Verslag aflevering 9

Frans de Bouwer

Voor Mieke is het de beste morgen van de expeditie. Ze wordt namelijk op handen en voeten gedragen omdat ze op het laatste moment van het complot is afgeweken. Maar voor Loek en Muriel is de plotselinge heldendaad van hun vriendin meer een soort van nekschot. Voor Saskia is het de eerste avond op Gual. Frans, die er al een week zit, legt uit wat er allemaal te doen is: “Ik heb al eens één of anderhalf uur naar een groep mieren zitten kijken, die bezig waren met een dode vlieg naar die boomstam te brengen. En dan ben je blij dat ze in de problemen raken en de vlieg drie keer laten vallen, want dan duurt het drie kwartier langer”.
Bij de eerste proef is het tot teleurstelling van alle kandidaten dat zij geen eten kunnen winnen. Maar als ze winnen mogen ze even naar huis bellen. In de proef moeten de kandidaten, met de handen aan elkaar gebonden, de andere kandidaten uit een ring proberen te forceren of elkaar op de knieën duwen. Degene die als laatst nog in de ring staat wint de prijs. De proef bestaat uit twee rondes en een finale. In de eerste ronde strijden Vincent, Marcel, Hans en Muriel tegen elkaar. Vincent wint door een domme actie van Marcel de eerste ronde. In de tweede ronde strijden Loek, Mieke, Lieke en Willem tegen elkaar. Net nadat Loek Willem uit de ring heeft geduwd, wordt Loek door Lieke eruit geduwd. Vincent moet het nu opnemen tegen Lieke en omdat hij toch wat meer kracht heeft duwt hij Lieke er makkelijk uit.
Hij mag naar het thuisfront bellen, en hij mag ook nog drie andere expeditieleden naar huis laten bellen. Hij kiest voor Mieke, Hans en Loek omdat zij allemaal wel een opkikker kunnen gebruiken.
De gesprekken met het thuisfront hebben veel energie opgeleverd. En met hernieuwde energie zoeken de bewoners van Rapang op het strand naar alles wat eetbaar is. Zelfs Hans, vanmorgen nog in zak en as, doet volop mee. De zon is nog maar net op als de expeditieleden vertrekken naar de eliminatieproef. Ze weten nog niet dat er ook deze keer weer een onverwachte tegenstander op zal duiken. En ook deze keer kan de onverwachte tegenstander iemands plaats innemen.
Op Gual probeert Saskia koste wat het kost positief te blijven. Ook al is de moraal bij de anderen ver te zoeken. Zelfs nu er weer een uitdaging op hen wacht heeft niemand er meer zin in. Ze vinden dat Saskia moet gaan. Maar Saskia laat nog even op zich wachten. Want er is zwaar weer op komst en hals over kop zoeken de vier beschutting in de grot waar de discussie verder gaat. Er wordt besloten dat Nelleke de proef gaat spelen omdat zij nog nooit een proef heeft gespeeld.
In de eliminatieproef moeten de kandidaten zo lang mogelijk op hun handen blijven staan terwijl ze hun benen recht naar achteren hebben gestrekt.
Mieke is de eerste die het niet meer volhoudt en wordt snel gevolgd door Marcel. Als na een tijdje Nelleke eraf valt, is Mieke er zeker van dat ze nog even in de expeditie blijft. Vincent is alweer de sterkste en krijgt de amulet.
Als Nelleke weer terugkomt op Gual en over de proef vertelt, is Frans erg teleurgesteld dat hij niet in plaats van Nelleke is gegaan. Hij zou wel van Vincent kunnen winnen omdat hij elke dag wel 25 Push-ups doet.
Op Rapang is Hans helemaal herboren door het telefoongesprek en de tweede plaats in de eliminatieproef. Hij vangt zelfs een vis, die is er de hele week nog niet binnengehaald. Als beloning krijgt hij het oog van de vis. Hans lijkt er nou echt weer helemaal bovenop. Maar voor Loek staan de sterren minder gunstig. Marcel vertrouwt hem sinds de vorige eilandraad voor geen meter meer. Terwijl Loek en Muriel de aanstaande eilandraad met angst en beven tegemoet zien, hebben Marcel en Vincent een ontspannen ochtend achter het dambord.
Op Gual vreest Frans de komst van nog meer afvallers en hij besluit de hut die nu al te klein is eigenhandig uit te breiden. Alleen lukt dat hem niet helemaal.
Op de eilandraad is de eerste stem voor Muriel daarna gaat het gelijk op met Hans en Loek. Het wordt gelijk tussen Muriel en Loek. Maar als er naar de vorige eilandraden wordt gekeken zien we dat Muriel al een stem heeft gehad en ze moet naar het afvallerseiland.