Verslag aflevering 3

Het spel is nu echt begonnen...

n@ncy
Dag 8 van de expeditie is begonnen. Het vertrek van Ernestine bij de afgelopen eilandraad is hard aangekomen. Ilona en Maxime snappen er niets van. Volgens hen schijnt Mick belooft te hebben om ‘maatjes’ er niet uit te sturen. Dat heeft hij nu dus wel gedaan. Ondertussen draagt op kamp Zuid iedereen zijn steentje bij om bedden te maken. Behalve Douwe, die geniet van zijn middagdutje en doet dus gewoon waar hij zelf zin in heeft.
Dan is er post; het tweede duel komt er aan. Ieder kamp moet de sterkste vrouw sturen voor deze proef. Bij kamp zuid is het snel beslist, Jennifer wordt gestuurd. Bij kamp noord gaat het tussen Karin en Fleur. Ze beginnen een partijtje handdrukken, maar Karin geeft zich gewonnen en zegt dat Fleur kan gaan. Ieder kamp moet van te voren ook beslissen wat de eventuele prijs zal zijn als er gewonnen wordt. Kamp noord kiest, ondanks dat ze nog steeds geen vuur hebben, voor vlees uit blik. Kamp zuid gaat voor de rijst.
De twee vrouwen gaan op weg naar de proef. Tijdens de proef krijgen Jennifer en Fleur een harnas om wat aan een elastiekkoord zit. Daarmee moeten ze allebei 4 stokjes te pakken zien te krijgen. En dan is er nog 1 stokje over, wie die pakt, wint de proef. Het blijkt moeilijker dan gedacht, het gaat vooral om de kracht in de benen. En die is na een aantal dagen op het eiland toch wat minder geworden.
Terwijl Maxime en Ilona ondertussen proberen om vuur te maken, spant het er om bij de dames. Uiteindelijk is Jennifer de gelukkige die het stokje pakt. Maar kamp noord is desondanks nog veel gelukkiger, aangezien het Maxime en vooral Ilona is gelukt om vuur te maken! Dus wel verloren, maar toch gewonnen...
Op dag 9 stapt, tot ieders verbazing, Douwe met een zelfgemaakte hengel in de zee. In de hoop vissen te vangen. Op kamp noord bij Lydia is intussen alle survivaldrang verdwenen. Ze gaat de mannen, letterlijk en figuurlijk, bewerken. Melvin’s baard moet er als eerste aan geloven. Maxime en Ilona houden totaal niet van dit beautygebeuren, ze zijn hier toch allemaal op te survivallen? Zij zoeken ondertussen naar oesters en schelpen. Toch probeert Lydia ook andere kanten te laten zien, zij wil namelijk vandaag koken. Maar dat doet zij zo onhandig, dat kok Maxime het allemaal maar moeilijk aan kan kijken. Toch houdt hij zich in...
Bij Douwe lukt het allemaal niet zo goed. Jennifer heeft het allemaal wel lang genoeg aangezien, en gelooft niet meer dat Douwe echt een visser is. Ze krijgt steun in deze gedachte van Ryan. Daarnaast gaan hun gedachten wat de volgende proef kan zijn. Ze vermoeden een zwemproef en overleggen vast wie er goed kan zwemmen. Douwe biedt zich aan omdat hij vindt dat hij goed kan zwemmen en duiken. Aangezien Jennifer en Richard dit niet kunnen, zal 1 van hun zich eventueel terugtrekken. Als er een zwemproef wordt gedaan, wat nog niet zeker is.
