Aflevering 16 & 17 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 16 (21 oktober)

Dag 15 op Tweede Kans eiland. Ze zijn nog maar met zes. De samensmelting lonkt. Loiza is boos vanwege de verbroken stemafspraak, maar ze moet verder. Ze is onzeker over haar plek, en niet onterecht. In een gesprek met Wietze geeft JayJay duidelijk aan dat hij Sterrin er best wel in wil houden.

Geen samensmelting, maar ‘gewoon’ een immuniteitsproef. En die is loodzwaar. De kandidaten moeten vuur maken en een touw doorbranden. Eenmaal doorgebrand kunnen ze bij een kist met stokken, waarmee ze een ladder kunnen bouwen. Om bij de ladder te komen moeten ze over een muur klimmen. De stokken mogen alleen in de juiste volgorde geplaatst worden, dus als je de verkeerde stok meeneemt, moet je terug. En ondertussen mag ook de wok met vuur niet uitgaan. Als een kandidaat de ladder af heeft, kan die bij zijn of haar wok een fakkel aansteken en die meenemen de ladder op. Bovenaan staat een nieuwe wok en diegene die deze als eerste aansteekt, wint immuniteit.

Iedereen heeft snel vuur, behalve JayJay. Loiza haar touw is als eerste doorgebrand, maar Wietze volgt snel. Ze nemen de verkeerde stokken mee, maar proberen wel te onthouden wanneer ze wel in de trap geplaatst moeten worden. Ook Loek zijn touw is eindelijk doorgebrand, maar heeft moeite met het onthouden van de juiste volgorde. Sterrin haalt haar knie ergens aan open en legt al bloedend de proef af. Uiteindelijk kunnen JayJay en Do ook aan het parcours beginnen. JayJay gaat veel te snel, denkt niet na en raakt de focus kwijt. De voorsprong van Loiza en Wietze neemt alleen maar toe. Wietze ligt iets voor, maar Loiza denkt slim te zijn en kijkt af en toe af. Iedereen raakt vermoeid. De hoge temperaturen, het klimmen, rennen en nadenken eist langzaam zijn tol. Loiza kan ondanks verwoede pogingen Wietze niet meer bijhouden. Hij steekt als eerste zijn fakkel aan. Mij maakt geen fout en steekt als eerste zijn wok aan. Wietze wint! Loiza was dichtbij, maar uiteindelijk heeft ze niets. Wietze is trots op de winst en de immuniteit, maar had toch liever een pizza shoarma als prijs gehad.

Een nieuwe dag breekt aan. Het stormt en waait. De kandidaten gaan (wederom niet succesvol) vissen. Als de wind is gaan liggen trekken Sterrin en JayJay er weer op uit. Ze zien het eiland als één grote speeltuin. JayJay ziet wel dat Sterrin fysiek echt de minste van de groep is. Dat zet hem aan het denken. De voorraad eten is miniem. Het meel is op, er is alleen nog wat rijst en een banaan.

Dan is het tijd voor de eilandraad. Do heeft nog een immuniteitsring, maar zet ‘m niet in. “Thuis voor op de schoorsteenmantel.” Do krijgt de eerste stem, maar de rest is voor Sterrin. Ze is unaniem weggestemd. Ze blijft positief en is vooral dankbaar voor de geboden kansen op het eiland. Met opgeheven hoofd neemt ze afscheid van de groep. Maar voor ‘deze slang met negen levens’ is ook expeditie nog niet voorbij. Samen met de eerder die dag weggestemde Yuki gaat ze naar afvallerseiland. Wat haar en Yuki, behoudens een reünie met Annemiek, te wachten staat zien we a.s. zondag. De dag van de samensmelting? Er is in ieder geval post. Wordt vervolgd …Aflevering 17 (24 oktober)

Het is dag 17. Iedereen kan de samensmelting ruiken. Op Kamp Noord hangt een goede sfeer, Kamp Zuid heeft vooral honger.  Sterrin en Yuki komen aan op afvallerseiland. Die schrikken zich een hoedje als ze John de Bever zien zitten. Het is na ruim 2 weken inmiddels wel zijn eiland geworden. Jasmine krijgt via Yuki te horen waarom ze nu eigenlijk is weggestemd. Dan realiseren de kandidaten zich dat Sterrin en Yuki geen brief bij zich hebben. Geen duel? Wat betekent dit?

