Een terugblik op Expeditie Robinson 2005

 

Aflevering 1

Ergens in de Zuid Chinese Zee liggen 2 eilandjes waar 8 Nederlanders en 8 Belgen beginnen aan het avontuur van hun leven. De strijd is dit jaar: JONG tegen OUD. Met de eerste proef valt gelijk een heel belangrijke beloning te winnen. Een neutraliserende stem die tijdens het verloop van het spel gebruikt kan worden. Zijn of haar team is bovendien het winnende team. De proef is loodzwaar, maar na 1 uur en 25 minuten wint Maxime de proef voor kamp Jong.

       

Maar niet alleen op de twee eilanden word er overleefd. Op het Eiland Harimau zitten nog 2 dertigers, Esther en Marnix genaamd. Ze moeten zien te overleven, zonder dat de andere expeditieleden ze ontdekken. Onder leiding van Maxime genieten de jongeren van hun eerste middag op ’t strand. Een kamp is er nog niet, maar dat kan de pret niet drukken. Inmiddels is ook kamp Noord op bestemming aangekomen. Ze gaan meteen aan de slag, want het is al flink laat. In recordtempo wordt een prima slaapplek gecreëerd.

Dan is de eliminatieproef daar. Kamp Noord is zeer gemotiveerd en absoluut niet bang voor de jongeren. De proef is een loodzware waterestafette met als moeilijkste hindernis een ruim 5 meter hoge toren. De verliezers moeten naar de eilandraad. De toren moet van binnen uit beklommen worden, dus moeten de deelnemers onder water om die te bereiken. Kamp Noord ligt voor als Margriet aarzelt, waardoor kamp Zuid in kan halen. Meredith is snel en vergroot nu de voorsprong voor Kamp Zuid. Tot hun grote blijdschap winnen zij de proef en moet kamp Noord naar de eilandraad.

Margriet heeft nog altijd geen aansluiting gevonden in kamp zuid en realiseert zich dat zij grote kans loopt weggestemd te worden. Als de stemmen zijn geteld is het inderdaad Margriet die moet vertrekken. Zo verlaat Margriet dus als eerste de expeditie!
Aflevering 2

In kamp Zuid zit Johnny nog steeds niet lekker in zijn vel. Hij heeft heimwee, en dat hij zo snel heimwee zou krijgen had hij niet verwacht. Een paar kilometer verder op leven nog steeds de 2 expeditie leden. Ze zitten nu 6 dagen op Harimau, zonder dat iemand het weet. De 2 doen er alles aan om zich thuis te voelen, maar ze blijven steeds zitten met de vraag waarom zij 2 nou net op dit geheime eiland moeten overleven, En hoe lang ze dat nog moeten. De 2 geheime expeditieleden weten niet dat Douwe, na 4 dagen in quarantaine gezeten te hebben, onderweg is naar het geheime eiland. Douwe heeft een koker, een kompas en een brief meegekregen. De koker moet hij aan de bewoners geven, de brief is voor hem zelf.
 
       

Op dat zelfde moment eindigt voor Johnny de Expeditie. Johnny neemt meteen afscheid van iedereen. Dan is er post voor kamp Noord en Zuid. Voor beide kampen is er een kist met voorwerpen erin. Iedere kandidaat mag 1 ding kiezen en dat in de kist stoppen. Er moeten 6 items in de kist komen. De kampen moeten de kist op slot doen en de sleutel meenemen naar de proef.

De proef houdt in dat, wanneer Ernst-Paul aan een hendel trekt er een boei boven komt drijven. Van ieder kamp moet er 1 kandidaat zo snel mogelijk de boei gaan halen en degene die met de boei terug komt en de kant aan tikt wint. Kamp-zuid wint de proef met 3-1. Als prijs krijgen ze de sleutel van de kist met etenswaar terug, ze mogen 2 voorwerpen uit de kist halen. Beide kampen keren terug naar hun kamp.

De eliminatie proef gaat om snelheid en kracht. Het is de bedoeling de zandzakken zo snel mogelijk naar de overkant te brengen. Daar moet een kandidaat van het andere team de zandzakken zo lang mogelijk omhoog houden. Tom houdt de zakken voor Zuid omhoog. Elbert doet dat voor Noord. De strijd gaat lang gelijk op, maar als alle zandzakken aan Tom z'n paal hangen, slaat de vermoeidheid bij Tom al snel toe. Elbert gaat ondertussen stoer op 1 been staan omdat hij het met gemak kan dragen. En uiteindelijk verliest Tom de eliminatie proef. Samen met hem moet kamp Zuid nu naar de eilandraad. Na de proef keert Elsje voor de laatste keer terug naar Kamp Noord. Ze vertelt dat haar voet is gebroken en dat ze de expeditie moet verlaten.

Kamp Zuid gaat voor het eerst naar de eilandraad. 7 stemmen zitten erin de urn, en na het tellen van de stemmen blijkt dat Tom de meeste stemmen heeft. Tom moet zo als tweede de Expeditie verlaten.
Aflevering 3

Op Harimau bereiden Douwe, Esther en Marnix nog steeds de overtocht naar het eiland Mensirip voor. Halen ze de overtocht niet, dan liggen ze uit de expeditie. Ondanks de min of meer geslaagde proeftocht, is Douwe er niet zo zeker van dat ze de eindstreep zullen halen. Op het eiland Rapang (team Zuid) vormen de Belgen een sterk front tegen hun Nederlandse medespelers Nicole en Fleur.  Op het eiland Tengah (team Noord) zijn Annita en Marleen samen op pad gegaan om bessen te plukken. Terzelfdertijd bouwt Elbert een vlot dat moet dienen om vissen te vangen. Hij wil iets terugdoen voor de groep omdat hij onder vuur gelegen heeft naar aanleiding van zijn provocerende houding tegenover de net weggestemde Tom tijdens de vorige eliminatieproef.

