Verslag aflevering 12

Schaakmat?

Jeroen en Kurt hebben de meeste stemmen gekregen op de Eilandraad. Ze komen bij Evi aan voor het duel, het bouwen van de toren.
Op het eiland beseft Rita dat zij dankzij Jeroen niet hoeft deel te nemen aan het duel, hij stemde deze keer niet op haar. Er is al dagen geen vis gevangen, er zijn alleen kokos en rode vruchten te eten. Rita's batterij is op.
Ook Dennis merkt dat bij iedereen het energiepeil erg laag is, er wordt weinig meer gelachen en ze zijn allemaal een beetje humeurig.

Ondertussen zetten Jeroen en Kurt al snel een flinke toren neer. Bij het neerzetten van het vijftiende blok voelt Kurt een wind, en hij wacht met loslaten tot de wind voorbij is. Jeroen plaatst vrij zeker het zestiende blok, en dan moet Kurt op ooghoogte een blok plaatsen. De toren wankelt ligt, het waait, en Evi telt af, vijf, vier, drie, twee... en de toren valt om. Het is voorbij voor Kurt.
Met een stevige omhelzing neemt Jeroen afscheid van Kurt. Evi vraagt Kurt wat het hoogtepunt van de expeditie was. Zonder twijfel zegt Kurt dat dat de jungle was. Alle tactische spelletjes van de laatste dagen vind hij erg jammer, maar ook dat hoort erbij. Kurt is er emotioneel van, maar hij vond de expeditie een fantastische ervaring.

Dennis en Rita staan de boot met de winnaar van het duel op te wachten. Marina kijkt van een afstandje toe. Als Dennis blij zegt dat het Jeroen is, zegt Marina bij zichzelf dat onkruid niet vergaat. Ze gaat hem niet schijnheilig verwelkomen zoals de anderen doet.
Jeroen stapt strijdvaardig van de boot, en zegt dat hij er klaar mee is, dat iedereen op hem stemt, een volgende keer is het iemand anders als het aan hem ligt. Esmeralda is niet van het dreigement onder de indruk.

Marcel vertelt Jeroen eerlijk dat hij op hem stemt omdat hij de sterkste tegenstander is. Jeroen wijst erop dat er meer sterke kandidaten zijn. Marcel zegt dat het een schaakspel is, en dat hij nu zijn strategie zal moeten aanpassen.
In de biechthut beseft Jeroen dat hij nu ook tactischer gaat spelen, dat hij voor zichzelf moet gaan nu de finale dichterbij komt.
Marina vertelt aan Marcel dat ze blij is dat ze finalist is, en dat ze hem niet benijdt dat hij nu weer zijn tactiek zal moeten aanpassen.
Marcel ziet de andere kandidaten niet als vrienden, wel als kameraden.

Om vlees te vangen moet er weer een varanenval worden gezet. Volgens Jeroen moet de haak boven de grond hangen, Dennis en Esmeralda beweren dat hij beter op de grond kan liggen. Jeroen geeft niet toe, verdedigt vol vuur zijn standpunt. Dennis weet dat Jeroen met dat gedram geen punten scoort bij de andere kandidaten. Jeroen denkt dat de anderen de discussie aangaan om voor zichzelf te verantwoorden waarom ze hem weg willen stemmen.
Marcel neemt Jeroen terzijde en zegt hem dat hij een volgende keer beter kan toegeven, ook al weet hij bij zichzelf dat zijn systeem beter is. Dat is de manier waarop Marcel de discussie zou vermijden.

Terwijl Dennis en Jeroen de val gaan zetten, gaat Marcel met Esmeralda praten. Hij zegt tegen haar dat ze een vriend voor het leven is, dat het hem niet uitmaakt of zij op hem stemt, maar hij zal niet op haar stemmen.
Zonder dat Esmeralda het hoort zegt hij echter tegen de camera dat hij dit nog niet zeker weet.
De immuniteitsproef draait deze keer om eten. De kandidaten moeten over een parcours. Aan het einde liggen vijf prijzen. Een hamburger met friet, een halve pizza, drop en chocolade, een boterham met kaas, en tot slot een doosje met een verrassing.

