Aflevering 18 & 19 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 18

De bewoners van eiland Tweede Kans mijmeren al geruime tijd over de samensmelting. Hun groepje wordt ook wel erg klein: slechts vijf koppen. Gelukkig vangen ze een makreel om die vijf hongerige monden te vullen. Met een lekker visje achter de kiezen vertrekken ze naar Nicolette voor een pgoef. De samensmeltingspgoef! Ze moeten natuurlijk wel een groep mensen hebben met wie ze kunnen samensmelten en dat zijn: de bewoners van afvallerseiland minus John de Bever.

De proef wordt gerecycled van de voorgaande aflevering: blokje hengelen, parcoursje lopen, moertje draaien, balkje oversteken, paaltje aanraken. Sommigen krijgen dat blokje maar niet het water uit, terwijl de rest elkaar al tips geeft om onder een net door de modder te kruipen (“kont omhoog!”). Yuki en Jasmine zijn uiteindelijk het snelst, maar in het puzzelduel moet Jasmine haar meerdere erkennen in Yuki. Allebei krijgen ze echter, net als oud-kandidaten Anouk, Loiza, Wietze en Loek, een kek turquoise sjaaltje. De overige kandidaten krijgen geen bandana, maar mogen wel allemaal mee naar het samensmeltingsdiner!

De pot schaft hamburgers, pizza, friet, taart, wijn en bier en voor Do en Annemiek ook nog wat groente en fruit. Rob voelt zich niet heel aangenaam bij de confrontatie met zijn ex-kampgenoten, maar heeft gelukkig in andere afvallers al maatjes gevonden. Ondanks speculaties over de sjaaltjes gaat iedereen vredig slapen. De volgende ochtend vallen er uit het niets twee boodschappen uit de lucht: eentje voor Yuki, die mag gaan genieten op winnaarseiland, en eentje voor de overige spelers, die worden opgehaald door twee boten. Er is een boot voor mensen met en een boot voor mensen zonder bandana. Tja, zo gaat het nu eenmaal in het leven. Eindshot: de boten varen elk een andere richting uit. Dat belooft wat!Aflevering 19

We beginnen de aflevering met een nieuwe leader! Yuki zoekt Jan op op winnaarseiland en vertelt over de duizenden deelnemers dit seizoen. Jan vindt het allemaal fantastisch. De heren spelen een duel: wie kan het langt een staafje vastklemmen tussen twee andere staafjes? Jan houdt z’n staaf het langst vast en stuurt Yuki dus terug naar de andere bandanadragers, maar niet voordat de twee een avond spenderen aan gezellige voetbalpraat.

Bandanamensen René, Britte en Défano smelten samen met bandanamensen Loek, Loiza, Wietze, Anouk en Jasmine. Helaas moet Loiza al snel de bandana in de ring gooien: om medische redenen moet zij het spel verlaten. Yuki neemt haar plaats in en de acht kandidaten spelen een immuniteitsproef: ze moeten alle acht tegelijkertijd onder een klein net door kruipen. Dat mislukt natuurlijk totaal, dus ofwel ben je Wietze en heb je geluk dat je het snelste het net bereikt, ofwel ben je een van de andere zeven en moet je achteraan aanschuiven. De in de woorden van Nicolette beroemde en beruchte Robinsonknoop sluit de proef af en daarin steekt Britte Wietze voorbij: zij wint immuniteit. Défano lijdt aan een gekneusde rib en geeft halverwege de proef op: hij krijgt een zwarte stem bij de eerstvolgende eilandraad.

Britte vertrekt naar winnaarseiland, waar pyromaan Jan berichten in kool op de huizen schrijft. Daar houdt Britte wel van, dus ze doet gezellig mee. Op het eiland Trata vangen de overlevenden vier mooie vissen, maar ze zijn ook aan het konkelen geslagen. Wietze, Loek en Anouk richten hun pijlen op Jasmine, die op haar beurt wordt benaderd door René, Yuki en Défano om Loek eruit te stemmen. Jasmine twijfelt enorm: wie kan ze nog vertrouwen nadat ze door o.a. Yuki en Britte keihard is voorgelogen? Uiteindelijk maakt het voorlopig allemaal niets uit: de groep vertrekt naar de eilandraad, maar na een diepte-interview door Kaj en Nicolette mag het hele zootje weer teruggaan naar Trata. Loiza is al weggevallen, dus er hoeft niemand naar huis en Défano behoudt zijn zwarte stem.

Discussieer mee: aflevering 18

Discussieer mee: aflevering 19