Aflevering 28 & 29 Expeditie Robinson 2021

Overzicht

Aflevering 28 (2 december)

Het is dag 27 van de Expeditie. Do, Annemiek en Robbert ‘genieten’ van een pannenkoekje als ontbijt. Ze zijn bijna door de voedselvoorraad heen. Ze houden Sandra verantwoordelijk hiervoor. Die heeft net na de samensmelting teveel van de voorraad verbruikt.. Ze vangen die dag nog één klein visje, die net door drieën gedeeld kan worden. Ze hebben honger. De volgende dag zitten ze er echt doorheen. Maar dan arriveert er een geschenk uit de hemel. Als oppepper krijgen zij een octopus met groente. Ze genieten als kleine kinderen en zelfs JayJay, die terugkeert van winnaarseiland, mag meedelen in de feestvreugde. JayJay is opperbeste stemming. Hij heeft genoten van winst van de proef, maar is blij terug te zijn op ‘zijn eigen eiland’.

Dag 29 breekt aan. Na de voedseloppepper van de dag ervoor kunnen ze er weer even tegen. De kandidaten missen het thuisfront, maar opgeven komt niet in hun woordenboek voor. De beste manier om verder komen, is immuniteit pakken en dat is wat er weer op het spel staat. Robbert realiseert zich; als Annemiek wint, zullen Do en JayJay waarschijnlijk hem wegstemmen. Winnen is absolute noodzaak. En de proef lijkt ook wel wat voor hem. Er moet veel gezwommen worden. De kandidaten vinden op een vlot blokken met alle letters van het alfabet. Ze moeten een grot in zwemmen, waarin ze ook allemaal letters vinden. Er zijn in totaal 8 letters niet te vinden, en van die letters moeten ze uiteindelijk een woord maken. De kandidaat die als eerste dat woord weet te vormen wint de proef.

Annemiek is, zoals ze zelf zegt, zo dyslectisch als een deur. Maar alles kan in Expeditie Robinson. De proef begint. De kandidaten zwemmen de grot in op zoek naar letters. Prachtige plaatjes, maar genieten is er niet bij; iedereen wil immuniteit winnen. Als ze terug zwemmen, kunnen ze de eerste letters afvinken en kunnen ze weer verder zoeken naar de volgende groep letters. JayJay vergeet zijn bord af te dekken, dus Robbert laat het niet na even op diens bordje te kijken. Maar hij schiet er niks mee op. De heren gaan snel en besluiten als eerste te gaan puzzelen. Uiteindelijk sluit ook Do aan en weet zij als eerste met de 8 overgebleven letters het woord “FORMATIE” te vormen. Do wint voor de 3e keer een individuele proef en nog belangrijk, immuniteit!

Terug op het eiland geniet de groep na van de proef. Annemiek voelt dat haar positie wankelt, en spreekt Robbert aan. Ze wil op JayJay gaan stemmen en hoopt dat Robbert meegaat. Robbert laat echter niet in zijn kaarten kijken, en zegt haar niets toe. Later voegt hij zich weer bij Do en JayJay. Het drietal kan het goed vinden, maar Robbert speelt voor zichzelf. Wat zal hij gaan doen? JayJay weet zeker dat Annemiek op hem gaat, maar met hoeveel stemmen? Ze hebben allebei nog twee stemmen. Zal Annemiek all-in gaan? Of gokt JayJay erop dat ze maar één stem inzet? In de veronderstelling dat er nog één eilandraad komt, besluit JayJay maar 1 stem in te zetten. En de gok pakt goed uit. Annemiek zet ook één stem in. Uiteindelijk stemt Robbert ook ‘gewoon’ op Annemiek. Met twee  tegenstemmen moet ze de expeditie verlaten. Ze neemt het sportief op, en kan niet wachten om weer terug te gaan naar haar boerderij.Aflevering 29 (5 december)

Dag 29 van de Expeditie. Do voegt zicht bij Sandra en Anouk op winnaarseiland, samen met een doosje chocolade. De dames genieten. Op eiland Trata bevinden zich alleen nog Britte en Yuki. Britte heeft al haar stemmen op Jasmine ingezet en is leeg gespeeld. Yuki heeft nog twee stemmen én een immuniteitsring. Hij zit volkomen veilig. Maar hij wil Britte meenemen naar de halve finale. Tijd voor een plan. Op Vela Luka zitten Robbert en JayJay.  Het duo voert een mooi gesprek over gay zijn en macho mannen. Het duo heeft een mooie vriendschap opgebouwd.

Dag 30; op winnaarseiland ontwaken de dames op hun matras. Ze zullen straks een proef gaan spelen, maar ze weten nog niet wat. JayJay en Robbert filosoferen wat voor hun het beste is. Ze hopen dat zowel Do als Sandra terugkeren. Want ze hebben de stemmen van Do nodig om Sandra eruit te spelen. Sandra alleen is funest, want door haar lange verblijf op winnaarseiland heeft ze nog superveel stemmen over.

Op winnaarseiland arriveert een brief met een belangrijke mededeling. De winnaar van de aankomende proef, zit in de halve finale! Iedereen is op en top gemotiveerd om te gaan winnen. Er wacht de dames een driehoekspuzzel. Alle zijdes moeten 20 vormen. Echter; pas op voor afleiding! Maar wat is die afleiding? Tijdens de proef worden er opeens bandjes met persoonlijke boodschappen voor de kandidaten afgespeeld. Het zijn berichten van familie en vrienden. De dames schieten allemaal vol en raken inderdaad afgeleid. Maar ze moeten zich toch herpakken. Uiteindelijk weet Do als eerste de puzzel op te lossen. Do gaat naar de halve finale! Ze keert terug naar winnaarseiland. Daar vindt ze een mand fruit en een brief. Er zullen zich nog twee halve finalisten bij haar gaan voegen. Maar wie?

