Verslag aflevering 11

Eten of vertrekken!

Nadat Loek is weggestemd zitten de overige expeditieleden nog met zes op een eiland. Mieke en Lieke trekken als enige twee vrouwen steeds meer naar elkaar toe. Marcel is hier echter niet zo blij mee, hij vermoedt een complot bij de beide dames en houdt de twee dames dus goed in de gaten. Op het verliezereiland Gual is Frans jarig. Muriel en Saskia hebben een zandtaartje voor hem gemaakt en dat wordt op de door Frans inmiddels gekenmerkte mopperende manier in ontvangst genomen.
Op Rapang heerst een in de tussentijd een gespannen sfeer. Nadat er is afgerekend met het complot weet niemand meer op wie ze moeten stemmen, het gaat van de kleine dingen afhangen van bepaalde mensen die kleine foutjes maken. Intussen komt Loek aan op Gual. Hij maakt kennis met de mensen die al op Gual zitten en hij voelt zich in eerste instantie prima thuis. Op Rapang is het bijna tijd voor de Robinson-proef. Voor dat de 6 kampleden naar de proef gaan wordt er eerst nog iets gegeten. Vinnie wil graag wat meer eten zodat hij dan wat sterker voor de dag komt op de proef. Mieke is het daar niet mee eens een geeft aan Vinnie aan dat hij zich aan de regels moet houden die binnen het kamp gemaakt zijn. Zo is het vlak voor de Robinson-proef toch nog eventjes onrustig in het kamp.
Dan is het tijd voor de Robinson-proef. De kandidaten moeten eerst een aantal kokosnoten openhakken om daaruit de kokosmelk in een bakje te gieten. Als dat bakje op de grond valt komt er een magnesiumstick omhoog en moeten ze met die magnesiumstick vuur maken in een wok. Wie als eerste het touw doorbrandt boven de wok, wint een luxe prijs.
De strijd begint en gaat een tijdje gelijk op. Iedereen gebruikt zijn eigen tactiek om zo snel mogelijk de kokosmelk uit de kokosnoten te krijgen. Mieke hakt de hele kokosnoot tot moes, Willem slaat er in het midden een hoekje uit en haalt er zo het meeste melk uit. Willem heeft als eerste de magnesiumstick omhoog en kan zo beginnen met vuur maken. Niet veel later volgen Mieke, Hans en Vinnie ook. Willem heeft ook als eerste zijn vuur branden en niet veel later knapt zijn touwtje zodat hij de proef wint. Willem gaat naar een heerlijk resort toe en mag daarbij twee kampgenoten meenemen. Hij kiest Marcel en Mieke. Nadat de keuzes bekend gemaakt zijn vertrekken de drie direct naar het luxe resort.
Willem, Marcel en Mieke komen na een boottochtje aan op hun luxe resort en zien gelijk een hoop mooie, leuke en lekkere dingen. De drie mogen douchen, kunnen genieten van een heerlijke douche en krijgen als welkom ook nog eens een heerlijke cocktail. De drie achtergebleven expeditieleden maken er op Rapang het beste van. De drie eten een extra portie rijst met vis en vooral Lieke denkt precies te weten wat de andere drie aan het doen zijn en wat ze allemaal eten. Op Gual krijgen de afvallers niks mee van alle luxe. Frans is het helemaal zat en begint bij Loek te klagen over alles wat hem dwars zit. Loek is echter heel rustig en zegt dat Frans positief moet blijven.
Op het resort genieten de drie nog steeds van een heerlijke maaltijd en kletsen ze over stemmen en andere zaken. De drie op Rapang hebben het ook gezellig, al twijfelt Lieke wel heel erg aan de oprechtheid van Vinnie. Tijdens het kampvuur probeert Lieke Vinnie hiermee te confronteren. De volgende ochtend komen de drie prijswinnaars vol mooie en leuke verhalen weer terug op Rapang, de drie thuisblijvers luisteren met veel plezier naar alle verhalen.

Op verliezerseiland Gual ligt er een brief die gaat over de aanstaande immuniteitsproef. Ze moeten onderling uitmaken wie er het beste is in een geheugenproef. Frans doet bij voorbaat al niet mee, zodat Loek en de twee dames een spelletje memorie gaan spelen. Loek is de sterkste tijdens dat spel en zo mag hij meedoen aan de immuniteitsproef. Vinnie en Marcel voeren op Rapang een gesprek over de naderende stemmingen en de daarbij horende complotten. Marcel voelt dat er een complot is maar Vinnie gelooft hem niet en twijfelt heel erg.
Dan is het tijd voor de immuniteitsproef. De expeditieleden mogen vijf minuten lang in een hut rondkijken en proberen zoveel mogelijk dingen te onthouden. Na die vijf minuten krijgen de expeditieleden elke keer vragen over de voorwerpen in de hut. Als de vraag fout beantwoordt wordt moeten ze naar een rad met allerlei plaatselijke delicatessen. Ze krijgen dan 20 seconden om het gene op te eten wat onder het kapje ligt. Lukt ze dat niet dan zijn ze uitgeschakeld, lukt het wel mogen ze weer terug naar hun desk om de volgende vraag te beantwoorden.
Na de eerste vraag liggen Mieke en Hans eruit. Na de tweede en de derde vraag liggen ook Willem, Vinnie en Marcel uit de immuniteitsproef. Het gaat nu nog tussen Lieke en Loek. De eerste twee keer moet Lieke steeds visogen eten maar ze redt het. Dan is het Loek die een vraag fout beantwoord en dan moet gaan eten. Helaas red hij het niet en zo moet hij spijtig genoeg weer terug keren naar het eiland Gual. Lieke wint de immuniteitsproef en zo is het dus niet mogelijk om haar weg te stemmen.
Terug op Rapang voelen de meeste expeditieleden angst om weggestemd te worden. Hans begint een waar charme offensief en gaat eerst bij Marcel eens peilen of hij op hem zou gaan stemmen. Nadat Marcel heeft aangegeven dat hij niet aan Hans denkt om weg te stemmen is Willem het volgende slachtoffer van Hans. Willem heeft echter iets slechter nieuws hij denkt aan wegstemmen van Hans. Hans weet niet meer wat hij moet en besluit tactisch op Vinnie te stemmen.
Dan is het tijd voor de eilandraad. De kandidaten gaan naar het eilandraad eiland toe en hebben eerst een gesprek met Ernst-Paul en Evi. Na het gesprek is het opnieuw tijd om te stemmen. Als iedereen gestemd heeft is het tijd om de stemmen te tellen. Na 5 stemmen is de stand als volgt; 1 voor Mieke, 2 voor Vinnie en 2 voor Hans. Als het gelijk wordt dan moet Hans de expeditie verlaten omdat hij de meeste tegenstemmen heeft gehad in de andere eilandraden. Maar de laatste stem gaat naar Hans en zo moet hij de expeditie verlaten en mag hij naar het afvallerseiland Gual. Volgende week houdt Frans het niet meer vol en ontstaat er meer spanning tussen de expeditie leden, stay tuned….