Verslag aflevering 8

Het enige, waar we hier genoeg van hebben, is tijd!

s Morgens op Gual zien Frans en Nelleke, tot hun grote verbazing, een boot aankomen met daarop Kristien. Frans zegt meteen dat hij Kristien liever niet dan wel had zien komen, maar voor Nelleke voelt het dubbel. Hoewel ze beseft dat het zwaarder zal worden naarmate er meer afvallers naar hun eiland komen, is ze blij Kristien te zien en verwelkomt haar hartelijk. Voor Kristien is het duidelijk dat Frans en Nelleke al een eigen plekje hebben, een eigen eilandje met wetjes en regeltjes. Toch steekt ook Kristien al snel de handen uit de mouwen. Er is heel weinig eten, een beetje rijst, genoeg voor 2 personen, voor hooguit 6-7 dagen. Dat n onderdak zullen een probleem vormen als er meer mensen naar Gual zullen komen, een probleem waar Frans erg tegen op ziet.
Dan breekt er een storm los. Frans bekommert zich om het afdak en bindt deze goed vast, terwijl de twee dames vast in een grot gaan zitten, waar het beschut is. Tot het ook voor Frans te heftig wordt en hij zich bij Nelleke en Kristien in de grot voegt.
De volgende dag is er een boodschap in de vorm van een kistje, met daarin een schelp, een kaars en een brief. En van de drie afvallers mag tijdens de immuniteitsproef strijden tegen de kandidaten van Rapang en ze moeten zelf beslissen wie. Komen ze er niet uit, dan kunnen ze gebruik maken van de schelp en de kaars. Alledrie willen ze meedoen aan de proef, ook kristien, al vinden Nelleke en Frans dat zij het meer verdienen dan Kristien, zij was immers al eens op Rapang. Dus zit er niks anders op dan de schelp en de kaars te gebruiken en te gaan strijden om de plek. Met zn drien zitten ze om de schelp heen en kijken naar de brandende kaars. Wie het eerst zijn hand op de schelp legt als de kaars dooft, heeft gewonnen. En dat wordt uiteindelijk Frans.
Frans bereidt zich goed voor op de proef. Hoewel hij lichamelijk zwak is, is hij geestelijk sterk en neemt dan ook opgewekt afscheid van de twee dames, want hij hoopt na de proef naar Rapang af te reizen.
Voor de Robinsonproef van deze aflevering gaan de deelnemers naar een eiland, waar Evi hen staat op te wachten. Er is een prijs te winnen; een nacht in een super-de-luxe bed met een hele zachte matras en daarbij een full body massage. Voor de kust liggen 9 vlotten, maar er staat ook veel wind en er komt regen aan. Degene die het langst op zon vlot kan lijven staan, wint de prijs en dat wordt een zware klus door de wind en de golven. De n na de ander valt binnen enkele seconden van de vlotten af. Alleen Willem, Vinni en Muriel blijven overeind. Hoewel Willem het gevoel heeft dat hij stabieler staat dan Vinni, wint Vinni de proef, hij blijft het langst staan op zijn vlotje. Vinni heeft dus de prijs gewonnen en mag ook een vrouw meemenen naar de luxe overnachting. Alle vrouwen kijken hem verwachtingsvol aan, maar Vinni kiest voor Lieke, die superblij is. Ze reizen af naar een eilandje, waar hen een groot zacht bed wacht, een heerlijke schaal met fruit en een masseur. Er is ook een spiegel en Vinni schrikt van zn eigen baardgroei. Uitgebreid worden door Vinni en Lieke de kandidaten besproken, de complotten en het belang van immuniteit.
Op Rapang wordt het afscheid van Kristien besproken en het stemgedrag bij de eilandraad. Vooral Marcel voelt duidelijk een soort complot, voelt dat de bevriende dames niet op elkaar zullen stemmen. Hij is niet zon voorstander van complotten, maar Loek wijst hem erop dat het wel om een spel gaat. Zowel voor als na de Immuniteitsproef worden de complotten uitgebreid besproken door alle kandidaten. Zo vermoedt Marcel dat Loek samenspant met de drie vriendinnen en dat of Vinni, of Lieke eruit gestemd zullen gaan worden. Als Vinni dit hoort raakt hij in paniek en gaat Hans op zoeken om zieltjes te winnen. Hans zit echter termieten te eten en daar vrolijkt Vinni weer van op. Lieke  besluit met Loek, Saskia en Muriel op expeditie te gaan om ze uit te horen. En dan krijgt Mieke gewetenswroeging. Vlak voor ze naar de eilandraad vertrekken, licht ze Muriel in; ze stapt uit het complot, ze voelt zich er niet goed bij. Tijd om alles weer door te spreken heeft Muriel niet, ze moeten vertrekken dus alles ligt weer open.
Voor de Immniteitsproef gaan de negen kandidaten van Rapang met de boot op weg naar een eiland, waar Ernst-Paul hen staat op te wachten. Ze gaan een hindernisparcours afleggen. Enkele deelnemers hebben al 10 palen geteld, maar toch is de verbazing groot als plots Frans verschijnt, als tiende deelnemer aan de proef. Iedereen is er nu op gebrand te winnen. Want Frans kan niet alleen immuniteit winnen, als hij dat wint, gaat de verliezer naar Gual. Met zn tienen starten ze, maar al snel blijkt dat Muriel de laatste zal zijn. Slechts vijf gaan er door naar de tweede ronde; Frans, Vinni, Marcel, Loek en Lieke, die bestaat uit een evenwichtsbalk. Frans moet de balk een paar keer overdoen, maar komt als derde aan voor de derde ronde, die hij gaat opnemen tegen Vinni en Marcel. Het lot van Muriel ligt dus in handen van Vinni en Marcel, die lichamelijk toch sterker blijken dan Frans, door het weinige eten en Marcel wint uiteindelijk de proef en daarmee immuniteit. Dan wordt de spanning ook voor Muriel te veel en valt ze bijna flauw.
Op de eilandraad krijgen Muriel, Hans en Lieke n stem. Vinni krijgt er twee. En Saskia vier, daarmee is Saskia de vierde deelnemer die afreist naar Gual.