Verslag aflevering 12

Wie heeft er de langste adem?

De wegstemde Hans komt met een boot aan op het afvallerseiland Gual. De vier afvallers die daar al een poosje zitten geven Hans niet echt een warm welkom en ook mag hij de eerste dag niet mee eten. Op Rapang heerst er een rustig sfeertje. Vinnie besluit na de laatste eilandraad om eens op Lieke af te stappen omdat hij vermoedt dat één van de stemmen op hem van haar afkomstig is. Na een kort gesprekje wordt duidelijk dat Lieke en Vinnie een totaal andere kijk op de expeditie hebben en dat daarom Lieke op hem gestemd heeft.
Op Gual ziet Hans lichtpuntjes. Hij merkt dat de gesprekken gezelliger zijn en dat hij zich daar niet hoeft te vervelen ondanks het weinige dat er te doen is op de het eiland. De andere afvallers op het eiland laten liever het hoofd hangen en klagen maar wat over de verveling en het weinige eten.
Dan is het tijd voor de laatste Robinsonproef. De kandidaten moeten een voor een voor de spiegel gaan staan en dan proberen in te schatten hoeveel gewicht ze zijn kwijt geraakt na de eerste dag van de expeditie. Nadat ze hebben gekeken in de spiegel moeten ze een zandzak vullen met het verloren gewicht dat ze denken te hebben verloren. Wie het dichtst bij zijn of haar gewicht zit krijgt het meeste geld voor de welbekende Robinson veiling die daarna gehouden zal worden.
Als eerste gaat Willem voor de spiegel daarna gaan Lieke, Vinnie, Marcel en Mieke ook één voor één langs de spiegel. Iedereen schrikt van het lichaam dat ze nu hebben doordat ze zoveel zijn afgevallen. Dan is het tijd om de zandzakken te vullen iedereen doet dat op zijn geheel eigen manier en probeert zo het dichtst bij zijn of haar gewicht te komen.
Willem mag als eerste op de weegschaal. Hij woog toen hij begon 79 kilo en met de zandzak op de weegschaal weegt hij 78.5 kilo, dat betekend 0.5 kilo verschil. Als Lieke gaat zitten bleek dat ze voor de expeditie 69 kilo woog, en met de zandzak op de weegschaal weegt ze nu 67.5 kilo, dat is dus 1.5 kilo verschil. Vinnie woog voor de expeditie 76 kilo en met de zandzak op de weegschaal weegt hij 75 kilo, dat is een verschil van 1.0 kilo. Marcel woog voor de expeditie 104 kilo, en met de zandzak op de weegschaal nu weegt hij 97 kilo. Dat is voor Marcel dus een verschil van maarliefst 7 kilo. Als laatste is Mieke aan de beurt. Mieke woog voor de expeditie 68 kilo, en met de zandzak op de weegschaal weegt ze ook 68 kilo. Dat betekend dus dat Mieke gewonnen heeft.
Voor de veiling krijgt Mieke 200 euro, Willem 150 euro, Vinnie 100 euro, Lieke 50 euro en ook Marcel krijgt 50 euro. Dan begint de veiling. Het eerste veiling item is een brief voor thuis. Vinnie koopt die brief voor 60 euro. Het tweede item is een chocolade taartje waarbij een bezoek aan Gual inclusief is. Dit item wordt gekocht door Mieke voor 50 euro. Het derde item is een fris biertje. Dit item wordt gekocht door Lieke voor 20 euro. Het vierde item zijn twee boterhammen met pindakaas. Dit item wordt gekocht door Marcel voor 40 euro. Het vijfde item is een vliegtuigje, wat inhoudt dat een bezoek van familie komt. Mieke biedt gelijk 150 euro zodat niemand er meer overheen kan. Willem had ook graag geboden, maar geeft nu zijn 150 euro aan een goed doel. Het zesde item is een witte stem. Dit item wordt gekocht door Lieke voor 10 euro. Het zevende item is een heerlijke hamburger met patat dit laatste item wordt gekocht door Vinnie voor 30 euro.
Dan is het gedaan met de veiling. De kandidaten krijgen voor vertrek nog even te horen dat ze de dag erop vertrekken naar een ander eiland waar meer eten is zodat ze kunnen aansterken voor de laatste immuniteitsproef die is over 48 uur. De kandidaten vertrekken voor de laatste keer terug naar Rapang en Mieke vertrekt met een boot naar het eiland Gual.
