Verslag aflevering 14

De finale!

Dag 43 van de Expeditie breekt aan. Op het eiland maken de heren zich klaar voor de finaleproef. Ze zullen moeten strijden voor een plek in de finale, naast Marina en Rita.
Rita geniet ondertussen na van haar overwinning bij de kaarsproef. Ze vertrouwt Marina toe dat ze niet had gedacht zo ver te zullen komen. Maar nu ze eenmaal zover is, wil ze ook wel graag winnen.

Marcel neemt veel rust, ligt in de schaduw, en bereidt zich mentaal voor. Hij wil volledig voor de finale gaan. De andere mannen zullen hem misschien onderschatten, maar hij wil laten zien dat hij echt wel wat kan. Hij mag dan nog geen proef gewonnen hebben tot nu toe, dat geeft niets, dat past in zijn tactiek. Er is nu nog maar 1 proef die telt, die moet gewonnen worden.

Dag 44, de dag van de grote proef. Voor de laatste maal stappen Dennis, Jeroen en Marcel op de boot. Slechts n van hen zal terugkeren.
De mannen komen aan bij Evi, midden in de jungle. Ze kijken om zich heen, en verwachten een zware proef. Evi legt uit wat ze moeten doen. Naast dat het een fysiek zware proef is, is het ook een proef die alle Robinsonkwaliteiten test. Er zit een blok in een paal, waaromheen een touw is gewonden. Het touw moet worden losgeknoopt, en dan moet het blok worden meegenomen. Al zwemmend, ook onder een kano door, moeten de mannen dan naar het volgende onderdeel, een schuifpuzzel. Als alle getallen in de schuifpuzzel op hun plek liggen, kan er weer een blok uit worden gehaald en worden meegenomen. Via de mangrove en de rivier moeten ze dan naar een meer, waar op het strand van de meegenomen blokken en de blokken die daar liggen, een toren van 15 blokken moet worden gebouwd. Als de toren staat, kan er een magnesiumstick worden losgedraaid. Even verderop moet met die stick in een wok een vuur worden gemaakt. Het vuur moet een touw doorbranden en zo tien fakkels losmaken. Tot slot moet er dan een brandende fakkel in een wok in het meer worden gegooid. Degene die dat lukt is de winnaar van de proef, en dus de finalist van Expeditie Robinson 2009.

Zodra de proef start gaat Jeroen als een speer. Heel snel heeft hij het touw losgeknoopt en springt hij met blok en al in het water. Marcel springt als tweede, en ziet dat Jeroen al een flinke voorsprong heeft. Met een borstcrawl probeert hij Jeroen in te halen, maar dat schiet niet heel erg op. Dennis die na Marcel in het water sprong, haalt hem namelijk met een rustige schoolslag in.
Jeroen is ruim als eerste bij de schuifpuzzel, maar de moed zakt hem al snel in de schoenen. Hij is heel slecht in puzzels, ziet gewoon niet hoe hij het moet oplossen. Met lede ogen ziet hij aan hoe al snel Dennis de puzzel heeft opgelost en weer op pad gaat. Ook Marcel lost de puzzel op, en Jeroen baalt. Hij voelt zich echt beroerd, ziet 44 dagen expeditie de mist in gaan omdat hij zo'n puzzeltje niet weet op te lossen...

Dennis komt aan op het strand waar hij de blokken moet gaan stapelen. Al snel heeft hij een hoge toren, maar net als hij denkt de magnesiumstick los te kunnen draaien, valt de toren om. Marcel, die net komt aanrennen, ziet de toren omgaan en beseft dat ze nu weer gelijk staan.
Gehaast bouwt Dennis weer een toren, Marcel neemt er iets meer tijd voor om de blokken goed te stapelen. Beiden zien ze hun torens echter, nog voordat het laatste blok staat, omgaan.

Dat ziet ook Jeroen, die tenslotte toch de puzzel heeft opgelost en naar het strand toe rent. Hij beseft dat hij nog een kans heeft, hij is tenslotte de Blokkenkoning van deze Expeditie.
Dennis heeft weer een toren staan, en begint te draaien aan de magnesiumstick. Helaas valt zijn toren alweer.
Jeroen bouwt een degelijke toren, en draait de stick los terwijl hij nauwlettend zijn toren in de gaten houdt. Als eerste heeft hij de stick los, en gaat hij vuur maken.
Marcels toren valt alweer om, hij gaat opnieuw bouwen, terwijl Dennis eindelijk een stabiele toren heeft, en nu ook de stick los draait.
Terwijl Dennis en Jeroen verwoedde pogingen doen om vuur te maken, bouwt Marcel nogmaals een toren. Hij ziet dat de andere 2 nog geen vlammen hebben, en weet dat hij nog een kans heeft. Eindelijk weet ook hij zijn magnesiumstick los te draaien.

Marcel snelt naar zijn wok, en zet alles op alles om snel vuur te maken. De kleinste stukjes brandstof gaan in de wok, de zwaardere stukken plaatst hij erbij zodra hij een vlammetje heeft. Al heel snel brandt er een vuur in de wok van Marcel, en hij doet zijn best om het met zijn lichaam af te schermen tegen de wind.
Dennis en Jeroen hakken wat ze kunnen op de magnesiumstick, maar moeten toezien hoe Marcel veel sneller vuur heeft, en zijn touwtje weet door te branden. Snel steekt Marcel een toorts aan en rent ermee naar de steiger, vanwaar hij de toorts in de schotel op het meer moet gooien.
Marcel kijkt goed en mikt, en gooit zijn toorts een meter te ver. Vlug rent hij naar zijn vuur om een tweede toorts aan te steken, en hij ziet dat Jeroen ook al een vlammetje heeft. Dennis heeft nog steeds geen vuur.

