Verslag aflevering 7

Op weg naar de samensmelting ...

Molcrazy
Dag 20

Robin en Klaar krijgen bericht dat ze hun spullen moeten pakken. Een boot zal hen weldra komen halen: hun expeditie zit er bijna op. Vooral Klaar is aangedaan door het nieuws. Ze heeft absoluut geen zin om het eiland al te verlaten maar ze heeft geen keuze. Beide teams zwaaien hun kampleider uit. Robin en Klaar worden naar Ernst-Paul gebracht met wie ze onder het genot van een hapje en drankje een gesprek voeren.

Terzelfdertijd zal Evi toezien op de Robinsonproef. De teams moeten vissen vangen. Ze hebben het nodige materiaal ter beschikking en krijgen 30 minuten de tijd om zoveel mogelijk te vangen. Niet het aantal, maar wel het gewicht is van belang tijdens deze proef.
Ernst-Paul overloopt samen met Klaar en Robin enkele van de nog resterende kandidaten. Olga wordt door Klaar als een sterke kandidate gezien, terwijl Robin in Lenny een eerder gesloten persoon ziet die volgens hem moet proberen om zijn denkkader te verruimen in plaats van door een tunnel te kijken. Bernadette wordt door Klaar als goud omschreven en als de uiteindelijke winnares, terwijl Robin Bert dan weer ziet als een goede gast die soms – net als een ontdekker – iets te enthousiast is, die soms iets te graag wil.
Koen wordt door Robin als een dominant en egocentrisch persoon gezien terwijl Klaar hem net een persoon vindt die de tegenovergestelde eigenschappen bezit. Robin vindt Ignace de man die dé overlevingsspirit bezit: hij bombardeert Ignace dan ook tot zijn held. Ernst-Paul vraagt tot slot nog naar hun droomfinale. Volgens Robin en Klaar zouden Ignace, Olga, Bernadette en Lenny de finale moeten spelen.
Ondertussen is de Robinsonproef afgelopen en het is Kamp Zuid (Bert, Bernadette, Olga en Koen) dat gewonnen heeft. Ze mogen 2 items kiezen uit een gevarieerd assortiment: zo zijn er muskietennetten, een bijl en een rol WC-papier en hoewel Koen wel iets ziet in de muskietennetten wordt er toch gekozen voor de rijst en de wok. Als kers op de taart krijgt Kamp Zuid ook heel de visvangst mee, bestaande uit hun vangst én die van Kamp Noord. Kamp Zuid stelt een daad van liefdadigheid wanneer ze Kamp Noord (Curd, Ignace, Lenny, Wietske en Linda) een deel van de vis aanbieden.
Robin en Klaar hebben nog 2 opdrachten te doen. Ten eerste moeten zij inkopen doen voor het feest van de samensmelting. Klaar is in de wolken met deze opdracht. Ten tweede moeten zij 1 stem aan 1 kandidaat schenken die hij/zij tijdens de rest van de expeditie kan inzetten.

Dag 21

Olga voelt zich niet zo goed. Ze heeft maagpijn, waarschijnlijk te wijten aan de overvloed aan vis van de vorige avond. Bert onderzoekt haar en laat haar naar de mat in de hut verplaatsen zodat ze niet aan de zon is blootgesteld.
Op het andere eiland geeft Curd aan Linda en Wietske een ‘hoe-snij-ik-een-vis-open’-les. Lenny en Ignace zijn angstig voor hun positie. Ze vrezen dat Curd wel eens door de vrouwen ingepalmd zou kunnen worden. Daarom nemen ze Curd mee op mangotocht en stellen voor om samen met hem een blok te vormen zodat ze alle 3 veilig zitten voor de komende eilandraad en ze in ieder geval de samensmelting halen. Curd stemt hiermee in.
In Panama City zijn Klaar en Robin druk in de weer met het inslaan van voedsel voor het samensmeltingsfeest. Ze zijn er zeker van dat de kandidaten het fantastisch gaan vinden. Linda is ondertussen ook onwel geworden. Terwijl Wietske zich over haar ontfermt, distantieert Curd zich en neemt plaats bij zijn recente complotmakkers. In het andere kamp voelt Olga zich dan weer een stuk lekkerder na haar maagpijn. Koen en Bert praten over de mogelijke eilandraad: vooral Bert voelt zich onzeker.
Dag 22

Bert is vroeg op en gaat op mangojacht. Volgens Bernadette wil hij zich zo wat meer in de kijker zetten. Bert wil in ieder geval duidelijk maken dat hij qua activiteit een goede werkkracht voor het kamp is.
Dan is het tijd voor de eliminatieproef. De proef wordt gespeeld met 4 personen van wie er 2 als vuurmaker fungeren. De eerste vuurmaker moet – logischerwijze – vuur maken en zodra dat gebeurt is, mag hij/zij met de fakkel in de hand naar een vlot in het water lopen waar 2 teamgenoten zich bevinden. Het vlot wordt omgeven door een touw en als dat doorgebrand is, moeten deze 2 teamgenoten samen met de eerste vuurmaker terug naar het eiland lopen en de andere vuurmaker – die ingesloten is door een ketting – bevrijden.
Als de tweede vuurmaker vrij is, moet hij/zij vuur maken en een vlam aansteken. Het team dat de opdracht als eerste volbrengt, wint de zeer belangrijke immuniteit.

Bernadette en Curd beginnen verwoed met vuur maken. Bij Bernadette wil het echter niet zo goed lukken, terwijl dat bij Curd wel het geval is. Al snel loopt hij richting het vlot waarop Linda en Wietske zitten te wachten. Bernadette zet door: zolang het andere team de opdracht niet heeft voltooid, is er hoop. Bij Curd loopt het namelijk ook stroef: het duurt lang voordat het touw doorgebrand is.
Dan is het toch zover: Linda en Wietske sprinten samen met Curd naar de kant. Ze bevrijden Ignace die op zijn beurt vuur moet maken. Bernadette heeft het vuur nog altijd niet aan de praat kunnen krijgen. Koen besluit haar aan te moedigen en tegelijkertijd Ignace te ontmoedigen door dingen als “Ignace krijgt geen vlam in de pan” te roepen. Koens pogingen zijn tevergeefs: Ignace slaagt erin het vuur aan de praat te krijgen en steekt de vlam aan. Kamp Noord wint de eliminatieproef.
Nu Kamp Noord vrijgesteld is van de eilandraad, probeert Ignace Linda en Wietske in het complot te betrekken. Met succes want beide dames stemmen in.

Dag 23

Bert gaat op pelikanenjacht maar krijgt de pelikaan niet te pakken. In het andere kamp voelt Curd zich onoverwinnelijk: wat hem betreft, zit hij in de finale.
Dan is het tijd voor de eilandraad. Wat er aan zat te komen, gebeurt: Bert moet het veld ruimen. Kamp Zuid blijft met 3 over ...