       

Het is tijd voor de eerste proef. Elk team moet haar meest meedogenloze en daadkrachtige kamplid achterlaten. Bij het vernemen van deze informatie ruikt Carl onraad. Hij probeert in zo’n brieven altijd een dubbele boodschap te zien en stelt voor om al hun spullen in veiligheid te brengen voor het geval iemand uit het jonge team bij hen komt roven. Misschien is deze achterdocht voor niets nodig, maar beter voorkomen dan genezen. Nicole zal achterblijven op Rapang en John zal achterblijven op Tengah. 
   
De Robinsonproef gaat van start. Zoals Carl voorspeld had, moeten de achtergebleven kampleden op rooftocht gaan in het andere kamp. Ze hebben 5 minuten om zoveel mogelijk te plunderen. Het resultaat van de rooftocht wordt de inzet van de proef. Nicole vindt op Tengah alleen de kist van de ouderen terug omdat zij al de rest verstopt hebben. Zij probeert de kist te openen door er stenen tegenaan te gooien maar tevergeefs. Ze moet zich met 3 kokosnoten tevreden stellen. Op Rapang heeft John ook de kist met luxeartikelen in het vizier gekregen. Hij neemt een schep en breekt de kist open. Voedsel en gereedschap zorgen voor een succesvolle buit. Carl & Elbert spannen de strijd aan met Wim & Maxime. Het oude team weet de overwinning in de brand te slepen en behoudt niet alleen de 3 kokosnoten maar wint ook de roofbuit van John.
   
De geheime expeditieleden komen steeds dichter en dichter bij Mensirip tot ze voet aan wal zetten. Er wacht een welkomstpakket op het trio waarin ook de mededeling zit dat ze op de 14de dag van de expeditie op de top van de heuvel verwacht worden.

Het is alweer tijd voor een eliminatieproef. Vooral voor Nicole & Fleur in kamp Zuid en Elbert in kamp Noord een belangrijke dag. Vanuit een tunnel onder de grond moeten de expeditieleden van binnenuit een 5 meter hoge piramide beklimmen. Ze hebben 1 handicap, namelijk een rugzak met daarin een houten puzzelstuk. Als ze de buitenkant van de piramide bereiken, moeten ze naar boven klimmen het puzzelstuk achterlaten. Kamp Noord wint, en zo moeten Nicole en of Fleur vrezen voor hun plek.

Tijdens de eilandraad, wordt Nicole weggestemd! Fleur blijft als enige nederlandse over op Kamp-Zuid.
Aflevering 4

Elbert heeft besloten om zich niets meer van zijn kampgenoten aan te trekken. Hij is het zat om de hele tijd in het verdom hoekje te zitten. Op hun nieuwe eiland Mensirip genieten Esther en Marnix met volle teugen van hun zorgeloze leventje. Maar Douwe is het zoals altijd daar niet mee eens. Ook op Rapang is er een hechte vriendschap ontstaan. De drie jongsten van Kamp Zuid, Emma, Meredith en Wim, gaan voor elkaar door het vuur.

Er is post voor de beide eilanden, in de brief staat:”Kamp Noord/Zuid. Pak al jullie spullen in. Zo meteen verlaten jullie dit eiland en sommigen komen nooit meer terug.” Maxime is verheugd over het feit dat er eindelijk wat gaat gebeuren.

       

Op Mensirip maken Esther, Douwe en Marnix zich op om de heuvel te beklimmen. Onwetend over wat ze moeten of gaan doen beginnen ze er aan. Aangekomen op de top van de heuvel wordt aan Esther en Marnix uitgelegd dat ze ieder leider worden van een eigen kamp. Hierdoor krijgen zij immuniteit voor de executies, tot aan de samensmelting. Doordat Douwe mee meer met Marnix heeft dan met Esther kiest hij voor Marnix. Daarom mag Esther als 1ste iemand kiezen. Dat wordt Marleen. Dan worden achterelkaar de teams gekozen. Uiteindelijk worden de teams: Esther, John, Carl, Wim, Marleen en Meredith en Marnix, Douwe, Elbert, Anita, Maxime, Fleur en Emma. Doordat Esther 1 teamlid minder heeft krijgt zij de laatst afgevallen speler in haar team. Dat is Nicole.

Maar voordat ze naar hun eiland mogen gaan is er eerst een Robinson Proef. Marnix en Esther worden op een schavot neergezet, waarvan de bodem vast zit met een touw. Dit touw wordt vastgehouden door hun nieuwe kampleden, die moeten ze wel eerst sorteren op kracht en uithoudingsvermogen. Marnix en Esther krijgen al staand op het schavot het verhaal van de expeditie tot nu toe te horen. Later wordt het onderstel van hun schavotten verwijderd en blijven ze alleen staan door de kracht van hun teamleden die hun omhooghouden door middel van het touw. Na een heel spannend spel wint Kamp-Noord de proef, Als prijs krijgen de winnaars een verwen pakket inclusief massage en verblijf op het Robinson Spa Resort.
 
’s Avonds maken Carl en John de slaapplaatsen klaar terwijl Esther voorstelt om de 3 kleinste mensen in de leiders hut te laten slapen voor meer ruimte. Dit wordt resoluut door John afgewezen. Wat Esther ook probeert, ze wordt maar niet serieus genomen door de andere kampleden. Als 1 van de weinige heeft Nicole medelijden met Esther.

En dan is het tijd voor de eliminatieproef. De 2 teams moeten een identiek evenwichtsparcours afleggen om steeds houtenblokken mee terug nemen naar de start. Als ze omvallen en in het water belanden moet de volgende van hun team het proberen. Net zolang totdat er 8 blokken zijn verzameld. Om het zwaarder te maken staan op aparte vlotten langs het parcours van de tegenstander Douwe en Carl. Team Noord maakt er daarna dankzij Marnix 8-2 van en winnen ze de proef. Team Zuid moet als 1ste van de nieuwe ploegen naar de eilandraad.