Kamp Noord zit aan het ontbijt. Ze zijn de laatste dagen een hechte familie geworden. Kamp Zuid telt de uren af. Ze speculeren wat er met de weggestemde kandidaten is gebeurd. Yuki, Sterrin, Jasmine, Annemiek en natuurlijk …. John de Bever? Die zitten allemaal nog op afvallerseiland. En daar vindt Rob een brief. “Het is zover, jullie laatste kans om terug te keren in de Expeditie. Pak al je spullen, jullie zullen hier nooit meer terugkomen.”  Ook op Kamp Noord en Zuid is post bezorgd. Ook hun laatste moment op het eiland is aangebroken! Zuid viert feest, terwijl op Noord Sandra met hun laatste etensresten een feestmaaltje maakt. Terwijl Robbert en Dyantha nog even een rustmomentje pakken, zien Britte en René hun kans schoon om hun ‘gingerbondje’ te versterken. Hun doel: geen enkele tegenstem halen na de samensmelting.

Dan is het tijd voor Noord en Zuid om de samensmeltingsproef te spelen. Deze is individueel, met voor de winnaar: een immuniteitsring voor na de samensmelting. En het resultaat van de proef is van grote invloed op het verloop van de Expeditie. Hoe en wat weten we nog niet. Wat we wel weten is dat de kandidaten als eerste een puzzelstuk uit het water moeten hengelen. Als ze dat lukt, mogen ze beginnen aan een hindernisparcours, waar ze halverwege weer twee puzzelstukken kunnen bemachtigen. Als ze dat lukt kunnen ze terug naar het begin. Voor de eerste 4 kandidaten wacht daar een licht blauwe bandana en een hele smalle evenwichtsbalk. De rest ligt dan uit de proef. De twee kandidaten die als snelst over de evenwichtsbalk geraken spelen een finalepuzzel. En degene die de puzzel dan als snelst oplost, is de winnaar.

“Hengelen moet lukken”, denkt iedereen, maar zo eenvoudig is het niet. Behalve voor Defano, die gaat er als een haas vandoor. Hij gaat echter al snel onderuit met een pijnlijke rib tot gevolg. Maar hij zet door. René en Jan zetten de achtervolging in. Jan gaat als een speer, haalt Defano bij en weet als eerste de puzzelstukken los te krijgen. Hij kan als eerste weer terug. Ook Britte mag eindelijk aan het hindernis parcours beginnen. Ze ziet Defano stoeien, dus alle kans nog. Jan pakt de eerste bandana en begint aan de balk. René volgt als tweede. Uiteindelijk kan ook Defano terug en pakt de derde bandana. Ondertussen hebben ook Robbert en Sylvana het puzzelstuk opgevist en zetten de achtervolging in op Britte. Maar ze zijn te laat. Britte pakt de laatste bandana en mag ook aan de balk beginnen. Voor de rest stopt de proef. Dyantha en Sandra hebben het hindernis parcours niet eens gehaald.

