De Tweestrijd

 

Dag 28

De kampleden leven nog steeds in het ongewisse over Carl en Marnix, die op de vorige eilandraad de tunnel zijn ingegaan. De twee ex-kampleiders bevinden zich intussen op een nieuwe locatie : Goal, het ‘Winnaarseiland’. Zij genieten er voorlopig van immuniteit, zijn vrijgesteld van deelname aan de proeven en hebben er meer luxe voorhanden: een mooie en droge hut met twee bedden, bloem, rijst, kruiden, theezakjes, zelfs een fles cognac!! Ook hebben ze een huisdier erbij: Chico, een vertederend aapje dat dol is op aandacht, maar ook op het eten van Carl en Marnix… Hij steelt dadelijk de show, rolt over de kist met eten en sluit vriendschap met Carl en Marnix, die zich al helemaal thuis voelen op het eiland. Carl is heel blij dat hij hier zit, anders was hij misschien wel weggestemd op de volgende eilandraad omdat hij mee aan de basis lag van het wegstemmen van Esther. Hij klaagt zelfs over de eentonigheid van het eten. De fles cognac wordt gekraakt, en de twee vieren hun immuniteit. Op dit eiland kan je niet stemmen, en je krijgt geen tegenstemmen. Je spaart dus je stemmen!
Op Mensirip speculeren de negen resterende kandidaten onderling over mogelijke stemscenario’s, nu het systeem van stemmen tijdens de vorige eilandraad ingrijpend veranderd is.  Het nieuwe stemsysteem baart de Belgen zorgen. Met reden, want achter hun rug om spreken de Nederlanders – Elbert, Douwe en Fleur – af dat ze op een Belg zullen stemmen. Zij zien in het nieuwe systeem een gedroomde kans om, ondanks het Belgische overwicht toch in de finale te geraken. Maxime zal hun eerste slachtoffer zijn, aangezien ze vinden dat hij de beste Belg is.  Emma voelt zich helemaal in de war door de samensmelting. Ze vindt zichzelf een loser, en ziet het even niet meer zitten...
Dag 29