Maar ze hadden het bij het rechte eind. De volgende proef staat voor de deur. Er moet door elk team een kubus gevormd worden, waarvan de stukken op de bodem van de zee liggen. Die moet door de kandidaten opgedoken worden. Bij kamp Noord zal Karin de puzzel oplossen, de rest gaat zwemmen. Bij kamp zuid moet er dus inderdaad iemand zich opofferen, omdat zij 1 kandidaat meer hebben dan kamp noord. Ondanks dat dit al zo goed als beslist was, zwengelt Ryan toch een discussie aan. Hij lijkt er op aan te sturen om Douwe niet met de proef mee te laten doen. Dit tot volle verbazing van Douwe, die als reactie zijn middelvinger opsteekt. Hij trekt zich, min of meer gedwongen, terug. Veronique zal de puzzel proberen op te lossen.
De proef begint, en al snel heeft kamp noord een voorsprong. Als Ryan nog moet gaan zwemmen voor kamp zuid, begint Karin al aan de puzzel. Maar dat blijkt moeilijker dan gedacht. Ondanks de voorsprong, ziet Veronique het eerste hoe de kubus hoort te zitten en wederom wint kamp zuid de proef. Kamp noord moet dus weer naar de eilandraad.
Terug op het eiland, duikt Douwe meteen de zee in, boos en teleurgesteld. Ook de overige kampleden zijn boos. Maar als Douwe later met Jacobien en Richard door het bos gaat lopen, zien de twee andere kampleden toch in dat het niet netjes is verlopen. Jacobien geeft toe dat ze eigenlijk hebben laten zien dat ze Douwe blijkbaar niet genoeg vertrouwen. Omdat het toch nog hoog zit, wil Frank dat er over gesproken wordt en roept hij Douwe ter verantwoording. Ryan gooit ook nog het vissen van Douwe in de groep. Maar uiteindelijk breit Frank een eind aan de discussie, zand erover. Jacobien heeft het er later nog wel met Veronique over dat Douwe vooral door Jennifer en Ryan hard wordt aangepakt en dat ze daar moeite mee heeft.
Lydia gaat ondertussen door met haar beautysalon. Ilona noemt het ‘pussypower’. Maxime noemt het psychologische tactiek, daar heeft Lydia tenslotte voor gestudeerd.
Ze denken allebei dat deze tactiek niet zal werken en dat Lydia er toch uit zal moeten, maar je weet het natuurlijk nooit. Mick en Fleur denken namelijk dat Ilona er wel eens uit zal moeten gaan, en dat het af zal hangen van Karin en Melvin.
Dan de eilandraad, het moment van stemmen. We zien Mick op Ilona stemmen. Hij fluistert in de camera dat hij voor de zwakste schakel gaat, zoals hij al eerder gezegd heeft. Hij geeft toe dat dit niet alleen Ilona is, maar stemt toch op haar. Nadat iedereen gestemd heeft, wordt de afvaller bekend gemaakt.
Al gauw blijkt dat het gaat tussen Ilona en Lydia. Uiteindelijk is het 3 stemmen voor Lydia en 4 voor Ilona. Verrassend moeten we dus afscheid nemen van Ilona. Ook zijzelf vindt het verrassend en dit laat ze duidelijk merken. Ze laat weten dat het kamp toch veel aan haar te danken heeft, in tegenstelling tot anderen. Lydia voelt zich meteen aangesproken en reageert hierop dat je niet alleen proeven hoeft te winnen om je nuttig te maken. Bij het afscheid kan Ilona het niet laten om tegen Mick te zeggen dat hij echt over lijken gaat, eerst Ernestine en nu dit. Mick is zich van geen kwaad bewust, hij is niet de enige die op Ilona gestemd heeft, dus dat zou wat moeten betekenen.
Als de andere kandidaten weg zijn, vraagt Ernst Paul aan Ilona waar het nou aan kan liggen. Volgens eigen zegge is ze gewoon ‘niet iemand die haar doos aan iedereen laat zien zoals anderen’. Ernst Paul probeert en nog meer uit te halen, en vraagt of ze dan minder sociaal is. Ze wil er eigenlijk niet teveel woorden aan vuil maken, maar eerlijk is anders. Ze is echt zwaar teleurgesteld. Zo krijgt deze aflevering een eind waar waarschijnlijk niemand rekening mee had gehouden...