Aflevering 14 & 15 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 14

Het wegstemmen van Anouk heeft er op Tweedekanseiland sterk ingehakt. Wietze laat weten het er niet mee eens te zijn dat er een sterke speler is weggestemd. Waarmee hij dus publiekelijk stelt dat de andere vrouwen minder sterk zijn. De keuze was dan ook volledig gebaseerd op gevoel, geeft Loiza toe. Maar de mannen voelen zich bedrogen in het Tweedekanserspact dat zo sterk mogelijk moest worden gehouden. Er ontstaan duidelijk twee kampen op dit eiland: de mannen en Sterrin versus de vrouwen.

Of Sterrin eruit wordt gestemd of niet - ze heeft al lang vrede met deze paar extra dagen die ze heeft kunnen beleven. Er wordt een visje gevangen, die per ongeluk in de as naast de pan wordt gegooid, maar daarna brengt de nieuwe smaak toch even een momentje van kampharmonie.

De proef van deze week wordt weer in individueel verband gestreden. Met een staaf moet iedereen een massieve bal tegen de balk erboven gedrukt houden, die bij te weinig druk langs een richel naar beneden rolt. Bij sommigen gaat het harder dan verwacht; even geen focus en de bal is weer een stuk verder gerold. Sterrin valt af in de berusting dat dit haar laatste proef was. Ook Jayjay houdt het niet, na veel paniekerige momenten van machteloosheid. Hij hoopt dat zijn thuis kijkende ouders hem geen loser gaan vinden. Het gaat uiteindelijk tussen Loek en Wietze, die hem nog even op het uiterste randje weet te houden, maar dan is het ook afgelopen. Loek sleept voor de tweede keer deze expeditie een individuele winst binnen.

Tijd om te konkelen. Er wordt flink gegoocheld met motivaties en redenen. Wietze wil Saar eruit, omdat zij volgens hem de zwakste is. Sterrin wordt gegund te blijven, omdat zij zulke Robinson-kwaliteiten heeft. Maar Loek werpt tegen dat dat bij Stefano ook geen reden was om hem niet weg te stemmen. Ook de vrouwen vinden het moeilijk om op de genietende Sterrin te stemmen.

Saar voelt dat er iets niet in de haak is, omdat niemand met informatie komt. Jayjay wil sowieso Sterrin erin houden, omdat ie hun avonturen op zoek naar beestjes niet wil missen. Al geeft hij als officiele reden de afspraak dat het kamp zo sterk mogelijk moest worden gehouden. Saar stapt op Loek af, die zegt zich er naar over te voelen, maar dat een van de vrouwen er waarschijnlijk uit gaat. Saar of Do om precies te zijn. Saar is verbijsterd en vindt dat Loek hiermee door de mand valt, met zijn eerdere berichten over loyaliteit aan de originele groep. Loek geeft aan Loiza te kennen dat de mannen haar erbij willen houden, voor betere vooruitzichten in de toekomst. Maar ook Loiza noemt het een vies spel waar de mannen mee bezig zijn.

Het wordt 4-3 in het nadeel van Saar, die zich helemaal niet zo zwak voelt als Wietze meent. Ze is dolblij dat ze met de afvaller van de parallelle expeditie naar Afvallerseiland mag. ‘Let’s go, Annemiek!’Aflevering 15

John vindt het soms wat zwaar worden na twee weken op Afvallerseiland, maar zolang hij een beetje tegen Rob kan blijven aanschoppen, en er af en toe nieuwe mensen komen, houdt ie het nog wel vol. En ondanks het weinige eten komen er inderdaad weer twee mensen bij: Saar en Annemiek. De laatste vindt John een bosjesman geworden, maar wel een lieve bosjesman. Jasmine vindt de nieuwe energie die de nieuwkomers meebrengen heftig en voelt zich er onzeker bij.

Rob voelt ook onrust: Anouk en Saar ziet hij als de twee nieuwe regisseurs van het eiland. Hij hoopt op winst van Annemiek tegen Saar, omdat hij het nog steeds als een trauma beschouwt dat ze hem op Tweedekanseiland meteen al eruit hebben gegooid. Ook John hoopt op Annemiek, omdat ze al die tijd zo’n buitenbeentje is geweest.