Op het afvallerseiland Gual krijgen ze voor de laatste keer post. Ze lezen dat de laatste immuniteitsproef een onderwaterproef is en besluiten om op een rustig stukje onder water zolang mogelijk een adem in te houden. Wie als laatste boven komt mag naar de proef. Na een heftige strijd komt Hans als laatste boven en zo mag hij mee doen aan de immuniteitsproef.
Als Mieke even later aankomt op het eiland Gual wordt ziet niet heel erg aardig ontvangen door een aantal mensen. Ze belooft de mensen op Gual dat ze als iedereen bij elkaar zit uitgebreid zal vertellen wat ze er komt doen. Vinnie zoekt op Rapang eventjes afzondering zodat hij rustig op zijn gemak de brief kan lezen die hij gekocht heeft bij de veiling. Niet veel later vertrekt Mieke nogal geschokt naar het eiland Rapang waar ze geschrokken haar verhaal doet aan haar mede expeditieleden.
Toen Mieke op het eiland Gual was en uitgebreid vertelde over de Robinson veiling en de daarbij behorende prijzen sloegen bij Frans de stoppen door. Hij was zo kwaad dat hij alle dingen moest horen die daar gebeurde dat hij z`n rugzak omdeed en de parang pakte en iedereen bedreigde met het mes. Niet veel later komt Ernst-Paul naar het eiland om Frans op te halen omdat hij vanwege geweld uit de expeditie is gezet. Loek en Muriel zijn zeer ontdaan door alles wat er gebeurd is en beginnen te huilen en elkaar te troosten. Ook iedereen op Rapang is ontdaan door het verhaal van Mieke en worden er stil van.
De volgende dag is het tijd voor de expeditieleden om te verkassen van het eiland Rapang naar het nieuwe voedsel rijke eiland Tengha. Op Tengha aangekomen blijkt er al een hutje gebouwd te zijn voor de vijf en is er genoeg eten om de komende dagen door te komen. Op Gual wordt na het gedwongen vertrek van Frans weer enig sinds gelachen en positief gedaan. De vier zijn aan het vissen geslagen en kijken uit om weer eens lekker te kunnen eten. Op Tengha probeert Vinnie te bewijzen dat hij toch een Robinson is want heel veel mede expeditieleden twijfelen aan zijn Robinson kwaliteiten.
Dan is het tijd voor de immuniteitsproef op een zeer luxueuze locatie. De proef houdt in dat de expeditieleden zolang mogelijk onder water moeten blijven, wie dat het langste volhoudt wint de proef en krijgt zo immuniteit. Er komt alleen nog wat extra druk bij voor de kandidaten. Voordat ze beginnen aan de proef wordt er voor iedereen 1 familielid bij de proeflocatie gehaald. Degene die immuniteit wint mag net zoals Mieke zijn familielid een uurtje ontvangen op het eiland Tengha. Wanneer de familieleden ten tonelen verschijnen wordt er gehuild, gepraat en vooral veel door elkaar gekletst. De familieleden geven een voor een hun steun aan hun eigen kandidaat
Als de proef begint vertrekken de familieleden van de kandidaten zonder dat ze het weten. Als eerste komt Mieke naar boven, niet veel later volgen Willem, Marcel en Lieke ook. Dan gaat de strijd verder tussen Vinnie en Hans. Nadat het lichaam van Hans aangeeft het niet meer vol te houden komt hij naar boven en zo wint Vinnie de immuniteit en het bezoek van zijn vriendin op het eiland.
Wanneer de expeditieleden terug zijn gekomen op hun eiland Tengha is het wachten voor Vinnie en Mieke op hun familieleden. Als de vriendinnen van Mieke en Vinnie er zijn besluiten de twee groepjes allebei zich af te zonderen en zo samen een heerlijk uurtje te kunnen doorbrengen. Het uur vliegt om en zonder dat ze het eigenlijk zelf beseffen moeten ze alweer afscheid nemen. Het afscheid valt Vinnie en Mieke zwaar maar de twee hebben er wel een unieke en mooie Robinson ervaring bij.
En dan is het alweer tijd voor de laatste eilandraad van dit seizoen Expeditie Robinson. Op de eilandraad wordt er nog eens terug geblikt op het bezoek en het incident met Mieke op het afvallerseiland Gual. Dan is het tijd om te gaan stemmen. Lieke zet voor de eilandraad haar witte stem in en zo vervalt haar stem voor Marcel. Nadat de stemmen geteld zijn blijkt dat Mieke als laatste de expeditie moet verlaten en zo ook als laatste naar het eiland Gual vertrekt. Volgende week de finale van Expeditie Robinson 2007! Wie is er dit jaar de Robinson? Stay tuned…..