Aangekomen op hun kamp stellen John en Carl aan Esther voor dat ze moet opstappen, omdat ze immuniteit geniet. Door alle aanvallen van de twee mannen doet Esther als wanhoopspoging afstand van haar leiderspositie in de hoop om zich nog te redden.Dan is de eilandraad een feit. Van de 1ste 3 stemmen gaan er 2 naar Nicole en 1 naar John. Als de 4de stem voor John is staat hij gelijk met Nicole. Maar vanaf dat punt komen er alleen maar stemmen voor Nicole uit de urn. Met 5 stemmen tegen wordt ze weer weggestemd en de 1ste in de Robinsongeschiedenis die 2 stemrondes achterelkaar verliest.
Aflevering 5

In de ochtend van dag 20 vinden de beide kampen een brief. De brief heeft te maken met de naderende Robinson-proef. Iedere leider van de beide kampen, moet een persoon uitkiezen die hij/zij het meeste vertrouwd. Op kamp-Noord, valt de keuze na overleg op Maxime. Kamp-Zuid heeft meer moeite met de beslissing, maar uit eindelijk wordt er gekozen voor Marleen.
 
Aangekomen op een battle eiland midden op zee, wordt de proef uitgelegd door Lotte. De leider gaat met een blokbeton naar de bodem van de zee. 10 seconden later mag dan de gekozen vertrouweling het water in duiken om hun leider te bevrijden van het betonblok. Wie dat het snelste doet wint de proef. Als eerste mogen Esther en Marleen een poging wagen. Wanneer Marleen na 10 seconden het water in duikt, gaat het allemaal wat stroef… maar in 38 seconden zijn ze boven. De beurt is nu aan Marnix en Maxime. Maxime duikt ook na 10 seconden het water in en weet Marnix vliegensvlug te bevrijden. De tijd van Marnix en Maxime is overduidelijk sneller, 30.5 seconden. Zo winnen Marnix en Maxime een etensprijs. Ze worden opgehaald met een boot en naar een eiland gebracht.

       

Wanneer Marnix en Maxime aankomen op het eiland zien ze allerlei lekkernijen staan. Van de kok krijgen ze een brief. In de brief staat het heerlijke menu met o.a. Inktvis en patat. Maar ook moet Marnix nog twee mensen kiezen die hij gezellig op het etentje mee wil laten genieten. Marnix kiest in overleg met Maxime voor de twee wat zwakkeren in kamp-Noord, Emma en Annita.
 
Op de volgende dag van de expeditie vinden de beide opnieuw een brief. Bij de brief zit een kistje. In de brief staat dat de kampgenoten hun leider mogen uitdagen in een duel. In het duel moet er een kaars aangestoken worden, wanneer deze dooft en je legt je hand als eerste op de schelp in het midden, ben je de winnaar. Als je van de leider wint, word jij de leider met de daar bij behorende immuniteit. Maar als je verliest tellen alle stemmen op de eilandraad die voor jou zijn dubbel. Kamp-Noord voelt niks voor deze proef. Kamp-Zuid vindt het echter wel heel erg spannend. Carl vergeet zijn twijfels over vertrekken en loopt als eerste naar het kistje om te kijken wat er nu precies in de kist zit.
 
John wil het duel wel aangaan, na een kwartier slaat John plots op de schelp, maar de vlam brand nog en zo verliest John het duel tegen Esther en tellen al de mogelijke stemmen op hem op de eilandraad dubbel. Kamp-Noord leeft nog steeds in een roes. Iedereen op het kamp is tevreden en het gaat er gemoedelijk aan toe.
 
De Eliminatieproef is deze keer Lady`s only. De drie vrouwen van ieder kamp moeten een rad 270 graden draaien naar een bel. Het eerste team dat bij de bel aankomt, wint de proef en hoeft niet naar de eilandraad. Kamp-Noord drukt door en blijkt de sterkste te zijn. De vreugde is groot bij kamp-Noord. Kamp-Zuid bedankt iedereen, behalve Esther die word totaal genegeerd door haar teamgenoten. 

Dan is het tijd voor alweer de vijfde eilandraad van deze expeditie. Kamp-Zuid zal opnieuw iemand weg moeten stemmen. Esther heeft immuniteit dus kan niet weggestemd worden. John moet met vijf stemmen Expeditie Robinson verlaten.
Aflevering 6

In kamp Zuid vormt Esther nog steeds een eenzaam blok tegen de rest. Omdat ze denkt dat het haar schuld is dat John weg is, begrijpt ze dat de rest haar de schuld ervan geeft. Niet alleen de ruzie met Esther is een probleem. er is haast geen eten meer en vooral Wim en Meredith hebben het er moeilijk mee. Op Tengah is de sfeer helemaal anders. Er is een goede sfeer zonder conflicten en er is eten in overvloed. 

       

Maar de proef van vandaag kan er verandering in brengen, want de winnaars mogen even bellen met het thuisfront. Kamp Zuid betreedt het strijdveld met de moed der wanhoop. Als proef moeten ze drie boomstammen door een modderpoeltje tillen naar de andere kant en dan moet 1 teamlid naar het einde van de baan rennen, daar de vlag pakken en die aan het begin in een blok steken. Omdat Noord veel meer mannen dan Zuid heeft beslist Marnix dat Douwe en Maxime deze proef niet mee mogen doen. Met Anita achter hun aan “slepen” brengt Noord de ene na de andere boomstam nar de finish. Al gauw is er een groot gat met Kamp Zuid geslagen dat door uithongeren aan het einde van hun Latijn is. Marnix haalt daarna in rap tempo de vlag op en Kamp Noord wint de 8ste proef op rij. Als beloning mogen alle kampleden bellen met het thuisfront, wat hun nog meer motivatie geeft.

In Kamp Zuid besteed Esther het meeste van haar dagen alleen op het strand. Totdat een erg vriendelijke Carl haar bij hem roept. Hij meldt haar dat hij het als een verplichting tegen over John dat hij haar moet uitdagen. Terwijl het kaarsje nog maar halverwege is blaast de wind hem uit, en waar John faalde slaagt Carl. Hij verslaat Esther die het somber voor zichzelf in ziet.

