Allen voor Maxime, Allen tegen Carl

 

Het vertrek van Maxime komt bij velen hard aan. Vooral bij zijn boezemvriend Carl, die vertwijfeld terug naar winnaarseiland vertrekt. Daar zitten Emma en Marnix helemaal niet op hem te wachten. Carl vertelt hen van de ‘afslachting’ van Maxime en dat komt vooral hard aan bij Marnix, die het ook erg goed kon vinden met Maxime. Carl stuurt hem terug naar Mensirip, waar hij tekst en uitleg wil van Douwe, die al zijn stemmen inzette op Maxime. Emma blijft vertwijfeld achter op winnaarseiland, waar ze de komende dagen met Carl zal moeten vertoeven.
Op Mensirip wachten de anderen op de komst van óf Emma óf Marnix. Als ze zien dat Marnix terugkeert, realiseren ze zich dat arme Emma met Carl zit opgescheept. Marnix wordt hartelijk ontvangen, maar de exit van Maxime zit hem enorm dwars. Hij knoopt een gesprek aan met Douwe. Douwe legt zijn stemgedrag uit aan Marnix. Na een lang gesprek kweekt Marnix begrip voor de keuze van Douwe en is nu vastbesloten wraak te nemen op Carl. Omdat Carl aan Douwe zei dat hij op hem zou stemmen, was Douwe genoodzaakt een hoop stemmen in te zetten. Omdat Carl vervolgens niet stemde, vloog Maxime uit de expeditie. Ook Marleen heeft het gehad met Carl. Zij had twee stemmen op Douwe ingezet, net als wat Carl zou doen. Nu heeft ze onnodig twee stemmen verspeeld. Ze ziet in dat ze totaal niet op Carl kan rekenen.
Op winnaarseiland is de sfeer ook niet super. Zowel Emma als Carl hebben slecht geslapen. Carl vanwege de exit van Maxime en Emma omdat ze al het gebabbel van Carl moet aanhoren. Ze wordt er helemaal gek van en gaat vissen. Later die middag komt er een postbode langs op het eiland met post van het thuisfront. Emma en Carl fleuren helemaal op.
Ook op Mensirip liggen er brieven voor het thuisfront klaar. Maar daar moet wel een Robinsonproef voor worden gespeeld. De deelnemers moeten zo snel mogelijk een gong zien te raken. Om er te komen, moeten ze schroeven losdraaien. Niet handmatig, maar door rondjes te lopen. Elke keer valt de traagste deelnemer af. Wie dit als snelste doet, wint post van het thuisfront. De proef blijkt een hilarisch schouwspel. Al na 3 rondjes worden de kandidaten duizelig. Douwe doet het rustig aan en valt als eerste af. Bij de volgende ronde neemt Marnix in lichte voorsprong. Alleen Meredith kan nog in de buurt blijven. Marleen en Fleur zien al lachend aan hoe Marnix en Meredith de laatste schroef proberen los te draaien. Marnix is als eerste klaar, maar is zo duizelig dat hij omvalt. Maar voordat Meredith haar kans kan pakken, staat hij op en waggelt naar de gong. Marnix wint!
Op winnaarseiland wordt er later die dag nog een verrast bezorgt, namelijk een kist met leesvoer! Ze nemen stuk voor stuk de boeken door. Een daarvan is Robinson Crusoe, waar Carl helemaal in op gaat. Het feest is helemaal compleet als er ook een reep chocolade arriveert. Emma en Carl genieten ervan alsof ze 10 dagen niet hebben gegeten. Het winnaarseiland wordt spontaan tot verweneiland opgedoopt.
De duizeligwekkende proef heeft de sfeer op Mensirip alleen maar verbeterd. Marnix probeert de brief met zijn kampgenoten te delen, maar hij wordt er zo emotioneel van, dat hij al gauw een momentje voor zichzelf pakt. De emoties van Marnix slaan ook over op de groep, met name bij Marleen. Ze beseft zich hoeveel ze het thuisfront mist. Als Marnix terugkeert, deelt hij de koekjes, die zijn vrouw bij de brief had gestopt.