De balk is extra smal, en dat is een voordeel voor Jan. Met zijn kromme benen kan hij makkelijk evenwicht houden, en weet hij als eerste de overkant te halen. Hij mag de finale spelen! René en Defano hebben duidelijk meer moeite, ze vallen er meerdere keren af. En daar maakt Britte gebruik van. Zij blijft er wel op staan, en sleept de tweede finaleplek binnen. Puzzelen is haar ding en niet dat van Jan. Maar daar blijkt niks van waar. Waar Britte vastloopt, zet Jan met logisch nadenken de puzzel in elkaar. Jan wint! En hij is door het dolle heen. Maar wat nu? Liggen de kandidaten zonder bandana eruit? Gaan alleen de andere 4 naar de samensmelting? Dan geeft presentator Kaj het verlossende woord: iedereen mag plaatsnemen aan het samensmeltingsdiner! Iedereen is door het dolle heen. Als de kandidaten uit gejuicht zijn, krijgen ze nog te horen dat ze 6 stemmen krijgen voor na de samensmelting, volledig naar eigen inzicht in te delen. Er wordt al nagedacht, 6 stemmen met 8 kandidaten … is dat niet wat veel? Maar voor nu kunnen ze maar aan één ding denken: eten!

Op afvallerseiland wordt ook volop gespeculeerd. Wat gaat er gebeuren? Hoeveel kandidaten maken er nog kans? De algemene verwachting is 1 of 2. Rob’s grootste nachtmerrie is dat hij weer een balkproef moet spelen. En inderdaad, hij krijgt gelijk, daar is de balkproef weer. De winnaar van de proef kan een tactisch wapen winnen; een extra stem voor de volgende fase voor het spel. Degene die echter als eerste valt, ligt uit Expeditie Robinson en moet direct naar huis.

De proef begint. De dames staan stokstijf stil, met name Rob en Yuki lijken het lastig te hebben. Dan moeten de kandidaten zich verplaatsen naar een smaller stuk. De spanning neemt toe, het wordt zwaarder. En dan klinkt er een plons. Het is … John de Bever. Na 15 dagen op afvallerseiland zit het erop voor hem. Hij baalt, maar neemt het sportief op. De kandidaten moeten zich in 10 seconden verplaatsen naar het smalste stuk van de balk. En dan gaat het mis. Meerdere kandidaten verliezen tijdens de verplaatsing hun evenwicht. Eerst valt Sterrin, gevolgd door Annemiek en Jasmine. En dan valt ook Rob. In de laatste seconde valt ook Anouk. Yuki wint, tot zijn eigen verbazing. Want hij was ondertussen ook van de balk gevallen. Anouk baalt, ze grijpt voor de zoveelste keer net naast de winst. De groep neemt afscheid van John, terwijl de rest zich mag aan opmaken voor … een samensmeltingsproef met Tweede Kans eiland!

Voor de andere kandidaten wachten een tafel vol lekkernijen; frietjes, hamburgers, pizza, taart, wijn, noem maar op. Defano houdt een speech en daarna is het eten geblazen. Iedereen eet en drinkt zijn buikje vol. Maar ondertussen blijft de vraag hangen; wat betekenen die bandana’s? De volgende ochtend wordt er post bezorgd. Het is voor Jan, de winnaar van de samensmeltingsproef. Hij mag naar winnaarseiland. Een privilege, maar hij baalt dat hij de rest moet achterlaten. Met een dubbel gevoel neemt hij afscheid. Niet lang daarna wordt nog een brief gevonden. En dan gebeurt er waar voor werd gevreesd. De groep wordt in tweeën gesplitst. De groep met bandana gaat met één boot mee, en voor de groep zonder bandana wacht een andere boot. Britte’s plan met Dyantha en Robbert valt in het water. Robbert is blij dat hij Dyantha nog heeft. Uiteindelijk zien we de boten elk een andere kant op varen. Bestemming onbekend ...

Zondag gaan we verder. Dan zien we in ieder geval de samensmeltingsproef van Tweede Kans eiland. Met voor hen een paar verrassende extra deelnemers. Wie halen uiteindelijk van hen de samensmelting?  Wie moet of moeten er naar huis? En hoe wordt de rest verdeeld? Spelen die bandana’s weer een rol? Zondag ongetwijfeld meer!

Discussieer mee: aflevering 16

Discussieer mee: aflevering 17