Jeroen vliegt over het parcours en komt als eerste bij de finish. Hij kiest het doosje, en hoopt dat er immuniteit in zit, dat zou hij goed kunnen gebruiken. Marcel is tweede, en hij kiest als Belg direct de friet en de hamburger. Esmeralda wint de pizza. Dennis twijfelt, maar kiest uiteindelijk het niet zo gezonde snoep. Rita is erg blij met de boterham met kaas die zij wint.
Als iedereen is uitgegeten, opent Jeroen het doosje. De inhoud is een extra stem. Hij is er niet blij mee, denkt dat die stem niets zal uitmaken.

Wie er immuniteit wint, is nog niet duidelijk. Iedere kandidaat moet gokken hoelang hij over het parcours heeft gedaan. Degene die zijn tijd het dichtst benadert, krijgt immuniteit. Ze schrijven het op briefjes, die samen met de echte tijd in een kistje wordt gedaan. Jeroen krijgt het kistje, Evi houdt de sleutel en zal de kist openen op de Eilandraad.
Jeroen schat dat hij er 1 minuut 39 over heeft gedaan, de anderen gokken allemaal een tijd van ruim 2 minuten. Alleen Marcel niet. Hij gokte dat hij er ruim 6 minuten over had gedaan, en hij beseft nu dat hij er helemaal naast zit. Zeker geen immuniteit voor hem dus.

Als Marina hoort over de proef, baalt ze weer vreselijk. Iedere keer winnen ze eten, en zij moet maar achterblijven op het eiland.
Marcel en Jeroen hebben andere zorgen, zij zijn bang voor veel stemmen op de Eilandraad. Volgens Jeroen zal de immuniteit tussen hem en Esmeralda gaan.

De volgende morgen is er post. Ze krijgen een aanbod: het kistje en dus de kans op immuniteit inleveren in ruil voor fruit en rijst. Jeroen weet direct dat hij dat niet wil, hij heeft immuniteit nodig. Marcel kiest natuurlijk voor het eten, net als Marina. Esmeralda twijfelt, en Dennis denkt dat hij immuniteit nog niet echt nodig heeft. Hij en Rita gaan voor het eten. Esmeralda kiest dan toch voor het eten, zodat Jeroen in ieder geval geen immuniteit heeft. Jeroen baalt, maar gaat toch mee met de meerderheid van stemmen.
Terwijl ze naar het eten toelopen, denkt Marcel snel na, en hij zegt tegen Jeroen dat het nog niet gedaan is, dat hij nog even met hem wil praten.
Nadat ze van het fruit hebben genoten, gaan Marcel en Jeroen samen, apart van de anderen, naar de netten kijken. Marcel vertelt Jeroen dat hij erover denkt niet op Jeroen te stemmen, maar op 2 andere sterke spelers. En Marcel denkt dat hij Marina ook wel kan overhalen om niet op Jeroen te stemmen. Met de extra stem van Jeroen moet dat dan genoeg zijn om zowel Marcel als Jeroen uit het duel te houden.

Vervolgens gaat Marcel met Marina praten. Als hij vertelt dat hij het Jeroen wel gunt om deze keer niet het duel te moeten spelen, zegt Marina dat ze toch ook wel sympathie voor hem heeft. Marcel vertelt dat hij op Esmeralda en Dennis zal stemmen, en hij hoort in Marina's antwoord dat zij dat misschien ook wel gaat doen. Dat meldt hij terug bij Jeroen, en Jeroen gaat nu een stuk opgeluchter naar de Eilandraad.
Op de Eilandraad vertelt Eddy eerst wie er immuniteit gehad zou hebben. Jeroen zat 7 seconden naast de werkelijke tijd. Marcel had ruim 4,5 minuut teveel geschat. Esmeralda zat er slechts 5 seconden naast, Dennis 13 seconden en Rita 15. Esmeralda had dus immuniteit gehad, als ze niet voor het eten hadden gekozen.

Er wordt gestemd. Jeroen mag op 1 persoon twee stemmen uitbrengen. In totaal zijn er dus dertien stemmen. Als Eddy het bord omhoog haalt, blijkt dat iedereen minstens twee stemmen heeft. Het zijn Dennis en Esmeralda die 3 respectievelijk 4 stemmen hebben gekregen, en zij zullen naar het duel moeten.
Eddy vertelt dat dit het laatste duel zal zijn deze expeditie...