De proef: Saar en Annemiek moeten met één been een wip stabiel houden om de vaas die aan het einde staat niet te laten vallen. Op een gegeven moment mogen ze proberen één van de tien zakjes die aan hun lijf hangen in de vaas te gooien. Op die manier kan er ook worden gewonnen. Ondanks de zwarte vlekken die Annemiek soms voor de ogen komen, krijgt zij haar achtste zakje in de vaas, tot verbazing van haarzelf. Saar verlaat de expeditie met tranen in haar ogen, maar met een brede lach.

Op kampen Noord en Zuid wordt er intussen hevig naar een samensmeltingsdiner gesnakt. Zowel vanwege de verveling als vanwege het groeiende gebrek aan voedsel. Al heeft kamp Noord met chef Sandra de voorraden een stuk beter gerantsoeneerd. In plaats van een samensmeltingsdiner wordt er wel gegeten, maar niet waar ze op hoopten. In de proef liggen er onbekende gerechten onder mandjes genummerd van 1 tot 5, met 5 als hoogste moeilijkheidsgraad. Sandra slaat haar hand voor haar mond als ze hoort dat het andere kamp al helemaal door hun rijst en meel heen is. René baalt dat ie eerst in het kamp van Sandra zo op rantsoen moest en nu in een kamp is gekomen dat al helemaal geen eten meer heeft.

Elk kamplid daagt om de beurt een lid van het andere kamp uit om hetzelfde te eten. Jan daagt Yuki uit, omdat ie bij het binnenlopen er al uitzag of ie het moeilijk had. Maar misschien was dit spel? Ze gaan geitentong eten, die volgens Yuki ruikt naar de dood en een mondgevoel geeft alsof je hele gebit wegrot. Jan wint.
Dyantha kiest Defano. Ze moeten glibberige, zure reepjes koeienmaagwand wegwerken. Dyanta moet voortdurend kokhalzen, terwijl Defano (uit respect voor de Kroatische cultuur) het met een stuk minder moeite wegslobbert.
Sylvana kiest vervolgens René, tot grote opluchting van Robbert. Onder het mandje liggen twee grote, starende geitenogen. De kandidaten steken ze allebei tegelijk in de mond. Sylvana besluit ze op een gegeven moment gewoon door te slikken, wat de derde winst op rij oplevert voor Noord in deze proef.
Britte gaat voor categorie 5 tegen Sandra. Geitenballen. Sandra vindt ze er niet eens onsmakelijk uitzien. En ook deze taaie, korrelige bende weet kamp Noord eerder naar binnen te krijgen dan Zuid. Er zijn inmiddels genoeg punten verzameld om niet meer ingehaald te kunnen worden. Zuid gaat naar de eilandraad.

Yuki voelde de bui al hangen, maar hoort nu toch ook echt het onweer aankomen: Dyantha, Robbert en Britte zijn een drie-eenheid die niet gebroken gaat worden en René heeft nog steeds zijn immuniteitsketting. Britte ziet erg op tegen het stemmen en moet huilen. ‘Ze zoeken het maar uit.’ René twijfelt over het inzetten van zijn ring, want dat mag alleen vóór de samensmelting, maar ja, wanneer is die?

Nadat Britte op de eilandraad de mogelijkheid oppert zwanger te zijn van een geit met haar eisprong zo dichtbij, en Robbert nog wat tranen heeft gestort om het heftige van het mensen wegstemmen, worden de briefjes beschreven. Geen verrassing: Yuki heeft vier stemmen. René heeft zijn ring ingezet, maar onnodig. Yuki voelt bezinning, aangezien hij geen enkele kaart meer had om te spelen. Maar na een innige groepsknuffel blijkt hij toch wel nog een kaart in handen te krijgen: hij mag zijn lot gaan beproeven op Afvallerseiland.

Discussieer mee: aflevering 14

Discussieer mee: aflevering 15