En dan is het tijd voor de eliminatie proef. Op een strandje is met touw een vierkant van 10 bij 10 meter gemaakt. De teamleden van elk kamp worden met een touw aan elkaar vastgebonden en worden op een hoek geplaatst. Het andere team daar lijnrecht tegenover. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk te lopen en een teamlid van de tegenstander te tikken. Het team dat als 1ste wordt getikt moet naar de eilandraad. Om toch wat rust te krijgen mag ieder team 1 keer op een gong slaan als ze er langs lopen. Dan moet iedereen ophouden met lopen en 60 seconden pauze nemen. Om het extra moeilijk te maken speelt het zich allemaal af in kniehoog water. 
Ironisch genoeg wordt Esther door Maxime getikt. Kamp Noord viert de zware overwinning uitbundig. Om haar pijn te verzachten steekt het andere kamp Esther een hart onder de riem door haar te troosten.

In kamp Zuid is de voedsel situatie op een dieptepunt. De rijst is op en er zijn haast geen vruchten op het eiland. Zelfs de sterke Marleen voelt haar krachten afnemen. Ook Meredith en Wim voelen hun krachten afnemen. Wim twijfelt ook of hij de expeditie niet beter kan opgeven. Maar voor Carl is het ondenkbaar dat de nog sterke Esther blijft. Hij moet en zal haar weg krijgen bij de eilandraad.
 
Dan is het tijd voor de eilandraad. De 3de op rij voor het kamp. De 1ste voor Carl als leider. Het is al dagen duidelijk wie er zou vertrekken, maar een eilandraad moet toch om. de stemming te bepalen. Met 4 stemmen voor Esther en 1 voor Wim, moet Esther dus de Expeditie verlaten.
Aflevering 7

Beide teams krijgen een melding, dat ze hun spullen moeten pakken en dat ze het eiland gaan verlaten. Iedereen pakt alles en per boot verlaten beide teams hun eiland. Op een ander eiland staat Ernst-Paul al op de teams te wachten, met de mededeling: “Welkom bij de samensmelting.” Maar voordat Ernst-Paul meer tekst en uitleg geeft over het vervolg van het spel, deelt hij mede dat op doktersadvies Wim de expeditie toch moet verlaten. Hij is toch té verzwakt. Teleurgesteld, maar vol begrip neemt Wim afscheid van de andere expeditieleden. Voor hem zit Expeditie Robinson erop.

       


Ter introductie volgt er eerst een proef. Op het eiland ligt een boot, waar plek is voor alle 10 overgebleven kandidaten. Met die boot varen ze naar het eiland Menserip, waar een tafel staat gedekt. Er is één stoel, namelijk die aan het hoofd van de tafel, die immuniteit geeft voor de eerstvolgende eilandraad. Marnix mag, als winnaar van de laatste eliminatieproef, de boot indelen. Hij zet zijn voormalig teamgenoten Emma en Fleur voorin en daarna de rest van zijn kamp, inclusief hemzelf. Aan Carl en de rest van voormalig Kamp Zuid rest niets anders dan achter in de boot plaats te nemen.   

Vlak voordat de boot vertrekt heeft Ernst-Paul nog een belangrijke mededeling: de tafel is gedekt … voor 9 personen. En aangezien er nog 10 kandidaten in het spel zijn, zal degene die als laatste aanschuift, het spel moeten verlaten. De plek in de boot is dus van levensbelang want hoe meer vooraan je zit, hoe eerder je de boot kunt verlaten en een stoel kan bemachtigen. Marnix gaat bij aankomst aan het hoofd van de tafel zitten. Annita moet helaas de expeditie verlaten, omdat ze als laatste bil aan bil op de kruk plaats nam met Marleen, maar Marleen eerder was.
 
Dan is het tijd voor de eliminatieproef. Alle kandidaten moeten met 1 hand op de rug om een ronde tafel gaan staan. Als een gong klinkt moeten ze moet hun andere hand op het midden van de tafel slaan. Wie te laat is, valt onmiddellijk af. Marnix hoeft als winnaar van de eerste proef niet mee te doen, want hij heeft al immuniteit. De overige 10 gaan de strijd aan. Één voor één vallen de kandidaten af. Als voorlaatste valt Fleur weg en het zijn Elbert en Carl die als laatste overblijven. Zij spelen de finale. Als Ernst-Paul wederom op de gong slaat is het Carl dit als eerste met zijn hand op de tafel slaat. De immuniteit is voor hem. En gezien zijn positie in de groep, kan hij deze immuniteit wel eens goed gebruiken. 
   
Als de avond valt is het tijd voor de eerste eilandraad van de samensmelting. Marnix en Carl hebben niks te vrezen want zij hebben immuniteit. Terwijl de kandidaten zich opmaken om te gaan stemmen komt Ernst-Paul met een verrassende mededeling. Voor hen staat een kist met briefjes. Het aantal briefjes is het aantal stemmen dat alle kandidaten samen tijdens alle nog resterende eilandraden kunnen uitbrengen. Een kandidaat kan dus zelf beslissen wanneer hij stemt en hoeveel stemmen hij uitbrengt. 

Maar om iedereen de tijd te geven aan het nieuwe stemsysteem te wennen hoeft er die avond niemand naar huis. Alle kandidaten verzamelen zich achter de eilandraad … behalve Marnix en Carl. Want zij hebben immuniteit en hen wacht een bijzonder avontuur. Zij verlaten via een andere weg het eiland. De kandidaten slapen in een schuilplaats achter de eilandraad. De kandidaten kunnen daar nieuwe plannen beramen.
Aflevering 8

De kampleden leven nog steeds in het ongewisse over Carl en Marnix, die op de vorige eilandraad de tunnel zijn ingegaan. De twee ex-kampleiders bevinden zich intussen op een nieuwe locatie : Goal, het ‘Winnaarseiland’. Op Mensirip speculeren de negen resterende kandidaten onderling over mogelijke stemscenario’s, nu het systeem van stemmen tijdens de vorige eilandraad ingrijpend veranderd is. Het nieuwe stemsysteem baart de Belgen zorgen. Met reden, want achter hun rug om spreken de Nederlanders – Elbert, Douwe en Fleur – af dat ze op een Belg zullen stemmen. Zij zien in het nieuwe systeem een gedroomde kans om, ondanks het Belgische overwicht toch in de finale te geraken.