Na heel wat dagen keert Sandra dan toch terug op Vela Luka. Do is nergens te bekennen. Robbert baalt. Het enige wat hem nu nog kan redden is immuniteit. Britte en Yuki krijgen ondertussen een brief; het is tijd voor hun allerlaatste immuniteitsproef. Yuki en Britte komen overeen dat Yuki de proef niet zal winnen. Ze hopen dat Anouk niet terugkeert, want dan kunnen ze beiden niet uit het spel. Britte door immuniteit en Yuki door de ring. Sandra krijgt te horen dat het eten bijna op is, en dat de groep haar daar verantwoordelijk voor houdt. Ze is oprecht verrast, ze heeft er niks van meegekregen. Robbert snapt er niks van; dat niemand op winnaarseiland haar daar op aangesproken heeft?!

Tijd voor de proef van Yuki en Britte. Hun plan met twee is waterdicht. De vraag is alleen, keert Anouk terug? Helaas is voor hen is het antwoord ja. Yuki mag nog steeds niet winnen, maar Britte moet nog wel Anouk zien te verslaan. Want als Anouk wint is het voor Britte game over. De kandidaten moeten al balancerend een blokkentoren maken. De blokjes liggen in een bak aan hun linkerhand, en de tafel waar op de toren gebouwd moet worden staat rechts. Ondertussen moeten ze hun balans zien te houden; als dat niet lukt valt de toren om. Als een toren 12 blokken bevat en minimaal 3 seconden blijft staan, is de winnaar bekend.

De proef begint. Yuki stuntelt, doet zogenaamd zijn best, maar balans vinden ho maar. Het niet proberen te winnen gaat hem goed af. Anouk bouwt als een speer, maar haar toren valt om. Britte gaat langzamer. Maar ook bij haar valt het om. De balans vinden is lastig. Britte bouwt opnieuw een hoge toren, maar is niet zeker van haar balans. Ze wacht. Ondertussen bouwt Anouk na een nieuwe val weer haar toren op. Ze komt langzaam dichterbij. Hoe lang wacht Britte nog? Dan horen we presentator Kai tot 3 tellen. En bij drie denkt Britte gewonnen te hebben! Ze juicht, maar dan blijkt dat Anouk één seconde eerder klaar was. Het is dus niet Britte, maar Anouk die immuniteit wint!  Anouk is dolgelukkig, en Britte kan het niet geloven. Ze ziet in één seconde haar hele expeditie in elkaar storten. Ze is ontroostbaar. Anouk krijgt de immuniteitsketting, maar Kai heeft nog een mededeling. Britte en Yuki krijgen nog een eilandraad, maar daar zullen ze niet alleen aanschuiven …

Do en Anouk worden wederom herenigd op winnaars eiland. De twee-punt-nullers hebben het maar mooi geflikt; ze staan in de halve finale!  Op Vela Luka arriveert ondertussen post. Ook voor hun wacht de allerlaatste immuniteitsproef. Maar … JayJay, Robbert en Sandra moeten ook hun spullen en het overgebleven eten pakken; want ze keren na de proef niet meer terug op het eiland?! Het is duidelijk. De verliezers van de proef, worden bij Yuki en Britte op het eiland gedropt. Yuki en Britte bedenken ondertussen een plan om Britte te redden. Ze moeten de nieuwkomers overtuigen op Yuki te stemmen en hen laten denken dat Britte nog twee stemmen heeft. Die zet ze dan samen met de nieuwkomers zogenaamd in op Yuki. Die tovert echter bij de eilandraad zijn immuniteitsring tevoorschijn, en dan kan hij met zijn twee stemmen iemand anders dan Britte wegstemmen. De race is nog niet gelopen. Yuki gaat op zoek naar een verstopplek voor de ring.

Op Vela Luka nemen ze nog één duik in de zee. JayJay besluit de panterzwembroek van Robbert hiervoor aan te trekken. Een droom komt uit. Dan is het tijd voor de proef. Iedereen wil immuniteit. Ook hier moet een toren gebouwd worden, maar dan anders. Sandra ziet bij aankomst al, dit is niet haar ding. Ze moeten met een stok een toren bouwen, terwijl ze op een evenwichtsbalk staan. Maar er zit ook tijdsdruk achter. Ze mogen alleen bouwen, terwijl er op een stellage achter hen een bal in een houten frame rolt. Ze moeten zorgen dat ze de bal voordat deze in een mand valt weer bovenaan de stellage brengen, anders kost het ze nog extra tijd. Degene die de toren als eerste heeft staan, terwijl de bal nog rolt, wint en gaat naar de halve finale.

De proef begint en JayJay neemt al snel een voorsprong. Hij bouwt gewoon sneller dan de rest. Langzaam komt het einde van de toren al in zicht. Maar de toren staat niet heel stabiel. Er moet nog één bal op. Lukt het JayJay om die erop te plaatsen, of valt de toren om? Daarvoor moeten we nog een paar dagen wachten, want de uitslag van de proef zien we pas in de volgende aflevering!

Discussieer mee: aflevering 28

Discussieer mee: aflevering 29