Verslag aflevering 11

Robinsonstrijd tussen de sterksten, of toch tactiek?

Op de Eilandraad aan het einde van de vorige aflevering kregen Rita en Marjolein de meeste stemmen. Zij vechten samen het duel uit.
Jeroen had op de Eilandraad gezegd dat hij waarschijnlijk veel stemmen kreeg omdat men de sterksten eruit wil stemmen, zodat vriendjes en vriendinnetjes meegaan naar de finale. Deze uitspraak heeft Marina nogal geïrriteerd, en in de biechthut lucht ze haar hart.

Al bij het stapelen van het zesde blok merkt Rita dat de toren helt. Marjolein probeert wat ze kan, maar ze krijgt het zevende blok er niet op, en de toren valt om. Marjolein moet naar huis. In het eindgesprek met Eddy vertelt Marjolein dat ze zichzelf verrast heeft. Ondanks dat ze niet de finale haalt is ze erg tevreden over haar expeditie.
Rita is trots dat ze bij de laatste zeven is, zeker gezien haar fysieke toestand.

Marina praat met Esmeralda na over de Eilandraad, en de opmerkingen van Jeroen. Hij wil met de sterksten door, en weet dat hij al eens als sterkste is benoemd. Dus voelt Marina zich aangesproken, dat zij niet bij de sterksten zou horen. En ze vindt het ongehoord dat Jeroen mensen die op hem stemmen, bedreigd, zoals hij dat bij Dennis heeft gedaan na de eerste Eilandraad.
Ze besluit Jeroen te confronteren hiermee. Hij geeft als weerwoord dat hij gewoon de vraag van Eddy, waarom hij stemmen krijgt, heeft beantwoord zoals hij denkt. Omdat hij een sterke speler is. Marina is boos dat hij zichzelf als sterkste benoemt. Maar Jeroen herhaalt dat hij alleen over sterke speler heeft gesproken. Hij begrijpt niet waarom ze boos is, en zij kan het hem niet duidelijk maken wat haar zo dwars zit.
Als ze na de discussie bij de groep gaan zitten, is iedereen stil, en dat vind Jeroen vreemd. Hij verwachtte geen bijval, maar dit toch ook niet.

Jeroen merkt dat zijn maatje Kurt zich van hem terugtrekt, meer naar Marina en Marcel trekt. En dat vind Jeroen jammer. Hij denkt dat het een tactische keuze is.
Kurt voelt zich goed bij het contact met Marcel, haalt daar veel informatie uit. De drie Vlamingen bespreken met elkaar de andere kandidaten, zoals Dennis, de babbelaar van het spel, die met iedereen meepraat. Ze denken dat Dennis in het kamp-Jeroen zit.
De kandidaten gaan naar de Eliminatieproef. Buiten immuniteit staat er nog iets op het spel: een ontmoeting met een geliefde van 1 van de kandidaten. Wiens geliefde er is, weet niemand, en dat motiveert iedereen.

In de proef moeten de kandidaten een bal onderuit een koker met hun naam erop halen. Ze moeten via een stellage naar boven klimmen, en dan de bal in de koker van iemand anders gooien. Als je koker vol is, lig je uit het spel. Als de kokers niet vollopen, wordt steeds iedere 15 minuten degene met de meeste ballen uit het spel gehaald.

Direct de eerste ronde krijgt Kurt vier ballen van de andere spelers. Hij baalt daarvan, want daar valt niet tegenop te rennen. Maar hij geeft niet op.
Jeroen ziet direct dat Marcel alle ballen bij hem in gooit, hij speelt het dus tactisch.
Bij iedere bal die Kurt pakt kijkt hij wanhopig naar boven. Zijn koker loopt veel harder vol dan dat hij hem leeg kan halen. Het duurt dan ook niet lang totdat Eddy meldt dat zijn koker vol is, en dat Kurt moet stoppen.
Nadat Kurt is afgevallen, ziet Jeroen snel zijn koker vollopen, en hij ligt er dan ook als tweede uit.
Rita rent wat ze kan, ze ziet dat haar koker maar net iets voller is dan die van Marcel, en ze gooit zoveel mogelijk bij Marcel in. Net niet genoeg, als de tijd om is zijn hun kokers even vol, en moeten ze er allebei uit.
De laatste 15 minuten gaat de strijd tussen Esmeralda en Dennis. Esmeralda doet wat ze kan, maar Dennis is heel erg snel. Hij wint dan ook heel verdiend.