       

Kracht en uithoudingsvermogen zijn de sleutelwoorden voor deze nieuwe proef. De voeten op een verticale steun, de handen op een horizontale balk. Hoe hoger de voeten, en hoe verder de handen vooruit, hoe moeilijker de proef wordt. Douwe valt als eerste af, gevolgd door Fleur en Meredith. Wanneer de handen op de verste balk gezet moeten worden valt Emma af, even later gevolgd door Marleen. De twee overblijvers, Elbert en Maxime vechten voor de overwinning. Uiteindelijk, na zes minuten moet Elbert opgeven. De beloning: Maxime mag eventjes terug naar de bewoonde wereld, waar hij brieven mag schrijven in naam van alle Robinsons naar hun thuisfront. 
  
Op Goal gaat het er veel rustiger aan toe. Carl wil Marnix paaien, en deze heeft daar een beetje een dubbel gevoel bij. Het lijkt een beetje alsof Marnix een complot heeft gesloten met Chico: je ziet ze samen spelen, terwijl Carl zich mateloos ergert aan Chico. De onvoorzichtigheid van de Goal-bewoners met het eten zorgt ervoor dat Chico af en toe meer steelt dan alleen voor de show: hij grabbelt in de kist, en gaat in pot en wok op zoek naar kliekjes en bonen, met een kwade Carl in zijn kielzog. Chico lijkt helemaal niet onder de indruk, het leek er zelfs even op dat Chico tijdens het weglopen Carl de "dikke vinger" geeft! Carl verklaart Chico de oorlog.
  
Op Mensirip is het tijd voor de eliminatieproef. Na een serie krachtproeven is het nog eens tijd voor een proef die meer vraagt dan enkel spierkracht.  Voor het eerst is er - naast een winnaar - ook een verliezer. De winnaar krijgt zoals altijd het immuniteitsmedaillon, maar nieuw is dat de verliezer een ‘zwarte stem’ krijgt, die geldt op de eilandraad. Als niemand stemt, ligt de verliezer er dus uit. De expeditieleden moeten een pad te bouwen met een aantal balken die erg smal zijn, en op een meter boven de grond komen te liggen op verticale palen. Pas wanneer ze op de eerste verticale balk staan mogen ze de volgende balk neerleggen. De balken zijn niet allemaal even lang. Als de balk niet past, of je valt eraf moet je terug naar het begin. 
   
Emma weet heel goed waar ze mee bezig is. Ze rangschikt eerst de balken, zodat duidelijk is welke de langste en welke de kortste zijn. Zonder veel moeite kiest ze keer op keer de juiste balk, wint voor het eerst een eliminatieproef, en is dolgelukkig! Douwe, die niet sterk is in proeven die een fysieke vaardigheid vergen is de verliezer, en neemt een zwarte stem mee naar de eilandraad.
  
Dan is het tijd voor de eilandraad. Door het winnen van de eliminatieproef heeft Emma immuniteit. Douwe heeft reeds één stem omdat hij de eliminatieproef heeft verloren. Met drie stemmen moet Elbert naar huis.
Aflevering 9

Met een koker en een schaal vol meloen, ananas en appels is Emma onderweg naar winnaarseiland Goal. Zij heeft vorige week de proef om immuniteit gewonnen en zal nu de plek van Carl of Marnix innemen. Beide heren wachten  haar dan ook vol verwachting op, vooral de schaal vol fruit valt bij Carl in goede aarde. Maar helaas voor hem heeft Emma ervoor gekozen het fruit met Marnix te delen en krijgt hij de koker, wat betekent dat zijn verblijf op Goal er op zit en hij naar de andere expeditieleden op Mensirip mag vertrekken.

       

Op het andere kamp zijn ze stomverbaasd, op een boot in de verte zien ze Carl aankomen. De enige die blij is met de komst van Carl is Maxime. Samen gaan ze op zoek naar eten, terwijl Maxime Carl bijpraat over de gebeurtenissen tijdens Carl’s verblijf op Goal.  
Sinds de komst van Carl op Mensirip hangt er een negatieve sfeer, die hij zelf ook voelt. Carl ziet weinig activiteit en gaat de anderen dan ook op het matje roepen.
   
Ondertussen op Goal is Emma voor Marnix een 'geschenk uit de hemel'. Samen genieten ze van het fruit. Een Maleisische visser komt met een boot, maakt prachtige hengels voor ze en met z’n drieën gaan ze vissen. Vooral Marnix geniet, vangt de ene vis na de andere en noemt de visser 'the Miracle-man'.

Bij de Robinsonproef is het de bedoeling dat de expeditieleden een kist vooruit trekken, gevuld met 110% van hun eigen lichaamsgewicht aan water. Zodra de kist van de grond komt, zal er water uit stromen waardoor de kist lichter wordt. Fleur en Maxime zijn de eersten die de kist weer in beweging voelen komen en blijken ook de sterkste twee. Maxime wint en Fleur wordt tweede. Samen zullen ze een avond en nacht op 'date' gaan, ze krijgen alvast de sleutel en zullen door een boot afgehaald worden. Op de Date besluiten de twee, dat Marleen de zwarte stem krijgt.  
 
