Aflevering 10

Complot vs. complot!

Na de gebeurtenissen van vorige aflevering werd er op de eilandraad uiteindelijk Sarah weggestemd, maar zij wil niet zonder haar zegje te doen vertrekken. Ze vind het niet eerlijk dat er steeds complotten gesmeed worden, en daar is zij nu het slachtoffer geworden. En dit mede door de discussie die zij en de andere expeditieleden hadden. Uiteindelijk blijkt dat Kyra was weggestemd door een ‘grapje’, maar daarna praat Hans zich de mond voorbij en laat dan toch de zin ‘het was een afspraak’ vallen. Maar goed, eenmaal na deze discussie blikt Evi terug naar de kennisquiz die de kandidaten vorige aflevering kregen. Vooral Yin wordt nogmaals gevraagd hoe het nu zit met die ‘mannelijke aandacht’. Maar hier geeft Hiukwan een nogal scherp antwoordt op, dat Yin haar charmes in de strijd gooit om een resultaat te bekomen, en hiervoor heeft Hiu onbewust haar eigen doodsvonnis getekend. Ondertussen neemt iedereen afscheid van een geweldig expeditielid: Sarah!
En toen waren ze nog met 5….

Terug op het eiland ontstaat er een discussie tussen Hiu en de andere kandidaten over haar nogal nogal directe antwoordt. Yin gaat niet akkoord en is heel erg teleurgesteld over haar, dit had ze niet zien aankomen. Hiu probeert zich uit deze ruzie te redden, maar dit blijkt niet te werken. Hiu schrikt ervan als Geert zegt: je zou dit beter ‘off-camera’ zeggen want dit komt op TV. Ze vind dit achterbaks en barst in tranen uit! Het is dus 1 tegen 4…

Ondertussen berekent Hans de volgende stemming: Hans en Yin stemmen op Hiu. En Sharon zal wel volgen omdat dit haar langer in de expeditie zou houden. En met 3 stemmen tegen Hiu zal zij moeten vertrekken. Finished!

Hiu heeft 2 mogelijkheden om erin te blijven: door immuniteit te winnen bij de volgende eliminatieproef, of de immuniteitsmunt te vinden, maar die heeft Hans al lang gevonden, dus dat houdt nog maar 1 mogelijkheid vrij, namelijk, de immuniteitsproef! Haar enige kans…
Tactiek overheerst, dit lijkt wel overduidelijk het sleutelwoord van deze aflevering.

En dan gaat de boot richting de proef, de laatste hoop voor Hiu om in deze expeditie te kunnen blijven. Ernst-Paul legt de proef uit: “Jullie hebben allemaal kaartjes van dieren voor jullie. Ik ga een reeks dieren na mekaar opnoemen, en als ik ‘start zeg, gaan jullie met je mes in de hand de genoemde kaartjes aan mekaar rijgen, dan tonen jullie die, en de snelste met alle correcte antwoorden, die wint 1 punt. Wie het eerst 4 punten heeft, wint kostbare immuniteit.” De 1ste ronde gaat van start. Hiu doet het goed  en dit punt gaat gelukkig naar haar, de 2de ronde gaat naar Yin. Bij de 3rde ronde maakt Hiukwan een fout, en daarbij is een laatste kans wat weggezonken. En zo gaan de rondes verder, en Yin hoort de frustraties bij Hiu. Uiteindelijk wordt het een ex aequo tussen Hans en Yin, waarbij Hiu denkt “Dit is mijn einde, mijn laatste kans is weg!”. De laatste ronde gaat van start, met Hans als winnaar. Hiu is boos, want hij bepaalt steeds wie vertrekt.
Bij de terugkomst op het eiland wordt er nog wat nagepraat over de proef. Maar ondertussen denkt Sharon dat de hoop voor haar ook bijna weg is, want Hans, Yin en Geert vormen een blok tegen haar en Hiu en haar, en als Hiu eenmaal weg is, zal zij de volgende zijn. Hoe dan ook, dit trio gaat door naar de finale!

Als Hiu bezig is met een kokosnoot open te hakken, vraagt Yin aan haar hoe ze tegenover de eilandraad staat, en of ze er vrede mee heeft. Voor Hiu is dit natuurlijk niet leuk, want zij gaat waarschijnlijk naar huis, dus zij heeft er natuurlijk geen vrede mee, want zij wil kost wat kost in de expeditie blijven.

Aan tafel denkt Hiu eraan hoe ze aan dit complot kan ontsnappen, en komt dan met dé oplossing: Als zij Sharon kan overtuigen om op Geert te stemmen is het 2-2.
2 voor Hiukwan, en 2 voor Geert. En Geert zal toch niet op Hiu stemmen, want met 4 stemmen gaan heeft geen zin, en ze is een ex-kamp Zuidlid, dus no way! En bij 2-2 zal er gekeken worden naar de vorige eilandraden, en dat zal ons leren dat Geert naar huis zou vertrekken met 3 zwarte tegenstemmen! Het einde voor Geert. Dus Sharon is Hiu’s allerlaatste hoop, haar strohalm…
Hiu gaat hier onmiddellijk over praten met Sharon, want ze wil maar al te graag het complot doorbreken, door een eigen complot te maken. Een andere wending, breekt het complot of niet? Sharon wil hier wel nog een nachtje over slapen, maar dit kan ook voor gunstig zijn.

De volgende dag besluit Sharon samen mee te doen met het plan van Hiu. Zij vindt dat het leuk zou zijn om deze nieuwe wending in actie te zien. Hiu is dolgelukkig dat Sharon een ‘juiste’ beslissing heeft genomen. Wees eerlijk, wie niet? Het zal een leuke eilandraad worden, maar waarschijnlijk niet voor Geert, want hij zal het slachtoffer worden van dit nieuwe complot.

Tijdens het middagmaal zijn Hiu en Sharon übergelukkig, ze lopen met een lach op hun gezicht want ze weten natuurlijk al wat er zal gebeuren vanavond. Hiu haar plannetje zal lukken, ze kunnen niet wachten tot de eilandraad. Ze, maar vooral Hiu, hebben iedereen om de tuin geleid, wie had dat ooit kunnen denken?

Later die middag, op de eilandraad, heerst er alleszins een makkelijkere sfeer dan vorige keer, maar voor hoe lang…

Ernst-Paul vraagt aan Hans hoe hij zijn kansen inschat. Maar Hiu vind dat hij nogal een egostrelend antwoord geeft, alsof hij zichzelf als de ‘perfecte’ robinsonner is. Zij zou alvast een bescheidener antwoord geven. Maar dit is natuurlijk een eilandraad en deze 5 strategische spelers mogen gaan stemmen, en de verrassing zal groot zijn.

Na de stemming haalt Ernst-Paul de briefjes eruit…
2 voor Hiukwan, 1 voor Sharon en 2 voor Geert.
Geert is erg verrast, dit zag hij absoluut niet aankomen, hoe is het mogelijk. De verbazing staat op zijn gezicht te lezen, zijn gezicht spreekt boekdelen. Hij neemt verbaasd afscheid en weet dat hij zijn exit te danken is aan Hiukwan, die nochtans nooit op een ex-kamplid zou stemmen, maar volgens hem denkt zij daar anders over. Maar wees eerlijk, moest hij in haar plaats zijn, zou hij precies hetzelfde gedaan, geen rekening houdend met dat zogezegde ‘eergevoel’. Ernst-Paul bedankt Geert voor zijn deelname.

En toen waren ze nog met 4…Hiu en Sharon vs. Yin en Hans…. Who will survive?