Emma herpakt zich. Het dipje is voorbij, en ze begint het haar van Douwe te vlechten. Fleur en Marleen doen ook mee, en al snel zit het hoofd van Douwe vol grappige vlechtjes, met één vlechtje als een palmboompje recht omhoog! De sfeer is goed, en er wordt vel gelachen. Zonder Carl en Marnix erbij is het veel rustiger op Menserip. Het lijkt wel of iedereen eventjes vakantie heeft! In deze relaxte sfeer vertrekken de kampleden naar de Robinsonproef.
Kracht en uithoudingsvermogen zijn de sleutelwoorden voor deze proef. De voeten op een verticale steun, de handen op een horizontale balk. Hoe hoger de voeten, en hoe verder de handen vooruit, hoe moeilijker de proef wordt. Douwe valt als eerste af, gevolgd door Fleur en Meredith. Wanneer de handen op de verste balk gezet moeten worden valt Emma af, even later gevolgd door Marleen. De twee overblijvers, Elbert en Maxime vechten voor de overwinning. Uiteindelijk, na zes minuten moet Elbert opgeven. Maxime wint deze proef, maar bewondert Elbert wel voor zijn doorzettingsvermogen. De beloning: Maxime mag eventjes terug naar de bewoonde wereld, waar hij brieven mag schrijven in naam van alle Robinsons naar hun thuisfront.
Terwijl zijn kampgenoten zich afvragen wat hij over hen zal schrijven, geniet Maxime met volle teugen van een terrasje, en schrijft hij de brieven, vol warmte, vol met anekdotes en vooral met veel humor. Bij zijn terugkeer hangt iedereen aan zijn lippen, om te horen wat hij over hen heeft geschreven. Iedereen vindt het leuk wat hij heeft geschreven, en verbaast zich over de dingen die hij heeft onthouden.
Op Goal gaat het er veel rustiger aan toe. Carl wil Marnix paaien, en deze heeft daar een beetje een dubbel gevoel bij. Het lijkt een beetje alsof Marnix een complot heeft gesloten met Chico: je ziet ze samen spelen, terwijl Carl zich mateloos ergert aan Chico. De onvoorzichtigheid van de Goal-bewoners met het eten zorgt ervoor dat Chico af en toe meer steelt dan alleen voor de show: hij grabbelt in de kist, en gaat in pot en wok op zoek naar kliekjes en bonen, met een kwade Carl in zijn kielzog. Chico lijkt helemaal niet onder de indruk, het leek er zelfs even op dat Chico tijdens het weglopen Carl de "dikke vinger" geeft! Carl verklaart Chico de oorlog.
Op Mensirip is het tijd voor de eliminatieproef. Na een serie krachtproeven is het nog eens tijd voor een proef die meer vraagt dan enkel spierkracht. Wat de kampleden bij deze proef goed kunnen gebruiken is precisie, het vermogen om afstanden en lengtes te schatten, en evenwicht. Voor het eerst is er - naast een winnaar - ook een verliezer. De winnaar krijgt zoals altijd het immuniteitsmedaillon, maar nieuw is dat de verliezer een ‘zwarte stem’ krijgt, die geldt op de eilandraad. Als niemand stemt, ligt de verliezer er dus uit.
Terug naar de proef nu. De expeditieleden moeten een pad te bouwen met een aantal balken die erg smal zijn, en op een meter boven de grond komen te liggen op verticale palen. Pas wanneer ze op de eerste verticale balk staan mogen ze de volgende balk neerleggen. De balken zijn niet allemaal even lang. Als de balk niet past, of je valt eraf moet je terug naar het begin.
Meredith begint erg goed en heeft een goed evenwicht. Ze gokt echter dikwijls op de verkeerde balk, en verliest zo teveel tijd. Fleur heeft het zeer moeilijk, en vordert langzaam. Emma weet heel goed waar ze mee bezig is. Ze rangschikt eerst de balken, zodat duidelijk is welke de langste en welke de kortste zijn. Zonder veel moeite kiest ze keer op keer de juiste balk, wint voor het eerst een eliminatieproef, en is dolgelukkig! Douwe, die niet sterk is in proeven die een fysieke vaardigheid vergen is de verliezer, en neemt een zwarte stem mee naar de eilandraad.
Elbert, de 'emotionele jojo' van Mensirip heeft weer een dip en wil naar huis. Het valt de medekampgenoten op dat hij, telkens hij een proef wint, verder wil spelen, en telkens hij er één niet wint naar huis wil. Emma zegt dat als Elbert naar huis wil, hij maar moet gaan, maar daar is Fleur niet mee akkoord. Door al het gepraat over stemmen komt het gesprek ook op de stemafspraak van de Nederlanders, om Maxime eruit te stemmen. Douwe verdedigt zijn standpunt, maar Maxime is teleurgesteld en trekt zich terug op het topje van het eiland Mensirip, waar hij wat mediteert en geniet van het schitterende uitzicht. Beneden op het strand verdedigt Emma Maxime, en Fleur is alle vertrouwen in Elbert kwijt.
Dan is het tijd voor de eilandraad. Door het winnen van de eliminatieproef heeft Emma immuniteit. EP legt het nieuwe stemsysteem nog even opnieuw uit, en de stemming begint. Douwe heeft reeds één stem omdat hij de eliminatieproef heeft verloren. De eerste stem uit de urn is voor Elbert, de tweede en derde ook. Er zitten geen briefjes meer in de urn, Elbert moet naar huis. Elbert is blij dat hij de expeditie mag verlaten, voor hem is het weer zien met zijn vrouw en dochters van veel waarde. Het patatje op schiphol zal hij daarbij ook zeker niet laten liggen.