Thomas Dekker

Expeditielid Allstars


Thomas Dekker (Dirkshorn, 6 september 1984) is een voormalig Nederlands wielrenner. Hij werd in 2005 prof. In 2009 bleek dat er in 2007 epo in zijn lichaam was aangetroffen en hij gaf toe doping te hebben gebruikt. Als gevolg hiervan werd hij geschorst tot 1 juli 2011. Dekker keerde daarna terug in het wielrennen, maar kwam niet meer op zijn oude niveau. In maart 2015 beŽindigde hij zijn profloopbaan.

In de beloftencategorie werd Dekker in 2004 tweede op het wereldkampioenschap wielrennen tijdens de wegrit en de tijdrit. Een jaar eerder was hij in de wegwedstrijd bij de beloften al derde. Verder werd hij eerste in het eindklassement van de Ronde van RomandiŽ, van Le Triptyque des Monts et Ch‚teaux - Frasnes (beloften), van de Ronde van ThŁringen (beloften) en van Olympia's Tour. Ook zegevierde hij, samen met Koen de Kort, in de GP Eddy Merckx en werd hij Nederlands kampioen tijdrijden. In 2004 reed hij ook de tijdrit op de Olympische Spelen van Athene. Hij werd 21e.

In 2005 werd Dekker een professioneel wielrenner. Hij eindigde tweede in zowel de GP Rudy Dhaenens als het Internationaal Wegcriterium. In de laatste koers won hij ook nog de bergetappe. Hij reed de Ronde van ItaliŽ, maar kwam niet tot aansprekende resultaten. In de eindklassering bezette hij de 75e plaats. Hij verlengde zijn Nederlandse titel tijdrijden.

Omdat Dekker zag dat er meer nodig was om bij de absolute top te komen, werd hij begin 2006 klant van de dopingarts Eufemiano Fuentes. Volgens Dekker bracht zijn manager Jacques Hanegraaf hem in contact met Fuentes (wat door Hanegraaf ontkend wordt). Dekker krijgt nummer 24 en de codenaam Clasicomano (Luigi). Op 4 maart 2006, de zaterdag voor de meerdaagse koers Tirreno-Adriatico, kreeg hij de eerste zak bloeddoping toegediend. Hij wint deze koers als derde Nederlander na Joop Zoetemelk (1985) en Erik Dekker (2002).

Na een goed voorjaar zou hij aanvankelijk zijn debuut maken in de Ronde van Frankrijk van 2006, maar een virus gooide roet in het eten. Na zijn loopbaan geeft Dekker toe dat hij bloedarmoede had, wat waarschijnlijk te maken had met het feit dat hij drie bloedzakken had afgegeven en dat hij stress had na de arrestatie van Fuentes in mei 2006.

Sinds 2007 maakt Dekker deel uit van de rennersraad van de belangenorganisatie voor beroepswielrenners, de CPA. Hij won dat jaar, na een epo-kuur, ook de Ronde van RomandiŽ, als eerste Nederlander sinds twintig jaar en als de jongste renner van de laatste veertig jaar. Zowel bergop als (vooral) in de tijdrit blonk Dekker uit. Op 21 juni bewees TD, zoals Dekker ook wel wordt genoemd, dat hij klaar was voor de Tour de France door de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland te winnen. Voor deze ronde had Dekker wederom epo gebruikt.Expeditie Robinson 2016


In 2016 deed Thomas voor het eerst mee. Hij was een strategische speler maar werd uiteindelijk in zijn rug gestoken door bondgenoot Dio. Gelukkig voor hem was er nog een afvallerseiland en wist hij zich terug te vechten naar de finale. Daar verloor hij van Bertie. Nu is hij terug, net als zijn voormalig bondgenoot Dio. Wie gaat er deze keer als eerste een move maken?