Ook de tweede toorts van Marcel mist de schaal. Jeroens vuur laait op, het touwtje begint te schroeien. Marcel pakt zijn derde toorts. Deze raakt de rand, maar stuitert van de schaal af. Al vloekend rent Marcel terug, en hij ziet dat Jeroen zijn eerste toorts brandend heeft.

Ook Jeroen mikt, maar mist de schaal, en moet een nieuwe toorts halen. Dennis ziet dat de beide mannen niet raak weten te gooien, en blijft verwoed proberen om vuur te maken, terwijl Marcel weer de rand van de schaal raakt.
Uiteindelijk gooit Marcel zijn zesde toorts, en deze landt midden in de schaal. Een groot vuur laait op, en Marcel zakt door zijn knien. Hij is de laatste finalist!
Marina en Rita zien eindelijk de boot aankomen. Ze proberen te raden wie er op zit, en zien vol verbazing dat het Marcel is. De ouwetjes doen het niet slecht vindt Marina.
Marcel is zeer content met zijn winst, en met zijn laatste avond met twee dames, zonder andere mannen, op het eiland. Hij zet de dames aan het werk, ze maken een groot vuur waarmee ze het opgebouwde kamp verbranden. Genietend van het vuur, spreken ze over de finale en over de afgelopen 44 dagen.

De ochtend van dag 45 breekt aan, de laatste dag van Expeditie Robinson 2009.
Nog eenmaal genieten de drie finalisten van het eiland, en dan gaan ze naar de Eilandraad.

Op de Eilandraad zien we alle kandidaten die na de samensmelting zijn afgevallen. Eddy en Evi spreken met een gladgeschoren Jeroen en Dennis nog even na over hun expeditie en hun eerste nacht in de bewoonde wereld. En dan worden de drie finalisten erbij gehaald.
Marina, Rita en Marcel nemen plaats tegenover de afgevallen kandidaten. Vol bewondering kijken ze naar de nu schone en mooie expeditieleden.

Evi en Eddy vragen de drie finalisten naar hoe ze de laatste dagen van de Expeditie beleefd hebben. Rita is van een zwak vogeltje veranderd in een sterke finaliste, heeft zich heel goed hersteld. Marina had al snel een finaleplaats, maar heeft het niet makkelijk gehad in de Expeditie. Zonder de uitdagende proeven was het een stuk minder interessant.

Marcel is blij met zijn finaleplek, en richt zich tot Esmeralda. Hij zegt dat hij niet tegen haar gelogen heeft, hij wist op het moment dat hij met haar sprak nog niet dat hij op haar zou gaan stemmen. Esmeralda voelt zich toch verraden door Marcel, had zijn stem niet zien aankomen, hij beloofde haar dat hij niet op haar zou stemmen. Marcel ziet dat toch anders.
Dan is het tijd om te stemmen. Alle afgevallen expeditieleden moeten een stem uitbrengen op de finalist die volgens hen zou moeten winnen.

Als alle stemmen zijn uitgebracht, haalt Eddy het bord.
De eerste vakjes schuiven open, en het blijkt dat Marina geen enkele stem heeft gekregen. Dat verbaast Marina zelf niet. Eddy complimenteert haar, dat ze het zo goed heeft volgehouden deze Expeditie, chapeau. Marina zegt dat ze er vrede mee heeft, het is goed zo.

Marcel en Rita hebben dus in ieder geval allebei 1 stem.
We zien dat Esmeralda op Rita heeft gestemd, omdat zij zich heel knap staande heeft gehouden, zich nergens mee heeft bemoeid en het perfect gedaan heeft.
Marjolein heeft op Marcel gestemd, omdat hij het fantastisch heeft gespeeld, ze hoopt dat hij wint.

Eddy draait het scorebord verder omhoog. Rita en Marcel hebben ook allebei een tweede stem gekregen.
Dennis heeft op Marcel gestemd omdat hij het spel heel goed heeft gespeeld, hij is degene die het van deze drie het meeste verdiend om te winnen. Simone stemde op Rita, die het meest heeft afgezien.

Eddy draait het bord verder omhoog, en dan wordt de uitslag duidelijk. Er zijn geen stemmen meer voor Rita, de drie overgebleven stemmen zijn allemaal op Marcel uitgebracht. Dat maakt Marcel de winnaar van Expeditie Robinson 2009!
Verbaasd kijkt Marcel Rita in. 'Ik?' vraagt hij. 'Je hebt hem' zegt Rita, en dan slaat Marcel zijn handen voor zijn gezicht.
Terwijl Rita en Marina Marcel omhelzen, krijgt hij een applaus van de anderen.
Hij had het nooit gedacht, dat hij als oudste deze Expeditie zou winnen. Het liep op wieltjes voor hem, hij heeft een fantastisch avontuur gehad. Nog een tikje verbaasd, maar met een grote glimlach neemt hij de felicitaties en de champagne in ontvangst.

Een fantastische winnaar, Marcel!