De zes kandidaten kijken na de proef vol verwachting naar het kamerscherm waar een geliefde van één van hen zit. Zodra de vrouw erachter vandaan komt, schiet Kurt vol. Het is zijn vrouw Lieve. Het is heel jammer dat hij haar niet kan spreken, maar hij ziet haar tenminste even. En dat doet hem goed.
Dennis en Lieve gaan naar een resort, waar ze aan het zwembad gaan zitten. Er staan heerlijke vruchten en broodjes en ander lekkers voor hem klaar. Natuurlijk had Dennis er liever met zijn vriend gezeten, maar hij vindt het ook zo al een fijne prijs. Ondanks dat hij eigenlijk alleen maar wil eten, neemt hij toch de tijd om Lieve alles te vertellen over de Expeditie, van de jungletocht via Kamp Noord en Kamp Zuid tot aan de brieven van thuis.
Vol enthousiasme vertelt Kurt terug op het eiland aan Marina dat hij Lieve heeft gezien. Het heeft hem goed gedaan, en hij is benieuwd naar wat Dennis zal vertellen. Kurt weet dat Dennis alles goed opslaat, wat er wordt gezegd, dus hij zal alles wel horen. Bovendien is Kurt blij dat zijn vrouw zo ook een stukje van de Expeditie heeft meegemaakt.
Als Dennis terugkomt, geeft hij Kurt eerst namens zijn vrouw een knuffel, en daarna vertelt hij alles.

Jeroen lucht zijn hart bij Dennis, over Kurt die zich terugtrekt, en over de tactische spelletjes die er worden gespeeld. Dennis vertelt eerlijk dat hij het nobel vindt dat iemand alleen de sterksten door wil laten gaan, maar niet slim. Het is een spel dat tactisch gespeeld wordt, en hij raadt Jeroen aan om ogen en oren open te houden. Anders graaft hij zijn eigen graf.
Na het gesprek is ook Jeroen tot het besef gekomen dat hij in het tactische spel mee moet gaan, om verder te komen. Hoezeer het hem eigenlijk ook tegenstaat. Hij weet zeker dat hij veel stemmen zal krijgen de komende Eilandraad, dus zal hij moeten stemmen op mensen die ook veel stemmen krijgen, om maar zoveel mogelijk kandidaten tegenover zich in het duel te hebben.
Voor de Eilandraad bespreken Dennis en Esmeralda hoe de stemmen verdeeld zullen zijn. Esmeralda zal net als de voorgaande keren stemmen op Jeroen en Kurt, ze ziet geen reden om daar vanaf te wijken. De mannen blijven er maar in, deze Expeditie.

Marcel neemt Kurt apart, en legt hem uit waarom het belangrijk is voor hem dat Kurt zolang mogelijk in de Expeditie blijft. Kurt zal niet op Marcel stemmen namelijk, en Marina ook niet. Hoogstwaarschijnlijk Esmeralda ook niet, dus zolang die drie erin blijven, zit Marcel veilig. Kurt begrijpt het plan, als hij naar huis moet verzwakt de positie van Marcel.

Rita en Dennis geven allebei in de biechthut aan dat ze met de groep mee zullen stemmen, om hun eigen hachje te redden. Dennis spreekt op de Eilandraad ook uit dat iedereen steeds tactischer zal stemmen.
Jeroen heeft in het spel een aanwijzing gezien van hoe de verhoudingen deze Eilandraad zullen liggen.
Esmeralda krijgt deze Eilandraad weer geen stem, ze is er blij mee dat dit vanzelf gebeurt, ze doet daar helemaal niets aan.
Marcel heeft slechts 1 stem gekregen en is dus veilig. Het gaat tussen Rita, Kurt en Jeroen, en het blijkt dat Rita van hen de minste stemmen heeft, slechts drie. Er zijn vier stemmen voor Kurt en zes voor Jeroen, het duel zal tussen hen gaan.

Jeroen baalt van de zes stemmen, iedereen heeft op hem gestemd, en dat valt niet mee. Kurt weet dat hij zich sinds de samensmelting iedere keer heeft moeten verdedigen, en dat zal zo blijven.
De ochtend van het duel vraagt Jeroen aan Kurt of ze samen de varanenval nog even zullen controleren. Kurt zegt dat hij zo zal komen, maar hij trekt zich terug, heeft er geen oog meer voor.

Als de beide mannen zijn vertrokken naar het duel, wacht iedereen op het Eiland gespannen af. Dit duel zal bepalend zijn voor de rest van de stemmen. Marcel ziet zijn eigen plek in gevaar komen als Jeroen terugkeert, Dennis ziet het liefst Kurt vertrekken om het Vlaamse trio uiteen te trekken.
Dit duel zal veel bepalen...