Voor de Eliminatieproef moeten de expeditieleden over een ijzersterke zelfbeheersing beschikken. Met hun hoofd in de branding, liggend op hun rug en met hun voeten vastgebonden gaat het er om wie er het langst kan blijven liggen. De eerste die op moet geven is Douwe, gevolgd door achtereenvolgens Marleen, Meredith, Fleur en Maxime. Carl houdt het langst vol en wint immuniteit voor de eilandsraad. Maxime is door zijn volharding bewusteloos geraakt, en moet voor behandeling naar de kliniek.
   
De volgende dag is er dan de eilandraad, waarbij ook Maxime weer van de partij is. Carl heeft immuniteit, op hem kan niet gestemd worden. Omdat Douwe angst heeft dat hij weggestemd wordt, zet hij al zijn stemmen in. Dankzij zijn 6 stemmen moet de net herstelde Maxime de Expeditie verlaten. 
Aflevering 10

Het vertrek van Maxime komt bij velen hard aan. Vooral bij zijn boezemvriend Carl, die vertwijfeld terug naar winnaarseiland vertrekt. Carl stuurt Marnix terug naar Mensirip, waar hij tekst en uitleg wil van Douwe, die al zijn stemmen inzette op Maxime. Op Mensirip wachten de anderen op de komst van óf Emma óf Marnix. Als ze zien dat Marnix terugkeert, realiseren ze zich dat arme Emma met Carl zit opgescheept. Marnix wordt hartelijk ontvangen, maar de exit van Maxime zit hem enorm dwars. Hij knoopt een gesprek aan met Douwe. Douwe legt zijn stemgedrag uit aan Marnix. Na een lang gesprek kweekt Marnix begrip voor de keuze van Douwe en is nu vastbesloten wraak te nemen op Carl.

       

De Robinsonproef wordt gespeeld om brieven van het thuisfront. De deelnemers moeten zo snel mogelijk een gong zien te raken. Om er te komen, moeten ze schroeven losdraaien. Niet handmatig, maar door rondjes te lopen. Elke keer valt de traagste deelnemer af. Wie dit als snelste doet, wint post van het thuisfront. De proef blijkt een hilarisch schouwspel. Al na 3 rondjes worden de kandidaten duizelig. Marnix is als eerste klaar, maar is zo duizelig dat hij omvalt. Maar voordat Meredith haar kans kan pakken, staat hij op en waggelt naar de gong. Marnix wint! 
   
Emma heeft het helemaal gehad met Carl. Alle discussies komen haar de neus uit. Ze vind hem geen slecht mens. Ze vindt dat hij alleen maar bezig al zijn acties zelf goed te praten, bijvoorbeeld waarom hij Maxime niet hielp toen hij zag dat Douwe een hoop stemmen had uitgebracht.
   
Iedereen vertrekt met gelijke kansen naar de eliminatieproef. Voor Douwe is het erop of eronder. Ze moeten gehurkt een houten stellage in evenwicht houden met hun schouders en een rechte rug. Lukt dat niet, schiet een urn naar beneden en vliegt in brand. Degene die het langst blijft staan wint én mag aan iemand een zwarte stem uitdelen. De kandidaten gaan van start. Douwe gaat er voor de volle 100% voor, maar is uiteindelijk de eerste die afhaakt. Meredith ziet het totaal niet zitten, maar het is de urn van Marleen, die met verzuurde benen zit, die als 2e afvalt. Kort daarop stort ook Fleur in en zijn het wederom Marnix en Meredith die voor de overwinning strijden. En wederom trekt Marnix aan het langste eind. Hij gaat terug naar winnaarseiland en mag een zwarte stem uitdelen. Hij kiest voor Douwe, aangezien hij als eerste afviel bij de proef. Het zwaard van damocles hangt nu nog dichter boven het hoofd van Douwe.

Op de eilandraad is er een verrassing. De dames, Marleen, Meredith en Fleur kunnen, in ruil voor het verlies van stemrecht + het verbranden van een stem, alsnog de post van het thuisfront lezen. Wat geen van de kandidaten echter weet, is dat hun geliefden op weg zijn naar het zogenaamde ‘Family Island’, het voormalige Kamp Noord. Zij beginnen daar aan hun eigen expeditie. Ondertussen kiezen alle dames voor de brief, verliezen daarmee hun stemrecht en ze verbranden een stem. Dan komen Marnix en Douwe naar de eilandraad. Douwe is uitgestemd en Marnix heeft zijn brief al heeft gelezen. Marnix moet als enige nog stemmen en stemt logischerwijs blanco. Voor Douwe zit de expeditie erop.
Aflevering 11

Wanneer Marnix op Goal verschijnt, is de vreugde van Carl van korte duur. Marnix besluit zoals dat in de afspraak met de drie dames afgesproken is, om Carl terug te sturen naar Mensirip. Carl vertrekt naar Mensirip. Als hij daar aangekomen is hoeft hij niet op een erg warm welkom te rekenen.

       

De dames besluiten Carl met rust te laten en ze zonderen zich af om in stilte de brieven te lezen van hun dierbare. Als Fleur haar brief opent vind ze een scheermesje de dames lachen maar er is nog meer, wanneer Meredith haar brief opent vind ze twee zakjes oplos koffie. De emotie bij de dames komt los als ze de brieven lezen. Vooral Meredith mist haar moeder. Marleen mist haar man, maar het doet haar deugd de brief te lezen. Ze is extra verheugd  al iets vind, ze vind namelijk een paar foto`s, dit doet haar toch even emotioneel knappen. 

Op Goal krijgen Emma en Marnix een aangename verassing. Er komt per boot een Maleisische man die als verassing hun kookles komt geven. Het valt de kok al gauw op dat de keuken in de wind staat, de keuken wordt vervolgens ook anders neergezet. Op Mensirip is er van harmonie geen spraken. Carl is aan het vissen en de vrouwen staan in de keuken. Fleur verteld Marleen en Meredith dat Carl haar gister apart genomen heeft tijdens een voedselexpeditie. Carl vertelde Fleur toen dat hij haar als de echte robinson ziet, en Meredith liever ziet verdwijnen.
   
