Verslag aflevering 13

Mentale kracht en kaars-focus

De sfeer op het eiland is de ochtend na de eilandraad is ongemakkelijk en gespannen: Dennis en Esmeralda laten hun frustraties de vrije loop.   Esmeralda vertelt aan Rita dat ze zich gekwetst voelt omdat Marcel glashard tegen haar heeft gelogen. Dennis verwijt Marcel een mes in de rug te hebben gezet van Esmeralda. Sinds de uitslag van de Eilandraad hebben de genomineerden geen contact meer gehad met Marcel, Marina en Jeroen.  Vooral Dennis vindt dit zielig dat ze niet eens in de buurt durven te komen. Marcel zegt dan op zijn beurt dat hij weinig of geen reactie heeft gekregen op een ‘goedemorgen’.

Jeroen spreekt Dennis aan, waarop Dennis zijn gal spuit over Marcel en Marina en het complot tegen hem, ook wil hij Jeroen op de rooster leggen dat hij iets gedaan heeft waar hij in principe tegen was. Jeroen vertelt dat hij benaderd werd door Marcel en hij de kans heeft gegrepen om het spelletje te draaien om niet steeds als een mak lammetje naar de slachtbank te gaan.
Jeroen maakt Marcel erop attent dat zijn ontwijkende houding wel eens kwaad bloed kan zetten en dat Dennis enigszins verwacht dat Marcel even naar hem toe zou gaan. Marcel vind dat hij niets verkeerd heeft gedaan.   Iets later komt Dennis in het kamp en Marcel vraagt of hij een gesprekje wil. Dennis zou het leuk gevonden hebben indien het op eigen initiatief zou gebeuren en geeft Marcel de raad om met Esmeralda te gaan praten.

De traantjes gaan de vrije loop bij Esmeralda. Ze is volgens zichzelf een van de weinigen dat het spel eerlijk speelt maar is aan de andere kant ook blij dat het ze het duel mag spelen tegen iemand dat ze het gunt om te winnen. Dennis moet haar wel beloven indien hij het duel wint, hij er vervolgens ook verder keihard ervoor vecht.

Dennis en Esmeralda nemen afscheid van Rita en Jeroen en worden opgehaald door de boot die hun naar het duel gaat brengen. Marcel is nergens te bespeuren, Marina reageert niet op Dennis zijn poging tot afscheid.  Jeroen en Rita hebben elk een voorkeur wie terug mag komen na het duel.
Eddy verwelkomt de duellisten en gooit een muntstuk op wie mag beginnen.  Esmeralda mag als eerst haar blok plaatsen. Dennis wil het lot laten beslissen en stapelt de blokjes recht op elkaar. Bij het zesde blok gaat de toren al lichtjes hellen. Esmeralda plaatst het negende blok en de toren begint over te hellen, ze corrigeert echter niet en laat de toren omvallen. Het avontuur eindigt hier voor haar.

Eddy maakt nog even een praatje met Esmeralda. Ze is de laatste dag erg verdrietig omdat ze het gevoel heeft verraden te zijn. Ze is tevreden over hoe ze het spel heeft gespeeld en is dankbaar voor oa de brief die ze heeft gewonnen waar mooie woorden van haar ouders instaan. Ze gunt vooral de winst aan Rita en Dennis. Ze kan volgens zichzelf met opgeheven hoofd naar huis.

Dennis komt terug aan op het eiland, Marina en Marcel hebben intussen de knop kunnen omdraaien en verwelkomen Dennis. Dennis wil zijn ei kwijt bij Rita maar die heeft er geen zin in en wil zo neutraal mogelijk blijven.
Rita overloopt in de biechthut even de laatste dagen en wil voor de rest van de expeditie ook een leuke tijd hebben/ Ze heeft geen zin in het gezeur van Dennis die als hardste roept dat men het niet persoonlijk mag opnemen omdat het een spel is maar het nu zelf toch wel heel persoonlijk opneemt.

Rita, Jeroen, Marcel en Dennis komen aan bij de proef. Eddy vertelt dat er een positieve stem voor henzelf te winnen valt. Als bonus gaat de winnaar van de proef een comfortabele nacht tegemoet in een lodge en mag de dag erna op olifantenexcursie.

Voor de Proef moeten de kandidaten zich achter de rug vasthouden aan een stalen stang die verbonden is met een koord. Doordat ze hun voeten in een scharnierend voetstuk moeten zetten komen ze in een hoek te hangen. Na verloop van tijd wordt de hoek tegenover het water scherper waardoor de druk toeneemt. Diegene als laatste kan blijven hangen is de winnaar van de proef.
De proef gaat van start. Eddy laat het touw vieren. Marcel heeft al snel door dat hij de stang op een foute manier vast heeft. Opnieuw wordt de hoek scherper. Marcel valt als eerste af. Ook Jeroen krijgt het moeilijk en moet loslaten. Dennis verliest zijn grip en valt. Rita wint de proef en gaat naar de jungle voor een overnachting. Ze krijgt een dagboek mee om haar ervaringen neer te pennen.

De mannen komen terug op het eiland en brengen verslag uit aan Marina over de proef dat Rita gewonnen heeft. Marina vindt het af dat ’het vogeltje voor de kat’ de mannen heeft verslagen en vooral dat Dennis niet gewonnen heeft.
Rita leest uit haar dagboek voor wat ze allemaal ervaart. De maaltijden, de douche... Ze staat ook even stil bij wat haar nog te wachten staat. Ze is gelukkig. Bij haar terugkomst verteld ze over haar excursie bij de olifanten. Een korte tijd laten maken de Kandidaten zich klaar voor de eilandraad...
Evi wil eerst de gebeurtenissen overlopen en richt zich op Dennis, die vertelt dat hij door een stemafspraak tegen Esmeralda heeft moeten duelleren en kaatst de bal af naar Marina voor verantwoording.

Marina zegt op haar beurt dat er geen afspraak was tussen haar en Jeroen maar dat ze wel op Dennis en Esmeralda heeft gestemd omdat ze in een iets te comfortabele positie zaten, ze Jeroen een break wilde geven en ze verbijsterd was bij de uitkomst van de stemming.

Marcel speelt open kaart over zijn spel en afspraak met Jeroen. Jeroen bekent kleur dat hij de kans van Marcel heeft aangegrepen. Rita vertelt dat ze neutraal zal blijven zolang het lukt. Marina laat weten dat ze emotioneel heel wat knoppen heeft moeten omzetten om het zo lang te kunnen volhouden.
De stemming draait deze keer om positieve stemmen voor diegene die het meest verdient om naar de finale te gaan.  Bij een gelijkstand volgt er een duel en de overige 3 strijden de dag erop voor de 3de en laatste finaleplek. 
Rita krijgt haar extra positieve stem in haar vakje. Zodat overleg niet mogelijk is wordt er ineens gestemd. Iedere kandidaat moet ook zijn/haar stem motiveren. De uitslag: Dennis en Marcel elk 1 stem. Jeroen en Rita elk 2 stemmen en zij spelen dus een Duel.

Bij dit duel gaat er een stolp van een kaars en moeten hun hand plaatsen op het logo wanneer deze uitgaat en niet meer aangaat. De eerste die zijn hand plaatst als de kaars dooft is de 2de finalist.  Na enkele spannende beelden en close ups van de kaars die uitgaat, mept Rita als eerste op de Robinsonsymbool en wordt bekroont tot 2de finalist...