Emma heeft het helemaal gehad met Carl. Alle discussies komen haar de neus uit. Ze vind hem geen slecht mens. Ze vindt dat hij alleen maar bezig al zijn acties zelf goed te praten, bijvoorbeeld waarom hij Maxime niet hielp toen hij zag dat Douwe een hoop stemmen had uitgebracht. Ook kan ze er niet tegen dat Carl probeert haar boezemvriendin Meredith zwart te maken. Emma geeft het tenslotte maar op. Een discussie aangaan met Carl is zinloos.
Voor Douwe is het erop of eronder. Douwe zal immuniteit moeten winnen, anders ligt hij eruit. Hij heeft immers geen stemmen meer. Hij vertelt aan Fleur dat zijn fuik uit het water gehaald moet worden, als hij moet vertrekken, aangezien anders de vissen onnodig doodgaan. Ondertussen op winnaarseiland zijn Emma en Carl uitgepraat. Carl leest verder in Robinson Crusoe en Emma ligt op bed na te denken. Ze heeft het helemaal gehad met Carl. Ze hoopt dan ook dat hij er zo snel mogelijk uitligt.
Op Mensirip is de situatie niet anders. Ze willen een gezamelijk complot smeden om Carl uit de expeditie te werken. Volgende week zal Carl terugkeren op Mensirip, maar er moet dan iemand van Carl de eliminatieproef kunnen winnen. Marnix wordt ingeschat als de sterkste persoon en hij mag dan de komende eliminatieproef niet winnen. Hij wil dan alleen zekerheid dat er niet op hem gestemd wordt bij de eilandraad. Iedereen gaat akkoord, maar dan komt er een kink in de kabel. Wie moet er dan uitgestemd worden. Niemand is bereid zich op te offeren, vooral Douwe niet. Dus uiteindelijk gaat de deal niet door.
Iedereen vertrekt met gelijke kansen naar de eliminatieproef. Voor Douwe is het erop of eronder. Ze moeten gehurkt een houten stellage in evenwicht houden met hun schouders en een rechte rug. Lukt dat niet, schiet een urn naar beneden en vliegt in brand. Degene die het langst blijft staan wint én mag aan iemand een zwarte stem uitdelen. De kandidaten gaan van start. Douwe gaat er voor de volle 100% voor, maar is uiteindelijk de eerste die afhaakt. Meredith ziet het totaal niet zitten, maar het is de urn van Marleen, die met verzuurde benen zit, die als 2e afvalt. Kort daarop stort ook Fleur in en zijn het wederom Marnix en Meredith die voor de overwinning strijden. En wederom trekt Marnix aan het langste eind. Hij gaat terug naar winnaarseiland en mag een zwarte stem uitdelen. Hij kiest voor Douwe, aangezien hij als eerste afviel bij de proef. Het zwaard van damocles hangt nu nog dichter boven het hoofd van Douwe. En de rest vraagt zich sterk af, wie is er sterk genoeg op bij de volgende proef, Carl te verslaan, nu Marnix immuniteit heeft gewonnen?
Terug op Mensirip haalt Douwe z’n fuik uit het water. Hij voelt dat het einde nadert. Hij pakt zijn spullen en neemt afscheid van het eiland. Hij weet dat, ook als iedereen blanco stemt, hij er nog uitligt, aangezien hij een zwarte stem heeft. Als iedereen op het punt staat te vertrekken, gooit Douwe zijn fuik op een brandstapel en verband ritueel zijn fuik. Dit is zijn manier van afscheid nemen.
Op de eilandraad is er een verrassing. De dames, Marleen, Meredith en Fleur kunnen, in ruil voor het verlies van stemrecht + het verbranden van een stem, alsnog de post van het thuisfront lezen. Wat geen van de kandidaten echter weet, is dat hun geliefden op weg zijn naar het zogenaamde ‘Family Island’, het voormalige Kamp Noord. Zij beginnen daar aan hun eigen expeditie. De meesten hadden een vakantieresort in gedachten, maar dat blijkt flink tegen te vallen. Ondertussen kiezen alle dames voor de brief, verliezen daarmee hun stemrecht en ze verbranden een stem. Dan komen Marnix en Douwe naar de eilandraad. Douwe is uitgestemd en Marnix heeft zijn brief al heeft gelezen. Marnix moet als enige nog stemmen en stemt logischerwijs blanco. Voor Douwe zit de expeditie erop. Hij neemt afscheid van de andere kandidaten.