Tijdens de Robinsonproef draait het allemaal om Snelheid en zelfbeheersing. De proef houdt in dat ze cola, dat uit een emmer boven hun komt, met de mond moeten opvangen en dat vervolgens legen in een glas. De kandidaten krijgen hiervoor 3 minuten de tijd. De winnaar van deze proef mag 2 volle uren een bezoek brengen aan familie eiland. Carl besluit niet mee te doen aan de proef hij gunt het Marleen of Meredith meer omdat ze meer heimwee hebben naar hun Familie. Meredith gaat snel en goed van start. Fleur vind de proef moeilijk omdat de cola alle kanten opspat. De strijd gaat gelijk op maar Meredith wint, ze kan haar geluk niet op en vertrek gelijk naar het familie-eiland. Het bezoek van Meredith aan het eiland doet iedereen ook de mensen die niet mogen deugd, ze weten dat de famillie zeer dichtbij is!

Aangekomen bij de eliminatieproef, word al gauw duidelijk dat het om evenwicht gaat. De kandidaten moeten op de eerste twee balkjes 60 seconden blijven staan, op het derde balkje 30 seconden, en op het laatste balkje tot dat ze eraf vallen. Dit alles moet ook nog eens op 1 been. Wanneer de proef start gaat het gelijk op. Fleur bezwijkt al bij het tweede balkje. Marleen houdt het vol tot het vierde balkje, maar als ze even haar concentratie verliest valt ze er ook af. Meredith en Carl gaan gelijk op. Carl begint na een tijdje heel erg te wiebelen, en dat kost hem de overwinning. Carl valt en Meredith wint immuniteit. Meredith besluit ook nog eens om Carl te zwarte stem voor de eilandraad te geven. 
  
Op de eilandraad is het lot van Carl eigenlijk al beslist. Wanneer na het gesprek iedereen gaat stemmen voelt Carl nu ook zelf dat het voor hem echt einde discussie is. Wanneer Lotte al de stemmen heeft voorgelezen blijkt het dat Carl inclusief de zwarte stem tien tegenstemmen heeft gehad maar, dat hij zelf geen stemmen heeft ingezet. Het is tijd voor Carl om de expeditie te verlaten.
Aflevering 12

Marnix en Emma hebben er nog geen idee van dat Carl met het maximale aantal stemmen naar huis is gestuurd. Fleur en Marleen voelen zich er prima bij de ze Carl naar huis gestuurd hebben. Dat ze geen stemmen meer hebben vinden ze helemaal niet erg. Wanneer Meredith aankomt op Goal is Emma super blij, samen gaan ze er nog een te gekke tijd van maken de laatste dagen. Marnix heeft vrede met het feit dat hij terug moet naar Mensirip.

       

De volgende morgen zitten Emma en Meredith gezellig met Chico op het strand. Dan verschijnt bij Goal een boot met daarop Lotte. De beide meisjes vermoeden dat haar bezoek slecht nieuws betekent. En dat klopt. Lotte kondigt een duel aan. Om de beurt moeten beide meisjes met één hand een blokje uit een toren halen en weer bovenop leggen. Degene die de toren om laat vallen verliest het duel. De winnares van het duel staat in de finale en mag 24 uur op Goal doorbrengen met een familielid, de verliezer gaat terug naar Mensirip. De spanning is groot. Blokje voor blokje wordt voorzichtig verplaatst. Maar… dan voelt Meredith hoe de toren bij het plaatsen van haar blokje wankelt en ze weet dat het spel over is. De zus van Emma komt de plek van Meredith innemen.
   
Op Mensirip vertrekken de bewoners naar de robinsonproef. Marnix gaat ervoor in de hoop dat de beloning familie is. Maar.. de deelnemers mogen gaan zitten. En dan komen heel onverwacht de familieleden uit de bosjes. Niet de robinsonners moeten strijden.. nee de familie moet met een ijsblok in de hand op een ander ijsblok staan. De moeder van Meredith laat al gauw haar ijsblok vallen. Want zij had Meredith al gezien. Fleur vindt haar moeder een bikkel. Fleurs moeder is bang voor alles wat kriebelt en leeft en is ondanks dat toch naar het eiland gekomen. Het is Marijke, de moeder van Fleur die wint! En terwijl de anderen bedroefd de proef verlaten en het afscheid moeten verwerken, vallen Fleur en haar moeder elkaar in de armen. 
   
De volgende morgen vroeg is de eliminatieproef. Een proef die niet alleen kracht kost, maar ook het uiterste vergt van het geheugen. Hangend aan een stok moeten de deelnemers 36 cijfers in de juiste volgorde worden onthouden. De winnaar is verzekerd van een plaats in de finaleronde en mag een zwarte stem aan één van de andere deelnemers geven. Als eerste moet Meredith loslaten. Ook is ze bang dat ze de getallen niet goed heeft onthouden. Daarna volgen Fleur, Marleen en als laatste Marnix. Direct daarna mogen ze de cijfers op een bord schrijven. Voor Marnix en Fleur gaat de eerste rij vlot, maar Marleen verbetert een getal. Al bij het tweede getal valt Meredith af. Bij het achtste getal valt Marleen af. En pas bij het derde getal van de 2e rij blijkt Marnix winnaar van de proef.
Marnix moet direct een zwarte stem uitbrengen. Iets waar hij helemaal geen goed gevoel bij heeft. Uiteindelijk beslist hij dat de zwarte stem naar de eerste afvaller van de proef gaat en dat is Meredith.
   
