Aflevering 11

Eten!

De expeditie is nu 5 weken bezig. Door de tactische meesterzet van Hiukwan staan deze aflevering Hans, Yin, Sharon en Hiukwan centraal.
Yin vraagt zich af waarom  Hiukwan niks heeft gezegd over op wie ze ging stemmen deze keer. Dat was natuurlijk een rare vraag temeer omdat Hiukwan haar eigen ruiten niet laat ingooien. Ze legt ook uit hoe de vork aan de steel zit.
Hans geeft toe dat hij de dames Hiukwan en Sharon heeft onderschat, maar hij vindt toch dat Geert het niet verdiend heeft om te worden weggestemd.
Geert voelt zich verraden door kampgenoot Hiukwan en sluit zich aan bij de andere afvallers van de expeditie.
Hans ziet als enige voordeel dat hij zelf nu niet Geert hoeft weg te stemmen in een latere ronde.
Al snel volgt er een eerste proef.
Ieder krijgt een bak met letters voor zich. Ernst Paul zal een woord noemen en de deelnemers moeten de nodige letters in zich opnemen en dan met een kap voor de ogen het woord op de bak vormen.
Voor ieder goed woord verdienen ze een lekkernij.
Ze kunnen na elk woord stoppen en gaan genieten van het lekkers. Gaan ze door en hett woord is fout, dan zijn ze alles kwijt.
Het eerste woord is JUNGLE. Ze hebben hett allemaal goed en de beloning is een koud blikje cola en een boterham met hagelslag.
Het tweede woord is VARAAN. Wederom hebben ze t allemaal goed en de beloning is rookworst met toast en mosterd.
Het derde woord is PARADIJS en de beloning is een lekker stuk chocoladetaart met een kersje.
Het vierde woord is LEKKERNIJ en de beloning is een hamburger met frietjes en mayonaise.
Allemaal hebben ze alle 4 de woorden goed en ze smullen lekker van de heerlijkheden.

Er is een klapval van 120x120 cm gemaakt en de bedoeling is hiermee eindelijk een varaan te vangen. De val word klaargezet, dus nu alleen nog afwachten wanneer de varaan erin loopt.
De tweede proef begint. De deelnemers komen aan een ronde tafel met omgedraaide schaaltjes, de bekende eetproef.

Er staan vier gangen op het menu, vier lokale specialiteiten.
Allereerst gedroogde Maleisische bijen.
Hans en Yin walgen er al van maar ze hoeven het niet te eten.
Familieleden die zijn ingevlogen verschijnen en zij moeten deze lekkernij gaan verorberen voor de kandidaten. Dit blijkt toch wel heel onverwacht te zijn want er vloeien rijkelijk traantjes bij t zien van de geliefden
Voor Hans is er zijn vrouw Monique, vor Sharon haar vader Theo voor Yin haar vriend Dirk en tenslotte voor Hiukwan haar zus.
Met moeite lukt het hun om de bijen te eten en het spel voor de kandidaten kan beginnen.
1 Vissoep van de ingewanden van rauwe vis gegarneerd met een vissenoog.
Ze moeten dit binnen 1 minuut opdrinken. Dit lukt Sharon niet en haar vader word onverbiddelijk weggestuurd. Sharon ligt al uit het spel.
2 Een zwart ei dat 10 dagen heeft liggen rotten onder de grond. Dit moet worden kapotgetikt en de inhoud moet worden gedronken. Dit lukt alledrie de overgebleven kandidaten.
3 Maleisische houtwormen. Eerst moet de kop eraf gebeten worden en worden weggespuugd. Deze  insecten kunnen zeer gevaarlijk zijn. In een mum van tijd heeft Hiukwan dit voor elkaar en zij wint hiermee immuniteit.
Ook wint zij een paar leuke uurtjes met haar zus.
Hans en Yin zijn echt jaloers op de winst van Hiukwan want hun eigen familieleden worden ook weggestuurd.

Hiukwan en haar zus, die pas twee weken eerder is bevallen van haar jongste kindje, babbelen honderduit. Als Hiukwan terug komt op het eiland heeft ze wat leuke kiekjes van de andere famileden voor de andere deelnemers, dat maakt weer het een en ander goed.

De val blijkt te werken. Er klint een klap en er zit een varaan in de val, maar op het nippertje schiet het dier weg terug naar de vrijheid. Er blijft nog 1 week over om een varaan te vangen.

Dag 40
Sharon heeft Hans en Yin gepeild en weet nu dat ze niet op elkaar gaan stemmen. Hans heeft moeite met de immuniteit van Hiukwan. Hij gunt Hiukwan de winst niet. Yin vind het onterecht dat Hiukwan nu in de finale komt.

Op de eilandraad krijgen Hans en Sharon ieder 2 stemmen.
Sharon had al 3 stemmen staan van de vorige rondes, dus zij mag naar huis.
Ze vertrekt met een goed gevoel en is trots op zichzelf, dat ze zover is gekomen.