunnen ze de mensen op de boot aanwijzingen geven. Vooral Bernadette is erg zenuwachtig, want stel je voor dat de boot wegvaart!
Uiteindelijk is het hun gelukt, en op de boot schrikken ze zich een hoedje als de walki-talki begint te spreken. Lenny roept de boot op en hij krijgt zijn vriendin aan de ‘lijn’.
De anderen zijn op het strand gaan staan en zwaaien met de vlag. Lenny checkt nog even of zijn haar goed zit en Linda vindt dat hij zich had moeten scheren.
Dan komt de boot aan bij het strandje. Het wordt een emotionele ontmoeting.
Op Isla Monte is het minder gezellig. De verveling slaat toe, ze horen maar niets, ze krijgen geen brieven en de afleiding is minimaal. Wietske wordt niet zo behandeld als dat ze graag zou willen. De anderen laten haar liever links liggen, maken rare grappen en ze voelt zich er niet welkom.

De geliefden maken ook kennis met de andere robinsonners. Ze praten over de expeditie, hoe het tot nu toe gaat en de kampleden willen alles weten over thuis. Linda heeft witte tanden, maar stinkt wel uit haar mond. Ignazio verlangt weer naar de pasta van zijn moeder, bij Bernadette thuis smaakt het eten niet, Pieternel vindt Lenny naar vis stinken. Maar verder is het erg gezellig.
Dan is het tijd om afscheid te nemen. De robinsonners die achter blijven hebben weer kracht gekregen voor de laatste week  maar ze verlangen nu meer en meer naar thuis.

Die nacht wordt een rampzalige nacht. De regen viel met bakken uit de hemel en het donderde en bliksemde boven hun hoofd.
Ook op Isla Monte, vlak bij Casaya, is het weer niet beter geweest. Ook laait de discussie weer op over Wietske en Linda. Dat ze elkaar achterna lopen, dat ze elkaar napraten, dat ze geen eigen mening hebben. Wietske vindt het een confronterend gesprek en ze vindt het ook heel erg als anderen zeggen dat ze geen mening heeft.

Tijd voor de eliminatieproef. Het is de bedoeling dat de kandidaten een cijfercombinatie uit hun hoofd leren terwijl ze aan een balk hangen. Als ze loslaten, moeten ze achter het bord met de cijfercombinatie gaan staan en wachten totdat iedereen afvalt. Als iedereen los heeft gelaten mogen ze beginnen met schrijven.
Bernadette heeft een tactiek bedacht, ze maakt noten op de getallen, maar als Ignazio vraagt of ze er mee wil stoppen moet ze de getallen gewoon uit het hoofd leren.
Als eerste valt Linda eraf, al snel daarna ook Bernadette. Lenny is de man die het langst hangt, en hij heeft dus het meeste voordeel.
Dan mogen ze de cijfercombinatie op het bord schrijven.
Nadat iedereen klaar is, gaan ze de cijfers nakijken. Als eerste valt Linda, die een 1 verwisseld met een 3. Daarna valt ook Bernadette af. Lenny wint, als het beslissende getal door Ignazio fout is opgeschreven.

Op het afvallerseiland hebben ze steeds meer moeite met het vinden van voldoende eten. Toen ze nog met twee op het eiland zaten was er voldoende, maar nu ze met vier zijn moeten er meer monden worden gevuld. Ze hebben het dus veel zwaarder dan op Casaya, waar ze een feestmaal houden.
Dan is het tijd voor de eilandraad. In het donker vaart Kamp Casaya naar de eilandraad waar een expeditielid zal worden weggestemd. Lenny heeft opnieuw immuniteit, voor de derde keer op rij. Op de eilandraad hebben ze het nog even over het bezoek van de geliefden, wat toch wel een oppepper was. Ook het woord ‘robinsonwaardig’ valt weer.
Dan is het tijd om te gaan stemmen. Als eerste mag Bernadette. Ze stemt op Linda. Ook Lenny schrijft Linda op zijn papiertje, hij begrijpt niet hoe het kan dat Linda zo ver is geraakt.

Linda krijgt de meeste stemmen en ze moet naar het afvallerseiland. Ze had het wel een beetje verwacht. Ze kijkt er naar uit om Wietske weer te zien, maar ook Olga en Koen wil ze graag zien.