Dan is het tijd voor de laatste eilandraad. Ook Emma komt na een verblijf van bijna 2 weken op het winnaarseiland naar de eilandraad. De enige die kan stemmen is Marnix. Maar hij stemt niet.. Zo is de zwarte stem van de proef doorslaggevend voor het vertrek van Meredith. Als beloning mogen de finalisten hun famillieleden in de armen sluiten.
Aflevering 13

Dag 45 breekt aan, en de vier overgebleven kandidaten zitten vol spanning te wachten op de finale die komen gaat. Maar dan is het tijd voor de finaleproef, die ieder jaar weer terugkeert in Expeditie Robinson, de beruchte balk. De vier overgebleven kandidaten mogen in het begin op 4 balken staan. Ieder kwartier hakt Ernst Paul of Lotte een balk weg, totdat er 1 balk overblijft. Wie het langst op de laatste balk blijft staan krijgt een koker met stemmen. Wie er als eerste afvalt, ligt als laatste uit de expeditie van dit jaar.

       

Het eerste kwartier is er niks aan de hand. Na het tweede kwartier is het de beurt aan Lotte om de tweede balk weg te halen. De kandidaten blijven nog steeds rustig staan, er veranderd weinig. Dan is het weer de beurt aan Ernst-Paul om de laatste balk weg te halen. Nu moet iedereen op de laatste balk blijven staan.   

Marnix wappert flink met zijn handen heen en weer om zijn evenwicht te bewaren. Fleur heeft het juiste ritme te pakken denkt ze en ook Marleen en Emma gaan goed. Niet lang na de botsing met Marnix verliest Fleur haar evenwicht. Fleur valt in het water en is de laatste afvaller van Expeditie Robinson 2005. 

Emma en Marleen zijn in opperste concentratie. Marnix blijft zwieren met zijn armen om zijn evenwicht te bewaren. Plots maakt Emma een onverwachte beweging en ligt ze in het water. Marleen raakt door de bewegingen van Marnix erg uit haar concentratie. Ook Marleen weet zich niet opnieuw te herpakken en valt na ruim 1 uur 45 minuten van de balk. Marnix wint de proef tegen alle verwachtingen in en krijgt de beloofde koker met daarin een onbekend aantal stemmen.

Als afsluiting van hun avontuur besluiten de drie om het hele kamp te verbouwen en te verbranden. Wanneer het hele kamp verbrand is, is het tijd voor de laatste eilandraad. De zes laatste afvallers, zitten al klaar op de eilandraad om de drie finalisten te verwelkomen. Voordat er wordt over gegaan naar de stemronde, mogen de zes afvallers nog een vraag stellen aan de drie finalisten. Alle zes de afvallers stemmen en ook de drie finalisten moeten stemmen. Alleen Marnix en Emma kunnen nog stemmen omdat ze nog stemmen hebben. Marleen heeft niks meer om te stemmen en kan daarom dus niet gaan stemmen. Als de Urn beneden is komt Ernst-Paul met de mededeling dat ze de stemmen pas gaan tellen in de live- show.  
   
Op dag 46 varen de drie finalisten naar een dorp op palen, waar de proef gehouden wordt. De proef is een parcours waarin de drie finalisten, drie vragen moeten beantwoorden, voor iedere vraag krijgen ze 2 punten. Onderweg moeten de kandidaten dan ook nog drie puzzelstukken meenemen, die ze op het einde nodig hebben om het hek naar de laatste vraag open te maken. Degene die de snelste tijd neerzet krijgt daar dan ook nog eens 4 punten voor. De drie mogen zelf bepalen wanneer ze vertrekken, voor hun vertrek dient de stopwatch aangezet te worden, en bij terugkomst moet hij dan ook weer zelf uitgezet worden. Uit de proef is niet te halen wie er voorop ligt of wie er achterop ligt. Ook de uitslag van deze proef krijgen we pas tijdens de live-uitzending te horen.
Aflevering 14

Na 13 afleveringen is het dan eindelijk zover… de finale van Expeditie Robinson 2005. De finale bestaat uit drie onderdelen. Voor een kwart telt de allerlaatste Robinsonproef mee die de drie finalisten gespeeld hebben. De stemmen van de Finale Eilandraad tellen ook voor een kwart mee. De andere vijftig procent wordt bepaald door de kijkers thuis, aan de hand van bellen of sms’en. 

       

Inmiddels zijn alle kandidaten al vier maanden terug. Tijdens deze finale bestaat de jury uit de laatste zes afvallers; Meredith (jongste expeditielid), Douwe (al jaren bekend en berucht in Friesland), Maxime (die als mogelijke winnaar werd gezien), Carl (een keiharde doorzetter), Elbert (de sterkste deelnemer ooit),en Fleur (Neerlands hoop in bange dagen). 
 
Tijdens de allerlaatste proef, in een speciaal gebouwd visserdorp op palen, vielen  tien punten te verdienen, zes door middel van het beantwoorden van vragen, vier voor de snelste deelnemer tijdens een estafette.

De eerste vraag luidt: waar is het adres van de stamkroeg van Douwe. Marnix is de enige die deze vraag goed beantwoordt en verdient twee punten. De tweede vraag luidt: hoeveel treden telt de trap die bij de Eilandraad naar de urn leidt. Dat zijn er veertien en alledrie verdienen ze twee punten. De derde vraag luidt: wie zaten er in de boot op weg naar de samensmelting op plaats zes t/m acht. Ondanks het feit dat Marnix deze plaatsen had toegewezen, zijn het Emma en Marleen die ieder twee punten verdienen met het juiste antwoord. Daarmee komen ze alledrie op vier punten.
 
Voor het laatste deel van de proef, de estafette, moeten de kandidaten drie puzzelstukken verzamelen die onderdeel uitmaken van een grotere puzzel. Marleen eindigd met 20.47 minuten. Emma wordt tweede met 9.58 minuten. Marnix wint met 7.41 minuten.   
  
Bij de allerlaatste eilandraad mochten de laatste zes afvallers stemmen op één van de drie finalisten. Maxime, Carl en Elbert gaven hun stem aan Marnix.  Meredith en Douwe stemden op Emma. En de stem van Fleur ging naar Marleen. Ook de kijkers vinden Marnix de Robinson van 2005.

De eindstand:

Marnix  53%
Emma 29,5%
Marleen 17,5%

Marnix is Robinson 2005!